PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 5D mk I - warto??

Strony : 1 2 [3]

MariuszJ
18-01-2013, 12:52
Witam,

Takie pytanie bo się kompletnie nie orientuję, prosiłbym o pomoc. Mam fanaberię posiadać pełnoklatkowe body cyfrowe, jako zapas do analoga, którego traktuje jako aparat podstawowy. Czasem pewne tematy chciałbym mieć na cyfrze.
W związku z czym użytkowałbym go z manualnymi Nikkorami, zatem kwesta wątpliwego AFu by mnie nie dotyczyła. Dotyczyłaby za to wymiana matówki na tę co jest przeznaczona do jasnych szkieł, ponieważ najciemniejsze miałoby przysłonę f/2.5.

Jaki adapter? Są trzy rodzaje:
- goły metal,
- metal z dandelionem automatem,
- metal z dandelionem programowalnym.

Czy 5D w ogóle nie potwierdza ostrości bez dandeliona?
Pomiar jak rozumiem jest zawsze, jakie tryby pomiaru są dostępne?

Czy matówkę da się wymienić we własnym zakresie? W Nikonach wymieniam samodzielnie bez problemu.

Czy stara sabina (SB-26 OIDP) działałby z tym body w trybie własnej automatyki lampiszona i na manualnych ustawieniach?

Dziękuję z góry za pomoc.

Nigdy nie podpinałem do swojego 5d manualnych szkieł, więc odpowiem tylko na część pytań.

Zmianę matówki przeprowadzisz we własnym zakresie.
Potwierdzenia ostrości w stylu D700 (styl dalmierzowy ;)) mieć nie będziesz. Będziesz miał binarny sygnał "spasowałem fazę", oczywiście tylko z dandelionem :)
Lampa w manualu i we własnej automatyce odpali.

W Twojej sytuacji szukałbym jednak D700, kilka znaczących problemów mniej z Twoim zapleczem. A ceny powoli się będą zbliżać.

zdyboo
18-01-2013, 12:57
W Twojej sytuacji szukałbym jednak D700, kilka znaczących problemów mniej z Twoim zapleczem. A ceny powoli się będą zbliżać.

Tak, D700 też jest brany pod uwagę, ale jak jego cena spadnie poniżej 4 kafli dopiero, aż takiego ciśnienia nie mam, żeby wydawać piątkę na zapasowe body.

Za resztę informacji dziękuję pięknie.

sorevell
18-01-2013, 12:57
Tomek - 5D nie potwierdza ostrości bez czipa w przejściówce. Jeśli chodzi o adaptery, mam dwa - goły metal z gwintem m42 i z czipem automat pod bagnet C/Y. W przypadku przejściówki z czipem przy szkłach o światłosile rzędu 1.4 potwierdzenie delikatnie rozjeżdża mi się w stosunku do tego, co widzę na matówce, także w praktyce potwierdzenia nie używam. Samo potwierdzenie wygląda tak, że ustawiony punkt ostrości zapala się na czerwono w momencie wyostrzenia, zapala się też zielona kropka. Matówkę Ee-S (do manualnego ostrzenia) możesz założyć sam, w komplecie masz specjalny przyrząd - mi nie sprawiło to problemu. Co do lampy - nie wypowiem się, bo nie używałem do tej pory z 5D żadnej ;)

MariuszJ
18-01-2013, 13:02
Tak, D700 też jest brany pod uwagę, ale jak jego cena spadnie poniżej 4 kafli dopiero, aż takiego ciśnienia nie mam, żeby wydawać piątkę na zapasowe body.

Za resztę informacji dziękuję pięknie.

Jak chcesz poręczny i przenośny backup cyfrowy, nabądź jakiego nexa za grosze. Świat wszystkich obiektywów świata staje otworem, bez żadnych ograniczeń (przynajmniej nie tych, które wymieniłeś). Wada oczywista - krop ci rokłel w oko.

sorevell
18-01-2013, 13:08
Ciekawe na ile w Waszych przypadkach decyzja o wyborze była do końca obiektywna a na ile los zdecydował za Was. Bardzo możliwe że gdyby mój znajomy sprzedawał w identycznym stanie 5DMKI to właśnie na ten aparat bym się zdecydował.

5D ma tą przewagę nad D700, że otwiera dostęp do szerokiej gamy pleśniaków, które do ostrzenia na nieskończoność nie będą wymagały przejściówek z wątpliwej jakości optyką. Dlatego kupiłem 5D ;)

MariuszJ
18-01-2013, 13:21
5D ma tą przewagę nad D700, że otwiera dostęp do szerokiej gamy pleśniaków, które do ostrzenia na nieskończoność nie będą wymagały przejściówek z wątpliwej jakości optyką. Dlatego kupiłem 5D ;)
No w tym aspekcie akurat z bezlustrami się nie pościgasz.

Wchodząc jednak na poziom nieco bardziej ogólny, przewagi 5d nad d700 są jedynie natury rzekłbym systemowej. W większości aspektów pracy body d700 jest fajniejszym wyborem, a sytuacji Tomka - dużo fajniejszym. Podobieństwo d700 do f100 jest uderzające, wsparcie dla reszty systemu (poza niestety Twoją lampucerą - ja miałem ekstremalnie fajnie z sb800) identyczne.

sorevell
18-01-2013, 13:28
Bezlusterkowca nigdy nie miałem głównie z uwagi na crop, o którym już gdzieś wyżej wspomniałeś.
Co do wyższości D700 nad 5D - podpisuję się pod tym, co napisałeś. Mimo, że przesiadłem się z D80, a D700 miałem w ręku tylko kilka razy, 5D jest dużo słabszy od Nikonów w kwestii ergonomii i kilku innych aspektach, o których nie chce mi się teraz pisać ;) Ja wziąłem 5D tylko z uwagi na współpracę z manualnymi Zeissami C/Y.

zdyboo
18-01-2013, 13:37
Panowie M,
D700 jest, w moim przypadku, bardzo naturalnym wyborem, ale cena jak na razie jest za wysoka, ponad dwa razy wyższa niż 5D. Przy obecnej cenie D700 wolałbym dołożyć te niecałe dwa tysiące i kupić nowe D600.
Umiem ostrzyć ręcznie, a zakładam, że 5D nie ma gorszego wizjera niż F100. Potwierdzenie wydaje mi się, że nie jest konieczne, ale ceny przejściówek nie zabijają i mogę sobie pozwolić na dowolny produkt z rynku.
Szkła o których myślę mają przysłony f/2; f/1.4 i f/2.5.

Lampa nie będzie używana zbyt często, ale zapytałem z ciekawości.

Nexy po taniości nie mają wizjera, a po zabawie z Samsungiem EX2F wiem jednak, że lubię mieć wizjer.

MariuszJ
18-01-2013, 13:43
Panowie M,
D700 jest, w moim przypadku, bardzo naturalnym wyborem, ale cena jak na razie jest za wysoka, ponad dwa razy wyższa niż 5D. Przy obecnej cenie D700 wolałbym dołożyć te niecałe dwa tysiące i kupić nowe D600.
Umiem ostrzyć ręcznie, a zakładam, że 5D nie ma gorszego wizjera niż F100. Potwierdzenie wydaje mi się, że nie jest konieczne, ale ceny przejściówek nie zabijają i mogę sobie pozwolić na dowolny produkt z rynku.
Szkła o których myślę mają przysłony f/2; f/1.4 i f/2.5.

Lampa nie będzie używana zbyt często, ale zapytałem z ciekawości.

Nexy po taniości nie mają wizjera, a po zabawie z Samsungiem EX2F wiem jednak, że lubię mieć wizjer.

Zaraz mnie tu rozerwą pewnie za to zdanie: 5d ma lepszy wizjer od f100, f100 ma lepszy wizjer od d700. IMHO!

Zapewniam Cię, że krop bardziej dupsko kopie niż brak wizjera. LCD, szczególnie w połączeniu z możliwością ustawienia go prostopadle do osi optycznej, dotykiem (z tanich tylko nex 5n) i peakingiem (tylko nexy) daje wypas niemożebny z manualami.

zdyboo
18-01-2013, 13:56
Zaraz mnie tu rozerwą pewnie za to zdanie: 5d ma lepszy wizjer od f100, f100 ma lepszy wizjer od d700. IMHO!

Nie znam 5D, raz dawno temu miałem je przez chwilę w rękach. Co do pozostałej tezy, to się zgadzam.
Zatem bardzo dobrze się składa, że 5D ma wypas wizjer.

No i crop. Maluchy są interesujące, ale na razie poprzestaje na bacznej obserwacji tego segmentu sprzętowego.

mishieck
18-01-2013, 15:07
W 5D możesz wymienić matówkę na taką zoptymalizowaną do pracy z manualami (bodajże Canon EE-S).

J1
18-01-2013, 16:05

Jest to jakiś argument. Temat starych manuali przerabiałem jakieś 2 lata temu. Miałem wtedy cropa 2x podpinając Pentacona 300/4 i telekonwerter Zeiss 2x robiło się ciekawie. Po wszelkich przelicznikach wychodziła ogniskowa 1200mm F8 zrobiłem tym nawet udane zdjęcie księżyca. Jak kto zainteresowany mogę podesłać linka. Po czasie sporą rodzinkę Pentacona sprzedałem i już prawie miałem zrezygnować z manuali ale zakupiłem Takumara SMC 50mm F1.4. Tutaj faktycznie pomimo wieku obiektyw pokazał pazur. Po czasie jednak i z tego zrezygnowałem.

Być może jest to ciekawy pomysł aby połączyć 5D (brak problemów z nieskończonością) z starszymi ale wybitnymi obiektywami. Dużo też zależy kiedy takie stare obiektywy kupiliśmy. Obecnie ceny tych wybitnych "peśniaków" robią się kosmiczne.

Być może alternatywa to D700 i manualne Samyangi. Chociażby 35/1.4 jest naprawdę świetna. Na dniach będę miał DK-17M zobaczymy ile to wniesie w kwestii manualnego ostrzenia. Póki co elektroniczny dalmierz daje radę.

Jak widać nie ma rozwiązania idealnego. Wybierając 5D lub D700 coś zyskujemy i coś tracimy. Ktoś wspomniał o bezlusterkowcach. To jest chyba rozwiązanie dla miłośników starych manualnych obiektywów.

Wchodząc jednak na poziom nieco bardziej ogólny, przewagi 5d nad d700 są jedynie natury rzekłbym systemowej. W większości aspektów pracy body d700 jest fajniejszym wyborem, a sytuacji Tomka - dużo fajniejszym. Podobieństwo d700 do f100 jest uderzające, wsparcie dla reszty systemu (poza niestety Twoją lampucerą - ja miałem ekstremalnie fajnie z sb800) identyczne.

Decydując się pod koniec 2011 na analoga. Wybrałem początkowo F80 a później szybka przesiadka na F100. Już wtedy ciągnęło mnie do D700. Być może dobrym rozwiązaniem dla Tomka będzie poczekać aż D700 potanieje. Naprawdę można trafić interesujące okazje. W kwestii wizjera F100 vs. D700 ponoć DK-17M sprawę poprawia w przypadku D700. Sprawdzę to za dni kilka.

Nie wiem ile w tym prawdy, jednak wyczytałem dokładnie podobne informacje. Chwalono właśnie 5D za jasną matówkę naprawdę pomocną przy ręcznym ostrzeniu jasnymi stałkami F1.4. Z dalszych informacji które doczytałem wynika że D700 ma matówkę stosunkowo ciemną i dobrze się na niej ostrzy obiektywami o jasności F2 do F2.8. Nie wiem na ile te informacje są wiarygodne ale z Twojej wypowiedzi można wywnioskować że coś jest na rzeczy. Pamiętam F100 i 50mm 1.4 kilka razy w wizjerze zobaczyłem tzw. efekt WOW!. Przy odpowiednich odległościach aparat-obiekt fotografowany oraz tło pięknie można było wzrokiem odseparować obiekt od tła. Było to niesamowicie wyraźne, właśnie w wizjerze. Niestety w D700 takiego zjawiska nie zauważyłem.

tutaj jest trochę informacji: http://www.kenrockwell.com/canon/slrs/5d/focus-screens.htm

MariuszJ
18-01-2013, 16:29
Na dniach będę miał DK-17M zobaczymy ile to wniesie w kwestii manualnego ostrzenia. Póki co elektroniczny dalmierz daje radę.

Nie licz na wiele. Przerobiłem to, mam, używam, ale to nie rzecz w wielkości kadru w wizjerze.

D700 ma matówkę stosunkowo ciemną
Tu jest pies pogrzebany. Matówkę albo ogólnie całą drogę optyczną ma niestety sporo ciemniejszą od 5d. Rozkład głębi naprawdę trzeba sobie wyobrażać.

bartek73
18-01-2013, 17:10
Ostrzenie Samyangiem 85mm na piątce to naprawdę duża przyjemność. Bez problemu można korzystać z f/1.4.

251kris
18-01-2013, 20:17
Ostrzenie Samyangiem 85mm na piątce to naprawdę duża przyjemność. Bez problemu można korzystać z f/1.4.
Duża przyjemność to byłaby przy matówce z klinem...

sorevell
18-01-2013, 20:22
Duża przyjemność to byłaby przy matówce z klinem...

Ależ nie ma problemu (http://www.focusingscreen.com/index.php?cPath=21_38) ;)

Remol71
18-01-2013, 21:13
Miałem oryginalną canonowską matówkę z klinem do 1D2n. Używałem z manualami 135/2.8 50/2.8 i spisywała się bardzo dobrze. Jedyna wada to lekko ogłupiony punktowy pomiar światła na środkowym z powodu klina właśnie. W 5D mam precyzyjną bez klina. Czy to jest lepsze rozwiązanie od standardowej ? Nie jestem do końca przekonany. Klin to klin, ale co ja tam wiem, ze starej szkoły jestem i swoje nawyki mam.

251kris
18-01-2013, 22:28
Ależ nie ma problemu (http://www.focusingscreen.com/index.php?cPath=21_38) ;)
Wiem, wiem, kupiłem kiedyś chińską z ebaja do mojego D200 specjalnie dla samyanga 1,8.
Wszystko byłoby ok, gdyby nie fałszowałaby pomiaru światła. Na katza poskąpiłem kasy...

zdyboo
18-01-2013, 22:32
Ja uczyłem się ostrzyć ręcznie na matówce z klinem. Konkretnie K2 w Nikonie FM2n, czyli klin i mikroraster. Początkowo zachłysnąłem się wielkością i jasnością wizjera. Jednocześnie miałem F100 i obiektyw tilt, więc musiałem się nauczyć ostrzyć na gładkiej matówce. Wyszło mi to tylko na zdrowie, bo w tej chwili bez problemu ostrzę ręcznie na gładkiej matowce przy szkłach f/1.4 w dosyć statycznych fotosach (http://tomzych.com/12_12_09_pkp/index.html) ulicznych.

bartek73
19-01-2013, 01:30
Samyang na gładkiej matówce, tutaj. (http://3.bp.blogspot.com/-WdbPgL9oLSQ/UIO5A2f_-XI/AAAAAAAAA3M/37g4FLqwweA/s1600/IMG_6204-1.jpg)

egoiste
22-01-2013, 02:25
zostalem szczesliwym posiadaczem tego cuda, teraz tylko do niego Sigma 35 1,4 i ruszam na zdjecia :)

tomek s
22-01-2013, 10:38
zostalem szczesliwym posiadaczem tego cuda, teraz tylko do niego Sigma 35 1,4 i ruszam na zdjecia :)

Ja gdzieś słyszałem, że 5D mkI już dawno zdjęć nie robi :-)
Sigma hmmm, ciekawe jak af bo cena jest konkurencyjna.
Miałem wcześniej 35L, świetny uniwersalny zestaw dla mnie aż za uniwersalny bo przestałem używać innych szkieł.
Pozdr

fotycom
24-01-2013, 17:21
Zacna puszka, jak na cenę jak za cropa.

lukaszD1x
26-01-2013, 15:24
jak efekty 5D z sigma 35mm ?

Remol71
26-01-2013, 21:34
jak efekty 5D z sigma 35mm ?

A czego oczekujesz ?

egoiste
27-01-2013, 00:46
na razie testuje z 70-200 2,8L , kolory prosto z aparatu versus D700 Bajka .....
35 1,4 nie kupilem poniewaz na dalszych odleglosciach byl duzy BF ( sprawdzalem z trzema szklami ) , moze nie dogaduje sie z moja puszka , natomiast organoleptycznie i ostrosciowo obiektyw wart grzechu i kazdej wydanej na niego zlotowki

tmk_t
27-01-2013, 01:18
na razie testuje z 70-200 2,8L , kolory prosto z aparatu versus D700 Bajka .....
chętnie zobacze jakis przykład

egoiste
27-01-2013, 01:58
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img15/5809/img5990rt.jpg)
tryb w aparacie portrait , mi sie kolor skory osobiscie bardzo podoba

Remol71
27-01-2013, 09:21
Aby w Canonie mieć normalny kolor skóry nie potrzeba FF.

Jacek_Z
27-01-2013, 13:12
Aby w Canonie mieć normalny kolor skóry nie potrzeba FF.Dziwne to stwierdzenie. Wynika z niego, jakby w innych systemach do tego był potrzebny FF, co jest nieprawdziwe, bo D3, D700 mające FF nie miały fajnego koloru skóry.

Remol71
27-01-2013, 14:04
Nie ma co wnikać w kolory skóry. Ja się FF pozbędę, bo nie mogę strawić winiety i zazwyczaj kiepskich rogów. Ogólnie ja nie mam pożytku z tego formatu. Szumofobem nie jestem. Na papierowej GO mi nie zależy. Przejawiam zupełny brak zachwytu pełną klatką. Ja bym tylko chciał aby Canon w serii xxxD dał uszczelki i normalny wizjer, nawet kosztem lampki, której nigdy nie użyłem.

Jacek_Z
27-01-2013, 14:46
.. Ja się FF pozbędę, bo nie mogę strawić winiety i zazwyczaj kiepskich rogów. Ogólnie ja nie mam pożytku z tego formatu. Szumofobem nie jestem. Na papierowej GO mi nie zależy. Przejawiam zupełny brak zachwytu pełną klatką.ba, z takimi załżeniami to dziwię się, że wchodziłeś w FF. Bez sensu. Podążanie za modą?
Chyba wiadomo jakie sa róznice między DX a FX, jakie są zalety i wady obu formatów.

egoiste
27-01-2013, 15:11
Aby w Canonie mieć normalny kolor skóry nie potrzeba FF.
Nie kupowalem Canona dla kolorow skory , ani dla FF , mialem D700 i gdyby nie sytuacja finansowa to w zyciu bym sie go nie pozbyl . Genialny AF , fajny obrazek ... a z kolorami sobie radzilem , pisze tylko ze pliki prosto zpuszki wymagaja mniej ingerencji . D700 i C5D egzystuja na tym rynku tyle lat , ze wszyscy znamy ich wady i zalety oraz roznice . Watek nosi tytul czy warto kupic C5D mark I ..... Ja osobiscie powiem wszystkim ktorzy nie maja zbyt duzych finansow a chca wejsc w magie pelnej klatki - warto

tmk_t
27-01-2013, 15:28
... bo D3, D700 mające FF nie miały fajnego koloru skóry.
dlaczego teraz o tym piszesz? sprzedaje :mrgreen:
egoiste przyjemna fotka, mnie zawsze jakoś brakowało kontrastu większego, najbardzie 5D lubiłem z 85 1,8 :)

Remol71
27-01-2013, 16:19
..... wejsc w magie pelnej klatki....

Takie coś nie istnieje.

Jacek_Z
27-01-2013, 16:33
Poetyckie określenie. Odpowiednie dla bokehu, ale jak ktoś robi na f 22 (skrót myślowy) to pełna klatka nie ma żadnej magii. Wszystko zależy czego sie w fotografii szuka.

Remol71
27-01-2013, 18:43
Nie ma o co kruszyć kopii. 5D to dobry sprzęt, bo ma jedną wielką zaletę - jest tani. Można go kupić w ramach eksperymentu, zobaczyć w obrazku to i owo. Po zbadaniu tematu można się cieszyć "magicznym" obrazkiem lub bez problemu i straty sprzedać. Każdemu w/g jego potrzeb. Mam 5D i używam z 50/1.4, to taki powrót do korzeni. Trzymam go ze świadomością, że zawsze mogę go sprzedać, a czasem się przydać może. Posiadanie tego aparatu utwierdziło mnie w przekonaniu, że nie warto płacić 7000 pln za FF. W moim przypadku to strata pieniędzy by była.

Desperados
01-02-2013, 22:45
Czytając ten wątek naszła mnie taka ochota na tego 5D. Pełna klatka i do tego można ją kupić już za 2,5k ! Kolega ma 60D i zdjęcia jakie robi 85 1.8 są dla mnie idealne.. ii te kolory. Szczerze to nie znam się na canonach ani troszeczkę więc pewnie porównanie 5D z 60D jest trochę dziwne ale Canon to Canon :D
I mam takie pytanie czy jest sens "cofać się" choć nie wiem czy przesiadka na pełną klatkę można nazwać cofaniem się, lecz jednak 5D już trochę lat posiada.
A co mi brakuje w D300 ? hmm raczej nic, bardziej brakuje mi 85 1.8 na którego w Nikonie mnie nie stać :D z Lv nie korzystam więc w 5D bym nie płakał z tego powodu, ISO max 1000 ale zazwyczaj wale lampą po oczach :D
Jakie zdjęcia robię ? zazwyczaj są to ludzie czyli jakieś porterciki, koncerty, imprezy okolicznościowe i masowe, sport jedynie raz do roku czyli bieg na 10km :D
Nie wiem, nie wiem, nie wiem co robić... może ja nie potrafię robić zdjęć i wydają mi się te z C lepsze..

tmk_t
01-02-2013, 22:59
bez szkieł nie da rady nawet na pełnej klatce
przecież N35 to bardzo fajne szkło? jeszcze zlampą można hulać, a jesli 85 jest na ten moment za droga to rozważ 50 1,8G,

Desperados
02-02-2013, 13:01
Oczywiście do tego 5D chciałbym kupić 85 i 50 1.8.
Tak, 35 jest genialnym szkłem ale brakuje mi jednak tego 85. A może to jest rozwiązanie zamienić 35 na 50 1.8G Hmm
Na Cb ostatnio powstał wątek o 5D + 85 1.8 z tego co czytam to przesiadka z cropa na FF jest super ekstra mega wypas.
Wady jakie ma 5D to, że nie ma Auto-ISO z którego i tak nie korzystam, brak czyszczenia matrycy, brak wbudowanej lampy, brak lampki do podświetlenia AF która często mi pomagała gdy jeszcze nie miałem sb-900, więcej nie znam.
Wiem, że 5D to jest nadal super pucha ale ma już swoje lata i technicznie jednak jest trochę w tyle.

wasilewk
02-02-2013, 14:38
Technika zdjęć nie robi, tylko człowiek.

Pzdr.

tmk_t
02-02-2013, 15:53
szkoda że nie wspomniałeś o AF i jego precyzji, po obcowaniu z twoim body trzeba mieć duuuzo cierpliwości by nauczyć się i mieć wyczucie do pracy tego układu
wiekszość używa głównie centralnego i sobie radzą
rozłożenie punktów i praca AF w twoim D300 to... nadal rewelacja

Desperados
02-02-2013, 18:06
Ale czasami ta technika pomaga w zrobieniu zdjęcia.

O właśnie ! o najważniejszym zapomniałem.. AF. Przyzwyczaiłem się, że w D300 punkty AF są praktycznie wszędzie i w 99% trafiają tam gdzie trzeba.
W 5D podobny tylko środkowy jest dobry a reszt kiepska.. a do tego AF to loteria..
Taką opinię znalazłem:
"Z tym nie mialem wiekszych problemow,zanim nabylem to body przestudiowalem tysiace komentarzy i testow.Mam wrazenie,ze zostalem poprostu nabrany.Ludzie nie dostrzegaja nic poza FF.Musze przyznac,ze fotka bez obrobki wyglada ciut lepiej z 5d niz 50d,ale sa to granice marginalne,poza tym wystarczy podpiac pod 50d sigme 50 mm 1.4 i granice praktycznie sie zacieraja,nie wspominjac o obrobce zdjecia,gdzie po praktycznie nie widac roznicy.Inne wady to archaiczny wyglad-30d z FF,brak systemu czyszczenia matrycy co przy nieuszczelnionym body jest naprawde sporym problemem jesli uzywamy ten aparat poza studiem.Brak wbudowanej lampy blyskowej,koszmarnej jakosci wyswietlacz LCD,fatalny autofocus. Jesli uzywasz 50d nie daj sobie wmowic,ze tylko FF sie liczy,jesli jestes niezadowolony z 50d to prawdopodobnie masz kiepski obiektyw.Nie wierzysz?wrzuc w google canon 50d+ sigma 50mm 1.4 i sam sie przekonaj." Ciężko się to czyta ale to nie jest moja wypowiedź ;)

Dzisiaj mam 100dniówkę, aparat biorę ze sobą to zobaczymy co wyjdzie ;)

tmk_t
02-02-2013, 18:17
no przecież masz dobrą puszke, zbieraj na szkła
przyznam, że ja tez z tym AF sobie nie poradziłem i po 5 miesiącach sprzedałem 5D, nie umiem uzywać tylko jednego punku AF

hostman22
02-02-2013, 23:07
Ale czasami ta technika pomaga w zrobieniu zdjęcia.

O właśnie ! o najważniejszym zapomniałem.. AF. Przyzwyczaiłem się, że w D300 punkty AF są praktycznie wszędzie i w 99% trafiają tam gdzie trzeba.
W 5D podobny tylko środkowy jest dobry a reszt kiepska.. a do tego AF to loteria..
Dzisiaj mam 100dniówkę, aparat biorę ze sobą to zobaczymy co wyjdzie ;)

co mam w stopce widać, miałem okazję pobawić się 5d z 85/1.2 :D. Jakie wrażenie.., w świetle sztucznym jak dla mnie środkowy rewelacja :), boczne tutaj już kręcił mordą (ale nie jest jakoś tragicznie, tzn. nie gorzej niż stare 50/1.8 na bocznych w d300 ;) ), AF-C nie miałem okazji używać. Trzeba się przyzwyczaić np: zmiana pkt af odruchowo szukałem krzyżaka :mrgreen: . Na pewno zestaw 5d 35/1.4+85/1.2 jest na wypasie :), tylko nie wiem czy mnie stać na dwa systemy :( (piątka ma zaletę pracy z pleśniakami czego w d700 mi brak)

egoiste
03-02-2013, 11:43
Do watku 5DI czy warto , na pewno warto podejsc ze swiadomoscia zalet i wad tegoz aparatu . Przede wszystkim nalezy zastanowic sie do jakich zastosowan jest nam ten aparat potrzebny i wybrac pomiedzy FF a DX . Jesli juz wybierzemy FF dalej drazmy co nas kreci i jaka fotografie lubimy , jesli bedzie to sport albo ruch to mozemy Canona 5D mark I jak i wersje II wlozyc do szuflady z opisem nie zagladac . AF jest skuteczny MZ tylko ze srodkowym punktem , rozmieszczenie punktow wersus D300 i D700 ktore posiadalem to porazka a AI SERVO lepiej nie dotykac jesli sie nie chce dostac niekontrolowanych tikow nerwowych i lupiezu . Jesli sie jest gadzeciazem to 5D na pewno nie bedzie trendy , wielkosc i jakosc ekranika z tylu aparatu na pewno nie pozwoli pochwalic sie fajnym ujeciem , mozemy wrecz uzyskac odwrotny skutek i fajna dziewczyna ktora zaprosilismy na sesje po obejrzeniu swojej fizus moze szybko wymowic sie z dalszej czesci sesji naglym przypadkiem zapalenie wyrostka :)

jaś
03-02-2013, 12:49
Na podobne pytanie na czerwonym portalu napisałem wczoraj że Noe robił dokumentację fotograficzną Arki 5D1 (a nie jakimś analogowym nikonem jak się powszechnie uważa) aparat przetrwał potop był serwisowany na żytniej i miał 28568 klatek bo Noe i kolejni użytkownicy robili mało zdjęć. Ale ogólnie rzecz biorąc czasem mnie kusi aby go kupić, dotąd jakoś to sobie skutecznie wybijam z głowy.

popi
09-02-2013, 23:35
Kupiłbym 5D - w dobrym stanie i mało przechodzoną - tylko dla 85/1.2 lub 135/2; jeśli chodzi o portret, zestaw bajka.

Desperados
11-02-2013, 18:43
I jednak zdecydowałem, że sprzedam Nikona i kupie 5D z gripem + 85/1.8 + 35/2 + jakaś lampka i wydaje mi się, że będzie git ;)
Jeśli ktoś ma kase na 85/1.2 i 135/2 to pewnie czemu nie ;)

tmk_t
11-02-2013, 18:53
no i fajnie, też powinienes byc zadowolony, pomyśl od razu o 430 EX II bo mozesz ją często używać jako wspomaganie AF, można ustawic w menu aparatu że robi pomiar ale nie błyska, pomaga, szczególnie na bocznych
acha i od razu po zakupie szkła do kalibracji tak dla swiętego spokoju

mishieck
13-02-2013, 12:33
35/2 to straszny plastik. Byłem bardziej zadowolony z równie plastikowej 50/1.8 niż z tego szkła.

stock
16-02-2013, 12:39
Jako że mój aparat wyzionął ducha (lekko mu w tym pomogłem) to sie zastanawiam.
5dII + 50/1.8 lub 6d + 50/1.8 lub 7d + 35L. Na razie na tyle portfel pozwala. O reszcie zakupów (szeroki kąt) będę myślał wiosną. Robię trochę ślubów ale staram się jak najmniej. Nie jestem onanistą pełnej klatki. Znam jej zalety, możliwości ale nie masturbuje się przy dużych matrycach :) Specyfikację każdej puchy też znam. Jakieś sugestie chłopaki ?

morzon
16-02-2013, 13:05
7d odpusc. 5d1+ 35L to mnia mniam.

Desperados
16-02-2013, 14:52
Tak tak tak ! iii jeszcze 85/1.8 :D

Tylko znaleźć 5Dmk1 z niskim przebiegiem i w dobrej cenie tzn mniej niż 3tysie graniczy z cudem.

stock
16-02-2013, 15:26
7d odpusc. 5d1+ 35L to mnia mniam.

odpada. Muszę mieć trochę Mpx. Chyba będzie 6d :)

Adam Trzcionka
16-02-2013, 15:32
6d -bardzo, bardzo dobry aparat

stock
16-02-2013, 15:55

czyżby 6d zagościł w Twojej torbie jako backup ? :)
TWoja rekomendacja przeważa szalę już zdecydowanie na korzyść 6d ;)

bartek73
16-02-2013, 16:31
50/1.8 zamieniłbym na 50/1.4. Choć platikfantastik ma rewelacyjny stosunek cena/jakość to jednak ten drugi daje większą pewność (oczywiście też ma swoje wady: wykastrowany USM no i na pełnej dziurze nie bije rekordów ostrości).

MC_
16-02-2013, 16:47

Podpisuję się pod tym obiema "rencyma". Jako przesiadkowicz z 5d2 bardzo dziwię się kupującym starszy model, szczególnie za cenę ok. 5 tys.

Adam Trzcionka
16-02-2013, 18:19
czyżby 6d zagościł w Twojej torbie jako backup ? :)
TWoja rekomendacja przeważa szalę już zdecydowanie na korzyść 6d ;)

przy przewlekłych problemach z 5d3 robi raczej za korpus główny.

obrazek świetny, AF skromnie wyposażony ale bardzo celny i czuły.
prócz braku 1/8000 właściwie nie widzę wad :)

tmk_t
16-02-2013, 18:49
Adam a jak oceniasz boczne punkty AF?

Adam Trzcionka
16-02-2013, 18:52
słabsze niż centralny w 5d2, ale znacznie lepsze od jego bocznych. da się spokojnie używać.

tmk_t
16-02-2013, 18:54
balans bieli tez zakładam na + w 6D

Adam Trzcionka
16-02-2013, 19:11
to akurat, w moim systemie pracy, kompletnie mnie nie interesuje, ale zdaje się całkiem ok.
za to kolorystyka z 5d1 wciąż niedościgniona. mam wielką estymę do tego aparatu i muszę się przyznać - spore zapasy :)

Cosnek
16-02-2013, 19:29
Znaczy się, masz kilka 5D "Classic" w zapasie?

Adam Trzcionka
16-02-2013, 19:58
takie właśnie mam zboczenie. za kilka lat będzie ich jak na lekarstwo albo jeśli już, to kompletny szrot.
a ja ten aparat wyjątkowo lubię, używam namiętnie, nie starzeje się i pod kilkoma względami nowe konstrukcje nie dorastają do niego.

egoiste
17-02-2013, 00:11
Adam pytanie jako do praktyka o AI -SERVO , probowalem tego uzywac z 70-200 2,8 L i nie dzialalo to dobrze , zacinal sie , stawal w miejscu . Nie wiem czy mam cos z 5D czy to w miare normalna praca

Adam Trzcionka
17-02-2013, 00:15
nieużywalne

egoiste
17-02-2013, 00:17
tak , myslalem . Generalnie ciezko mi dobrac szkla do mojego body , Mam idealnie trafiajace 200 2,8 L , chcialem jeszcze nabyc do krajobrazow 17-40 ale juz drugi z kolei ma spory BF ... Co polecasz z tanszych stalek 20 , 24 , 35 , 50 ?

MC_
17-02-2013, 08:29
Co prawda pytanie nie jest kierowane do mnie, ale z tanszych to dobre jest 35/2. Ja osobiscie mam 28/1.8 i jestem zadowolony, choc przy wielszej odleglosci przedmiotowej trzeba przymykac. Z bliska jednak jest calkiem ostry nawet na f1.8.
Co do 17-40, to moj dziala idealnie...

Cosnek
17-02-2013, 14:15
Pożyczam czasem od kolegi 5D z 24mm f2.8 dobry duet, kolega ma takze 17-40 ale mi obiektyw ten "nie leży" w sumie nie pamiętam już dlaczego.

krolewicz
17-02-2013, 16:18
pewnie dlatego, że jest lepszy optycznie i ma celny i szybki AF :D

BugsBunny
17-02-2013, 19:49
No i mnie zakręciliście, a już byłem zdecydowany zbyć moje ledwo tknięte 5d1 i pójść w coś mniejszego :confused:

bartek73
17-02-2013, 21:21
chcialem jeszcze nabyc do krajobrazow 17-40 ale juz drugi z kolei ma spory BF ...

Naprawdę masz spory BF, przy tak szerokim kącie i f/4? Na podstawie kilku szerokich i jaśniejszych obiektywów nigdy nie zauważyłem takich problemów .

lubiezdjecia
18-02-2013, 18:07
Moim zdaniem warto, kupile wlasnie takiego za 2800zl, stan idealny, 36000 przebiegu. 5D ma swietna matryce i jesli ilosm megapikseli Ci wystarczy, to jest to swietny zakup.

ERRNI
19-02-2013, 13:31
nieużywalne

Adamie, a czy AI-Servo jest używalne z 6d ?.
Mam 5D, ale sport tutaj odpada (i wiele świetnych ujęć uciekło - bardzo mi tego szkoda). Czy według Ciebie do sportu to tylko 1Ds II, 1Ds III ? A może po prostu Nikon ? Czy używasz nadal aparatów Nikona na ślubnych uroczystościach ?
Z góry serdeczne podziękowania za odpowiedź.

MstrG
19-02-2013, 16:48
przy przewlekłych problemach z 5d3 robi raczej za korpus główny.

obrazek świetny, AF skromnie wyposażony ale bardzo celny i czuły.
prócz braku 1/8000 właściwie nie widzę wad :)

Co trapi Twoje 5d3? Coraz więcej ostatnio przykładów, że nowa technologia nie idzie w parze z jakością.
Ja się zastanawiam pomiędzy 6D a D600. Z którym będzie mniej kłopotów :)

Adam Trzcionka
19-02-2013, 17:14
AF się zepsuł.

jakkolwiek 6d ogólnie to aparat bdb, servo niestety jest niepewne i wolne.
nikona mam oczywiście nadal, to jest najlepszy AF jaki znam + świetny błysk.

tmk_t
19-02-2013, 17:32
... Coraz więcej ostatnio przykładów, że nowa technologia nie idzie w parze z jakością...
jeszcze troche i będziemy dumni że mamy tylko 9 punktów zamiast 60 nie działających :D

Adam Trzcionka
19-02-2013, 17:52
właściwie to 1, ale taki absolutnie niezawodny, byłby ok :)

tmk_t
19-02-2013, 17:56
właściwie to 1, ale taki absolutnie niezawodny, byłby ok :)
uuu, tak bym nie poradziłbym sobie, 4 rozłozone jak w złotym podziale i ..., jeden w środku
dla mnie wszystko
takie 6D z wszystkimi krzyzowymi i sukces murowany

popi
19-02-2013, 18:03
to akurat, w moim systemie pracy, kompletnie mnie nie interesuje[...]kolorystyka z 5d1 wciąż niedościgniona

Ale jeśli wb można dowolnie ustawić to koloru nie można też "dowolnie" ukręcić?