Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Sterownik błysku

mam pytanie ,czy waszym zdaniem wykorzystując d-300 jako mastera dla sb-900 i sb-800 macie wrażenie że zasięg jest znacznie większy ?niż np sb-900 jako master na aparacie wobec sb-800 .dzisiaj się tym zajmowałem duża sala gimnastyczna ciasno itd i takie odniosłem wrażenie być może subiektywne ale tak mi się zdawało .jeżeli ktoś ma takie doświadczenia to proszę o informację .i jeszcze jedno jak ma się su-800 do sterownika w aparacie czy warto w coś takiego zainwestować ?

Domyślnie

SU-800 jest bardziej ergonomiczny i szybszy w nastawianiu parametrów niż sterownik w aparacie. Warto zainwestować, jeśli często się używa. Ja zainwestowałem i nie żałuję, bo dla mnie to nieodzowny gadżet.

Domyślnie

idealnie jako sterownik błysku spisuje się Metz 58 AF-1 - ma dwa palniki i oba obsługują cls!!!
    Daje to oszałamiające efekty zwłaszcza na otwartych przestrzeniach gdzie nie da się odbić błysków sterujących.
    Dzięki temu można "kitrać" lampy gdzie się chce
    wpisz 🐒i foto ale nie taką małpę jak w zoo tylko taką jak w emajlu
    ŚREDNI FORMAT jest tylko średni MIKRO CZTERY TRZECIE jest mikro KROP to wycinek całości PEŁNA KLATKA jest najlepsza bo jest pełna

Domyślnie

jeszcze jedno czy sterownik su-800 wysyła błyski sterujące ? nie bardzo rozumiem ,(na jakiej zasadzie on pracuje i jaka jest róznica pomiędzy nim a lampą działajaca w trybie master (bo cenowej nie ma praktycznie większej ) i tak naprawdę można mieć dodatkową lampę za te pieniądze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez quantum678 Zobacz posta
    jeszcze jedno czy sterownik su-800 wysyła błyski sterujące ? nie bardzo rozumiem ,(na jakiej zasadzie on pracuje i jaka jest róznica pomiędzy nim a lampą działajaca w trybie master (bo cenowej nie ma praktycznie większej ) i tak naprawdę można mieć dodatkową lampę za te pieniądze
    Błyska tak samo jak lampy tylko w podczerwieni. Gdybyś założył na lampę SB800/900 filtr IR to byłoby to samo.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez quantum678 Zobacz posta
    SU-800 ma dwa tryby: makro i normalny CLS (do lamp ustawionych w większej odległości niż te uwieszone na pierścieniu jak SB200). W trybie makro super wygoda. Nie potrzeba niczego bełtać w puszce (jak z osłonką do wbudowanej lampy), ani kłopotać się co zrobić z solidnym błyskiem od np. sterującej SB800. No i nastawia sie dużo łatwiej i szybciej (w obu trybach), choć w szczególności dotyczy to lamp sprzed ery SB900.

Domyślnie

a czy zasięg su-800 w plenerze jest większy od lampy wbudowanej w aparat (ewentualnie sb-900 jako master ) ?

Domyślnie

odpowiedzi na twoje pytania znajduja sie juz na tyn forum
    przeszukaj forum, przeszukaj odpowiednie watki
    a znajdziesz odpowiedzi (lub nabierzesz jeszcze wiecej watpliwosci )

Domyślnie

Nominalny zasięg sterownika przy współdziałaniu z lampami SB800 i 900 wynosi 20 m, ja robiłem do około 10 m bez żadnych problemów, nawet w słońcu. Zasięg wbudowanej lampy jest na pewno mniejszy. Poza tym odbiór błysku od wbudowanej lampy jest niepewny w silnym oświetleniu słonecznym. Nie wypowiadam się na temat zasięgu SB900, bo mając SU-800 przestałem używać innych lamp do sterowania.

Domyślnie

jak masz zamiar focić dłużej niż godzinę to jednak sb900 czy inna lampa da o sobie znać wagą SU to bardzo fajny gadżet, ale ma też dużo minusów:
    -bateria - albo trzeba mieć zapas zawsze, albo jak się skończy to lipa
    -brak ruchomej głowicy ( w tym celu zamierzam się od 100 lat na jakiś kabel sc28 itp)
    -o ile się nie mylę to sb900 mozna precyzyjniej ustawić w skoku co 1/3 ev, natomiast SU tylko co 0,5 (nie mam teraz pod ręką sprzętów)
    -WYDAJE mi się że sb900 ustawione precyzyjnie palnikiem i z zoomem 200mm ma lepszy zasięg niż su800

a generalnie to z rok czekam na nowego PW z iTTLem

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów