Zobacz pełną wersję : M9 - mala prezentacja
Ciekawe co by powiedzieli ci, ktorzy widza w tym "analogowa moc", jesli w tytule nie byloby "M9", a zdjecia nie mialy winiety i papierowej GO. ;)
Mario... Za te szara szarosc bankowo by Ci sie dostalo: ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img638.imageshack.us/img638/9341/l1055030.jpg)
po prostu widzę, że Mariusz obrał ciekawą ścieżkę, dość odmienną od innych prezentowanych na Forum fotografii i cieszy mnie to inne spojrzenieJaka sciezke? I jakie spojrzenie? :D Robienie zdjec z mala GO? Nooo to masz racje, ze jest odmienna. Na tym forum juz to przerabialismy kilka lat temu. Wiekszosc wtedy prezentujacych takie zdjecia, juz po prostu wyrosla z fascynacji papierowa glebia. :)
Mariusz po prostu dobrze sie bawi swoim aparatem, a zdjecia ktore tutaj pokazuje to jego zwykle, proste pstryki albumowe. Doszukiwanie sie w nich jakiejs "sciezki" czy "innego spojrzenia" haczy juz o ciezki idiotyzm. :)
stig, kolego drogi, za stary jestem, abyś się tak o mnie wyrażał, więc mówię ci serdeczne spier...aj
Ja podobnie jak Stig nie widzę w tej "wrzucie" żadnej mocy.
Albo mi się wydaje, albo temat zaczyna wyglądać tak, że jakiekolwiek zdjęcie by się tu teraz nie pojawiło to ma "moooc", bo... z M9 ;)
ranbir kapoor
28-02-2010, 13:31
jasne ze sie swietnie bawie z M9 i to jest wlasnie jej moc
po calodniowych sesjach z D3, po nocach obrabiania zdjec zamiast miec fotowstret, biore do reki 9tke i czerpnie nieslychana frajde z tego
a na powazniejsze fotki przyjdzie czas
stig, kolego drogi, za stary jestem, abyś się tak o mnie wyrażał, więc mówię ci serdeczne spier...ajNie wyrazam sie o Tobie, tylko o bredniach, ktore wypisujesz. :) To jest delikatna roznica. A teraz otworz sobie google i poogladaj jakies fajne zdjecia, bo po Twoich zachwytach wnioskuje, ze nawet jak na Twoj wiek -- niewiele w zyciu widziales.
EOT
Nie wyrazam sie o Tobie, tylko o bredniach, ktore wypisujesz. :) To jest delikatna roznica. A teraz otworz sobie google i poogladaj jakies fajne zdjecia, bo po Twoich zachwytach wnioskuje, ze nawet jak na Twoj wiek -- niewiele w zyciu widziales.
EOT
to źle wnioskujesz, ale na tutejszym forum bardziej ciekawią mnie Mariusza zabawy aparatem niż twoje marudzenia, które bym jeszcze przełknął, gdyby nie były prostackie
Napisał Jaipur Zobacz post
stig, kolego drogi, za stary jestem, abyś się tak o mnie wyrażał, więc mówię ci serdeczne spier...aj
Gratuluję koledze WYSOKIEJ KULTURY OSOBISTEJ!!!
Może czas na mały spacerek
Napisał Jaipur Zobacz post
Gratuluję koledze WYSOKIEJ KULTURY OSOBISTEJ!!!
Może czas na mały spacerek
No niestety hobby nie powinno wzbudzać takich złych emocji, z mojej strony też, ale nie tylko z mojej - prawda kolego burzaa ?
Aby jednak tego uniknąć na przyszłość pożegnam się już z Wami.
to źle wnioskujesz, ale na tutejszym forum bardziej ciekawią mnie Mariusza zabawy aparatem niż twoje marudzenia, które bym jeszcze przełknął, gdyby nie były prostackieProstackie, a co najmniej gowniarskie, sa Twoje odzywki -- juz nie mowiac o infantylnej hipokryzji malujacej sie w komentarzu na temat ostatnich zdjec wystawionych przez Mariusza. :)
źródło (http://img13.imageshack.us/img13/6528/l1054812.jpg)
mario chyba sobie jaja robi, to co ja tu widze to klimaty a la kiczowaty selektywny kolor na zdjeciach slubnych
ludzie z kolorem skory zahaczajacym o BW z jednoczesnym zolto czerwonym znakiem na scianie :)
litosci
ranbir kapoor
28-02-2010, 17:57
Fakt
jak teraz na to patrze to troche ponioslo mnie :)
takie sa efekty zabawy presetami na macku w sloneczny dzien
kolejne pstryki
źródło (http://img17.imageshack.us/i/l1054918.jpg/)
źródło (http://img638.imageshack.us/i/l1055030.jpg/)
Bez zaczepki pytam - czy rozmycie tła na tych zdjęciach Wam się tak serio podoba?
Mnie wcale:( - na jedynce efekt jest trochę taki jakby ktoś nieudolnie coś w tle gumką mazał, albo stemplował? A na 2, obszar poza GO, też jakoś niedobrze wygląda.
A poza wszystkim te foty jakoś zamiast cz-b wyszły szaro-szare?
Piszę jedynie o tych technicznych kwestiach, bo przecież nie o zawartość kadrów w tych wrzutkach chodzi.
Kolory (na kolorowych fotkach z tej wrzutki...)też takie se:(
Bez zaczepki pytam - czy rozmycie tła na tych zdjęciach Wam się tak serio podoba?
Mnie wcale:( - na jedynce efekt jest trochę taki jakby ktoś nieudolnie coś w tle gumką mazał, albo stemplował? A na 2, obszar poza GO, też jakoś niedobrze wygląda.
Kolory (na kolorowych fotkach z tej wrzutki...)też takie se:(No co Ty! Przeciez to jest "wielka analogowa moc" (http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1779764&postcount=246)! :D
No co Ty! Przeciez to jest "wielka analogowa moc" (http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1779764&postcount=246)! :D
Wiesz,
ja jakoś mało podatna jestem na magiczne moce:-D.
Nawet tego, jak to ktoś wcześniej nazwał, "powrotu do korzeni" nie czuję, co więcej wydaje mi się, że gdybym poczuła taki zew;) (czyli powrotu do korzeni), to kupiłabym analogowy/tradycyjny aparat, ze dwa obiekktywy do niego, i.... spooooro filmów, potem przerobiłabym łazienkę w ciemnię i .... wtedy ewentualnie możemy opowiadać o "korzeniach":)
Albo zamiast kupować szkiełka.... z regału biorę Baby Box'a.... no i jestem u źródła:) - ani szkiełka, ani ustawianie czegokolwiek mnie nie dotyczy...., nie ma przysłon, nie ma ISO, nie ma innych zakłócających fotografowanie bajerów, tylko kadrowanie i łowienie chwili, a waga pudełeczka.... no piórko.....czysta fotografia?!
Fajnie, że są ludzie, którzy te Leiki mają, i jeszcze fajniej, że wrzucają jakieś pstryki z tych aparatów, jednak to zbiorowe dorabianie ideologii i tworzenie nowej "religii" jest tyle samo śmieszne, co smutne.
Wiesz,
Nawet tego, jak to ktoś wcześniej nazwał, "powrotu do korzeni" nie czuję, co więcej wydaje mi się, że gdybym poczuła taki zew;) (czyli powrotu do korzeni), to kupiłabym analogowy/tradycyjny aparat, ze dwa obiekktywy do niego, i.... spooooro filmów, potem przerobiłabym łazienkę w ciemnię i .... wtedy ewentualnie możemy opowiadać o "korzeniach":)
Fajnie, że są ludzie, którzy te Leiki mają, i jeszcze fajniej, że wrzucają jakieś pstryki z tych aparatów, jednak to zbiorowe dorabianie ideologii i tworzenie nowej "religii" jest tyle samo śmieszne, co smutne.
Ja za podobne zdanie w innym wątku o M9, no może inaczej podane, zostałem porównany z psem ogrodnika i dowiedziałem się że mam kompleksy:oops:
ranbir kapoor
28-02-2010, 20:09
przyznaje ze dopiero teraz zobacyzlem na dobrym monitorze to co wstawilem i ani kolory ani zwlaszcza czernie nie sa najwyzszych lotow tak czy inaczej stig daruj sobie przesmiewczy ton
wczesniej dales rade ze jak ktos chce obejzec dobre foty niech poszuka w necie, dlaczego nie zaprosiles do obejzenia swoich
Ktoś już wcześniej wspomniał, że jakby to były wrzuty z Nikkora 50/1.8 to pewnie by ten "bokeh" zjechano.... ale, że to sprzęcior za kupę kasy to trzeba napisać, że super i pocmokać ;)
na szydercze teksty stiga nie zwracał bym uwagi, ten typ tak ma. i chyba nawet sam nie zdaje sobie sprawy że to prowokacje z których czesto wynikają kłutnie i jest nie miło.
ogladajac te ostatnie fotki rzeczywiście nie widac mocy ale jak autor napisał jego błąd co do kolorów i konwersji bw. ale nie potrafie zrozumiec tego rozmycia, na fotce z tyłkiem jest bardzo brzydko jesli chodzi o bokeh. no i to ustrojstwo w centrum kadru jak to powstało ?
wczesniej dales rade ze jak ktos chce obejzec dobre foty niech poszuka w necie, dlaczego nie zaprosiles do obejzenia swoichBo analogowa moc maja teraz tylko te z lajki. ;)
na szydercze teksty stiga nie zwracał bym uwagi, ten typ tak ma. i chyba nawet sam nie zdaje sobie sprawy że to prowokacje z których czesto wynikają kłutnie i jest nie miło.Mnie tam bardziej prowokuja tacy, co analogowe moce odnajduja w takich zdjeciach. ;)
ogladajac te ostatnie fotki rzeczywiście nie widac mocy ale jak autor napisał jego błąd co do kolorów i konwersji bw.Ale zanim sie do tego przyznal, czesc ogladaczy jak zawsze tym zdjeciom przyklasnela. Nie dostrzegasz tej zenujacej hipokryzji? :)
przyznaje ze dopiero teraz zobacyzlem na dobrym monitorze to co wstawilem i ani kolory ani zwlaszcza czernie nie sa najwyzszych lotow tak czy inaczej stig daruj sobie przesmiewczy tonDlaczego mam sobie darowac? To przeciez calkiem zdrowe, posmiac sie z bredni, ktore ludzie wypisuja pod najgorszym nawet szajsem, jesli tylko wiedza, ze jest zrobione lajka. ;)
na fotce z tyłkiem jest bardzo brzydko jesli chodzi o bokeh. no i to ustrojstwo w centrum kadru jak to powstało ?
Ty i inni: bardzo brzydko, mario i inni, w tym ja: bardzo ładnie. Kwestia gustu po raz ennnnnnty.
A takie ustrojstwa maluje Noctilux, on i tylko on.
Co do konwersji na bw się zgadzam, co do zdjęcia nr 2 jest jak z komórki - mario, myślałem, że wkręcasz wszystkich :D
EuroLiberty
28-02-2010, 20:47
Myślałem, że wraz z wiekiem przychodzi łagodność, ale po Tobie tego nie widać. Stary zgorzkniały ramol.
przyznaje ze dopiero teraz zobacyzlem na dobrym monitorze to co wstawilem i ani kolory ani zwlaszcza czernie nie sa najwyzszych lotow[...]
Potwierdza, to opinię, że niektórym wystarczy podpisać zdjęcia, by mieli na ich temat wysokie zdanie. Dobrze, że Tobie nie zabrakło odwagi, by napisać powyższe zdanie. To, dobrze świadczy o Tobie i nie najlepiej o niektórych.
[...]tak czy inaczej stig daruj sobie przesmiewczy ton
Dziwisz mu się?
Jeszcze niedawno rozmycia przypominającym te z niektórych zdjęć zamieszczonych w tym wątku były uznawane za nieciekawe. Polecam porównać z bokeh Tamrona 70-200. Wystarczyło, że pod zdjęciem pojawił się napis Leica M9, a cyfrowy gniot osiągnie status analogowego arcydzieła.
Pozdrawiam
Ty i inni: bardzo brzydko, mario i inni, w tym ja: bardzo ładnie. Kwestia gustu po raz ennnnnnty.
To prawda - z gustami trudno się dyskutuje, trzeba je szanować.
Jednak to zdanie w równym stopniu dotyczy N50/1.8, N35/2, Tamrona i każdego innego obiektywu, tam "brzydkie" rozmycie uznaje się jako wadę i stwierdza się, że trzeba polubić.
W momencie kiedy to Noctilux produkuje taki obrazek, wielu bezkrytycznie potrafi dostrzec ową "moc", której reszta, racjonalnie podchodząca do sprawy nie widzi.
Trochę niepotrzebnie powstał klimat, gdzie posiadacz aparatu jest niejako pod presją, bo to co pokazuje.... musi (?!) budzić zachwyt i szacunek i mieć aureolę magii? Wcale nie musi. Po prostu, oglądajmy i wyciągajmy wnioski, nie popadajmy w skrajności, a hipokryzję zostawmy z boku!
Wiele zdjęć w tym wątku moim zdaniem pokazuje, że Leica podobnie jak cała reszta aparatów jest obciążona życiową prawdą: to nie aparat robi zdjęcia!
Szkoda, bo za taką kasę mogło się przez chwilę wydawać, że maszyna sama z siebie wykona robotę;);)
Okazuje się, że tak nie jest, bez względu na to czy wydamy 300zł czy 30000zł. Może dobrze?;)
kurde, widzę, że tylko obelgi w tym wątku otrzymują jakiś odzew... wyluzujcie Panowie!
albo onanizujecie się przy tych zdjęciach, albo nie, onanizowanie się przy puszczaniu fochów jest chore :)
ranbir kapoor
28-02-2010, 21:09
Potwierdza, to opinię, że niektórym wystarczy podpisać zdjęcia, by mieli na ich temat wysokie zdanie. Dobrze, że Tobie nie zabrakło odwagi, by napisać powyższe zdanie. To, dobrze świadczy o Tobie i nie najlepiej o niektórych.
Pozdrawiam
dobrze ze nie zabraklo odwagi? panowie to jest forum a nie pregierz
obrabialem fotki na macbooku i wtedy wygladaly dobrze, jednak praca na nim w sloneczny dzien jest udreka,teraz zobaczylem na kompie w pracy co wstawilem i mnie tez sie nie podoba, wiec pisze szczerze
nie jestem zaslepiony czerwona kropka
jednak jak ogladam coraz to nowe zdjecia to naprawde zaden nikon canon i inne szkleila nie potrafia tak rysowac jak najlepsze luxy
oczywiscie ze male fotki tu wrzucane nie oddadza wpelni tego
jak ktos tego nie widzi, ma inne zdanie czy woli zdjecia z malpki, nie ma sprawy,
ja doszedlem do etapu w ktorym nie musze martwic sie ze za chwile wyjdzie D4 D5 czy 2 mies pozniej D18 ktory ma lepsze isokwadrylion od mojego,120 punktow af i kreci filmy w superHDxcostam i czas zmieniac puszke
i dobrze mi z tym :)
ee ja myślę, że gdy wyjdzie M10 to M9 też przestanie robić zdjęcia :D
obrabialem fotki na macbooku i wtedy wygladaly dobrze, jednak praca na nim w sloneczny dzien jest udrekaEhhh... A ja myslalem, ze Ty nam zdjecia prostu z puszki pokazujesz. ;) Tym bardziej mi to przekonanie ciagle siedzi w glowie, kiedy co jakis czas czytam zachwyty innych, ze Leica to tak sama wszystko robi, a z innych systemow, to zdjecia trzeba porzezbic w kompie, zeby w ogole jakos wygladaly. :D
Szczerze mówiąc...ja też miałam wrażenie, że cechą M9 jest produkowanie dobrych technicznie zdjęć w samym aparacie, że nie wymagają one ślęczenia w programach do obróbki... choć z drugiej strony, fakt, że do aparatu dodawany jest w zestawie LR sugeruje od razu, że jednak.... dłubanie jest potrzebne.
Wydawało mi się, że ta cecha mogła stanowić dla wielu o wyższości Leiki nad innymi systemami, okazuje się, że tak jednak nie jest.
Mistrzuucieczki:)
Nie czuj się jak pod obstrzałem - ważne, że Ty znalazłeś swoją "przystań" i dobrze, że Cię na zacumowanie doń stać:), bo moim zdaniem cena M9 oraz szkiełek w starciu z możliwościami aparatu jest absurdalnie wręcz odjechana, zupełnie nieuzasadniona walorami samego sprzętu.
Z drugiej strony nie każdy, na kim ta papierowa GO i magiczny bokeh nie robią wrażenia, to zawistny pies ogrodnika, naprawdę!
Nie traktuj uwag krytycznych jako ataku na siebie, z drugiej strony....bezkrytyczne zachwyty... też trzeba jakoś filtrować;)
To moze ja tez cos dorzuce do watku jako ktos "zielony" w temacie sprzetowym.
Nigdy sie nie interesowalem Leica, bo po prostu jest malo popularna. Nie wiedzialem, ze jest tak droga, jak jest i jak jej obiektywy obrazuja.
Ostatnio czytalem o niej kilka watkow, widzialem fotki i wiem ile kosztuje.
Dla mnie ten bokeh to jest przyslowiowy "smiech na sali" - nigdy bym nie chcial czegos takiego miec w domu (bokeh na zdjeciu z wozkiem i na basenie mnie powala...negatywnie).
Przypuszczalbym, ze to fotka z jakiegos lowendowego aparatu. Oczywiscie to nie jest krytyka Mistrzaucieczki, tylko sprzetu i to z subiektywnego punktu widzenia.
Moim zdaniem....uwaga....Sigma 70-300, ktora mialem, ma lepszy bokeh od tego czegos:)
Wiem, ze to kwestia gustu, ale ja akurat nie potrafie uwierzyc, ze komus moze sie podobac tak rozpraszajacy bokeh. Dlaczego?
Bo powinien wyeksponowac pierwszy plan, a nie powodowac, ze sie go szuka. Idac dalej, nie rozumiem po co tworzyc obiektyw 1.0 skoro jest taki bokeh. To dla mnie bez sensu.
Po prostu nie rozumiem, jak to sie moze podobac:) Moze ktos odpowie, dlaczego mu sie to tak podoba?
Jedno przyznam, choc moze to wyjatek, bo wiecej zdjec nie widzialem, fotka z samochodami na ulicy bardzo mi sie podobala. Moze wlasnie w kwestii kolorow i kontrastu L cos daje, ale nigdy nie wiadomo w jaki sposob byla przeprowadzona obrobka itp. Jednym slowem: nie dalbym z ten zestaw nawet 1k. No...... moze po to, aby go sprzedac drozej;)
Pozdrawiam i prosze o wiecej fotek - moze w koncu zobacze te moc:)
Jarek
Leatherface
28-02-2010, 21:35
A ja czekam mario aż weźmiesz M9 na jakąś sesję lub po prostu wypluje z siebie zdjęcia oparte o koncepcje/pomysł/nie przypadkowość itd. bo nie wierzę żebyś dla albumowych pstryków taki sprzęt kupił ;)
I na przekór powiem, że podoba mi się to bw ze zdjęcia z dzieckiem w wózku (i bokeh też). Po prostu mi pasuje i tyle, co nie oznacza, że uważam je za jedyne słuszne i więcej swojego aparatu nie tknę bo nie osiągnę podobnego efektu ;)
A tak wogóle to najlepszą reklamę ever mario zrobił 200/2 i tyle :)
ja doszedlem do etapu w ktorym nie musze martwic sie ze za chwile wyjdzie D4 D5 czy 2 mies pozniej D18 ktory ma lepsze isokwadrylion od mojego,120 punktow af i kreci filmy w superHDxcostam i czas zmieniac puszke
To jest kwestia osobowosci czlowieka, a nie aparatu. Wejdz sobie na rangefinder forum i poczytaj dylematy zwiazane np. z wyborem szkiel, albo wojny M7 vs Ikon itp. Kupno dalmierza czy to analogowego czy cyfrowego nic tu u pewnych osob nie zmienia. Swiete wojny tocza sie dalej jak na kazdym innym forum :)
A jak ktos po prostu lubi fotografowac, to bedzie miala taka sama frajde z tego niezaleznie czy wezmie D3 i supertele i pojedzie na pokazy focic samoloty, czy malego dalmierza i pojdzie na spacer po okolicy.
ranbir kapoor
28-02-2010, 21:46
ale czy ja powiedzialem ze trzeba nad fotkami siedziec godzinami zeby jakos wygladaly?
kolory kontrast i ostrosc jest taka ze nic nie trzeba zmieniac
czarnobiale jpgi prosto z puszki sa naprawde znakomite
widze co produkuje ten aparat , mam porownanie z Nikonem i Canonem i zaden z nich nie daje takich rezultatow
a jak ktos wyciaga wnioski po 800px zdjeciach ze np 35/1.8 da to samo, coz.....
ale czy ja powiedzialem ze trzeba nad fotkami siedziec godzinami zeby jakos wygladaly? kolory kontrast i ostrosc jest taka ze nic nie trzeba zmieniac
widze co produkuje ten aparat , mam porownanie z Nikonem i Canonem i zaden z nich nie daje takich rezultatow
to moze po prostu - zamiast serwowac tu miniaturki - zrob dla tych osob troche fotek wrzuc zestaw rawow
Daj takiego jpga, może być na maila.
Albo zawieś gdzieś do pobrania?
Serio jestem ciekawa, w jaki sposób zmniejszenie rozdzielczości wpływa na szarości i kontrasty i bokeh.
Póki co... nie mam powodów Ci aby Ci nie wierzyć, ale fotki powyżej....wierzyć też nie pozwalają. Oczywiście nic nie musisz udowadniać, ale skoro twierdzisz, że jpg z aparatu jest znakomity.... myślę, że nie tylko ja miałabym ochotę zobaczyć - chętnie ten wózek właśnie.
Nigdzie nie napisałam że 35/1.8 daje ten sam efekt - nigdzie. Napisałam tylko, że bokeh z niego też jedni lubią, a inni nie.
ale czy ja powiedzialem ze trzeba nad fotkami siedziec godzinami zeby jakos wygladaly?
kolory kontrast i ostrosc jest taka ze nic nie trzeba zmieniac
Jeśli jest tak świetnie to nie rozumiem po co grzebałeś w kolorach... i to jeszcze na laptopie i w słońcu... ?
Celowo pokazujesz nam tu "brzydsze" niż oryginalne zdjęcia? Sorry, ale nie kumam....
od czasu, gdy w Leice pojawiła się elektronika o magii nie można mówić :mrgreen:
Dobrze napisane. W sumie moglem podpiac sie pod Twoj post, a nie tworzyc nowy, ale dopiero teraz go zauwazylem. Wczesniej skupilem sie tylko na fotkach.
Wiesz,
Albo zamiast kupować szkiełka.... z regału biorę Baby Box'a.... no i jestem u źródła:) - ani szkiełka, ani ustawianie czegokolwiek mnie nie dotyczy...., nie ma przysłon, nie ma ISO, nie ma innych zakłócających fotografowanie bajerów, tylko kadrowanie i łowienie chwili, a waga pudełeczka.... no piórko.....czysta fotografia?!
ranbir kapoor
28-02-2010, 22:09
Jeśli jest tak świetnie to nie rozumiem po co grzebałeś w kolorach... i to jeszcze na laptopie i w słońcu... ?
Celowo pokazujesz nam tu "brzydsze" niż oryginalne zdjęcia? Sorry, ale nie kumam....
na laptopie wygladalo fajnie, a bawilem sie presetami
jpga prosto z puszki jutro moge wrzucic
zreszta nie jestem od tego zeby przekonywac tych ktorzy nie widza nic wyjatkowego w fotkach z leiki ze jest inaczej
tomwidlak
01-03-2010, 03:51
nie jestem zaslepiony czerwona kropka
jednak jak ogladam coraz to nowe zdjecia to naprawde zaden nikon canon i inne szkleila nie potrafia tak rysowac jak najlepsze luxy
Podpisuje sie pod tym absolutnie, nie wtracam sie do tematu M9 jako ze nie jestem fanem cyfry zadnej firmy ale z tym co napisane powyzej na temat Leikowych szkiel zgadzam sie absolutnie. Nic nie rowna sie Leikowym M luxom, zaden Nikon, Canon czy nawet Zeiss a Noctilux jest klasa sama dla siebie. Wlasciwie nie mialem jednego szkla z okolic 50siatki, Nikona 58mm f1.2 wiec zeby nie sklamac dodam "raczej" nic :-)
Chyba kazdy sie pod tym podpisze.
Ja tez uwazam, ze te szkla rysuja wyjatkowo. Wyjatkowo, ale w negatywnym tego slowa znaczeniu.
Podpisuje sie pod tym absolutnie, nie wtracam sie do tematu M9 jako ze nie jestem fanem cyfry zadnej firmy ale z tym co napisane powyzej na temat Leikowych szkiel zgadzam sie absolutnie. Nic nie rowna sie Leikowym M luxom, zaden Nikon, Canon czy nawet Zeiss a Noctilux jest klasa sama dla siebie. Wlasciwie nie mialem jednego szkla z okolic 50siatki, Nikona 58mm f1.2 wiec zeby nie sklamac dodam "raczej" nic :-)
tomwidlak
01-03-2010, 12:18
Chyba kazdy sie pod tym podpisze.
Ja tez uwazam, ze te szkla rysuja wyjatkowo. Wyjatkowo, ale w negatywnym tego slowa znaczeniu.
Ciezko sie z Toba nie zgodzic :-)
Byłem zajęty i dopiero teraz zobaczyłem kolejną wrzutkę zdjęć. Czym więcej tych zdjęć, tym mniej mi sie podobają. Bokeh mi nie leży. Delikatnie mówiąc. Część jest wręcz koszmarny, kasowałbym te zdjęcia na wyświetlaczu LCD w body. Gust to jednak bardzo subiektywna sprawa i chyba nie ma co o tym dyskutować. Nie chodzi o to, że zazdroszczę, że drogie, że nie mam. Nie. Nie lezy mi to co widzę absolutnie. Po prostu.
Zachodzę za to w głowę co sie stało. Mistrzucieczki raczy nas zawsze świetnymi zdjęciami. Przy prezentacjach Zeissów czy innych szkiełek była to co najmniej dobra fotografia, oprócz pokazania mozliwości szkiełka. Było sporo innych użytkowników takich szkieł, a oni nie potrafili dac równie świetnych ujęć. Przedtem Mistrz dawał w swoich setach na kilkanaście zdjęć może 1-2 słabsze. Tu, w wątku o leice proporcje są dokładnie odwrotne. Kilka zdjęć jest OK, kilkanaście - dla mnie słabych.
Dlaczego? Zachwyt sprzętem i brak samokrytyki? Ja nie wiem jak to wytłumaczyć. Praca na tak wielkim rozmyciu jakie daje przysłona 1.0 okazuje sie trudna. Łatwo wpaść w epatowanie widza rozmyciem. Ale zdjęcie powinno miec cos poza tym, a czasami bokeh wychodzi zły i się te klatki powinno wyrzucać.
Ja mam prośbę - by nie pogrążać optyki leiki dawaj zdjęcia na swoim poziomie. Nie robione na siłę. Wiem, że pora roku nieciekawa fotograficznie. Nie pali się. Możemy te super zdjęcia zobaczyc wiosną. To już niedługo.
.... Łatwo wpaść w epatowanie widza rozmyciem. Ale zdjęcie powinno miec cos poza tym, a czasami bokeh wychodzi zły i się te klatki powinno wyrzucać.
Uderzyłeś w sedno, Jacku.
Ja ten wątek (oraz inne M9) obserwuję z doskoku i nie śledzę wszystkich kolejnych wrzutek, ale... doszłam do takiego samego wniosku - M9 i obiektywy do niej służą wprowadzaniu niektórych oglądających w egzaltację małą GO i rozmyciem tła. Innych walorów tutaj nie pokazano, a ostatnio nawet to rozmycie okazało się kompletnie nieudane:(
Autor pisał, że widzi zdjęcia z M9 wywołane na papierze i są miodne. Rozumiem, że to są jakieś konkretne kadry a nie testowe pstryki - coraz bardziej chciałabym je zobaczyć w pełnym rozmiarze - w postaci takiej w jakiej wyszły z aparatu.
wejdźcie sobie na rangefinderforum, jest kwadrylion świetnych zdjęć z Leici.
ranbir kapoor
01-03-2010, 20:18
Proponuje wywalic ten watek w kosmos
grzegorzant
01-03-2010, 21:54
Qrcze a ja, dla poprawy nastroju często ogladam sobie zdjęcia z Twojej www i mimo, że robię to od dawna nie znudziło mi sie jeszcze :)
Podobnie ze zdjęciami paru kol. zabierających tu głos. Ale do sedna, te zdjęcia ze str. są dla mnie .... no dobra ;) Zakładam, że siedziałeś prz pp nad nimi troche. Teraz przy tych, zapodanych tu też piszesz, że obrabialeś.
Nic nie rozumiem... ale mimo wszystko czekam na poprawe nastroju :)
Proponuje wywalic ten watek w kosmos
Ej.. bez załamki proszę. Pierwsza seria była najlepsza, a zwłaszcza 3cie zdjęcie.
Każdy ma gorsze momenty :)
A Ci, ktorzy nie widzą mocy.. ich strata.
Same zazdrośniki. Jak mają D700 albo 5d ( nawet tfu marka 2), tudzież D70, to już im się wydaje, że Najwyższego za nogi złapali ;)
.
Same zazdrośniki. Jak mają D700 albo 5d ( nawet tfu marka 2), tudzież D70, to już im się wydaje, że Najwyższego za nogi złapali ;)
Prawda? A tu jeszcze czeka ich daleka droga do dobrej fotografii.
EuroLiberty
02-03-2010, 20:15
A Ci, ktorzy nie widzą mocy.. ich strata.
Trzeba zaapelować do wszystkich posiadaczy sprzętu Leica, by ZAWSZE podpisywali zdjęcia. Tak, by człowiek się nie wygłupił i zdjęcia z M9 i 75/2.5 nie pomylił z fotką zrobioną 5D i Tamronem 70-200/2.8. Głupio byłoby nie dostrzec magii, nie doświadczyć mocy ;-)
Same zazdrośniki.
Jak zakwalifikować tych, co zazdrościć nie mają czego, bo ich zwyczajnie stać tylko nie widzą zasadności posiadania czegoś, na widok czego wielu, których nie stać obficie się ślini? Przyjmując Twój tok rozumowania, by nie podpadać pod zazdrośnika należałoby chwalić wszelakie g byle pochodziło ze sprzętu, który tak wielkie robi na Tobie wrażenie.
Jak mają D700 albo 5d ( nawet tfu marka 2), tudzież D70, to już im się wydaje, że Najwyższego za nogi złapali ;)
Nie powinieneś oceniać innych przez pryzmat oceny własnej osoby. Emocje, które targają Tobą niekoniecznie muszą udzielać się innym.
Pozdrawiam
Trzeba zaapelować do wszystkich posiadaczy sprzętu Leica, by ZAWSZE podpisywali zdjęcia. Tak, by człowiek się nie wygłupił i zdjęcia z M9 i 75/2.5 nie pomylił z fotką zrobioną 5D i Tamronem 70-200/2.8. Głupio byłoby nie dostrzec magii, nie doświadczyć mocy
Są tacy dla których Audi i Skoda to jest to samo i nie widzą różnicy nawet jak wsiądą do jednego i drugiego auta :mrgreen:
Są tacy dla których Audi i Skoda to jest to samo i nie widzą różnicy nawet jak wsiądą do jednego i drugiego auta :mrgreen:
Nie rozumiem to jakaś podpucha, przeciez oba to i tak volkswagen.
Nie rozumiem to jakaś podpucha, przeciez oba to i tak volkswagen.
Jedno i drugie to grupa VW, ale powiedzialbys tak samo np wsiadajac do Fiata i Ferrari, czy Audi i Lamorghini? Przeciez to ten sam wlasciciel.
EuroLiberty
02-03-2010, 22:33
Ty zaś ekspercko możesz oświecić tych, którzy nie widzą różnicy lub różnica nie przemawia na rzecz marki, która działa na Twoją wyobraźnię.
mistrzucieczki skoro Ci śmierdzą moje posty w tym wątku, to nie będę Ci psuł zabawy. Możesz dalej czarować magią i mocą Leica. Oszczędź mi jednak swoich lakonicznych PW.
PW. Trzeba było w tytule wątku zaznaczyć, że temat jest wyłącznie dla tych, którzy mają wzwód na myśl o sprzęcie, którego jesteś właścicielem.
EuroLiberty przypomnę ci Twojego posta z innego wątku:
"Jeśli już podpinać pod body m4/3 nie dedykowaną dla tego systemu optykę, to przede wszystkim analogową optykę aparatów dalmierzowych. Z reguły są, to obiektywy małe i doskonałe optycznie."
Więc jak to jest ?? z m4/3 są doskonałe optycznie a z M9 już nie bardzo ??
Sam pisałeś o zdygitalizowaniu które Cię wkurza i oczywiście masz rację, dlatego nie rozumiem ataku jaki w tym wątku podjąłeś !!! Nie sądzisz, że ludzie właśnie zobaczyli tutaj to coś, czego nie ma w ostrym jak brzytwa i analitycznym obrazie cyfrowym ??
Tekst o wzwodzie oraz wywlekanie prywatnej korespondencji uważam za niesmaczne.
Tekst o wzwodzie oraz wywlekanie prywatnej korespondencji uważam za niesmaczne.
Też tak uważam i grzecznie proszę o kulturę.