Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sterownik błysku

quantum678
19-03-2010, 22:00
mam pytanie ,czy waszym zdaniem wykorzystując d-300 jako mastera dla sb-900 i sb-800 macie wrażenie że zasięg jest znacznie większy ?niż np sb-900 jako master na aparacie wobec sb-800 .dzisiaj się tym zajmowałem duża sala gimnastyczna ciasno itd i takie odniosłem wrażenie być może subiektywne ale tak mi się zdawało .jeżeli ktoś ma takie doświadczenia to proszę o informację .i jeszcze jedno jak ma się su-800 do sterownika w aparacie czy warto w coś takiego zainwestować ?

markB
22-03-2010, 18:34
SU-800 jest bardziej ergonomiczny i szybszy w nastawianiu parametrów niż sterownik w aparacie. Warto zainwestować, jeśli często się używa. Ja zainwestowałem i nie żałuję, bo dla mnie to nieodzowny gadżet.

tomitom
24-03-2010, 10:44
idealnie jako sterownik błysku spisuje się Metz 58 AF-1 - ma dwa palniki i oba obsługują cls!!!
Daje to oszałamiające efekty zwłaszcza na otwartych przestrzeniach gdzie nie da się odbić błysków sterujących.
Dzięki temu można "kitrać" lampy gdzie się chce :D

quantum678
29-03-2010, 16:38
jeszcze jedno czy sterownik su-800 wysyła błyski sterujące ? nie bardzo rozumiem ,(na jakiej zasadzie on pracuje i jaka jest róznica pomiędzy nim a lampą działajaca w trybie master (bo cenowej nie ma praktycznie większej ) i tak naprawdę można mieć dodatkową lampę za te pieniądze

Piotr_
29-03-2010, 18:31
jeszcze jedno czy sterownik su-800 wysyła błyski sterujące ? nie bardzo rozumiem ,(na jakiej zasadzie on pracuje i jaka jest róznica pomiędzy nim a lampą działajaca w trybie master (bo cenowej nie ma praktycznie większej ) i tak naprawdę można mieć dodatkową lampę za te pieniądze

Błyska tak samo jak lampy tylko w podczerwieni. Gdybyś założył na lampę SB800/900 filtr IR to byłoby to samo.

markB
29-03-2010, 18:42

SU-800 ma dwa tryby: makro i normalny CLS (do lamp ustawionych w większej odległości niż te uwieszone na pierścieniu jak SB200). W trybie makro super wygoda. Nie potrzeba niczego bełtać w puszce (jak z osłonką do wbudowanej lampy), ani kłopotać się co zrobić z solidnym błyskiem od np. sterującej SB800. No i nastawia sie dużo łatwiej i szybciej (w obu trybach), choć w szczególności dotyczy to lamp sprzed ery SB900.

quantum678
30-03-2010, 14:05
a czy zasięg su-800 w plenerze jest większy od lampy wbudowanej w aparat (ewentualnie sb-900 jako master ) ?

luxius
31-03-2010, 12:05
odpowiedzi na twoje pytania znajduja sie juz na tyn forum
przeszukaj forum, przeszukaj odpowiednie watki
a znajdziesz odpowiedzi (lub nabierzesz jeszcze wiecej watpliwosci:) )

quantum678
31-03-2010, 14:36
no właśnie mam watliwości więc gdy ktoś wie to proszę o informację

markB
31-03-2010, 17:41
Nominalny zasięg sterownika przy współdziałaniu z lampami SB800 i 900 wynosi 20 m, ja robiłem do około 10 m bez żadnych problemów, nawet w słońcu. Zasięg wbudowanej lampy jest na pewno mniejszy. Poza tym odbiór błysku od wbudowanej lampy jest niepewny w silnym oświetleniu słonecznym. Nie wypowiadam się na temat zasięgu SB900, bo mając SU-800 przestałem używać innych lamp do sterowania.

Tommy
31-03-2010, 18:30
jak masz zamiar focić dłużej niż godzinę to jednak sb900 czy inna lampa da o sobie znać wagą ;) SU to bardzo fajny gadżet, ale ma też dużo minusów:
-bateria - albo trzeba mieć zapas zawsze, albo jak się skończy to lipa
-brak ruchomej głowicy ( w tym celu zamierzam się od 100 lat na jakiś kabel sc28 itp)
-o ile się nie mylę to sb900 mozna precyzyjniej ustawić w skoku co 1/3 ev, natomiast SU tylko co 0,5 (nie mam teraz pod ręką sprzętów)
-WYDAJE mi się że sb900 ustawione precyzyjnie palnikiem i z zoomem 200mm ma lepszy zasięg niż su800

a generalnie to z rok czekam na nowego PW z iTTLem :(

markB
31-03-2010, 19:24
-o ile się nie mylę to sb900 mozna precyzyjniej ustawić w skoku co 1/3 ev, natomiast SU tylko co 0,5 (nie mam teraz pod ręką sprzętów)

Kompensację błysku na SU-800 też ustawia się co 1/3 ev. Fakt, że zapasowe baterie trzeba nosić, bo lubią się kończyć w najważniejszych momentach.

Tommy
31-03-2010, 23:10
Kompensację błysku na SU-800 też ustawia się co 1/3 ev

faktycznie, ale TYLKO w trybach TTL i A, gdzie wprowadzamy korektę o ileś tam ev, natomiast w M które najczęściej stosuję są marne skoki 1/128, 1/64, 1/32, 1/16, 1/8, 1/4, 1/2, 1/1 - a mi by się często przydało np 1/16 + 0,3ev które można ustawić w M w sb900, a czego nie możemy w SU800

JK
31-03-2010, 23:22
..... -bateria - albo trzeba mieć zapas zawsze, albo jak się skończy to lipa .....
Argument bez sensu. A jak ci się "bateria" w lampie skończy to nie jest lipa? A jak ci się "bateria" w body skończy to nie jest lipa? I wcale nie musi to być "bateria". Może to być akumulator i można go ładować tak, jak akumulatory do lampy, czy body. Różnica jest tylko taka, że taki akumulator może wytrzymać kilka miesięcy focenia, a nie kilka godzin.

Tommy
01-04-2010, 00:17
Argument bez sensu. A jak ci się "bateria" w lampie skończy to nie jest lipa? A jak ci się "bateria" w body skończy to nie jest lipa? I wcale nie musi to być "bateria". Może to być akumulator i można go ładować tak, jak akumulatory do lampy, czy body. Różnica jest tylko taka, że taki akumulator może wytrzymać kilka miesięcy focenia, a nie kilka godzin.

ok- dla Ciebie bezsensu, ale dla mnie istotny i to są wady wg mnie- masz swoje to wypisz :)
zwykłych AA mam z kilogram (jak pewnie większość osób) i przydają się nie tylko w lampie, a jak się skończą to pożyczam od byle kogo, wyjmuję z pilota lub kupuje w byle psiej budzie gdziekolwiek. aku w aparacie widzę na ile mi starczy i (myślę że jak większość osób) umiem oszacować ile ich zabrać żeby się nie nadźwigać, a mieć z zapasem.
A z tą cr123 czy jaka tam wchodzi jest taki problem że nie wiadomo kiedy padnie, nie dokupię byle gdzie,a tym bardziej nie pożyczę od kumpla z walkmana, a w związku że starcza na dość długo to nie mam ciśnienia żeby kupować ładowarkę i aku - które zresztą też bym musiał pamiętać żeby co miesiąc/dwa/cztery doładować.

podkreślam - DLA MNIE jest to wada - dla Ciebie może być i zaletą :)

tomitom
01-04-2010, 01:32
Ta bateria to jedyne co mnie powstrzymuje przed kupnem SU-800, ale skoro są też jako akumulatorki to to zmienia postać rzeczy.
Da ktoś namiary na taki akumulatorek i ładowarkę do tego?
Jak to powiada jedna stara laska w reklamie - będę zobowiąza...ny ;)

JK
01-04-2010, 09:15
http://www.batimex.pl/towar.php?idtowaru=2272&wfraza=CR123&wfrazat=CR123&menu=275

JK
01-04-2010, 09:18
...... DLA MNIE jest to wada - dla Ciebie może być i zaletą :)
To ani wada, ani zaleta, tylko jedna z cech tego wyrobu.

I jeszcze jedno drobne pytanie kontrolne. Próbowałeś tego używać, czy tylko z założenia wszystko wiesz lepiej?

szymony
01-04-2010, 09:38
http://www.batimex.pl/towar.php?idtowaru=2272&wfraza=CR123&wfrazat=CR123&menu=275
Takie małe OT. Właśnie się dowiedziałem że F90(x) jest zasilany CR123A :grin:

tomitom
01-04-2010, 09:46

DZIĘKI!!!

SU-800 po weekendzie pojeździ na moich sankach:)

Tommy
01-04-2010, 10:28
To ani wada, ani zaleta, tylko jedna z cech tego wyrobu.
cóż za filozoficzne podejście - jak statyw jest mało stabilny, a obiektyw trzeba domknąć do f4 żeby było ostro to też też powiesz że takie są cechy tych wyrobów i po prostu przyjmiesz to do własnej wiadomości nie narzekając? W sumie zazdroszczę Ci jeśli masz takie podejście do wszystkiego w życiu :)

I jeszcze jedno drobne pytanie kontrolne. Próbowałeś tego używać, czy tylko z założenia wszystko wiesz lepiej?
najchętniej zostawiłbym to bez komentarza, ale odpowiem Ci - tak, mam i używam - zresztą zawsze można podglądnąć sobie w stopce kto czego używa.

Rozumiem, że Ty również korzystasz z SU?- więc następnym razem zachęcam do wypowiedzenia się w danym temacie, zamiast bezsensu krytykować zdanie innych

JK
01-04-2010, 14:23
Czyli mamy zakładać, że jednak jesteś wyrocznią. OK. Niech i tak będzie, choć narzekanie na to, że czasem trzeba naładować akumulator jest chyba mało rozsądne.

luxius
01-04-2010, 19:52
DZIĘKI!!!

SU-800 po weekendzie pojeździ na moich sankach:)

Polecam do zestawu kabel 5m. Znacznie to rozszerza mozliwosci su. W blede do łapania błysky wywalajacego tez dobrze sie zaopatrzyc. Poza tym sterowanie lampami o niebo lepsze! I uwaga bateria wyładowuje sie bez ostrzezenia, polecam, albo zakup z jakiegos taniego zródla na allegro kilku sztuk, albo aku z ladowarka.

tomitom
02-04-2010, 00:41
a właśnie można łączyć kable bo mam sc-29 i jakbym jakiegoś no-name podpiął to pewnie body bez problemu dogada się z lampa?

luxius
02-04-2010, 12:35
małem na mysli su nie no name
podłaczajac kablem su zyskujesz wieksze pole manewru np gdy lampa jest schowana za czyms

Gio
02-04-2010, 12:41
moim zdaniem wyjaśnienie może być bardzo proste. otóż wbudowana lampa jest malutka, praktycznie na samym czubku wysięgnika więc błyska stosunkowo szeroko. przy tym na niewielką odległość ale to w tym przypadku nie ma takiego znaczenia. sb-900 przy jej zoomie do 200mm ma zapewne błysk znacznie bardziej skupiony. nie wiem z jakim obiektywem robiłeś, ale moim zdaniem różnica w zdolności do wyzwalania slave'a moze wynikać właśnie z tego.

Gio
02-04-2010, 12:46

I F80 też był:-)

markB
02-04-2010, 21:05

Jesteś pewien? Jak pamiętam, to wchodziły do niego 4 x AA (czyli t.zw. paluszki). Może pomyliło się Tobie z F6? Albo to Prima Aprilis?

quantum678
03-04-2010, 13:05
I jeszcze jedno pytanie ? czy można używać soft boxów z sabinkami .Nigdy tego nie robiłem ale jak oglądałem konstrukcje tego to lampa jest chyba schowana w tym urządzeniu .i jak to jest z błyskaniem tym jak steruje aparatem a nie su-800 bo wtedy jak mniemam nie ma z tym problemów !?

coroner
03-04-2010, 13:19
Mnie denerwuje, że jak robię pionowy kadr obiektywem większym niż 35/1.8 (czyli np Sigmą 17-70 lub 70-300 VR) a lampę zdalną mam po prawej stronie przed sobą, to zasłaniam sobie obiektywem wbudowaną. I to właśnie popycha mnie do zakupu radiówek, nawet kosztem TTLa i ustawiania wszystkiego z poziomu body

Tommy
03-04-2010, 19:33
Mnie denerwuje, że jak robię pionowy kadr obiektywem większym niż 35/1.8 (czyli np Sigmą 17-70 lub 70-300 VR) a lampę zdalną mam po prawej stronie przed sobą, to zasłaniam sobie obiektywem wbudowaną. I to właśnie popycha mnie do zakupu radiówek, nawet kosztem TTLa i ustawiania wszystkiego z poziomu body

z tego powodu to jeśli tylko nie muszę to używam najprostszego radia....ale jak trzeba mi trybu FP i szybkiego synchro to nie ma że boli i zapinam su ;)

markB
09-04-2010, 21:34
I jeszcze jedno pytanie ? czy można używać soft boxów z sabinkami .Nigdy tego nie robiłem ale jak oglądałem konstrukcje tego to lampa jest chyba schowana w tym urządzeniu .i jak to jest z błyskaniem tym jak steruje aparatem a nie su-800 bo wtedy jak mniemam nie ma z tym problemów !?

Używam SU-800 z lampą w softboxie Lastolite Ezybox Hotshoe bez żadnych problemów dopóki SU-800 i lampa widzą się nawzajem.