PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Camera obscura

desid
15-02-2010, 19:12
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img651.imageshack.us/img651/9876/48241822.jpg)

hanibal
15-02-2010, 19:26
jakis zart ?

microbot
15-02-2010, 19:38
Tak widzę gdy zdejmę okulary.
Myślę, że 500 lat temu robiono ostrzejsze "zdjęcia". Ale chyba nikt się wtedy nie parał portretem :)

szelass
15-02-2010, 22:37
jakis zart ?

ty sobie hani nie żartuj :)
gdy ja kiedyś 2 podobnie "udane" prace wyśmiałem, pojawiło się nagle 15 obrońców i wizjonerów super przekazu takowego "czegoś".
:)

hanibal
15-02-2010, 22:41
ty sobie hani nie żartuj :)
gdy ja kiedyś 2 podobnie "udane" prace wyśmiałem, pojawiło się nagle 15 obrońców i wizjonerów super przekazu takowego "czegoś".
:)

buahahahahahahahahaha
przeciez to jest - hmm tragiczne.. ja tam chyba widze jeden przekaz....
kupic nowy aparat albo zajac sie szydelkowaniem

Andrzej Olender
15-02-2010, 22:56
Może kolega nie wyostrzył po zmniejszeniu :D
A na poważnie, może autor uzasadnieni dlaczego tak a nie inaczej to zdjęcie przedstawił, może to dla nas po prostu za ciężkie do ogarnięcia.

sowart
15-02-2010, 22:58
No co wy artystycznego podejścia nie widzicie hehehehe ciekawe co autor myślał sobie wystawiając to zdjęcie?

hanibal
15-02-2010, 23:01
no racja.. to juz sztuka a ja sztuki nie ogarniam.... tylko gnioty "lapie "

ArtX
15-02-2010, 23:31
ja bym to widzial w sepii z poszarpanymi brzegami i ogromnym podpisem z lustrzanym cieniem w ktoryms rogu ;) heh.. skad ten 'wysyp' na forum ostatnio?

Rafał63
15-02-2010, 23:51
Tutaj tylko tytuł pasuje. A może faktycznie fotografia jest zrobiona pudełkiem po butach z dziurką zrobioną igłą? :)

Keek
16-02-2010, 00:00
Musisz sie przyzwyczaic autorze, ze w dzisiejszych czasach, dobra fotografia to pixele per milimetr i f=1.0
Poza tym, nie przejmuj sie i rob swoje.

desid
16-02-2010, 00:34
Tutaj tylko tytuł pasuje. A może faktycznie fotografia jest zrobiona pudełkiem po butach z dziurką zrobioną igłą? :)
tak faktycznie ... prawie, bo bez obiektywu, a z płytką z dziurką 0,2 mm :-D

jackrabbit
16-02-2010, 00:38
jaki czas naswietlania i jakie iso? :)

kropsi
16-02-2010, 00:43
;1755782']Musisz sie przyzwyczaic autorze, ze w dzisiejszych czasach, dobra fotografia to pixele per milimetr i f=1.0
Poza tym, nie przejmuj sie i rob swoje.

no niestety, pixele rządzą...

Rafał63 A może faktycznie fotografia jest zrobiona pudełkiem po butach z dziurką zrobioną igłą?

Nawet jeśli pudełkiem po butach albo od zapałek to co w tym złego? Jeśli ktoś lubi fotografię otworkową to zaraz trzeba go zlinczować?

Pozdrawiam Autora :)

damciop03
16-02-2010, 00:49
A może autor sam sobie skleił własna obscurę i kiepskie światło było to długo musiał naświetlać modelka się ruszała i wyszedł efekt 3D:D. Ogólnie fajna sprawa ale trzeba poświęcić na to troszeczkę czasu, ja w lato się bawiłem w to własnej budowy miałem i krajobrazy się robiło:)

jackrabbit
16-02-2010, 00:53
Ogólnie fajna sprawa ale trzeba poświęcić na to troszeczkę czasu, ja w lato się bawiłem w to własnej budowy miałem i krajobrazy się robiło:)

eee tam krajobrazy, idz z tym na mecz siatkowki to powiem ze kozak jestes :mrgreen:

desid
16-02-2010, 10:09
jaki czas naswietlania i jakie iso? :)

1/8 sek + iso 400

Imago
16-02-2010, 11:19
Hm. Tak sobie myślę, że powinieneś jednak zbudować od podstaw Camerę Obscurę i spróbować naświetlić portret na tradycyjnym materiale światłoczułym. Zobaczysz różnicę. Cyfra z dziurką to jak donat z fabryki w zastępstwie prawdziwego domowego pączka.
Ten efekt nie jest nawet taki zły, ale nie przypomina charakterystyki obrazu fotografii otworkowej - wszystko co się nie porusza powinno być ostre od 0 do nieskończoności... a tu jest mydło.

fushiro
16-02-2010, 11:34
Zdjęcie może być kiepskie, ale poniżające komentarze i wyszydzanie to gruba przesada. Tak zachowują się dzieci i osoby mało inteligentne. Do tego jest to zwykłe chamstwo. Nie można dbać o poziom fotograficzny nie dbając o poziom komentarzy. Już sam tytuł sugeruje, że może być to faktycznie fotografia otworkowa. Należałoby więc zwrócić uwagę na zdjęcie, technikę i ewentualnie pomóc. Z jakich narzędzi skorzystać, gdzie szukać pomocy. Współczesna fotografia cyfrowa już dawno wyparła inne techniki, ale za nic nie należy im się zapomnienie. Wiele bym dał, żeby zobaczyć jak ktoś pracuje z gumą, albo pigmentem a fotografia otworkowa może być początkiem zafascynowania szlachetnymi technikami fotograficznymi.

hanibal
16-02-2010, 17:40
Zdjęcie może być kiepskie, ale poniżające komentarze i wyszydzanie to gruba przesada. Tak zachowują się dzieci i osoby mało inteligentne. Do tego jest to zwykłe chamstwo. Nie można dbać o poziom fotograficzny nie dbając o poziom komentarzy.

acha... mamo przepraszam jestem cham i prostak

aikidudi
17-02-2010, 02:27
hanibal to fushiro jest Twoją mamą? :)
mnie też to zdjęcie nie leży. Jak ktoś wrzuca pod ocenę to musi się liczyć z różnymi komentarzami choć przyznaje, ze muszą się one mieścić w granicach kulturalnej wypowiedzi.

mOSAd
18-02-2010, 22:52
Dobry kadr, bardzo fajna modelka i światełko (choć można by minimalnie doświetlić prawą). Do wystemplowania jedna kropka tylko. A tak z ciekawości, to dekielek własnej (chałupniczej) roboty, czy może jakiś seryjnie wykonany przez allegrowicza na przykład? W sensie, czy to porządna robota, czy też wykonanie pozostawia trochę do życzenia. Nie mam porównania, ale spodziewałbym się, że przy 1/8 sekundy będzie trochę ostrzej, jeśli to statyw był oczywiście.
A co do formy, to co mają na celu komentarze opisujące nieostrość? Czy myślicie, że autor jest jej nieświadomy? Ubawiłem się.

desid
19-02-2010, 00:18
Strzał był z ręki, ale starałem się mocno przykleić do ściany :)
Dekielek - było to tele zrobione z zakrętki od butelki

mOSAd
19-02-2010, 00:55
No tak - teleobiektyw - i wszystko jasne :D

Jarema
19-02-2010, 02:15
sie rzucili.

swietna modelka, ladne swiatlo, tylko tęęęępo jak cholera.

no ale przy takim tele to sie nie ma co dziwić :D.

Imago
19-02-2010, 11:28
Strzał był z ręki, ale starałem się mocno przykleić do ściany :)

Hardkor z Ciebie :mrgreen:
Moim zdaniem przy tego typu fotografii statyw to niemalże wyposażenie standardowe ale poruszenia wynikające z nieużycia statywu również mogą przynieść ciekawe efekty. Kolejne więc moje rady (dalej zachęcam do spróbowania z obscurą zbudowaną samodzielnie):
1)Spróbuj ze statywem i dłuższymi czasami (mniejszą czułością). Z poruszenia osoby fotografowanej przy jednoczesnym braku poruszenia obiektów w tle może wyjść coś ciekawego.
2)Nie siedź w domu (a przynajmniej nie fotografuj na tle pustej ściany)! Niech w tle też coś się dzieje.
3)B&W to nie jest jedyna opcja - może kolor wyjdzie ciekawiej?

A odnośnie mojej uwagi o ostrości to muszę samą siebie sprostować - to głębia ostrości ma być od 0 do nieskończoności, "ostrość" jednak jest mydlana - mea culpa :oops:. Przejrzałam swoje i też są nieostre - najpierw się załamałam i zwaliłam na złe wykonanie puszki a potem doszłam do wniosku, że tak ma przecież być skoro nie mamy autofocusa ani soczewek :lol:.

A w ogóle to niech się wypowiada ostrytux, bo to on jest na forum otworkowym guru ;-).

jackrabbit
19-02-2010, 11:40
hmmm a lampa doblyskac nie mozna? :mrgreen:

Imago
19-02-2010, 13:46
też można ale trzeba dostosować czas i moc błysku żeby nie prześwietlić :)
ogólnie rzecz biorąc z otworkami jest jak z łomografią - ogranicza cię jedynie twoja wyobraźnia :)

Kraftsman
19-02-2010, 14:35
Ja jestem na nie. Technika, bez względu na poziom jej szlachetności, musi czemuś służyć. Nie jestem wrogiem nieostrości, ale w tym wydaniu nie ma ona sensu (albo przynajmniej ja go nie dostrzegam). Nie widzę też "fajnego światełka", tylko oświetleniowy chaos (por. cienie na twarzy i lewym ramieniu modelki). Tyle o formie. Co do treści: nie jestem w stanie dostrzec jakichkolwiek emocji w wyrazie twarzy modelki (może wynika to z faktu, że w ogóle ledwo widać modelkę). Nic mi nie mówi jej poza, nie ma żadnego gestu, który mógłby mnie zająć. Zdjęcie nic mi nie mówi o modelce i w zasadzie nie niesie wg mnie żadnej istotnej treści.