Zobacz pełną wersję : Sterownik błysku
quantum678
19-03-2010, 22:00
mam pytanie ,czy waszym zdaniem wykorzystując d-300 jako mastera dla sb-900 i sb-800 macie wrażenie że zasięg jest znacznie większy ?niż np sb-900 jako master na aparacie wobec sb-800 .dzisiaj się tym zajmowałem duża sala gimnastyczna ciasno itd i takie odniosłem wrażenie być może subiektywne ale tak mi się zdawało .jeżeli ktoś ma takie doświadczenia to proszę o informację .i jeszcze jedno jak ma się su-800 do sterownika w aparacie czy warto w coś takiego zainwestować ?
SU-800 jest bardziej ergonomiczny i szybszy w nastawianiu parametrów niż sterownik w aparacie. Warto zainwestować, jeśli często się używa. Ja zainwestowałem i nie żałuję, bo dla mnie to nieodzowny gadżet.
idealnie jako sterownik błysku spisuje się Metz 58 AF-1 - ma dwa palniki i oba obsługują cls!!!
Daje to oszałamiające efekty zwłaszcza na otwartych przestrzeniach gdzie nie da się odbić błysków sterujących.
Dzięki temu można "kitrać" lampy gdzie się chce :D
quantum678
29-03-2010, 16:38
jeszcze jedno czy sterownik su-800 wysyła błyski sterujące ? nie bardzo rozumiem ,(na jakiej zasadzie on pracuje i jaka jest róznica pomiędzy nim a lampą działajaca w trybie master (bo cenowej nie ma praktycznie większej ) i tak naprawdę można mieć dodatkową lampę za te pieniądze
jeszcze jedno czy sterownik su-800 wysyła błyski sterujące ? nie bardzo rozumiem ,(na jakiej zasadzie on pracuje i jaka jest róznica pomiędzy nim a lampą działajaca w trybie master (bo cenowej nie ma praktycznie większej ) i tak naprawdę można mieć dodatkową lampę za te pieniądze
Błyska tak samo jak lampy tylko w podczerwieni. Gdybyś założył na lampę SB800/900 filtr IR to byłoby to samo.
SU-800 ma dwa tryby: makro i normalny CLS (do lamp ustawionych w większej odległości niż te uwieszone na pierścieniu jak SB200). W trybie makro super wygoda. Nie potrzeba niczego bełtać w puszce (jak z osłonką do wbudowanej lampy), ani kłopotać się co zrobić z solidnym błyskiem od np. sterującej SB800. No i nastawia sie dużo łatwiej i szybciej (w obu trybach), choć w szczególności dotyczy to lamp sprzed ery SB900.
quantum678
30-03-2010, 14:05
a czy zasięg su-800 w plenerze jest większy od lampy wbudowanej w aparat (ewentualnie sb-900 jako master ) ?
odpowiedzi na twoje pytania znajduja sie juz na tyn forum
przeszukaj forum, przeszukaj odpowiednie watki
a znajdziesz odpowiedzi (lub nabierzesz jeszcze wiecej watpliwosci:) )
quantum678
31-03-2010, 14:36
no właśnie mam watliwości więc gdy ktoś wie to proszę o informację
Nominalny zasięg sterownika przy współdziałaniu z lampami SB800 i 900 wynosi 20 m, ja robiłem do około 10 m bez żadnych problemów, nawet w słońcu. Zasięg wbudowanej lampy jest na pewno mniejszy. Poza tym odbiór błysku od wbudowanej lampy jest niepewny w silnym oświetleniu słonecznym. Nie wypowiadam się na temat zasięgu SB900, bo mając SU-800 przestałem używać innych lamp do sterowania.
jak masz zamiar focić dłużej niż godzinę to jednak sb900 czy inna lampa da o sobie znać wagą ;) SU to bardzo fajny gadżet, ale ma też dużo minusów:
-bateria - albo trzeba mieć zapas zawsze, albo jak się skończy to lipa
-brak ruchomej głowicy ( w tym celu zamierzam się od 100 lat na jakiś kabel sc28 itp)
-o ile się nie mylę to sb900 mozna precyzyjniej ustawić w skoku co 1/3 ev, natomiast SU tylko co 0,5 (nie mam teraz pod ręką sprzętów)
-WYDAJE mi się że sb900 ustawione precyzyjnie palnikiem i z zoomem 200mm ma lepszy zasięg niż su800
a generalnie to z rok czekam na nowego PW z iTTLem :(
-o ile się nie mylę to sb900 mozna precyzyjniej ustawić w skoku co 1/3 ev, natomiast SU tylko co 0,5 (nie mam teraz pod ręką sprzętów)
Kompensację błysku na SU-800 też ustawia się co 1/3 ev. Fakt, że zapasowe baterie trzeba nosić, bo lubią się kończyć w najważniejszych momentach.
Kompensację błysku na SU-800 też ustawia się co 1/3 ev
faktycznie, ale TYLKO w trybach TTL i A, gdzie wprowadzamy korektę o ileś tam ev, natomiast w M które najczęściej stosuję są marne skoki 1/128, 1/64, 1/32, 1/16, 1/8, 1/4, 1/2, 1/1 - a mi by się często przydało np 1/16 + 0,3ev które można ustawić w M w sb900, a czego nie możemy w SU800
..... -bateria - albo trzeba mieć zapas zawsze, albo jak się skończy to lipa .....
Argument bez sensu. A jak ci się "bateria" w lampie skończy to nie jest lipa? A jak ci się "bateria" w body skończy to nie jest lipa? I wcale nie musi to być "bateria". Może to być akumulator i można go ładować tak, jak akumulatory do lampy, czy body. Różnica jest tylko taka, że taki akumulator może wytrzymać kilka miesięcy focenia, a nie kilka godzin.
Argument bez sensu. A jak ci się "bateria" w lampie skończy to nie jest lipa? A jak ci się "bateria" w body skończy to nie jest lipa? I wcale nie musi to być "bateria". Może to być akumulator i można go ładować tak, jak akumulatory do lampy, czy body. Różnica jest tylko taka, że taki akumulator może wytrzymać kilka miesięcy focenia, a nie kilka godzin.
ok- dla Ciebie bezsensu, ale dla mnie istotny i to są wady wg mnie- masz swoje to wypisz :)
zwykłych AA mam z kilogram (jak pewnie większość osób) i przydają się nie tylko w lampie, a jak się skończą to pożyczam od byle kogo, wyjmuję z pilota lub kupuje w byle psiej budzie gdziekolwiek. aku w aparacie widzę na ile mi starczy i (myślę że jak większość osób) umiem oszacować ile ich zabrać żeby się nie nadźwigać, a mieć z zapasem.
A z tą cr123 czy jaka tam wchodzi jest taki problem że nie wiadomo kiedy padnie, nie dokupię byle gdzie,a tym bardziej nie pożyczę od kumpla z walkmana, a w związku że starcza na dość długo to nie mam ciśnienia żeby kupować ładowarkę i aku - które zresztą też bym musiał pamiętać żeby co miesiąc/dwa/cztery doładować.
podkreślam - DLA MNIE jest to wada - dla Ciebie może być i zaletą :)
Ta bateria to jedyne co mnie powstrzymuje przed kupnem SU-800, ale skoro są też jako akumulatorki to to zmienia postać rzeczy.
Da ktoś namiary na taki akumulatorek i ładowarkę do tego?
Jak to powiada jedna stara laska w reklamie - będę zobowiąza...ny ;)
http://www.batimex.pl/towar.php?idtowaru=2272&wfraza=CR123&wfrazat=CR123&menu=275
...... DLA MNIE jest to wada - dla Ciebie może być i zaletą :)
To ani wada, ani zaleta, tylko jedna z cech tego wyrobu.
I jeszcze jedno drobne pytanie kontrolne. Próbowałeś tego używać, czy tylko z założenia wszystko wiesz lepiej?
http://www.batimex.pl/towar.php?idtowaru=2272&wfraza=CR123&wfrazat=CR123&menu=275
Takie małe OT. Właśnie się dowiedziałem że F90(x) jest zasilany CR123A :grin:
DZIĘKI!!!
SU-800 po weekendzie pojeździ na moich sankach:)
To ani wada, ani zaleta, tylko jedna z cech tego wyrobu.
cóż za filozoficzne podejście - jak statyw jest mało stabilny, a obiektyw trzeba domknąć do f4 żeby było ostro to też też powiesz że takie są cechy tych wyrobów i po prostu przyjmiesz to do własnej wiadomości nie narzekając? W sumie zazdroszczę Ci jeśli masz takie podejście do wszystkiego w życiu :)
I jeszcze jedno drobne pytanie kontrolne. Próbowałeś tego używać, czy tylko z założenia wszystko wiesz lepiej?
najchętniej zostawiłbym to bez komentarza, ale odpowiem Ci - tak, mam i używam - zresztą zawsze można podglądnąć sobie w stopce kto czego używa.
Rozumiem, że Ty również korzystasz z SU?- więc następnym razem zachęcam do wypowiedzenia się w danym temacie, zamiast bezsensu krytykować zdanie innych
Czyli mamy zakładać, że jednak jesteś wyrocznią. OK. Niech i tak będzie, choć narzekanie na to, że czasem trzeba naładować akumulator jest chyba mało rozsądne.
DZIĘKI!!!
SU-800 po weekendzie pojeździ na moich sankach:)
Polecam do zestawu kabel 5m. Znacznie to rozszerza mozliwosci su. W blede do łapania błysky wywalajacego tez dobrze sie zaopatrzyc. Poza tym sterowanie lampami o niebo lepsze! I uwaga bateria wyładowuje sie bez ostrzezenia, polecam, albo zakup z jakiegos taniego zródla na allegro kilku sztuk, albo aku z ladowarka.
a właśnie można łączyć kable bo mam sc-29 i jakbym jakiegoś no-name podpiął to pewnie body bez problemu dogada się z lampa?
małem na mysli su nie no name
podłaczajac kablem su zyskujesz wieksze pole manewru np gdy lampa jest schowana za czyms
moim zdaniem wyjaśnienie może być bardzo proste. otóż wbudowana lampa jest malutka, praktycznie na samym czubku wysięgnika więc błyska stosunkowo szeroko. przy tym na niewielką odległość ale to w tym przypadku nie ma takiego znaczenia. sb-900 przy jej zoomie do 200mm ma zapewne błysk znacznie bardziej skupiony. nie wiem z jakim obiektywem robiłeś, ale moim zdaniem różnica w zdolności do wyzwalania slave'a moze wynikać właśnie z tego.
I F80 też był:-)
Jesteś pewien? Jak pamiętam, to wchodziły do niego 4 x AA (czyli t.zw. paluszki). Może pomyliło się Tobie z F6? Albo to Prima Aprilis?
quantum678
03-04-2010, 13:05
I jeszcze jedno pytanie ? czy można używać soft boxów z sabinkami .Nigdy tego nie robiłem ale jak oglądałem konstrukcje tego to lampa jest chyba schowana w tym urządzeniu .i jak to jest z błyskaniem tym jak steruje aparatem a nie su-800 bo wtedy jak mniemam nie ma z tym problemów !?
Mnie denerwuje, że jak robię pionowy kadr obiektywem większym niż 35/1.8 (czyli np Sigmą 17-70 lub 70-300 VR) a lampę zdalną mam po prawej stronie przed sobą, to zasłaniam sobie obiektywem wbudowaną. I to właśnie popycha mnie do zakupu radiówek, nawet kosztem TTLa i ustawiania wszystkiego z poziomu body
Mnie denerwuje, że jak robię pionowy kadr obiektywem większym niż 35/1.8 (czyli np Sigmą 17-70 lub 70-300 VR) a lampę zdalną mam po prawej stronie przed sobą, to zasłaniam sobie obiektywem wbudowaną. I to właśnie popycha mnie do zakupu radiówek, nawet kosztem TTLa i ustawiania wszystkiego z poziomu body
z tego powodu to jeśli tylko nie muszę to używam najprostszego radia....ale jak trzeba mi trybu FP i szybkiego synchro to nie ma że boli i zapinam su ;)
I jeszcze jedno pytanie ? czy można używać soft boxów z sabinkami .Nigdy tego nie robiłem ale jak oglądałem konstrukcje tego to lampa jest chyba schowana w tym urządzeniu .i jak to jest z błyskaniem tym jak steruje aparatem a nie su-800 bo wtedy jak mniemam nie ma z tym problemów !?
Używam SU-800 z lampą w softboxie Lastolite Ezybox Hotshoe bez żadnych problemów dopóki SU-800 i lampa widzą się nawzajem.