PDA

Zobacz pełną wersję : Pentax K-5

Strony : 1 [2]

Artur_A
02-03-2011, 22:29
A co d 77 ltd jest super szkiełko ale jak porównam je z 85 1.4g Nikona to wymieka to szkiełko.

Tu się zupełnie nie zgodzę. Jak dla mnie 77 jest praktycznie bez wad, podczas gdy na 85 mam kłopoty z aberracją (praktycznie na każdym zdjęciu, na którym ma szansę wystąpić, muszę ją korygować programowo). No i 77 wydaje mi się solidniej wykonany.

Benek-Piast
03-03-2011, 11:14
no rzeczywiście uzywanych szkiełek Pentaxa jest mało, wystarczy zerknąć na allegro.
Faktycznie. Gdybym miał Nikona mógłbym dzisiaj (3 III) kupić 652 obiektywy. A tak mogę tylko 186... :(

fafniak
03-03-2011, 11:22
Benek....wiesz doskonale że nie o to chodzi 652vs186, ale chodzi o szkła których do pentaxa w podobnych cenach nie kupisz - nei masz najmniejszych szans.
85 1.8 w cenie 1100-1300
180 2.8 w cenach 1300-1800
i pewnie jeszcze kilka mógłbym wymienić
i proszę nie odsyłaj mnie na e-bay bo tam polowałem na 200mm 2.8 FA i ceny za każdym razem były astronomiczne
(propozycja ziuuuma 70-200 dla mnie się nie liczy - cenię sobie małą wagę)

milczek77
03-03-2011, 11:55
Artur_A Co do jakości wykonania to rzeczywiscie miodzio jest, gdy sie weźmie do reki jest odczucie jakby sie trzymało poczciwego manual. Tak jak pisałem brakuje mi w nim silniczka, może dklatego, ze nie bardzo lubie silniczki :-) no i k-7 moja nieraz złapie FF lub BF. Moze to kwestia mojego body choc np z 31 ltd nie mam problemu BF FF.

Photoartbox
04-03-2011, 07:14
Artur_A Co do jakości wykonania to rzeczywiscie miodzio jest, gdy sie weźmie do reki jest odczucie jakby sie trzymało poczciwego manual. Tak jak pisałem brakuje mi w nim silniczka, może dklatego, ze nie bardzo lubie silniczki :-) no i k-7 moja nieraz złapie FF lub BF. Moze to kwestia mojego body choc np z 31 ltd nie mam problemu BF FF.

Limited z silniczkiem? Mz przestalby byc takim ciekawym szklem. Przybralby od razu poteznie na wadze, wielkosci i metal zamienilby sie w plastik. Caly urok tych szkielek polega wlasnie na tym, ze tak bardzo przypominaja manuale :)

milczek77
04-03-2011, 08:45
No co racja to racja niewatpliwie waga wilekość i ta metalowość to jest wielki plus :-) generalnie ja dlatego sobie zostawiłem Pentaxa dla szkiełek LTD.

Benek-Piast
04-03-2011, 21:56
Benek....wiesz doskonale że nie o to chodzi 652vs186, ale chodzi o szkła których do pentaxa w podobnych cenach nie kupisz - nie masz najmniejszych szans.
Wiem. Nie twierdzę, że gama szkieł systemowych z AF, które możesz podpiąć do P jest równie szeroka jak w wypadku N. Chodziło mi tylko o to, że szkieł z AF do P jest mniej niż do N. A nie że jest ich mało.

Ja w 120% zaspokajam swoje potrzeby szklarniowe w P. I co ważne szklarnia ta jest o wiele tańsza niż w przypadku N.
Ale rozumiem, że inni mają inne potrzeby i może im czegoś w P brakować.

nazgul
10-03-2011, 00:01
Wypuszczać szkła do systemu przed body? To by było conajmniej dziwne... z narketingiem Pentaxa nie wszędzie jest tak źle jak u nas - Apollo wyjątkowo daje ciała...

Z g... bicza i Apollo nie ukręci. Pentax specyficzny jest, i nie my jedyni o tym mówimy.

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=2580

PawelPrzez
12-03-2011, 14:01
Dzisiaj pacnąłęm kilka fotek pentaxem k5 na iso 6400 i wyżej i koparka mi opadła. Na codzień używam D700. Nie daj Boże dużej matrycy u Pentaxa bo pozamiata wszystko pod dywan.

12-03-2011, 14:10
a wrzuć te sample z tych dwóch body bez obróbki albo rawy takie same najlepiej na wysokim iso bo coś m i się wierzyć nie chce-tzn ciezko w to uwierzyc ;-)

PawelPrzez
12-03-2011, 14:19
Nie mam z dwóch body. Odwiedzałem kumpla a ten mi pokazał nową zabawkę. No i tak sobie sprawdzam i oczom nie wierzę. Nagrał mi na płytę jpg z puszki i obejrzałem to w domu i doznałem ciężkiego szoku niestety. Następnym razem wpadnę do niego sprawię ciężkie warunki wyłączając światło i zrobię to samo jednym i drugim korpusem. Obawiam się jednak, że wesoło nie będzie. No i ma iso 80 ten K5:(. Cały aparat robi bardzo dobre wrażenie. Więcej mógłbym napisać gdybym np zrobił nim jakiś reportaż w ciężkich warunkach. A tak to tylko jestem w szoku.

12-03-2011, 14:21
no niestety puszki dla mas coraz prędzej jakością obrazka dorównują profesjonalnym aparatom dla profesjonalistów lecz można się pocieszyć ze nie tylko isem człowiek żyje ;-)

joker333
12-03-2011, 14:44
no niestety puszki dla mas coraz prędzej jakością obrazka dorównują profesjonalnym aparatom dla profesjonalistów lecz można się pocieszyć ze nie tylko isem człowiek żyje ;-)
nie wiem czy aparat za prawie 5k to aż taka puszka dla mas na szczęście za tą kasę dostajemy coś znacznie więcej niż tylko to iso

PawelPrzez
12-03-2011, 17:33
Rozpiętość tonalna też jest trochę większa niż w D700 :( No nic trzeba poczekać na jakieś D800. Na punkty w DxOMark stoi tak samo jak D3s.

sculptor
12-03-2011, 18:38
Rozpiętość tonalna też jest trochę większa niż w D700 :( No nic trzeba poczekać na jakieś D800. Na punkty w DxOMark stoi tak samo jak D3s.
Od kiedy to punkty robią zdjęcia? :lol:
K-5 fajny aparat i w paru kwestiach jest lepszy od D700, ale też ustępuje jej w innych. Przetestuj K-5 trochę bardziej i wtedy napisz wrażenia. :-)

Benek-Piast
15-03-2011, 21:48
K-5 fajny aparat i w paru kwestiach jest lepszy od D700, ale też ustępuje jej w innych. Przetestuj K-5 trochę bardziej i wtedy napisz wrażenia. :-)

No właśnie. Jak już pisałem - niech nam te plusy k-5 nie przesłonią jego minusów...
:-P

mjstudio
15-03-2011, 23:20
ciekaw jestem jak w K-5 skuteczny jest AF..nie mówiąc o jego szybkości..

PawelPrzez
15-03-2011, 23:30
skuteczny jest - co do szybkości nie wiem... chciałbym go mieć tak na jeden wieczór i sprawdzić

sculptor
16-03-2011, 08:57
ciekaw jestem jak w K-5 skuteczny jest AF..nie mówiąc o jego szybkości..

Przy założeniu, że bierzemy pod uwagę dobry egzemplarz K-5 pozbawiony wady FF w żarowym, to:
K-5 od D700 jest ciut wolniejszy, ale nie ma przepaści jak to miało miejsce z wcześniejszymi puszkami ze stajni Pentaksa. Tę minimalną różnicę w szybkości widać tylko w gorszych warunkach oświetleniowych. Przy dobrym oświetleniu różnica jest bardzo mała a czasem wręcz niezauważalna. K-5tce od czasu do czasu zdarza się tzw. "doostrzanie" i to głównie powoduje wydłużenie pracy AFu, ale występuje to dużo rzadziej niż np. w K-7, o k20d nie wspominając.
Co do skuteczności AFu to wydaje mi się, że jest porównywalna do tej z D700, ale nie testowałem obu aparatów równocześnie podczas reporterki, więc ciężko mi wskazać "zwycięzcę".

Photoartbox
17-03-2011, 08:20
Przy założeniu, że bierzemy pod uwagę dobry egzemplarz K-5 pozbawiony wady FF w żarowym, to:
K-5 od D700 jest ciut wolniejszy, ale nie ma przepaści jak to miało miejsce z wcześniejszymi puszkami ze stajni Pentaksa. Tę minimalną różnicę w szybkości widać tylko w gorszych warunkach oświetleniowych. Przy dobrym oświetleniu różnica jest bardzo mała a czasem wręcz niezauważalna. K-5tce od czasu do czasu zdarza się tzw. "doostrzanie" i to głównie powoduje wydłużenie pracy AFu, ale występuje to dużo rzadziej niż np. w K-7, o k20d nie wspominając.
Co do skuteczności AFu to wydaje mi się, że jest porównywalna do tej z D700, ale nie testowałem obu aparatów równocześnie podczas reporterki, więc ciężko mi wskazać "zwycięzcę".

Jakos nie bardzo sobie wyobrazam, pomimo duzej sympatii dla Pentaxa, aby jakakolwiek puszka "P" mogla konkurowac predkoscia i skutecznoscia AF-u z zestawem D700 + 24-70 (70-200). Nawet jesli puszka jest taka dobra, to z jakimi szklami ma osiagac tak dobre wyniki?

joker333
17-03-2011, 09:53
z takim ? http://www.youtube.com/watch?v=yn7Smp-qPs8 :razz:

Photoartbox
17-03-2011, 11:02
z takim ? http://www.youtube.com/watch?v=yn7Smp-qPs8 :razz:

To nie swiadczy jeszcze o skutecznosci, np sprawnosci sledzenia. Zobacz sobie w takim razie zestaw D700 + 200/2 :-P

loki_p
17-03-2011, 11:33
Chyba nie pod względem low-light iso. W tym elemencie jednak jeszcze trochę brakuje a to głównie do tego celu zostało stworzone to body.
Nie mniej rozpiętość tonalna pentaxa robi wrażenie.

Benek-Piast
22-03-2011, 21:25
Jakos nie bardzo sobie wyobrazam, pomimo duzej sympatii dla Pentaxa, aby jakakolwiek puszka "P" mogla konkurowac predkoscia i skutecznoscia AF-u z zestawem D700 + 24-70 (70-200).
A dlaczego? Bo N to N, podczas gdy P to tylko P :lol:

Nawet jesli puszka jest taka dobra, to z jakimi szklami ma osiagac tak dobre wyniki?
Wszystkie niepełnoklatkowe limitedy. Zwłaszcza DA40 oraz DA 70. Te kurdupelki to naprawdę demony szybkości.

Na forum P nawet najbardziej wybredni posiadacze DA 18-135, mówią że szkło jest wyjątkowo szybkie (za sprawą zastosowania nowego typu wewnętrznego silnika). Nie mogę tego zweryfikować, bo nie miałem obiektywu w rękach.

Photoartbox
23-03-2011, 08:00
A dlaczego? Bo N to N, podczas gdy P to tylko P :lol:

Nie bo mialem jedno i drugie. Tzn Pentaxa a obecnie Nikona.

Wszystkie niepełnoklatkowe limitedy. Zwłaszcza DA40 oraz DA 70. Te kurdupelki to naprawdę demony szybkości.

Jeszcze raz podkreslam: co mi po predkosci, jak zdjecia beda nieostre? Jesli z predkoscia AF nie idzie w parze jego celnosc, to co mi po niej?

fafniak
23-03-2011, 08:21
Ano nic....
Ale z drugiej strony pamiętam jak sam testowałem chyba K20D na trasie siekierkowskiej w warszawie gdzie auta jeżdżą z prędkością 80-140 km/h
Do aparatu miałem podłączoną 70-200 sigme taką najstarszą. Na 200mm czyli w przypadku pentaxa ekwiwalent 300mm miałem może kilka fot nieostrych. Uprzedzam pytana, samochody najeżdżały w moją stronę :)
Ale zupełnie inna sprawą jest śledzenie auta na większych odległościach a czym innym jest sprawne śledzenie biegacza na bieżni.
O sprawności tego typu możemy sobie tylko gdybać bo znakomita wiekszość tych "testów" sieciowych to tylko masturbacja prędkościami bez realnych testów terenowych i pokazywania wyników pomiędzy aparatami.

andrzejek
23-03-2011, 10:22
Oglądałem tego K5 , niestety bez baterii, i wrazenia mam jak najlepsze..Do tego stabilizacja w korpusie, aż żal, że Nikon jej nie ma.Aż mi sie zamarzylo pare obiektywow staloogniskowych w zakresie 28mm, 40-50 mm oraz 90-135mm (po uwzglednieniu cropa).Krótka wizyta na allegro i ...rozczarowanie.Pozostaje alternatywa, sigma 30/1,4mm ( za duża i ciężka jak dla mnie , wolalbym jesli już to coś jak 30/2,0)i sigma 85/1,4 ( ok. 4000 zl to ciut za drogo, wolalbym cos w stylu 85/1,8 za ok. 1-2 tys. ) oraz potrzebowalbym jeszcze coś w stylu 135mm/2,8 w cenie do ok. 2-3 tys. zl.Chyba, że coś przeoczylem.Ale sam korpus K5 to jak dla mnie rewelacjai ...korci.

graber
23-03-2011, 18:14
ha nie ma to jak za drogo, za lekko, za ciezko, za duze, za ciemne , za jasne, za jakies tam.
Jak to leciało? Złej baletnicy rąbek u spódnicy? :)

fafniak
23-03-2011, 19:00
Mam wrażenie że nie rozumiesz znaczenia tego powiedzenia

Benek-Piast
23-03-2011, 20:58
Nie bo mialem jedno i drugie. Tzn Pentaxa a obecnie Nikona.

Jeszcze raz podkreslam: co mi po predkosci, jak zdjecia beda nieostre? Jesli z predkoscia AF nie idzie w parze jego celnosc, to co mi po niej?

O ile się nie mylę podkreślasz pierwszy raz. :-P

Pytałeś z jakimi obiektywami k-5 będzie działał szybko i skutecznie. Dostałeś odpowiedź.
A skąd informacja, że k-5 z DA 40 działa wolniej i mniej skutecznie od d700 z 24-70?
Rozumiem, że obie puszki z oboma obiektywami miałeś w rękach i testowałeś?

Photoartbox
23-03-2011, 21:31
O ile się nie mylę podkreślasz pierwszy raz. :-P

Pytałeś z jakimi obiektywami k-5 będzie działał szybko i skutecznie. Dostałeś odpowiedź.
A skąd informacja, że k-5 z DA 40 działa wolniej i mniej skutecznie od d700 z 24-70?
Rozumiem, że obie puszki z oboma obiektywami miałeś w rękach i testowałeś?

Kluczowe slowo to: skutecznie:razz:

PS. No tak cale masy reporterow lata po miescie z Pentaxami, nie rozsmieszaj mnie. Mam duzy szacunek dla tej firmy, ale niestety dla tych, ktozy chca lub musza miec szybko dobre zdjecia nie ma wiele do zaoferowania.

andrzejek
23-03-2011, 22:02
ha nie ma to jak za drogo, za lekko, za ciezko, za duze, za ciemne , za jasne, za jakies tam.
Jak to leciało? Złej baletnicy rąbek u spódnicy? :)Może i baletnica zla, niech i tak będzie.Każdy dobiera sprzęt pod swoje potrzeby.Dla mnie korpus K5 pasuje jak najbardziej.Do niego chcialbym pare stalek, nie za drogich, to chyba oczywiste i nie za ciężkich, cos w stylu 35/2.0 , czy 85/1,8.Niestety naleśniki Pentaxa jesli wogóle są dostępne, to ich cena jest raczej nieprzystępna (np. 31/1.8).A zamienniki np. rzeczona Sigma 30/1,4 nie są juz tak kompaktowe ani tanie np. sigma 85/1,4..I tu "der Hund ist gegraben"

Benek-Piast
23-03-2011, 22:35
PS. No tak cale masy reporterow lata po miescie z Pentaxami, nie rozsmieszaj mnie.
Przecież wiesz, że to żaden argument. To, że większość fotoreporterów posiada N lub C nie wynika z faktu, że aparaty tych firm mają najszybszy i najdokładniejszy AF. Jest to spowodowane całym zespołem przyczyn (profesjonalny serwis, dostępność szkieł, zaplecze techniczne, preferencyjne ceny dla większych redakcji itp. itd.). Nie wiem co w tym śmiesznego.

Mam duzy szacunek dla tej firmy, ale niestety dla tych, ktozy chca lub musza miec szybko dobre zdjecia nie ma wiele do zaoferowania.
O szacunku już pisałeś. Robisz się też z innego powodu monotematyczny - powtarzasz niczym mantrę "P jest be a N jest cacy, z racji tego że N to aż N, podczas gdy P to tylko P". Jakieś konkrety? Testowałeś k-5 porównując ją z d700, że masz pewność iż P jest wolniejszy i mniej celny od N?

I jeszcze jedna rzecz - gdybym siedział w systemie N od lat, wydał na niego kilkanaście swoich pensji, poznałbym go na wylot, to nie zmieniałbym całego systemu (tracąc kupę pieniędzy) tylko po to, żeby mieć ciut lepszy AF, nieco lepszą dynamikę, albo ciut lżejsze body. To powód dla którego wielu ludzi (także profesjonalistów) nie ma zamiaru przesiadać się na P. Nawet jeśli dostrzegają w nim wiele zalet.

Niestety naleśniki Pentaxa jesli wogóle są dostępne, to ich cena jest raczej nieprzystępna (np. 31/1.8)
FA 31/1.8 to nie naleśnik. Naleśniki to DA 21 / 3.2, DA 40 / 2.8, DA 70 / 2.4. I dostępne są praktycznie w każdym polskim internetowym sklepie foto. I to od ręki. Czy warto zapłacić 1500 zł. za szklano-metalowy DA 40, wielkości wizjera w drzwiach, każdy musi sobie sam odpowiedzieć.

Photoartbox
24-03-2011, 07:46
Benek-Piast, wszystko to co piszesz jest mocno naciagane. Powtarzam to o czym jestem przekonany (i tysiace reporterow na swiecie). Fakty pozostaja faktami, chocbys je dowolnie naginal do swoich teorii. Jesli jakikolwiek reporterski zestaw Pentaxa bylby lepszy, lub chociaz tak samo dobry jak Nikona, znalazlby bardzo szybko wielu zwolennikow wsrod jak to ich nazwales "profesjonalistow" oni maja bardzoo praktyczne podejscie do tematu sprzetu w przeciwienstwie do amatorow, ktorzy sie o niego ciagle sprzeczaja :).

PS. Zeby wypowiadac sie o przydatnosci jakiegos produktu, nie trzeba go w obecnych czasach posiadac, wystarczy miec kilku znajomych i poczytac fachowa literature. No tak, ale wy tam w Somali i Afganistanie nie macie takich mozliwosci ;)

fafniak
24-03-2011, 08:45
Jesli jakikolwiek reporterski zestaw Pentaxa bylby lepszy, lub chociaz tak samo dobry jak Nikona, znalazlby bardzo szybko wielu zwolennikow wsrod jak to ich nazwales "profesjonalistow"
Oj....
Raczej nie...
1 - profi ma swój sprzęt i zmiana systemu wiąże się ze sposobem zmiany pracy z body
2 - profi musi się przestawić "szybko"
3 - tak czy inaczej w głowach profi tkwią "zasady" i "prawdy objawione" - wiem to z autopsji z rozmów z reporterami

Photoartbox
24-03-2011, 09:09
Oj....
Raczej nie...
1 - profi ma swój sprzęt i zmiana systemu wiąże się ze sposobem zmiany pracy z body
2 - profi musi się przestawić "szybko"
3 - tak czy inaczej w głowach profi tkwią "zasady" i "prawdy objawione" - wiem to z autopsji z rozmów z reporterami

Tak, ale to, ze maja taki sprzet a nie inny nie wzielo sie z nikad. Gdyby jakakolwiek firma miala wiecej do zaoferowania niz pozostale, nie pozostalaby w cieniu. Ty Fafniak, chociaz wiem, ze jestes "mocnym ogniwem" Pentaxa, tez zmieniles "barwy", jakies powody miales i to powody, ktore przewyzszyly niechec do zmian swoich wczesniejszych "zasad" i "prawd objawionych" ;).

PS. Moznaby jeszcze dlugo dyskutowac, mnie ten temat juz nie kreci, dokonalem zmiany juz jakis czas temu i nie zaluje :).

fafniak
24-03-2011, 09:24
Ty Fafniak, chociaz wiem, ze jestes "mocnym ogniwem" Pentaxa, tez zmieniles "barwy", jakies powody miales i to powody, ktore przewyzszyly niechec do zmian swoich wczesniejszych "zasad" i "prawd objawionych" ;).

Tu akurat główną rolę odegrały niepokoje w firmie w której pracuje - wiem że brzmi dziwnie, ale nie chce mi się tego tłumaczyć

Benek-Piast
24-03-2011, 10:04
Benek-Piast, wszystko to co piszesz jest mocno naciagane. Powtarzam to o czym jestem przekonany (i tysiace reporterow na swiecie). Fakty pozostaja faktami, chocbys je dowolnie naginal do swoich teorii. Jesli jakikolwiek reporterski zestaw Pentaxa bylby lepszy, lub chociaz tak samo dobry jak Nikona, znalazlby bardzo szybko wielu zwolennikow wsrod jak to ich nazwales "profesjonalistow" oni maja bardzoo praktyczne podejscie do tematu sprzetu w przeciwienstwie do amatorow, ktorzy sie o niego ciagle sprzeczaja :).

Nic nie jest naciągane. Jeszcze raz powtórzę - gdybym był kotleciarzem i
- wpakował kilka lat temu kilkanaście tysięcy zeta w zestaw d300 + parę dobrych zoomów i lamp,
- poznał swój sprzęt na wylot,
- miał wielu kolegów Nikonarzy którzy pożyczą jakieś szkło kiedy trzeba,
- miał dostęp do szerokiego rynku używanych szkieł,
- był generalnie zadowolony z pracy własnego N i systemowych lamp.
to czy sprzedałbym wszystko w cholerę po to, żeby mieć body z równie szybkim i celnym AF? No więc nie sprzedałbym d300s i nie przesiadłbym się na k-5! Nikt rozsądnie myślący tak by nie zrobił. Ponieważ
- szkoda byłoby mi paru tysiaków kasy, którą straciłbym podczas przesiadki,
- szkoda byłoby mi czasu, żeby poznać nowy sprzęt
- szkoda byłoby mi utraty możliwości pożyczenia sprzętu od kolegów,
- szkoda byłoby mi utraty dostępu do szerokiego ryku używanych szkieł,
- musiałbym się pogodzić, że współpraca P z lampami jest gorsza niż w przypadku N.

Z mojej strony EOT. Możesz tkwić dalej w przekonaniu, że P nie ma prawa być lepszy lub równie dobry jak N, bo na ulicy częściej się widzi N niż P w rękach fotoreporterów. U mnie w mieście 90% taksówkarzy jeździ passatami, audicami oraz mercami, ergo - passat, audi i merc to lepsze samochody niż toyota, saab, mitsubishi itp. itd. W końcu kto jak kto, ale taksówkarze mają praktyczne podejście do tematu... Amen. :lol:

Photoartbox
24-03-2011, 10:59
OK, masz racje ;)

Jacek_Z
24-03-2011, 12:43
No więc nie sprzedałbym d300s i nie przesiadłbym się na k-5! Nikt rozsądnie myślący tak by nie zrobił. Ponieważ
- szkoda byłoby mi paru tysiaków kasy, którą straciłbym podczas przesiadki,
- szkoda byłoby mi czasu, żeby poznać nowy sprzęt
- szkoda byłoby mi utraty możliwości pożyczenia sprzętu od kolegów,
- szkoda byłoby mi utraty dostępu do szerokiego ryku używanych szkieł,
- musiałbym się pogodzić, że współpraca P z lampami jest gorsza niż w przypadku N.
Ta nowa matryca w pentaksie jest super. Nie wiem jak AF, nie miałem mozliwości się bawić. Załóżmy, że ten Pentax jest równy Nikonowi. W swojej powyżej cytowanej wyliczance nie podałeś jednego argumentu. Najważniejszego i decydującego.

- w pentaxie nie mam mozliwości przesiadki na body pełnoklatkowe.

Body pełnoklatkowe ma swoje niezaprzeczalne plusy, cechy potrzebne, pożądane w niektórych dziedzinach fotografii. Jesli ktoś chce mieć w przyszłości otwartą ścieżkę do przejścia na FX z zachowaniem gromadzonej przez lata optyki to musi mysleć o systemie w którym jest FX. Wiele osób planuje przesiadki na FX w przyszłosci, mimo posiadania body DX kupują szkła do FX i czekają az FX potanieją. Mogą się doczekać "tanich" uzywek D700 w momencie wyjścia jego następcy. Co jest zresztą spodziewane całkiem niedługo.
Myśląc poważnie o fotografii, o przyszłości za lat xxx, o swoim fotograficznym rozwoju trzeba myślec o FX. Ba, Nawet nie zamykać się w myśleniu tylko o małym obrazku i zerkać czasami na MF. Wiem o pentaxie 645, ale on jest niekompatybilny optycznie, że tak powiem i nie powinien być argumentem w rozmowie o systemach małoobrazkowych.

fredik33
24-03-2011, 22:20
Puszka Pentaksa jest super . Ale sam aparat nie robi zdjęć. Do Nikona i Canona jest dużo osprzętu. Pentaxa żaden producent nie traktuje serio. Jak ten amator będzie potrzebował czegoś więcej to tylko zmiana systemu. A to kosztuje.Wiem to po sobie.
Miałem kiedyś Amige. Miała CD, twardy dysk, karte turbo. Kosztowało to kupe kasy. PC się rozwijało i tansze było.Ale tylko Amiga była najlepsza.To był fanatyzm. Tak jest z Pentaksiarzami.
Byłem ostatnio na weselu z moim samsungiem (czyli Pentaxem K-10 ).Kolega nikonem d80 pstrykał zdjęcia z lampą z dyfuzorem i nie ważne ile wypił, zdjęcia wychodziły . A ja co zdjęcie czytałem histogram, a niektórych sytuacji niema jak drugi raz pstryknąć. Dlatego zawodowcy używają sprzętu na N lub C nawet w trybie auto ale wiedzą że im zdjęcie wyjdzie.
A poza tym Pentax K-5 to fajna pucha. Nikonierze mają super d7000 ale co z tego jak połowa leży w serwisie. Canon ma gorsze matryce ale nie ma takich problemów z puszkami. Ciężkie czasy dla kupujących lustrzanke.

fafniak
24-03-2011, 22:34
pomieszanie z poplątaniem

joker333
27-03-2011, 23:11
Wniosek:
to że zdjęcia robione Nikonem nawet po pijaku wychodzą ok, nie oznacza że pisanie postów w takim stanie to najlepszy pomysł :razz:

fredik33
28-03-2011, 23:18
Ok.Przepraszam za mój post który pisałem nie bardzo świadomie. Ale co do wyboru nowej puszki to nikt nie powie każda firma dała plamy z niedopracowaniem poszczególnych modeli puszek .Jedynie Canon nie zaliczył wtopy ale za to nie pokazali puszki na poziomie Pentaxa K-5 lub Nikon d7000

Jacek_Z
29-03-2011, 01:13
Ok.Przepraszam za mój post który pisałem nie bardzo świadomie. Ale co do wyboru nowej puszki to nikt nie powie każda firma dała plamy z niedopracowaniem poszczególnych modeli puszek .Jedynie Canon nie zaliczył wtopy ale za to nie pokazali puszki na poziomie Pentaxa K-5 lub Nikon d7000
Rozczaruję cię, ale Canon też miał wtopy. I to nawet z puszką na najwyższym poziomie - 1Dmk3. Każda frma czasami cos takiego wypuszcza. Niestety.

tomek s
29-03-2011, 08:25
Rozczaruję cię, ale Canon też miał wtopy. I to nawet z puszką na najwyższym poziomie - 1Dmk3. Każda frma czasami cos takiego wypuszcza. Niestety.

Plus taki, że potrafili się przyznać do tego, że coś tam spartolili, a nie wszystkim to tak łatwo przychodzi :wink:
pozdr

andrzejek
30-03-2011, 00:13
Mam pytanie dotyczące K5.Jak pracuje autofocus w polączeniu ze szklami pentaxa i np. sigmy czy tamrona?Chodzi mi o szybkosc i celnosc.jeśli mozna porównac np. do nikona d90, d300s lub canona 60d?31/1,8 wydaje mi sie poza zasiegiem cenowym, czy sigma 30/1,4 (bez HSM jak mniemam) moze byc dobrym odpowiednikiem?(35/2,4 ciut za wąski i za ciemny).Podobne pytanie dotyczy limitedow 70/2,4 i 77/1,8, predkosc i celnosc autofocusa.Potrzebowalbym dobrego autofocusa i dobrego iso (zdjecia w hali sportowej itp.)

milczek77
30-03-2011, 07:40
nie wiem jak k-5, ale mój k-7 z wymienionym przez Ciebie w poscie ltd 77 ltd działa szybko, jest jedynie problem przy świetle mieszanym potrafi doostrzać, w porównaniu do d700 działa wolniej- takie moje odczucie. u mnie 77 ltd z k-7 ma tendencje do FF. z kolei 31 ltd 1.8 działa celnie w punkt brak FF i BF ale zdarza mu się podobnie do 77 doostrzać ale moze to przez to , ze to śrubokręty. Może z k-5 działają lepiej. generalnie szkiełka fajne.

Argawen
30-03-2011, 16:56
nie wiem jak k-5, ale mój k-7 z wymienionym przez Ciebie w poscie ltd 77 ltd działa szybko, jest jedynie problem przy świetle mieszanym potrafi doostrzać, w porównaniu do d700 działa wolniej- takie moje odczucie......Akurat w poście jest mowa o LTD 70/2.4. Jest to inne szkło. Szybsze od 77/1.8.

focjusz
18-05-2011, 00:44
Test na Optycznych K-5 i ani słowa komentarza ? ( wygląda na to że w dziedzinie foto - w video bardziej brak odchylanego wizjera - K-5 przebija jednak sporo D7000.
Zwłaszcza dynamika no i jednak szumy też trochę. Jeśli zrobią na jego podstawie bezlusterkowca to bedzie mój ;)

fafniak
18-05-2011, 08:55
przeczytaj watek o d7000 - sądzę że nie ma co dyskutować ;)

Pawel Pawlak
18-05-2011, 10:43
Test na Optycznych K-5 i ani słowa komentarza ? ( wygląda na to że w dziedzinie foto - w video bardziej brak odchylanego wizjera - K-5 przebija jednak sporo D7000.
Zwłaszcza dynamika no i jednak szumy też trochę. Jeśli zrobią na jego podstawie bezlusterkowca to bedzie mój ;)

Sądząc po tym teście, matryca jest bardziej miękka niż ta w d7000 ale lepiej oprogramowana. Pentax już w K-r pokazał jak wiele można wycisnąć z matrycy - sądzę że to nie tylko zasługa softu, ale także wyższej jakości elektroniki. Oczywiście w moim umyśle rodzi się nadzieja, że Nikon w następępcy D300 pokusi się o jakość obrazka łączącą to co najlepsze z d7000 i k-5 ;)

piotrox
23-07-2011, 22:49
A co Nikoniarze sądzą o nowym Pentaxie . Żadnych postów ,czyżby ich zatkało ?

wstydzą się lub sciska ich gardło z zazdrości Przeglądając forum (wątki na narzekania i na awaryjność nikona nie wspomnę już o servisie to wcale się nie dziwie że jest cisza) Zaraz pewnie odezwie się jakiś maniak nikona Który zostal otumaniony Nikonem i reklamami o tej firmie i skrytykuje moją wypowiedż ale ma prawo Dodam jesze jedno profesjonaliści mający nikony z najwyżej półki też mają problemy ze sprzętem i dodam że wysyłają sprzęt do servisu niemieckiego
Jeszce jedna uwaga Pentax w Polsce nie jest doceniany a to za sprawą że w Polsce nie jest reklamowany
Dobrych produktów się nie reklamuje

qbic
23-07-2011, 23:08
wstydzą się lub sciska ich gardło z zazdrości

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://overlay.no-ip.org/fun/noemotion.jpg)

grzehoo
23-07-2011, 23:09
piotrox pisz co uważasz tylko po co tak prowokacyjnie ?

krzysiozboj
24-07-2011, 13:47
wstydzą się lub sciska ich gardło z zazdrości Przeglądając forum (wątki na narzekania i na awaryjność nikona nie wspomnę już o servisie to wcale się nie dziwie że jest cisza) Zaraz pewnie odezwie się jakiś maniak nikona Który zostal otumaniony Nikonem i reklamami o tej firmie i skrytykuje moją wypowiedż ale ma prawo Dodam jesze jedno profesjonaliści mający nikony z najwyżej półki też mają problemy ze sprzętem i dodam że wysyłają sprzęt do servisu niemieckiego
Jeszce jedna uwaga Pentax w Polsce nie jest doceniany a to za sprawą że w Polsce nie jest reklamowany
Dobrych produktów się nie reklamuje

No i ...? Wcześniej K7, K20, K10 to też lepsze puszki niż konkurencyjne nikona w tym czasie i co dalej?
W nikonie bardzo popularne i dobre szkła - 35/1.8, 50/1.8, 85/1.8, spacerniak 18-105, napiszesz czym to zastąpisz w Pentaxie?

joker333
24-07-2011, 16:22
W nikonie bardzo popularne i dobre szkła - 35/1.8, 50/1.8, 85/1.8, spacerniak 18-105, napiszesz czym to zastąpisz w Pentaxie?
oprócz dwuch ostatnich których to rzeczywiście może brakować to 35 2.4 czy stare F50 1.7 zupełnie dają radę poza tym nie zapominajmy że Pentax preferuje nieco inne ogniskowe więc nieco bezsensu szukanie na siłę akurat tych samych bo taka 70 2.4 ltd dla niektórych może okazać się lepsza od 85( należy pamiętać że Pentax nie ma FF cyfrowego)

Jacek_Z
24-07-2011, 23:41
Udowadnianie że Pentax ma równoważne szkła i body jest z góry skazane na niepowodzenie. Jeśli ktoś się z tym nie zgadza to prosze wskazać u Pentaxa body z matrycą 24x36 mm - to tak by uciąć wszelkie próby polemiki. Obiektywów tez można wymienić całe multum.
Proszę o trochę opamiętania zamiast brnięcia w wojenki międzysystemowe.
Czy to jakiś kompleks? Niepotrzebnie, Pentax ma 645, czego z kolei (tzn MF) nie ma nikon. Dla niektórych fotografów (ale jednak nie na wszystkich półkach produktów) Pentax to bardzo fajne rozwiązanie i poprzestańmy na tym.

waldek
25-07-2011, 07:27
...Proszę o trochę opamiętania zamiast brnięcia w wojenki międzysystemowe. Czy to jakiś kompleks? Niepotrzebnie, Pentax ma 645...

Racja. To niezły aparat w przypadku poszukiwania średniego analogowego formatu.

http://img36.imageshack.us/img36/1626/pentaxa.jpg
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/36/pentaxa.jpg/)

lukiii
25-07-2011, 18:14
Racja. To niezły aparat w przypadku poszukiwania średniego analogowego formatu.

Nie spać, nie spać :mrgreen:

krzysiozboj
25-07-2011, 18:40
I chwała moderatorom tego forum za to że można tu normalnie rozmawiać także o systemach innych niż "jedynie słuszny", że można normalnie zauważyć niektóre fajne rzeczy u innych bo każdy system coś ciekawego oferuje i jedna puszka nawet gdyby była rewelacją na tle konkurencji to jeszcze rewolucji w rynku nie robi.
Chwała moderatorom za to że nie ścigają i nie ma nagonki na posty gdy np ktoś zauważy świetne puszki u pentaxa czy swietne Lki u canona, że nie ma takiej jawnej wrogości do "innowierców" jak na forum canona, że wyciszają zawczasu ogniska zadym.

gavin
28-07-2011, 08:09
jak na forum canona,

bez przesady...

http://www.canon-board.info/forumdisplay.php?f=24

krzysiozboj
28-07-2011, 09:09
bez przesady...

http://www.canon-board.info/forumdisplay.php?f=24

I mam koniecznie pokazać kilka miejsc w dyskusjach n/t np nikona gdzie konkurencję traktuje się jak coś czego wstyd dotykać? Widziałeś dyskusję choćby o D7k do czasu nim fatman wklejał tam fotki?

gavin
28-07-2011, 10:09
eee tam, sam tam dałem test porównawczy 5D do Nexa i nikt mnie nie exkomunikował za to.... :)

Zorro1212
09-08-2011, 21:03
Nie mam z dwóch body. Odwiedzałem kumpla a ten mi pokazał nową zabawkę. No i tak sobie sprawdzam i oczom nie wierzę. Nagrał mi na płytę jpg z puszki i obejrzałem to w domu i doznałem ciężkiego szoku niestety. Następnym razem wpadnę do niego sprawię ciężkie warunki wyłączając światło i zrobię to samo jednym i drugim korpusem. Obawiam się jednak, że wesoło nie będzie. No i ma iso 80 ten K5:(. Cały aparat robi bardzo dobre wrażenie. Więcej mógłbym napisać gdybym np zrobił nim jakiś reportaż w ciężkich warunkach. A tak to tylko jestem w szoku.

Zawsze jak mam do czynienia z kims kto sie zachwyca Pentaxem nigdy nie udaje mi sie zobaczyc zdjec zawsze Ochy i Achy i sa Limited-y ale brak zdjec.Co do K-5 to mialem mozliwosc sprawdzenia go i moje spostrzerzenia sa takie ze body male ale nie da sie go zlapac cala reka tylko trzyma sie go kilkoma palcami co raczej nie jest komfortowe na dluzsza mete a jakosc zdjec(przyznaje ze z kitowym obiektywem)nie rzucila na kolana.
Ogolnie ciekawia mnie inne systemy ale mam wrazenie ze Pentaxowcy to jakas grupa bardziej fanboy-ow ktorzy oskarzaja Recenzentow i wszystkich wkolo o sprzyjanie N badz C a tymczasem obawiam sie ze Pentax jako system nie ma az tyle do zaoferowania co C badz N systemy(choc przyznam sie ze podobaja mi sie nalesniki i sposob wykonania obiektywow na zasadzie Szklo-metal)

fafniak
09-08-2011, 21:49
Serio ? No to ja muszę podzielić się moimi spostrzeżeniami - ile razy gadałem z tymi co wychwalają N i C nie widziałem zbyt wielu dobrych/ciekawych zdjęć - taka ciekawostka co...?
A swoją drogą to nie system tworzy zdjęcia tylko wyobraźnia a fanboyów spotkasz w każdym systemie. Z tego forum dla mnie jest może 10-15 osób które robią ciekawe zdjęcia - tylko czy to w jakis sposób określa "markę" systemu? Raczej nie - bo te 10-15 osób są wybrane bardzo subiektywnie. Natomiast wiem ze BARDZO wielu posiadaczy systemów Ci N z którymi rozmawiałem miało mierną wiedzę o systemie pentaxa a ich zdjęcie także nie powalały.
Co do K5 - dla mnie wielkościowo jest o kilka długości przed D700 i gdybym miał kasę to zapewniam cię że miałbym także K-5 z kompletem limitedów

graber
10-08-2011, 08:47
Co do K-5 to mialem mozliwosc sprawdzenia go i moje spostrzerzenia sa takie ze body male ale nie da sie go zlapac cala reka tylko trzyma sie go kilkoma palcami co raczej nie jest komfortowe na dluzsza mete

Podpinasz gripa i masz wygodnie. Odpinasz gripa to masz maly i lekki aparat na wyjazdy. Do tego jeszcze nalesnik i nie musisz dzwigac kg :)

Zorro1212
15-08-2011, 11:38
Serio ? No to ja muszę podzielić się moimi spostrzeżeniami - ile razy gadałem z tymi co wychwalają N i C nie widziałem zbyt wielu dobrych/ciekawych zdjęć - taka ciekawostka co...?
A swoją drogą to nie system tworzy zdjęcia tylko wyobraźnia a fanboyów spotkasz w każdym systemie. Z tego forum dla mnie jest może 10-15 osób które robią ciekawe zdjęcia - tylko czy to w jakis sposób określa "markę" systemu? Raczej nie - bo te 10-15 osób są wybrane bardzo subiektywnie. Natomiast wiem ze BARDZO wielu posiadaczy systemów Ci N z którymi rozmawiałem miało mierną wiedzę o systemie pentaxa a ich zdjęcie także nie powalały.
Co do K5 - dla mnie wielkościowo jest o kilka długości przed D700 i gdybym miał kasę to zapewniam cię że miałbym także K-5 z kompletem limitedów

Oj sadze ze na forum jest znacznie wiecej niz 15 osob ktore maja fajne galerie co do wyobrazni w fotografi to zgadzam sie w 100% bowiem widzialem fajne zdjecia robione tanimi szklami i aparatami staruszkami (roznych systemow).
Osobiscie tez chcialbym zeby NIkon wypuszczal mniejsze aparaty ale musze powiedziec ze aparaty Nikona swietnie leza w dloni i moze to nie jest zle ze strony Nikona(ale mogliby je wyszczuplic co moze sie stanie w przyszlosci).
Niestety w porownaniu K-5 z D700 jest maly szkopul a mianowicie D700 jest konstukcja z 2008(a w zasadzie z 2007 bowiem jest to zubozona wersja D3)co obecnie jest przepascia.
NIe lubie twierdzen ze system X jest najlepszy a inne sa BE ale sadze ze na dzien dzisiejszy Nikon jako system nie ma slabych stron a wiec mamy korpusy z najwyzszej polki wsparte szerokim wyborem doskonalej optyki a wszystko w rozsadnych cenach(kwestia dyskusyjna dla niektorych) i w miare latwo dostepne.Tego niestety nie widze u konkurencji(moze C).
Naprawde nie chce toczyc wojny systemowej bowiem sam lubie podpatrzec/sprawdzic co posiadaja konkurenci ale jak widze ochy i achy od pentaxowcow to mam wrazenie ze zyja na innej planecie(nie neguje ze K-5 jest B.dobrym aparatem)

Podpinasz gripa i masz wygodnie. Odpinasz gripa to masz maly i lekki aparat na wyjazdy. Do tego jeszcze nalesnik i nie musisz dzwigac kg :)

Rzeczywiscie zapomnialem o istnieniu gripow w Pentaxie

fafniak
17-08-2011, 18:24
No może 20-ścia - zwracam uwagę na sformułowanie "...dla mnie..." - co jest szalenie istotne. Dla Ciebie może to być i 200 osób :) Różnice leżą w nas samych i nie ma co tutaj dywagować co jest prawdziwsze 10 czy 100 :)

Zorro1212
18-08-2011, 15:27
JaK DLA MNIE problemem w pentaxie jest GO a wiec brak z jednej strony aparatow pelnoklatkowych a z drugiej brak jasnych szkiel bowiem wieszosc przyzwoitch szkiel to przeslony 2.8,2.4 a te typowo jasne pentaxy to 1.9,1.8 i 1.7 z tego spora czesc z nich nie prezentuje sie dobrze ponizej 2.8 i fajnie byloby gdyby Pentax byl w stanie zrobic aparat FF w obudowie przypominajacej K-5

qbic
18-08-2011, 16:10
JaK DLA MNIE problemem w pentaxie jest GO a wiec brak z jednej strony aparatow pelnoklatkowych a z drugiej brak jasnych szkiel bowiem wieszosc przyzwoitch szkiel to przeslony 2.8,2.4 a te typowo jasne pentaxy to 1.9,1.8 i 1.7 z tego spora czesc z nich nie prezentuje sie dobrze ponizej 2.8

Na FF-ie będą się prezentować lepiej niż na cropie, wiec to tylko problem braku odpowiedniego body.

Jacek_Z
18-08-2011, 16:16
Na FF nie wiadomo jak będzie z ostrością po bokach kadru, bo z tym bywa róznie, a najważniejsze - jak z winietą. Tu nie ma reguły. Szukając analogii z nikona - drogi 70-200VR mk1 miał sporą winietę na FF (na DX nie), a niektóre starsze i tanie nikkory mają małą winietę.

fafniak
18-08-2011, 16:34
Już nie przesadzajcie. Jest na tyle dużo szkiel jasnych że z tym nie powinno byc problemu. Ograniczeniem bardziej jest wlasciciel aparatu

Jacek_Z
18-08-2011, 16:55
Znam osoby, które przeszły z nikona do canona bo tam jest 85/1.2, a u nas tylko 1.4.
I to chodzi o prace na pełnej klatce, bo na DX nawet nie spojrzą. Różne są wymagania.
Są przecież "fotografowie bokehu" uznający prawie tylko i wyłacznie jasne szkła leiki czy zeissy.
Ale to tylko dowód na to, że nie ma takiego systemu, który zadowoli wszystkich - ma wszystkie szkła, body DX, Fx itd.

Benek-Piast
21-08-2011, 00:02
Znam osoby, które przeszły z nikona do canona bo tam jest 85/1.2, a u nas tylko 1.4.
Podobnie jak kupa pentaksiarzy kupiła sobie używane 5d lub żeby mieć pełną klatę i możliwości z tego płynące.

Moim zdaniem największym brakiem jaki - w porównaniu z tuzami rynku - ce****e Pentaksa, to ewidentnie brak body FF. Bo szkieł, które chodziłyby na FF Pentaksa jest przecież cała kupa. Systemowych niewiele, ale jest przecież niemałe stadko przyzwoitych szkieł Sigmy z bagnetem K.

joker333
21-08-2011, 10:24
zdecydowanie brak FF w Pentaksie boli sam jakiś czas temu tłumaczyłem sobie że to nie potrzebne ...
Co do Nikona najbardziej w nim boli mnie iso 200

fafniak
21-08-2011, 10:27
i rozmiar body (przynajmniej mnie)

Benek-Piast
21-08-2011, 16:03
zdecydowanie brak FF w Pentaksie boli sam jakiś czas temu tłumaczyłem sobie że to nie potrzebne ...
Jednych boli, drugich nie. Bo FF dla jednych jest potrzebne, dla drugich nie. Ja nie potrzebuję, więc mnie nie boli. A przecież nie będę ubolewał nad faktem, że nie mogę kupić tego, czego i tak nie potrzebuję. :razz:

rafael
22-08-2011, 19:41
a ja nie wiem czy kupic sobie K5 czy 5d1;]

KaBor
06-09-2011, 16:19
Witam wszystkich!
Mam pytanie do uzytkownikow k-5: ile slotow na karte posiada ta lustrzanka?
Pozdrawiam.

Zorro1212
15-09-2011, 10:49
Witam wszystkich!
Mam pytanie do uzytkownikow k-5: ile slotow na karte posiada ta lustrzanka?
Pozdrawiam.

Polecam google!!!

krzysztof2297
15-09-2011, 11:28
Jeden

piotrox
26-11-2011, 23:04
Żadko wchodze na to forum ale powiem Wam jedno Pentax K5 bije na łeb canona 60D i nikona d7000 , wystarczy poobserwować strony zagraniczne na wszystkich wygrywa Pentax K5 Co do Polskich stron jak fotopolis czy optyczne to nie zwracajcie uwagi na ich testy to są sponsorowane strony przez nikona i canona

fafniak
26-11-2011, 23:17
O bosz......

superkomornik
26-11-2011, 23:33
A światem tak naprawdę sterują żydzi z Ameryki!

wyrwiflak
26-11-2011, 23:57
A światem tak naprawdę sterują żydzi z Ameryki!

Polskiego pochodzenia!

bradley
27-11-2011, 02:31
....i na dodatek opłacani przez Nikona i Canona

fafniak
27-11-2011, 09:53
piotrox -mam prośbę - jak masz zamiar takie głupoty pisać to wchodź jeszcze RZADZIEJ na to forum - bo przynosisz wstyd użytkownikom pentaxa.

igorrro
01-08-2012, 00:23
Pentax K-5 bije w testach konkurentow na glowe
jednak design puszki i estetyka menu pozostawia wiele do zyczenia

gibber
01-08-2012, 04:42
Może bije w testach, jednak nie po to się kupuje aparat aby go testować, ale robić nim zdjęcia. Miałem K-5 przez 2 miesiące, z matrycy Sony (tej samej co D7k) programiści wycisnęli naprawdę sporo. DR robi wrażenie, szczególnie odzyskiwanie z cieni. Niestety Pentax przechodził z rąk do rąk - Hoya, teraz Ricoh. Obawiam się, że nie odbija się to dodatnie na jakości wykonania. Jeśli chodzi o sam korpus to z jakością takiego D300 czy D700 nie ma co porównywać. K-5 to odlew magnezowy, ale ścianki są bardzo cienkie. Mi nie leżał w ręce, tak pewnie bym nim działał do dziś. Pomimo, że to topowy model Pentaxa (poza średnim 645D) to aparat jest mały (wyraźnie mniejszy od D90) i grip ja osobiście chwytałem 3 palcami, bo czwarty ledwo się mieścił.

barb
01-08-2012, 08:51
Jeśli chodzi o sam korpus to z jakością takiego D300 czy D700 nie ma co porównywać. K-5 to odlew magnezowy, ale ścianki są bardzo cienkie.
no to jaka jest grubość ścianek w D300, D700 i K-5, bo rozumiem że rozbierałeś i mierzyłeś, skoro się wypowiadasz.

marcus777
01-08-2012, 15:30
no to jaka jest grubość ścianek w D300, D700 i K-5, bo rozumiem że rozbierałeś i mierzyłeś, skoro się wypowiadasz.

poniosło kolege, zapomniał o beznadziejnych gumach czy to w korpusach (N) czy w szkłach za 6k (24-70/2,8 z którym trzeba obchodzić się jak z jajkiem

Mcarto
01-08-2012, 18:51
Ja mam K-7 które jest identycznie wykonane jak K-5 i nie dostrzegam żadnych mankamentów - dla mnie aparat jest świetny a w dodatku mały i poręczny z kompletem stałek.

gibber
01-08-2012, 20:23
Nie musiałem mierzyć, inżynierowie odlewnicy to czują.

barb
01-08-2012, 22:12
masz dwa wyjścia:
1. zwócić dyplom
2. odlać sobie nową, szklaną kulę, bo stara straciła czucie.

fafniak
01-08-2012, 22:40

Czucie i wiara silniej mówi do mnie niż mędrca szkiełko i oko..... (tak mi się przypomniało ;) )

Mcarto
01-08-2012, 23:08
Rentgen w oczach - to dopiero jest talent;)

wyrwiflak
02-08-2012, 10:11
masz dwa wyjścia:
1. zwócić dyplom
2. odlać sobie nową, szklaną kulę, bo stara straciła czucie.

czyżby magister inżynier odlewnik? ;)

gibber
02-08-2012, 10:43
Raczej nie, moi koledzy i ja potrafimy określić czy materiał to stop tytanu, aluminium, magnez, stal czy węglik spiekany biorąc go do ręki. Szklana kula nie jest nam potrzebna. Każdy z tych materiałów ma inną gęstość i różnice wagowe próbki są odczuwalne. Co ciekawe - różnica między gęstością stopu magnezu 1,74 g/cm3 i aluminium 2,7g/cm3 nie jest duża a różnice w ręce czuć naprawdę wyraźnie.

Dyplom mogę zwrócić i tak był potrzebny tylko do zdobycia pierwszej pracy ;-)

CO do grubości ścianek, jak tylko będę miał czas aby uruchomić tomograf Phoenixa to pomierzę te ścianki w D700. Mam nadzieję, że ktoś podeśle body K-5 do porównania.

fafniak
02-08-2012, 10:48
I przez gumowe pokrycie jestes w stanie okreslic co ile ma grubosci?

Rycerz
02-08-2012, 10:49
I przez gumowe pokrycie jestes w stanie okreslic co ile ma grubosci?

hm... panowie przypominam to jest forum fotograficzne :-P

gibber
02-08-2012, 12:50
Zasada działania przemysłowego tomografu jest taka sama jak medycznego. W przypadku medycznego pacjent musi się rozebrać, tylko dlatego, że lekarza nie interesuje grubość spodni i koszuli pacjenta ;-)

http://www.youtube.com/watch?v=ve_Oa7jl_kQ

A.n.d.r.e.V
02-08-2012, 18:12
Co do tego to się nie zgodzę :-P pacjent rozbiera się po to, żeby artefaktów nie było

Mcarto
02-08-2012, 19:31
Co do tego to się nie zgodzę :-P pacjent rozbiera się po to, żeby artefaktów nie było

A wiesz jak się zdziwiłem gdy podczas prześwietlenia w Irlandzkim szpitalu powiedzieli mi żebym nie zdejmował podkoszulka bo nie trzeba?

A.n.d.r.e.V
02-08-2012, 19:35
podkoszulek ok, ale koszula, spodnie, biustonosz i wszystko inne co ma jakieś elementy metalowe, chińskoplastikowe, z zakresu badania musisz zdjąć:-P

Sher-Kan
24-08-2012, 21:37
A ja byłem przez jakieś 1,5 roku skromnym uzytkownikiem systemu Pentaxa z modelem "K-redka" I powiem tylko tyle, zakochałem się K-5 ale system uniemożliwia w zasadzie dalszy rozwój sprzętowy. K-5 niby świetny ale co za kilka lat? To nie problem nakupować drogich szkieł pod DX a potem zostać z tym wszystkim w czarnej.... bo będzie problem ze sprzedażą gdy się pełna klatka zamarzy. Coś tam mówią, że będzie K-3 FF ale to ciągle plotki i niepewność. A szkła pod FF? Niby seria FA kryje FF ale to stare obiektywy wymyslone jeszcze pod analog. To co? Teraz nagle całą szklarnię będą nową pod cyfrę tworzyć?? Szkła są trudno dostępne. Drogie. W Pentaxie trzeba kombinować , żeby uzbierać zestaw. Z pewnym żalem przechodzę więc do Nikona. Choć puszka K-5 była obiektem moich westchnień to Nikon też robi świetne aparaty , szkła są łatwo dostępne i mogę sobie wybrać ich zakres cenowy. I mam szansę, żeby kiedyś tam w przyszłości przesiąść się na FF jak mi się zechce. Puszka nigdy nie była ważniejsza od szklarni a szklarnia od fotografa. Raasumując - Puszki robią świetne w Pentaxie ale system jest pozbawiony marketingu , trudnodostępny i kłopotliwy w skompletowaniu. N czy C nie mają tych wad a robią równie dobre zdjęcia. Dlatego przechodzę na Nikona. Ale Pentaxa będę obserwował. Z sentymentu :-)

fafniak
24-08-2012, 21:48
aha
Dobre szkła kosztują sporo - wszędzie

gompky
24-08-2012, 22:10
siedziałem w Pentaxie dłuuugo, - cyfra, analog 35mm, średni analog. przesiadłem się na Nikona i jestem już w tym systemie prawe tak samo długo. przesiadłem się, bo zacząłem robić na boku trochę sportu, doceniłem też cyfrową pełną klatkę niskie szumy na wysokich iso. pomimo tego, że pozornie oczywisty, pierwszy wniosek po migracji był dla mnie wtedy jednak ciut odkrywczy ;-) - w nowym systemie na pewno jest coś czego nie było w poprzednim i na pewno zabraknie czegoś, co w starym było; miałem (m.in.) do K10D Limitedy 31, 43, 77, teraz mam prawie nieomylny i bardzo szybki af w długich jasnych szkłach, ale z zakresu 35-85 przerobiłem większość stałek i ...kupa, może poza 85/14D, ale to szkło tez miewa różne opinie.

aha
Dobre szkła kosztują sporo - wszędzie

oczywiście, tylko, żeby były, ile kojarzysz aukcji z FA 80-200/2.8 w ciągu ostatnich 5 lat? oczywiście chcę systemowe, nie zamienniki firm niezależnych.

Sher-Kan
24-08-2012, 22:19
Nie no oczywiście. Zgadzam się w pełni. Wszędzie kosztują. Tyle, że mi jako amatorowi Pentax daje puszkę K-r czy tam teraz k-30. A do tego zestaw drogich szkieł. I nie ma innej opcji. Nie po to wchodzę w dany system, żeby kombinować potem jak tu wyczarować tańszy odpowiednik szkła. Albo o innym zakresie ogniskowej albo o lepszym świetle i szukać w firmach niezależnych. Gdyby własnie nie to, ze Pentax nie daje wyboru w szklarni, ma dziwne zakresy ogniskowych, mało jasnych szkieł. A to wszystko trudno dostepne a potem trudne do sprzedania. To może bym i przy Pentaxie został. A z taką polityką puszkowo-szklarniowo-marketingową to ja dziękuję za współpracę. Kup świetnego K-5 a potem już musisz kupić nasze drogie szkła. Dzięki.Trochę się czuję tak jakby Pentax nie szanował swoich użytkowników. O słuszności decyzji przekonał mnie fakt, że np Pentax ostatnio wypuścił szkło jakiego bardzo brakowało w systemie. PENTAX 35 F2,4 DA AL. 750 zł około. Czyli WOW!! I co dostali użytkownicy? Plastik-fantastik ze światłem 2,4 i zbierający nienajlepsze opinie. N i C za tę cenę ma światło 1,8 i dobre recenzje. Jak Pentax dalej tak będzie się rozwijał to powodzenia :-( Sama puszka K-5 nie wystarczy by przekonać do siebie użytkowników.

grzehoo
24-08-2012, 22:47
Plastik-fantastik ze światłem 2,4 i zbierający nienajlepsze opinie
Czyżby? 9,25/10?
http://www.pentaxforums.com/lensreviews/SMC-Pentax-DA-L-35mm-F2.4-AL.html

fafniak
25-08-2012, 10:05
uhm... a potem zwykle ten "rozwój" kończy się na 18-105 i 70-300 + dokupienie 35 i ew 50mm ....... czyli coś co w systemie pentaxa możemy mieć bez problemu
Jedyne szkło które z tych tanich w nikonie jest to 85 1.8 - tego w pentaksie nie uświadczysz choć jest 70mm ale ciemniejsze

Sher-Kan
25-08-2012, 12:28
Wiesz co? Nie mam zamiaru tutaj się wykłócać o 1 obiektyw bo zamazuje się temat tego wątku. Pominę więc fakt, że pokazujesz mi test z forum pentaxa zamiast np z takiego obiektywnego photozone gdzie już dostał 6,5 na 10 więc nie tak wspaniale. Dodając plastikowy bagnet i słabą obudowę , problemy z winietowaniem i światło 2,4 to jednak nie jest to co nikkor 1,8. Ty masz swoje zdanie ja swoje. A ktoś kto to sobie przeczyta sam wyciągnie wnioski. Nie należę do forumowych pieniaczy i onanizatorów więc urywam temat testów i pentalibowskiej obrony obiektywu. Myślą przewodnią tego co tu pisałem było to, że nikoniarz może sobie iść do dowolnego sklepu foto i wybrać na miejscu to czego mu potrzeba. 35 mm? 50 mm? 1,8? 1,4? 2,0? 2,8? FF ? DX ? I to wszystko w różnych cenach i w uporządkowanym szerokim wyborze szkieł. Tutaj właśnie jest powód dla którego myślę, że lepiej było przejść do takiego N niż pakować się w K-5 i system Pentaxa. Każdy sam wybiera. Ja wybrałem tak i wiem, w któym kierunku chcę iść i jaką mam dla siebie koncepcję sprzętową na najbliższe lata. Nikon daje mi tą pewność, której nie miałem w Pentaxie. A jeśli ktoś kupił aparat żeby się chwalić, że ma lustrzankę to zgadzam się z przedmówcą, że ten rozwój nagle się w połowie kończy i człowiek sam nie wie czego chce zostaje z jakimiś tam szkłami niby dobrymi a w sumie na nic mu nie potrzebnymi i tu się kończy przygoda z fotografią jego a zapał znika. Mi Pentax niewątpliwie pozwolił lepiej zrozuzmieć czego szukam w foto i w którą stronę będę się rozwijał I czegoś mi w nim zaczęło brakować. Dlatego dzielę się tą opinią na forum.

Mcarto
25-08-2012, 14:55
@Sher-kan ciesze sie, ze znalazles dla siebie system idealny.
Dla mnie w tej chwili najlepszy jest Pentax bo pasuje do tego co robie i mi odpowiada. U mnie wazniejsza,jest mala puszka ze stabilizacja niz obiektyw f/1.8 bo i tak czesto przymykam.
Jak zaczne robic portrety to moze kupie Canona;)

Nie balem sie tez nabyc kilku szkiel i wcale nie poniose straty w przypadku sprzedarzy bo ich ceny sie utrzymuja. Traci sie tylko w przypadku nowek ale tak jest chyba w kazdym systemie.

mobi

Sher-Kan
25-08-2012, 23:08
A ze mną było tak, że wszedłem w Pentaxa trochę nieświadomie. Bo początek zainteresowania a Pentax fajne puszki miał :-) To co początkujący może na pewno wynieść z tego systemu to poznanie fotografii. Mam na myśli zabawę z obiektywami Af , Mf. A zwłaszcza z M42. Do tego puszki łatwe w obsłudze z wieloma bajerami w przystępnych cenach o dobrej jakości matryc. Dużo filtrów artystycznych. Nie no mozna niewątpliwie się pobawić :-) A potem gdy już człowiek wie czego chce to się musi zdecydować czego szuka w foto, w czym się odnajduje. Jakich szkieł, jakich puszek mu trzeba. Cieszę się że odnalazłeś się w Pentaxie :-) Natomiast jeśli chodzi o wyższy poziom jakiś tam to Pentax powinien być świadomym wyborem. Jeśli puszki Ci odpowiadają, nie masz koncepcji na FF w przyszłości, znajdziesz odpowiednie obiektywy...to będziesz z tego systemu na pewno zadowolony. Ja poszedłem inną drogą właśnie w momencie gdy trzeba było podjąc decyzję - dobra co teraz? Wchodzę w K-5 + kombinuję szkła czy idę w innym kierunku? Mój wybór padł na Nikona :-) I nie twierdzę broń Boże , że ktoś o innych potrzebach źle robi pozostając przy Pentaxie :-)

grzehoo
26-08-2012, 00:15
@Sher-Kan. Że nie jesteś pieniaczem zauważyłem. Ale na polskim forum Pentaxa też DA35/2,4 wysoko cenią.
Ale masz rację, wątek jest o K-5.

Sher-Kan
26-08-2012, 00:38
Ok. Niech Wam będzie. Ja osobiście poczułem się troche zrobiony w bambuko przez firmę dostając obiektyw z plastikowym bagnetem i światłem 2,4. Spodziewałem się taniego odpowiednika nikkora 35 mm 1,8 wykonanego solidnie i o solidnych parametrach. Miałem ten obiektyw w ręku i jakoś nie zrobił na mnie rewelacyjnego wrażenia tak samo jak Tamrony. Ale może to moje subiektywne odczucie :-) w każdym razie bawiąc się Nikonem d3200 i obiektywami 35mm 1,8 i 50 mm 1,8 jakoś to wszystko dla mnie ma lepszy efekt na zdjęciu. I nie wiem czy jest to kwestia pracy AF czy uzyskanej GO. W każdym razie mi Nikorry bardziej podpasowały :-) Pewnym mankamentem jest na pewno to, że ostatecznie nie miałem kontaktu z K-5, który teoretycznie miał lepszą matrycę i Af od mojego K-r. Szkoda, że nie widziałem tutaj wypowiedzi kogoś kto miał i nikona i K-5 :-(

Mcarto
26-08-2012, 12:22
Ok. Niech Wam będzie. Ja osobiście poczułem się troche zrobiony w bambuko przez firmę dostając obiektyw z plastikowym bagnetem i światłem 2,4. Spodziewałem się taniego odpowiednika nikkora 35 mm 1,8 wykonanego solidnie i o solidnych parametrach. Miałem ten obiektyw w ręku i jakoś nie zrobił na mnie rewelacyjnego wrażenia tak samo jak Tamrony. Ale może to moje subiektywne odczucie :-) w każdym razie bawiąc się Nikonem d3200 i obiektywami 35mm 1,8 i 50 mm 1,8 jakoś to wszystko dla mnie ma lepszy efekt na zdjęciu. I nie wiem czy jest to kwestia pracy AF czy uzyskanej GO. W każdym razie mi Nikorry bardziej podpasowały :-) Pewnym mankamentem jest na pewno to, że ostatecznie nie miałem kontaktu z K-5, który teoretycznie miał lepszą matrycę i Af od mojego K-r. Szkoda, że nie widziałem tutaj wypowiedzi kogoś kto miał i nikona i K-5 :-(

Moze po prostu optyka Nikona Tobie bardziej pasuje? ew to co dostajesz z puszki i obiektywu.
Ja niedawno dostalem limiteda 21mm - podobno jeden ze slabszych limitedow a jestem b.zadowolony. Praktycznie nie musze obrabiac zdjecia bo kolory i kontrast sa swietne jak w moim manualnym Pentax A 50mm f/1.7.
DA 35mm i Sigma 17-70 sa wg mnie chlodniejsze. Posiadam K-7 ze slabsza matryca.

Mobi

fafniak
26-08-2012, 13:14
A mi właśnie brakuje zestawu 31 43 77 do takiego d700 w rozmiarze K5 - tego w nikonie się nie uświadczy.

wasilewk
26-08-2012, 13:51
O naleśniku (http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/p4528.jpg) zapomniałeś ?

Pzdr.

fafniak
26-08-2012, 14:20
zapomniałem bo brak jeszcze 31 i 77.I tak chodzi głównie o wielkość i pracę pod światło z czym optyka nikona ma kłopoty - także ta nowsza
ach... i do tego jest bez AF....

wasilewk
26-08-2012, 14:24
Myślę, że ten (http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/afs8514.jpg) pod światło da radę.

A ten (http://www.photosynthesis.co.nz/nikon/af352.jpg) też wielki nie jest.

fafniak
26-08-2012, 14:25
widziałeś jego wielkość ?

wasilewk
26-08-2012, 14:29
Nie widziałem ale mogę sobie wyobrazić. Masz rację.

hostman22
26-08-2012, 14:31
chyba wszystkie FA kryją mały obrazek (ale tego nie jestem pewien), tak czy inaczej pentax już dawno mógł zabrać taki sensor od sony, lepiej go oprogramować i wrzucić do k-5 ;). Jeżeli pentax dalej pozostanie przy apsc może mieć za niedługo konkurenta w postaci fuji :). Jest już 35/1.4, a ma być jeszcze 23 i 56 też f/1.4, jeżeli wykonanie będzie w połowie tak dobre jak limited'y, a cena niższa to - sorry pentax ;)

fafniak
26-08-2012, 14:35
Ten zestaw limitedów jest obłędny jeśli chodzi o wagę i wielkość.
Kryją pełną klatkę i praca na kliszy tymi szkłami jest wspaniała. Naprawdę w nikonie brakuje takich szkieł

Jacek_Z
26-08-2012, 15:05
Analog to jedno, a cyfra i (większa) winieta na niej to inna rzecz. Głowę dam, że małe gabarytowo, jasne szerokie kąty będą miały winietę (na FX) po byku.

Czy pentaxowe szkła da się podpiąć do canonów (przez przejściówki oczywiście) ? To by wszystko wyjaśniło.

Sher-Kan zaprezentował identyczny sposób myslenia jak mój (co do perspektyw bycia w Pentaxie, optyki itd). Nie musze nic dodawać :)

fafniak
26-08-2012, 19:43
Jacek....winieta na cyfrze i analogu jest identyczna

Remol71
26-08-2012, 19:53
Analog to jedno, a cyfra i (większa) winieta na niej.....

Czego to się człowiek nie naczyta :)

Jacek_Z
26-08-2012, 20:02
Nie. Pytanie jaki detektor daje dobre wskazania :)
My mierzymy winietę tak jak większość mierzy rozdzielczść szkieł. Tak naprawdę nie liczy się rozdzielczość obiektywu, ale rozdzielczość układu obiektyw-matryca (film).
Teraz tak sie podaje winietę - mierząc ją konkretną matrycą (z mikrosoczewkami na niej, z filtrem AA itd).
Jesli chodziło o emulsje to kąt padania miał niewielkie znaczenie (choć i od emulsji coś tam się odbijało). Przy cyfrze problem się nasila. Ba, mozna wyciagnąć nawet dość zaskakujący wniosek, że winieta będzie zależała od ... body, a właściwie od matrycy. To tak jak z T - transmisją w obiektywach, która zależy od jakości powłok antyodblaskowych (wiem, w obiektywach jest więcej przejść powietrze-szkło).
Nie można założyć, że 100% światła jest rejestrowane (i mamy "bezwzględny" pomiar winiety), bo część światła się odbija. A odbicia zależą od ośrodków w jakich rozchodzi się światło. Przy matrycach kłania sie sprawa telecentryczności, jak promienie są prostopadłe, to większy % ulega rejestracji. A jak kąt jest spory (brzegi-winieta) to więcej ulega odbiciu.
Zapewne różnica jest rzędu kilku % między matrycami, ale jest. A między matrycami a błoną różnica jest większa. Winieta będzie inna. Generalnie na matrycy będzie zdecydowanie większa.

fafniak
26-08-2012, 23:37
Ok. to ma sens tylko twierdzenie że na analogu winieta będzie zdecydowanie mniejsza chyba też nie jest do końca prawdą. Chyba nikt tego nie porównywał laboratoryjnie.A może ?
Winieta mi nie przeszkadza

Lucas1981r
12-12-2012, 15:06
Jeżeli pentax dalej pozostanie przy apsc może mieć za niedługo konkurenta w postaci fuji :).

Chyba w pierwszym kwartale maja pokazac FF ;)
Mam nadzieje ze bedzie swojej klasie tak samo udana jak k-5 byla...teraz K-5II i K-5IIs i w sumie udany K-30
- http://www.dpreview.com/reviews/studio-compare#baseDir=%2Freviews_data&cameraDataSubdir=boxshot&indexFileName=boxshotindex.xml&presetsFileName=boxshotpresets.xml&showDescriptions=false&headerTitle=Studio%20scene&headerSubTitle=Standard%20studio%20scene%20compari son&masterCamera=pentax_k5iis&masterSample=imgp0116.acr&slotsCount=4&slot0Camera=pentax_k5iis&slot0Sample=imgp0116.acr&slot0DisableCameraSelection=true&slot0DisableSampleSelection=true&slot0LinkWithMaster=true&slot1Camera=nikon_d7000&slot1Sample=dsc1_1896.acr&slot2Camera=canon_eos7d&slot2Sample=canon7d_iso6400.acr&slot3Camera=sony_slta77&slot3Sample=dsc02826_2.acr&x=0.17972255241013357&y=-0.8654057032644149&extraCameraCount=0

Ktos wczesniej narzekal na ilosc obiektywow - wydaje mi sie ze nie jest tak zle...np. pierwszy sklep:
- http://fotozakupy.pl/obiektywy-i-akcesoria/producent-pentax,26k,382d
tym bardziej ze mozna sie jeszcze wspomóc Sigma i Tamronem:
- http://fotozakupy.pl/obiektywy-i-akcesoria/producent-sigma,26k,382d,32p
- http://fotozakupy.pl/obiektywy-i-akcesoria/producent-tamron,26k,382d,89p

Lucas1981r
24-05-2013, 17:30
K-5IIs vs. D7100 ;)

- http://www.youtube.com/watch?v=CJ9MsmECULw&feature=em-uploademail

fafniak
24-05-2013, 18:38
no właśnie ...

stachmuszel
24-05-2013, 18:53
Jesli mozecie napiszcie jakie sa wrazenia tych mlodziencow z uzytkowania tych korpusow. Nie kazdy zna plynnie angielski, tym bardziej mówiony.

Mcarto
24-05-2013, 19:46
Oba aparaty wypadły b.podobnie. Nikon ma trochę ostrzejszy obrazek przy porównaniu Cropa natomiast Pentax posiada lepszy i szybszy AF w słabym świetle, dobre wysokie ISO i więcej programów tematycznych.

Jacek_Z
24-05-2013, 20:37
Ooo. Ktoś gdzies pisał, że AF w D7100 (co prawda w dobrym świetle) jest szybszy niż w D800. Pentax K5 ma jeszcze lepszy? To dla mnie niespodzianka, bo raczej pentaksiarze narzekali na AF.

GonzoG
24-05-2013, 20:44
Ooo. Ktoś gdzies pisał, że AF w D7100 (co prawda w dobrym świetle) jest szybszy niż w D800. Pentax K5 ma jeszcze lepszy? To dla mnie niespodzianka, bo raczej pentaksiarze narzekali na AF.

K-5 II ma nowy AF, ten narzekali i narzekają, na ten w K-5.

Lucas1981r
25-05-2013, 00:01
Z tego co wiem to w K-5 juz tak nie narzekali bo podobno byl na poziome 50D, raczej Pentaksiarze narzekali kiedys w k10d,k20d bardziej niz w tych nowszych puszkach.

GonzoG
25-05-2013, 02:48
Z tego co wiem to w K-5 juz tak nie narzekali bo podobno byl na poziome 50D, raczej Pentaksiarze narzekali kiedys w k10d,k20d bardziej niz w tych nowszych puszkach.

No właśnie narzekali na K-5. Chyba nawet bardziej niż na K20.

Mathis
25-05-2013, 08:43
Miałem K-5 i na szybkość AF nie można było narzekać - na poziomie D300, ale celność i wielkość pol AF to inna sprawa i tutaj najwięcej można było narzekać.

Lucas1981r
30-05-2013, 15:21
No właśnie narzekali na K-5. Chyba nawet bardziej niż na K20.

Bylo cos ale to na poczatku - pewnie efekt wieku mlodzienczego produktu :) - Nikon D7000 tez mial problemy z AF i jeszcze cos tam. - kumpel mial D7000 i na 5 zdjec ostrych bylo srednio 3 ;/ jak poszedl do sklepie Nikona zapytac "o co kaman" to mu babka powiedziala ze niech sie Pan cieszy ze ma Pan AF :O heh
Z tego co pamietam to nowy soft pomagal,a jak nie to najczeciej Pentax wymieniał puszke :)

Wracaj co K-5IIs sam jestem ciekaw jak naprawde z tym AF - ponoc genialnie sie spisuje...zaczyna mnie coraz bardziej ciekawic ta puszka - szczegolnie eSka.

porównanie K-5 "jedynki" vs 5d MII:
- link (http://www.flickr.com/photos/alpi-costerni/5572392577/sizes/o/in/photostream/)
to ciekaw jestem jak wypadła by IIs :)

Lucas1981r
04-06-2013, 19:18
Ciekawy test porownujacy K-5 II i K-5 II S.
- http://www.dpreview.com/reviews/pentax-k-5-ii-k-5-ii-s
Mi sie spodobala strona 7 i odniesienie AF do D7100 :D

Lucas1981r
21-09-2013, 01:25
Nikon d7100 vs Pentax K5 IIs Image test:
- http://www.youtube.com/watch?v=GOyLXv6e3Q4