Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Camera obscura
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img651.imageshack.us/img651/9876/48241822.jpg)
microbot
15-02-2010, 19:38
Tak widzę gdy zdejmę okulary.
Myślę, że 500 lat temu robiono ostrzejsze "zdjęcia". Ale chyba nikt się wtedy nie parał portretem :)
jakis zart ?
ty sobie hani nie żartuj :)
gdy ja kiedyś 2 podobnie "udane" prace wyśmiałem, pojawiło się nagle 15 obrońców i wizjonerów super przekazu takowego "czegoś".
:)
ty sobie hani nie żartuj :)
gdy ja kiedyś 2 podobnie "udane" prace wyśmiałem, pojawiło się nagle 15 obrońców i wizjonerów super przekazu takowego "czegoś".
:)
buahahahahahahahahaha
przeciez to jest - hmm tragiczne.. ja tam chyba widze jeden przekaz....
kupic nowy aparat albo zajac sie szydelkowaniem
Andrzej Olender
15-02-2010, 22:56
Może kolega nie wyostrzył po zmniejszeniu :D
A na poważnie, może autor uzasadnieni dlaczego tak a nie inaczej to zdjęcie przedstawił, może to dla nas po prostu za ciężkie do ogarnięcia.
No co wy artystycznego podejścia nie widzicie hehehehe ciekawe co autor myślał sobie wystawiając to zdjęcie?
no racja.. to juz sztuka a ja sztuki nie ogarniam.... tylko gnioty "lapie "
ja bym to widzial w sepii z poszarpanymi brzegami i ogromnym podpisem z lustrzanym cieniem w ktoryms rogu ;) heh.. skad ten 'wysyp' na forum ostatnio?
Tutaj tylko tytuł pasuje. A może faktycznie fotografia jest zrobiona pudełkiem po butach z dziurką zrobioną igłą? :)
Musisz sie przyzwyczaic autorze, ze w dzisiejszych czasach, dobra fotografia to pixele per milimetr i f=1.0
Poza tym, nie przejmuj sie i rob swoje.
Tutaj tylko tytuł pasuje. A może faktycznie fotografia jest zrobiona pudełkiem po butach z dziurką zrobioną igłą? :)
tak faktycznie ... prawie, bo bez obiektywu, a z płytką z dziurką 0,2 mm :-D
jackrabbit
16-02-2010, 00:38
jaki czas naswietlania i jakie iso? :)
;1755782']Musisz sie przyzwyczaic autorze, ze w dzisiejszych czasach, dobra fotografia to pixele per milimetr i f=1.0
Poza tym, nie przejmuj sie i rob swoje.
no niestety, pixele rządzą...
Rafał63 A może faktycznie fotografia jest zrobiona pudełkiem po butach z dziurką zrobioną igłą?
Nawet jeśli pudełkiem po butach albo od zapałek to co w tym złego? Jeśli ktoś lubi fotografię otworkową to zaraz trzeba go zlinczować?
Pozdrawiam Autora :)
damciop03
16-02-2010, 00:49
A może autor sam sobie skleił własna obscurę i kiepskie światło było to długo musiał naświetlać modelka się ruszała i wyszedł efekt 3D:D. Ogólnie fajna sprawa ale trzeba poświęcić na to troszeczkę czasu, ja w lato się bawiłem w to własnej budowy miałem i krajobrazy się robiło:)
jackrabbit
16-02-2010, 00:53
Ogólnie fajna sprawa ale trzeba poświęcić na to troszeczkę czasu, ja w lato się bawiłem w to własnej budowy miałem i krajobrazy się robiło:)
eee tam krajobrazy, idz z tym na mecz siatkowki to powiem ze kozak jestes :mrgreen:
jaki czas naswietlania i jakie iso? :)
1/8 sek + iso 400
Hm. Tak sobie myślę, że powinieneś jednak zbudować od podstaw Camerę Obscurę i spróbować naświetlić portret na tradycyjnym materiale światłoczułym. Zobaczysz różnicę. Cyfra z dziurką to jak donat z fabryki w zastępstwie prawdziwego domowego pączka.
Ten efekt nie jest nawet taki zły, ale nie przypomina charakterystyki obrazu fotografii otworkowej - wszystko co się nie porusza powinno być ostre od 0 do nieskończoności... a tu jest mydło.
Zdjęcie może być kiepskie, ale poniżające komentarze i wyszydzanie to gruba przesada. Tak zachowują się dzieci i osoby mało inteligentne. Do tego jest to zwykłe chamstwo. Nie można dbać o poziom fotograficzny nie dbając o poziom komentarzy. Już sam tytuł sugeruje, że może być to faktycznie fotografia otworkowa. Należałoby więc zwrócić uwagę na zdjęcie, technikę i ewentualnie pomóc. Z jakich narzędzi skorzystać, gdzie szukać pomocy. Współczesna fotografia cyfrowa już dawno wyparła inne techniki, ale za nic nie należy im się zapomnienie. Wiele bym dał, żeby zobaczyć jak ktoś pracuje z gumą, albo pigmentem a fotografia otworkowa może być początkiem zafascynowania szlachetnymi technikami fotograficznymi.
Zdjęcie może być kiepskie, ale poniżające komentarze i wyszydzanie to gruba przesada. Tak zachowują się dzieci i osoby mało inteligentne. Do tego jest to zwykłe chamstwo. Nie można dbać o poziom fotograficzny nie dbając o poziom komentarzy.
acha... mamo przepraszam jestem cham i prostak
aikidudi
17-02-2010, 02:27
hanibal to fushiro jest Twoją mamą? :)
mnie też to zdjęcie nie leży. Jak ktoś wrzuca pod ocenę to musi się liczyć z różnymi komentarzami choć przyznaje, ze muszą się one mieścić w granicach kulturalnej wypowiedzi.
Dobry kadr, bardzo fajna modelka i światełko (choć można by minimalnie doświetlić prawą). Do wystemplowania jedna kropka tylko. A tak z ciekawości, to dekielek własnej (chałupniczej) roboty, czy może jakiś seryjnie wykonany przez allegrowicza na przykład? W sensie, czy to porządna robota, czy też wykonanie pozostawia trochę do życzenia. Nie mam porównania, ale spodziewałbym się, że przy 1/8 sekundy będzie trochę ostrzej, jeśli to statyw był oczywiście.
A co do formy, to co mają na celu komentarze opisujące nieostrość? Czy myślicie, że autor jest jej nieświadomy? Ubawiłem się.
Strzał był z ręki, ale starałem się mocno przykleić do ściany :)
Dekielek - było to tele zrobione z zakrętki od butelki
No tak - teleobiektyw - i wszystko jasne :D
sie rzucili.
swietna modelka, ladne swiatlo, tylko tęęęępo jak cholera.
no ale przy takim tele to sie nie ma co dziwić :D.
Strzał był z ręki, ale starałem się mocno przykleić do ściany :)
Hardkor z Ciebie :mrgreen:
Moim zdaniem przy tego typu fotografii statyw to niemalże wyposażenie standardowe ale poruszenia wynikające z nieużycia statywu również mogą przynieść ciekawe efekty. Kolejne więc moje rady (dalej zachęcam do spróbowania z obscurą zbudowaną samodzielnie):
1)Spróbuj ze statywem i dłuższymi czasami (mniejszą czułością). Z poruszenia osoby fotografowanej przy jednoczesnym braku poruszenia obiektów w tle może wyjść coś ciekawego.
2)Nie siedź w domu (a przynajmniej nie fotografuj na tle pustej ściany)! Niech w tle też coś się dzieje.
3)B&W to nie jest jedyna opcja - może kolor wyjdzie ciekawiej?
A odnośnie mojej uwagi o ostrości to muszę samą siebie sprostować - to głębia ostrości ma być od 0 do nieskończoności, "ostrość" jednak jest mydlana - mea culpa :oops:. Przejrzałam swoje i też są nieostre - najpierw się załamałam i zwaliłam na złe wykonanie puszki a potem doszłam do wniosku, że tak ma przecież być skoro nie mamy autofocusa ani soczewek :lol:.
A w ogóle to niech się wypowiada ostrytux, bo to on jest na forum otworkowym guru ;-).
jackrabbit
19-02-2010, 11:40
hmmm a lampa doblyskac nie mozna? :mrgreen:
też można ale trzeba dostosować czas i moc błysku żeby nie prześwietlić :)
ogólnie rzecz biorąc z otworkami jest jak z łomografią - ogranicza cię jedynie twoja wyobraźnia :)
Kraftsman
19-02-2010, 14:35
Ja jestem na nie. Technika, bez względu na poziom jej szlachetności, musi czemuś służyć. Nie jestem wrogiem nieostrości, ale w tym wydaniu nie ma ona sensu (albo przynajmniej ja go nie dostrzegam). Nie widzę też "fajnego światełka", tylko oświetleniowy chaos (por. cienie na twarzy i lewym ramieniu modelki). Tyle o formie. Co do treści: nie jestem w stanie dostrzec jakichkolwiek emocji w wyrazie twarzy modelki (może wynika to z faktu, że w ogóle ledwo widać modelkę). Nic mi nie mówi jej poza, nie ma żadnego gestu, który mógłby mnie zająć. Zdjęcie nic mi nie mówi o modelce i w zasadzie nie niesie wg mnie żadnej istotnej treści.