PDA

Zobacz pełną wersję : Pomiar światła w D80 - ten typ tak ma !

Strony : [1] 2 3

Zbigniew
21-10-2006, 19:21
Witam wszystkich,

Pozwoliłem sobie założyć nowy wątek podejmujący pozornie stary temat. Często wypowiadałem się już na temat pomiaru światła w D80, a dzisiaj doszedłem do pewnych wniosków, które mogą położyć kres niekończącym się sporom.

Po pierwsze i najważniejsze - D80 to świetny sprzęt i na pewno pozwala robić świetne zdjęcia wszystkim, którzy tego chcą i potrafią. Jeżeli jednak chodzi o ową kość niezgody, którą jest pomiar światła w D80 a np. D70s, to, z tego co udało mi się przez ostatni miesiąc wywnioskować, pomiary te różnią się znacząco i nie jest to kwestia pojedynczego aparatu (a przynajmniej nie tylko ta kwestia). Dzisiaj miałem okazję testować dwa Nikonki D80 z rzędu (Sławek - dzięki za wyrozumiałość - polecam imfoto!), podczas gdy wcześniej miałem przez tydzień innego D80, i stwierdzam, że wszystkie sprzęty mierzą światło podobnie. Jednocześnie wszyskie aparaty naświetlają scenę na średnim ważonym, wg mnie, nieco za bardzo, niż powinny. Jeżeli chodzi o pomiar matrycowy, to jest on niestety nieużyteczny, chyba, że fotografujemy krajobraz. Wiem, że teraz część osób zdejmie ze mnie skalp, ale muszę to napisać - D80 niestety zawiódł, jeśli chodzi o ostatni z pomiarów światła - pomiar ten nie sprawdza się. Obserwując highlight aparat w 90% przypadków ochoczo błyska :( IMHO jeżeli sprzęt kosztuje 3k, a mierzy gorzej niż pospolita małpka, to jest coś nie tak.

Ponieważ D80, jak już zaznaczyłem na wstępie, to świetny sprzęt, polecam go wszystkim. Wymaga on okiełznania pomiaru światła, ale wielu osobom może to nie przeszkadzać (tak jak mi, amatorowi), więc tym bardziej jest godny polecenia.

Pozdrawiam,
Zbyszek

PS.: Po ponad miesiącu zabaw, robienia fotek, testów, czytania opinii, itp., wydaje się, że zrezygnuję z D80 i kupię sprawdzony w bojach D70s.

jm
21-10-2006, 23:07
A co tu taka cisza?! Nikt nic nie odpisał, nikt nie nawiązał, nikt nie odpiera zarzutów, nikt nie potwierdza zarzutów???!!! No tak; wszyscy właściciele D80 udali się ze spuszczoną głową do swoich samotni - sprawa się rypła!;)))))

oj coś czuję, że niedługo będzie wysyp niedotartych D80 na allegro i innych giełdach.;))))

PS Ja z uporem wartym lepszej sprawy nie potwierdzam powyższej diagnozy, co niejednokrotnie udowodniłam rozmaitymi fotami (nie tylko krajobrazu).

A d70s - to też z pewnością super aparat!

Wyleźcie już z tych swoich samotni, będzie dobrze;)))

Miden
21-10-2006, 23:24
Jeżeli chodzi o pomiar matrycowy, to jest on niestety nieużyteczny, chyba, że fotografujemy krajobraz. Wiem, że teraz część osób zdejmie ze mnie skalp, ale muszę to napisać - D80 niestety zawiódł, jeśli chodzi o ostatni z pomiarów światła - pomiar ten nie sprawdza sie.

popatrz... a mi matrycowy ani razu nie chcial przepalic fotki.... powiem nawet inaczej! Niedoswietla podobnie jak w przypadku d70... no chyba ze ja "nie umiem" robic przeswietlonych zdjec:P

ps. moze w mojej serii cos zmienili? chociaz watpie w to;)

ps2. ale pamietaj, przegladalem i sledzilem stary temat i wiem, ze czesc z was (miedzy innymi ty) masz z matrycowym problemy, bo to fakt niezaprzeczalny :) po prostu chyba albo ja nie umiem przepalic fotki, albo cos zmienili w aparacie, albo mam szczescie? Pamietaj ze na poczatku wiele firm testowalo d80 i nikt nie stwierdzil problemu z pomiarem matrycowym. Wiec stwierdzenie ze te puszki wszystkie tak maja - z tym sie nie zgodzie ;)

/pozdrawiam

marusek
21-10-2006, 23:57
Zbigniew, kup, kup. Pol Polski kibicuje ;)

Michal Puchacz
22-10-2006, 00:13
Karolina; No tak; wszyscy właściciele D80 udali się ze spuszczoną głową do swoich samotni - sprawa się rypła!;)))))

Właściciele D80 nastawiają - 0,7 EV przy matrycwym i robią zdjęcia.
Raczej nie spuszczam głowy kadrując.
Rzeczywiście - najbardziej lubię samotne plenerki.

dzyniol
22-10-2006, 00:47
po prostu użytkownicy d80 mają w ..... testy tego i owego, szczególnie w osobie pana, który twierdzi, że pomiar matrycowy zachowuje sie dziwnie próbując zrobić w ciemnym pokoju dzień wedle drabinki - co w wielu aparatach jest normalne ale oczywiście nie w d80, który nie sp...ł mi żadnej foty, ale może ja jakiś inny jestem ? i nic już wiecej nie napiszę..................

............wracać do małpek jak nie umiecie wykorzystywać aparatu tego typu.

Seeker
22-10-2006, 00:50
D80 - sprzet dla samotnych ;)

wlopis
22-10-2006, 07:23
po prostu użytkownicy d80 mają w ..... testy tego i owego, szczególnie w osobie pana, który twierdzi, że pomiar matrycowy zachowuje sie dziwnie próbując zrobić w ciemnym pokoju dzień wedle drabinki - co w wielu aparatach jest normalne ale oczywiście nie w d80, który nie sp...ł mi żadnej foty, ale może ja jakiś inny jestem ? i nic już wiecej nie napiszę..................

Być może uwazamy zupełnie co innego za właściwie naświetlone klatki wykorzystując pomiar matrycowy, pomijam już programy tematyczne które nie działają moim zdaniem prawidłowo, a ostatnie zdanie było niepotrzebne.

GrAn
22-10-2006, 08:39
ale może ja jakiś inny jestem ? i nic już wiecej nie napiszę..................

Tak dokładnie jakis inny jesteś :cyniczny , nic wiecej już nie pisz.
:twisted:

jm
22-10-2006, 09:21
Większość mojego postu jest "z jajem" co udało mi sie prawidłowo zaznaczyć emotikonką:))

A Wy tak na poważnie?!

Podoba mi się podsumowanie - że D80 to sprzęt dla samotnych:D - a ja właśnie z przekory zabieram całą zgraję na wycieczkę i będziemy wspólnie focić. Co więcej, również z przekory nie przepalę żadnej foty ani na CW ani na matrycowym:D Taka jestem! O!

Shihan
22-10-2006, 09:37
Słuchajcie na początku, byłem zwolennikiem tego aparatu, ale po ostatniej sesji, już sam nie wiem. Wcześniejsze zdjęcia architektury wyszły rewelacyjnie, wcześniej miałęm D70s i porównując, po przelaniu na papier - 80 super.
Jednak ostatnia sesja, robiłem zdjęcia krajobrazów i przyrody, w tych zdjęciach jest więcej prześwitów między drzewami - podłamka. Można zrobić tym aparatem, się zgodzę, super zdjęcie, pod warunkiem, że nie ma na nim nieba (białe,szare). Tam gdzie niebo, oczywiście w moim aparacie, nie generalizuje, to przepał. Właściwe, to o każdej porze, robiłem miedzy 16 a 19. Zrobić zdjęcie, nie przepalone, da się, bez nieba i jest ok. Najgorzej, że jak jest przepał, to u mnie łapie pół dachu i korony drzew, jakby przechodzi na temat, który robię. D70s też czasem przepalił, ale tylko niebo. Bardzo wąska jest granica ustawienia tak, żeby w miarę wyszło. Jedną scenę robiłem 6 razy, żeby też było widać chmury. U mnie matrycowy jak i puktowy bardzo podobnie. Swoją drogą, pogoda się zmieniła od momentu kiedy sprzedałem D70s. Wtedy kolory były pełne, a teraz jest często, jakby za mgłą. Napiszcie coś, może się mylę. Ktoś tu napisał na forum, że zdjęcia można zrobić wszystkim, ale po co się męczyć, skoro jest Nikon. To w tym aparacie traci sens. Oczywiście zrobię dobre zdjęcie, ale muszę popracowac, najgorsze jednak jest to, że nie ma w nim analogii, on robi za każdym razem inaczej. A to już męczy. Napisałem do Nikona, wysłałem zdjęcia, czekam na odpowiedź.

Ustawienia aparatu średnio: Custom, ostrzenie +2,+1, tony - Automat albo normal lub -1, kolory tryb IIIa, nasycenie -1 zawsze, kompensacja 0, -7 czasem -1 EV. To co pierwsze, to najczęściej. No i na P, S, A. Ustawienia programowe do d... mam przesyt kolorów.

jm
22-10-2006, 10:21
To już teraz nic nie rozumiem - jeden pisze że D80 i matrycowy to OK ale tylko do krajobrazów a drugi że wręcz przeciwnie (wszystko byle NIE krajobrazy). Dla mnie świadczy to niezbicie o tym że przedstawiane są subiektywne odczucia, opinie i wrażenia. Oczywiście macie do tego prawo ale nie ma to nic wspólnego z rzeczowym, popartym faktami opisem działania pomiaru światła w tym aparacie czy tymbardziej oceną tegoż. Nawiasem mówiąc znowu nie potwierdzam tej diagnozy że krajobrazy z niebem - to się nie da. Ja nie mam z tym żadnych problemów.
Jeden fragment utkwił mi w pamięci:"oczywiście zrobię dobre zdjęcie ale musze popracować" - no chyba to wyjaśnia pytanie z innego wątku - dlaczego D80 jest bardziej wymagający. Cytuje dalej: "najgorsze jednak jest to, że nie ma w nim analogii, on robi za każdym razem inaczej." Moim skromnym zdaniem analogii być nie może, bo pomiar matrycowy działa tak, a nie inaczej, taka jest natura automatu - "on" jest bezduszny, nie myśłi ani nie czuje tak jak ludzkie oko. Gdyby pomiar został "zapamiętany", i kolejna fota wyszła inaczej naświetlona - to... no wtedy ewidentnie jest coś "niehalo", w przeciwnym razie wyciąganie wniosku, że pomiar jest zły jest chyba nadinterpretacją.
Ciekawe jak potoczą się dzieje tego wątku do wieczora - pewnie będę miała co czytać jak wrócę z wyprawy;)

Shihan
22-10-2006, 10:31
Karolina sam to pisałem, przepala mi niebo, być może, te aparaty są tak różne osobniczo. Nie bedę zgrywał bohatera, mam uczucie, że coś jest nie tak. Chyba trzeba to wziąść pod uwagę, że aparaty sie różnią. Podoba mi się ta puszka. ale .....czekam co powie serwis.

GrAn
22-10-2006, 11:48
Karolina sam to pisałem, przepala mi niebo, być może, te aparaty są tak różne osobniczo. Nie bedę zgrywał bohatera, mam uczucie, że coś jest nie tak. Chyba trzeba to wziąść pod uwagę, że aparaty sie różnią. Podoba mi się ta puszka. ale .....czekam co powie serwis.

Pamiętam Twoje wypowiedzi z innych postów na temat przepaleń . I cieszy mnie fakt, że potrafisz zmienić zdanie i napisać coś obiektywnie. Większość osób nie zauważa lub nie chce widzieć problemu aby nie stracić pozycji „dobrego ”fotografa .
Szczerze mówiąc cała ta sytuacja z pomiarem D80 przypomina mi pewną anegdotę o królu.
Ciekawe kto jeszcze odważy się krzyknąć że „KRÓL JEST NAGI!”

pn
22-10-2006, 12:23
Jeżeli chodzi o pomiar matrycowy, to jest on niestety nieużyteczny

Moj D80 jest w takim razie chyba jakis popsuty. :-) Matrycowy dziala w wiekszosci przypadkow tak jak tego oczekuje.

PS.: Po ponad miesiącu zabaw, robienia fotek, testów, czytania opinii, itp., wydaje się, że zrezygnuję z D80 i kupię sprawdzony w bojach D70s.

Moj D80 sprawuje sie pod wzgledem naswietlania lepiej niz poprzednio uzywany D70s.

Ale jak juz napisalem: mam chyba jakis walniety egzemplarz :lol:

GrAn
22-10-2006, 12:28
Moj D80 jest w takim razie chyba jakis popsuty. :-) Matrycowy dziala w wiekszosci przypadkow tak jak tego oczekuje.

Moj D80 sprawuje sie pod wzgledem naswietlania lepiej niz poprzednio uzywany D70s.

Ale jak juz napisalem: mam chyba jakis walniety egzemplarz :lol:

Pewnie masz niesamowitego farta,lub jesteś fotograficznym geniuszem:)

Seeker
22-10-2006, 12:54
Krol D50 jest NAGI!!!

Ale chyba jednak nie o to chodzilo, bo ani lepiej mi po tym, ani gorzej... ;)

Natomiast inna rzecz zwrocila moja uwage.
Temat nieco OT, ale...

Natrafilem w innym watku na taki fragment wypowiedzi:
"od prawie roku mam D50, ale wczoraj zauważyłem..."
Kazdy moze cos przeoczyc i bynajmniej sie nie czepiam autora tego tekstu. Chce tylko zwrocic uwage na kilka szczegolow.

Czesto powodem (krytycznych) wypowiedzi (o D80) jest n.p.
- slaba znajomosc puszki
- przyzwyczajenie do innego modelu
- brak checi zrozumienia sposobu dzialania rzeczy nieznanych

Cala ta kakofonia brzmi potem, jakby ta puszka nadawala sie
tylko i wylacznie na smietnik, a uzytkownicy byli skonczonymi frajerami, co chyba jednak prawda nie jest...

Innych argumentow zabrklo, to pomiaru matrycowego sie uczepili.
Dlaczego tak rzadko czepiaja sie uzytkownicy wyzszych modeli, a ci od nizszych wciaz nie moga przestac?

IMHO kazdy nikos jest fajny i kazdy inny zarazem.
Kazdego nalezy sie troche nauczyc i z kazdego mozna miec wiele radosci.

Sprawa przepalow jest znana i podobno badana, natomiast przekrecenie kolka o 2 dzialki zadnym ponizeniem nie jest i nikt od tego umrzec nie powinien ;)

A teraz aparaty w dlon i pojechali... ;)

voyager
22-10-2006, 13:15
A ja pamiętam czas kiedy kupiłem D70 i zaraz potem na forum pojawiły się same negatywy na temat tego aparatu.
że BF lub FF, różowa poświata na wysokich ISO i długich czasach, że szumi, że pasy przy próbie podbijania ev z RAW-ów, że blooming, że JPG-i nieostre itd.
Dzisiaj już nikt o tym nie pamięta, teraz to D80 jest beeee.
Co ciekawe teraz okazuje się że D70 jest super puszką!? Nie piszę że nie jest bo sam go używałem przez półtora roku i byłem bardzo zadowolony. Przyszedł jednak czas na zmiany moim zdaniem na lepsze. I choć na początku byłem lekko zniechęcony rozmiarami to po zapięciu gripa i dłuższych testach stwierdziłęm że D80 + MB-D80 to jest to czego mi potrzeba.

Może szczęśliwi użytkownicy 80-tki (jak ja ) mają już dość takich tematów, znudzili się i wolą milczeć niż w kółko odpowiadać to samo - że ten aparat jest naprawde dobry!
Pozdrawiam wszystkich zadowolonych z D80 i idę focić bo pogoda w Krakowie piękna ;-)

Seeker
22-10-2006, 13:37
Voyager: dokladnie ;)
Sam pamietam seriale o swiatelkach w tunelu i pomiarze swiatla (vs eos300d), oraz wiele podobnych.
Ani w "ciemnosci" D70, ani w "jasnosci" D80 tragedii nie dostrzegam, a plenerak, to zawsze fajna sprawa ;)

J@sió
22-10-2006, 15:37
Święte słowa Voyager! Ja właśnie wróciłem z plenerku i na 150 zdjęć miałem może z 4 przepalone, ale z powodu olbrzymich kontrastów sceny - normalka na matrycowym w każdej cyfrze.

wlopis
22-10-2006, 16:01
Zgadzam się z Shihan co do przepaleń w scenach z niebem, a szczególnie kiedy światło jest z przodu lub lewo przód, prawo przód, wówczas przepał pewny.
Gdybym tyle miał przepałów ( czyt. prześwietleń ) w F80 to bym wrócił do malarstwa i rysunku na poważnie.
Właśnie wróciłem z plenerku po Poznaniu , okolice ul.Wojskowej i Ułańskiej napracowałem się, zero przepaleń ale podczas fotografowania na wizjwerze aż "waliło" od nich, usuwałem je na bieżąco. Częste korekcje -1EV do -2EV. Moi drodzy spotykamy się tu po to żeby sobie pomagać i nikt z nas nie wymyśla tych problemów, bo one istnieją i jeszcze jedno powtarzam na programach tematycznych nie da się tym aparatem FOTOGRAFOWAĆ.
Proszę o małpkach mi nie piszczcie.
mumer mojego korpusu 4020358 mam go od 19 września na liczniku ok 1540 fot. sporo moim zdaniem udanych, używam tylko programów M i czasami A,S,P.
Acha jeszcze jedno to rzeczywiście aparat dla solistów, bo dobór właściwej ekspozycji trwa ...
Wieczorkiem zaliczę jeszcze jeden plenerek, tak wieczorny, większe kontrasty ? ale fotki śliczne. Staję się sową i samotnikiem, a po takich jak powyżej postach ech......

MarS
22-10-2006, 17:00
.. jeszcze jedno powtarzam na programach tematycznych nie da się tym aparatem FOTOGRAFOWAĆ.
Proszę o małpkach mi nie piszczcie.
......
Ależ z tym to chyba sie wszyscy zgodzą i bynajmniej nie jest to przypadłość D80 bo w 80 tematycznych nawet ani razu nie spróbowałem po wcześniejszych doświadczeniach z D70 gdzie tematyczne były równiez nieporozumieniem,a D50 kumpla tez nie jest jakims wyjątkiem.
Ponad rok temu kiedy o D80 nikt nie słyszał był wątek na forum czemu w body za ponad 3k programy tematyczne działają gorzej niż w małpce a skoro juz są to powinny działać przynajmniej tak samo jak nie lepiej bo w końcu tyle kasy to body kosztuje. Wtedy odpowiedz na to pytanie nie padła, za to pojawiło sie pytanie czemu ktos wchodząc w system którego celem jest rozwój nie tylko systemu ale głównie własnych umiejetności tak bardzo pragnie korzystać z zielonego auto które jest praktycznie przypisane do małpki od której teoretycznie chciał odejść.
W dodatku pod kątem programów tematycznych i takiego podejścia do nich i potrzeby ich używania to można złozyć kondolencje ;) posiadaczą D200 tudzież D2x którzy tych wspaniałych programów są pozbawieni i muszą się męczyć ;) tylko z M, A, S, i P
Sorry ze wspomniałem o małpkach ale inaczej sie nie dało.

MarS
22-10-2006, 17:09
....Może szczęśliwi użytkownicy 80-tki (jak ja ) mają już dość takich tematów, znudzili się i wolą milczeć niż w kółko odpowiadać to samo - że ten aparat jest naprawde dobry!
....
Amen,
bo to tak jak kopać się z koniem, zresztą nie pierwszy raz bo w zeszłym roku po wejściu D200 tez sie "okazało" na forum że dwusteka jest gorsza od siedemdziesiatki a już w najlepszym przypadu padały opinie że nie warto tyle przepłacać za 200 skoro 70 jet dobra.

Zbigniew
22-10-2006, 17:20
Właśnie wróciłem z plenerku po Poznaniu , okolice ul.Wojskowej i Ułańskiej napracowałem się, zero przepaleń ale podczas fotografowania na wizjwerze aż "waliło" od nich, usuwałem je na bieżąco. Częste korekcje -1EV do -2EV.

Wszystko jest OK, jeżeli jest możliwość poprawienia ustawień i zrobienia zdjęcia ponownie. W wielu przypadkach nie fotografuje się jednak martwej natury lub scen, które dają taki komfort - często zachodzi potrzeba wyciągnięcia aparatu i po prostu strzelenia zdjęcia bez możliwości powtórki. W takich sytuacjach też chciałby się, aby wszystko wyszło "w miarę" dobrze.

Pozdrawiam.

ufolek
22-10-2006, 17:52
Tak statystycznie rzecz ujmując to martwic sie powinni Ci co im dobrze naswietla, bo przecież normą jest ogół ;-)

jm
22-10-2006, 19:58
No właśnie wróciłam z wycieczki - mam coś około 80 fot, kilka skasowałam żeby móc zastąpic je innym ciekawszym kadrem, czy ciekawszym światłem w tym kadrze. Nie mam ani jednego przepalonego - a robiłam pod słońce również, były kadry między gałązkami z prześwitem nieba. Ba nawet kila fot po drodze strzeliłam w trybie zielonym - tak dla próby - też wyszło OK - i to mnie zszokowało!
Nie uważam się za wybitnie zdolnego pstrykacza, zwykle nie spotyka mnie w życiu więcej szcześcia niż przeciętnie więc nie wiem czemu doprawdy zawdzięczam mojego farta??? Tak się zastanawiam od paru dni.... jeśłi Nikon wypuści jakiś nowy soft, który będzie miał poprawić pomiar światła w aparacie.... to co ja wtedy pocznę... to dopiero będzie zagwózdka ---niby trza by go wykorzystać i wgrac do aparatu a z drugiej strony --- po co???? skoro teraz wsio działa dobrze.

Tak jak powiedział ufolek - zaczynam się martwić, bo mi dobrze naświetla

Zbigniew
22-10-2006, 20:23
No właśnie wróciłam z wycieczki - mam coś około 80 fot, kilka skasowałam żeby móc zastąpic je innym ciekawszym kadrem, czy ciekawszym światłem w tym kadrze. Nie mam ani jednego przepalonego - a robiłam pod słońce również, były kadry między gałązkami z prześwitem nieba. Ba nawet kila fot po drodze strzeliłam w trybie zielonym - tak dla próby - też wyszło OK - i to mnie zszokowało!
Nie uważam się za wybitnie zdolnego pstrykacza, zwykle nie spotyka mnie w życiu więcej szcześcia niż przeciętnie więc nie wiem czemu doprawdy zawdzięczam mojego farta??? Tak się zastanawiam od paru dni.... jeśłi Nikon wypuści jakiś nowy soft, który będzie miał poprawić pomiar światła w aparacie.... to co ja wtedy pocznę... to dopiero będzie zagwózdka ---niby trza by go wykorzystać i wgrac do aparatu a z drugiej strony --- po co???? skoro teraz wsio działa dobrze.

Może powinniśmy zrobić jakiś mały zlot ?! Spotkałyby się osoby, które mają problemy z aparatami z osobami, których sprzęt działa poprawnie. Nie musi to być wielki spęd - wystarczyłoby kilku zainteresowanych. Ktoś ma propozycję jak rozwiązać to logistycznie ? :|

GrAn
22-10-2006, 20:36

Karolina nie wierzę może Ty masz wyłączony podgląd przepalonych obszarów
Chętnie zobaczę te fotki pod słonce możesz je tu wstawić

GrAn
22-10-2006, 20:37
Może powinniśmy zrobić jakiś mały zlot ?! Spotkałyby się osoby, które mają problemy z aparatami z osobami, których sprzęt działa poprawnie. Nie musi to być wielki spęd - wystarczyłoby kilku zainteresowanych. Ktoś ma propozycję jak rozwiązać to logistycznie ? :|

popieram pomysł

Shihan
22-10-2006, 20:38
W plenerze bez korekty -07, -1 nie ma szans na zrobienie zdjęcia na matrycowym, bez przepalenia, cw lepiej. Czytając te posty, że macie zdjęcia, bez przepałów, wydaje mi sie to niemożliwe. Nie jestem laikiem fotograficznym, zdjęcia we Wrocławiu architektury super, ale bez nieba, jakoś omijałem. Jednak wczoraj przy zachmurzonym niebie od godz. 16 -18 zrobiłem 120 zdjęć. Z czego 80% to przepał. Dzisiaj przy dobrej pogodzie 40%. Oczywiście korekta i jest lepiej. Właściwie to mogę ustawić na stałe -07. Ale czy tak powinno być. Niebo zajmuje mi 1/10 kadru to przepalenie przechodzi na 1/5 zdjęcia. Mam 3 znajomych fotografów i z nimi testowałem, inaczej bym nie pisał na forum, że sobie nie radzę, zawsze szukam winy u siebie, ale skoro 3 zawodowych kręci głowami, to coś tu nie gra. Nikon odpisał, że w ciągu 24 godz. da odpowiedź. Poinformuje o tym.

Zbigniew
22-10-2006, 20:44
W plenerze bez korekty -07, -1 nie ma szans na zrobienie zdjęcia na matrycowym, bez przepalenia, cw lepiej. Czytając te posty, że macie zdjęcia, bez przepałów, wydaje mi sie to niemożliwe. Nie jestem laikiem fotograficznym, zdjęcia we Wrocławiu architektury super, ale bez nieba, jakoś omijałem. Jednak wczoraj przy zachmurzonym niebie od godz. 16 -18 zrobiłem 120 zdjęć. Z czego 80% to przepał. Dzisiaj przy dobrej pogodzie 40%. Oczywiście korekta i jest lepiej. Właściwie to mogę ustawić na stałe -07. Ale czy tak powinno być. Niebo zajmuje mi 1/10 kadru to przepalenie przechodzi na 1/5 zdjęcia. Mam 3 znajomych fotografów i z nimi testowałem, inaczej bym nie pisał na forum, że sobie nie radzę, zawsze szukam winy u siebie, ale skoro 3 zawodowych kręci głowami, to coś tu nie gra. Nikon odpisał, że w ciągu 24 godz. da odpowiedź. Poinformuje o tym.

Doskonale rozumiem każdą myśl, bo sam otrzymywałem podobne rezultaty. Czekamy na feedback od Nikosia :)

Jacek_Z
22-10-2006, 20:54
Czyli jednak prawidłowo się da, tylko trzeba uzyc korekcji +/-
Przecież konstruktorzy ten guzik dali. O co wam chodzi?
Że bez korekcji nie naświetla zawsze dobrze?
A jaki model zawsze dobrze naświetla?
Jeśli taki jest, to po co dano w tym innym modelu pomiar punktowy albo CW?

Michal Puchacz
22-10-2006, 20:55
Czyli
Że bez korekcji nie naświetla zawsze dobrze?
?

A co gdy bez korekcji naświetla zawsze źle ? To dobrze jest czy nie ?

pn
22-10-2006, 20:57
Ja niesmialo tak dodam, ze moj egzemplarz naswietla dobrze...

Michal Puchacz
22-10-2006, 20:59

Wszyscy już to wiemy. Pisałeś to już 10 czy 20 razy, bo już nie pamiętam ?

Zbigniew
22-10-2006, 20:59
A może chciałbys sprzedać swój aparat ? :) W rozliczeniu mogę dać zupełnie nowy - wybierz sobie dystrybutora, a ja kupię :]

A tak na serio, odpowiadając na pytanie Jacka - przycisk EV jest, ale IMHO nie jest on po to, aby używać go w 90% przypadków, a także nie móc zrobić od razu _w miarę_ poprawnie naświetlonego zdjęcia gdy w kadrze pojawia się niebo :|

Pozdrowienia.

Jacek_Z
22-10-2006, 21:03
A co gdy bez korekcji naświetla zawsze źle ? To dobrze jest czy nie ?

do serwisu - wadliwy egz.
Po komunikacie nikona pewnie sporo osób będzie miało przekonanie, że to dotyczy ich body.
Ale jak opisują, jakie zdjęcie im nie wyszło - to wg mnie nie potrafią zanalizowac sceny i użyć innego pomiaru lub wproawdzić korekty. Brak doświadczenia. Tym osobom polecam robić BKT, analizować zdjęcia z kimś bardziej doświadczonym (samemu ciężko).

Jest tu kilka wątków, w których sa skargi na ten pomiar. Ale w tych wszystkich wątkach do tej pory nie ma podpietego ani jednego! zdjęcia (koniecznie wraz z exif) do analizy. Dlaczego? Jak tu radzić?
Chciałbym wyjaśnić - i nie ma jak.

pn
22-10-2006, 21:05
Wszyscy już to wiemy. Pisałeś to już 10 czy 20 razy, bo już nie pamiętam ?

3 albo 4. A pisze z pewna taka niesmialoscia, ale wielokrotnie, zeby nie bylo, ze D80 tak ma i zeby nie bylo, ze tylko negatywny obraz tutaj powstaje :-)

Zreszta nie tylko mi dziala jak nalezy, Karolinie tez gra.

pn
22-10-2006, 21:06
A może chciałbys sprzedać swój aparat ? :) W rozliczeniu mogę dać zupełnie nowy - wybierz sobie dystrybutora, a ja kupię :]

Ale musialbys dac cene znacznie wyzsza od rynkowej, w koncu to bialy kruk. :-)

Zbigniew
22-10-2006, 21:09
w koncu to bialy kruk. :-)
:) :lol:

jm
22-10-2006, 21:33
Karolina nie wierzę może Ty masz wyłączony podgląd przepalonych obszarów
Chętnie zobaczę te fotki pod słonce możesz je tu wstawić

No to masz problem... zapewniam, że wiem jak działa highlight na podglądzie, przy wywoływaniu NEfa też wiem jak tę funkcję ustawić. Zresztą wielokrotnie pokazywałam foty różne i różniste i wszyscy uznali, że jest OK. Chyba nikt inny nie wstawił tu tyle fotek poglądowych (A było juz naprawdę wszystko - i dzienne, i nocne, i kontrastowe i mniej kontrastowe.) a Wy ciągle mało mało - czuję się jakbym miała udowodnić, że nie jestem wielbłądem... Od jakiegoś czasu nie robię już fotek testowych - (czyt. za wszelką cenę stosując pomiar matrycowy, z wszystkimi ustawieniami na przysłowiowe "zero") bo nie po to kupiłam aparat. Choć nawet gdy robiłam testy to (dobra powiem to po raz dwudziesty szósty) zawsze od początku miałam ( i mam rzecz jasna nadal) rozdzielony pomiar światła i AF. To naprawdę nie boli.

PS jedyne sprostowanie mojego poprzedniego postu jest takie: foty oczywiście nie pod słońce - tylko pod światło - tzn nie miałam słońca w wizjerze...bo pewnie bym teraz nie mogła tutaj pisać z przyczyn chyba oczywistych.
I przez analogię - ja mogę powiedzieć - ja Wam nie wierzę, to niemożliwe, żeby niebo "zanikało" na fotkach...

Zbigniew - jednak nie skorzystam z możliwości sprzedaży aparatu:), bo jest nam ze sobą coraz lepiej:)

Michal Puchacz
22-10-2006, 21:46
bo jest nam ze sobą coraz lepiej:)

Skoro od razu trafiłaś na dobrą sztukę to nie dziwne...:)

P.S. Ja też mam rozdzielony pomiar świtła od autofokusa. Twoje uwagi na tym zakresie są jak najbardziej słuszne.
Pozdrawiam sredeczenie.

GrAn
22-10-2006, 21:46
No to masz problem... zapewniam, że wiem jak działa highlight na podglądzie, przy wywoływaniu NEfa też wiem jak tę funkcję ustawić. Zresztą wielokrotnie pokazywałam foty różne i różniste i wszyscy uznali, że jest OK. Chyba nikt inny nie wstawił tu tyle fotek poglądowych (A było juz naprawdę wszystko - i dzienne, i nocne, i kontrastowe i mniej kontrastowe.) a Wy ciągle mało mało - czuję się jakbym miała udowodnić, że nie jestem wielbłądem... Od jakiegoś czasu nie robię już fotek testowych - (czyt. za wszelką cenę stosując pomiar matrycowy, z wszystkimi ustawieniami na przysłowiowe "zero") bo nie po to kupiłam aparat. Choć nawet gdy robiłam testy to (dobra powiem to po raz dwudziesty szósty) zawsze od początku miałam ( i mam rzecz jasna nadal) rozdzielony pomiar światła i AF. To naprawdę nie boli.

PS jedyne sprostowanie mojego poprzedniego postu jest takie: foty oczywiście nie pod słońce - tylko pod światło - tzn nie miałam słońca w wizjerze...bo pewnie bym teraz nie mogła tutaj pisać z przyczyn chyba oczywistych.
I przez analogię - ja mogę powiedzieć - ja Wam nie wierzę, to niemożliwe, żeby niebo "zanikało" na fotkach...

Zbigniew - jednak nie skorzystam z możliwości sprzedaży aparatu:), bo jest nam ze sobą coraz lepiej:)

I po co te nerwy ? nic nie musisz udawadniać,prosiłem tylko o zdjęcie ........ eh:neutral:

wlopis
22-10-2006, 22:02
Rzeczywiście, bez użycia korekcji zawsze naświetla źle, w F80 to mi się nie zdarzało. Zbigniew, zgadzam się z tobą że nie zawsze jest czas na poprawki dlatego ten model jest dla solistów tak jak pisałem, którzy mogą i mają czas "włóczyć" się po plenerch na samym końcu, aż się zagubią. Z programów tematycznych nie korzystam, ale jak są to niech poprawnie działają. Pn sądzę że swój D80 kupiłaś nie w Polsce, już ktoś wspominał na forum że może tu trafiają jakieś "odrzuty".Wysłałem NEFy do Nikon Polska bez odzewu, również pod adres wskazany przez admina .... i cisza, bez potwierdzenia przyjęcia wiadomości. Ale nie załamuję się,wróciłem z wieczornego plenerku po Poznaniu, jestem zadowolony, zrobiłem kilkanascie w mojej opinii dobrych zdjęć katedry nie podzielę się tymi obrazami bo nie stracę niestety znowu kilku godzin na próby wstawienia ich na forum. Przepraszam, może zabrzmiało to nieco szorstko ale mam do Was wszystkich wiele sympatii. Pozdrawiam, jutro będzie lepiej jak w piosence z lat sześćdziesiatych.

pn
22-10-2006, 22:05
Pn sądzę że swój D80 kupiłeś nie w Polsce

Media Markt w Wiesbaden.

wlopis
22-10-2006, 22:10
Media Markt w Wiesbaden.

tak myślałem, pomimo tych problemów z przeswietleniami nie wycofam się z cyfrowej fotografii, uważam że otwiera ona inne możliwości, a do analogowej pozostanie sentyment jak do ........ ach to nie wiosna, nie będę pisał, każdy ma takie wspomnienie.

Zbigniew
22-10-2006, 22:16
Media Markt w Wiesbaden.

Ja nie wiązałbym jakości danego modelu z krajem zakupu. Wielkie halo dotyczące omawianego tematu, które zrobiło się na Nikonians, pokazuje, że wcale nie jesteśmy gorsi :|

jm
22-10-2006, 22:26
I po co te nerwy ? nic nie musisz udawadniać,prosiłem tylko o zdjęcie ........ eh:neutral:

No właśnie tak się czuję jakbym miała udowodnić, że czarne jest białe (dosłownie:))

Macie tu prześwity, jedne z pierwszych fotek w czasie dzisiejszej wyprawy, reszty jeszcze nie wywołałam, bo zamiast to czynić siedzę tutaj...;)

1. dziś koło południa

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

2. i z poprzedniej wycieczki, popołudniowe słońce

Macie tu słońce/światło z boku i z przodu, fakt niebo jest jaśniejsze od strony, z której padało światło ale dla mnie to jeszcze NIE jest przepalenie. Może właśnie w pojmowaniu znaczenia tego słowa tkwi szkopuł, choć highlight na podglądze fotek jest raczej bezwzględny...? Ja już tego nie bedę roztrząsać, bo mnie to uczestnictwo w wątkach o przepaleniach... wypala;) :D

Pa

wlopis
22-10-2006, 22:33
Dziękuję za zamieszczone przykładowe fotki.

Zbigniew
22-10-2006, 22:35
Karolina - a te Twoje fotki - mogłabyś przybliżyć nieco, jeżeli chodzi o wykonanie ? Na jakich ustawieniach robiłaś 1 i jakie były wskazania oprzyrządowania aparatu ? :)

Ja w zamian za to pokażę rękę (w sumie nie moja ;) ) - która jest wyciągnięta na zgodę w tych ciężkich czasach.

źródło (http://img335.imageshack.us/img335/2769/1wu8.jpg)

mchwala
22-10-2006, 22:48
Jeśli powyższe zdjęcia są na matrycowym bez korekty ekspozycji to nikt mi nie wmówi, że mój D80 poprawnie naświetla...(mam na myśli zdjęcia lasu, "rączka" wygląda bardzo swoisko)

Zbigniew
22-10-2006, 23:01
Patrząc na fotki Karoliny nie dziwię się, dlaczego dyskusja na temat naświetlania w D80 jest taka trudna. Osoby, którym puszka prześwietla, są chyba coraz bardziej zmęczone koniecznością kręcenia w aparacie przy robieniu większości zdjęć. Natomiast ci, którzy mają puszki w pełni sprawne, denerwują się, że my ciągle o tym samym. Powiem Wam, że jeżeli Nikon nie rozwiąże tego problemu w sposób systemowy, to możemy tak sobie pisać i pisać. I jednym humor się nie poprawi, bo będą przepały, a inni będą źli, że w kółko o jednym.

Ponawiam propozycję spotkania. Ewentualnie, gdyby to nie wyszło, a pewnie nie wyjdzie z przyczyn logistycznych, może macie jakieś galerie w sieci, gdzie publikujecie swoje fotki (dotyczy zarówno osób zadowolonych, jak i niezadowolonych). Możliwość pooglądania zdjęć, w przypadku których dostępne byłyby EXIFy, z pewnością mogłaby dużo dać zainteresowanym.

Pozdrowienia.
ZP

romant
22-10-2006, 23:08
Witam,

piszecie, piszecie a problem ciągle istnieje.
Zamieszczam jak to wychodzi byście mieli porównianie do zdjęć Karoliny:

źródło (http://www.gdynia.mm.pl/%7Eromant/DSC_1160a.jpg)

Zbigniew
22-10-2006, 23:10
Yeah, that's it ! The power of light :)

drekar
22-10-2006, 23:45
...i zapadła taka niezręczna cisza...

jm
22-10-2006, 23:55
Poprzednie dwa to wprawdzie CW ale to dlatego, że warunki skrajne no i jak mówiłam przestałam robić testy - stąd czasem rezygnuję z matrycowego, bo warunki o to proszą.

Prosicie o nefa tej foty pod światło, podaję exif skopiowany w Picture project (tylko tam mi się udało)

Oto exif zdjęcia pod światło (czyli las) :- podaję, bo nie jestem w stanie wysyłać nefa wszystkim zainteresowanym
2006/10/08 17:27:48.4
Compressed RAW (12-bit)
Image Size: Large (3872 x 2592)
Color
Lens: 18-70mm F/3.5-4.5 G
Focal Length: 27mm
Exposure Mode: Aperture Priority
Metering Mode: Center-Weighted
1/50 sec - F/4.5
Exposure Comp.: 0 EV
Sensitivity: ISO 400
Optimize Image: Custom
White Balance: Auto
AF Mode: AF-S
Flash Sync Mode: Not Attached
Color Mode: Mode IIIa (sRGB)
Tone Comp.: Normal
Hue Adjustment: 0°
Saturation: Normal
Sharpening: Medium high
Image Comment:
Long Exposure NR: Off
High ISO NR: Off
Przeszukałam swoje zbiory i pokazuję 2 przykłady jak u mnie działa matrycowy z zerową kompensacją ekspozycji:

1.

2.

mam nadzieję że nic nie pokićkałam zmniejszając te foty i wstawiając je tutaj oraz mam nadzieję, że również exify udało mi się zachować...
Przez proste porównanie (zakładając, że nie jest popełniany jakiś błąd w obsłudze!!!) aparaty, które wygenerowały te dwa poprzenio wstawione zdjęcia powinny być wymienione na egzemplarze wolne od wad.

pn
22-10-2006, 23:58
Metering Mode: Center-Weighted

???

Ale te dwa ostatnie to juz rzeczywiscie pomiar matrycowy.

Zbigniew
22-10-2006, 23:58
Dzięki za zdjęcia. Pozostaje tylko pogratulować super sprzętu.
PS.: Gdzie kupowałaś ? :>

jm
23-10-2006, 00:01
???

No a co w tym złego? ja uważam, że mam różne pomiary po to żeby z nich korzystać stosownie do sytuacji, jak wspominałam wcześniej, przestałam robić testy (wtedy wyciskałam siódme poty z matrycowego), bo ile można robić ten sam widok z okna, kontrastową scenę i kadr w kontrze???

pn
23-10-2006, 00:05
No a co w tym złego?

Nie, nic, po prostu mowilismy tu wylacznie o matrycowym i sie pogubilem w watku...

Gratuluje bialego kruka. :-)

Mozemy zalozyc Elitarny Klub Posiadaczy D80 Naswietlajacych Poprawnie Przy Uzyciu Pomiaru Matrycowego (EKPDNPPUPM).

jm
23-10-2006, 00:06
Dzięki za zdjęcia. Pozostaje tylko pogratulować super sprzętu.
PS.: Gdzie kupowałaś ? :>

Kupowałam w Fotojokerze - po uprzednim dokładnym sprawdzeniu, robiłam nawet foty papierowe w pobliskim labie.
Nawiasem mówiąc mam swoją teorię na udane zakupy...: zawsze do tej pory gdy kupowałam aparat czy obiektyw a odbywało się to w sklepie rzeczywistym to brałam ostatni dostępny egzemplarz... Tym razem było tak samo - a nawet przez chwilę się wydawało, że wyjdę ze sklepu bez obiektywu...bo sprzedawczyni nie mogła znaleźć w magazynie odpowiedniego pudełka.

Raz kupiłam obiektyw w necie - i była to mydlana sztuka:(

Oczywiście w Waszym przypadku to nie musi tak działać...

Zbigniew
23-10-2006, 00:09
Kupowałam w Fotojokerze - po uprzednim dokładnym sprawdzeniu, robiłam nawet foty papierowe w pobliskim labie.
Nawiasem mówiąc mam swoją teorię na udane zakupy...: zawsze do tej pory gdy kupowałam aparat czy obiektyw a odbywało się to w sklepie rzeczywistym to brałam ostatni dostępny egzemplarz... Tym razem było tak samo - a nawet przez chwilę się wydawało, że wyjdę ze sklepu bez obiektywu...bo sprzedawczyni nie mogła znaleźć w magazynie odpowiedniego pudełka.

Raz kupiłam obiektyw w necie - i była to mydlana sztuka:(

Oczywiście w Waszym przypadku to nie musi tak działać...

Dziękuję za informację. W moim przypadku miałem jeden aparat, a testowałem później jeszcze dwa i we wszystkich było coś nie halo. Chyba mam takie szczęście .... :(

PawelR
23-10-2006, 00:52
Dziękuję za informację. W moim przypadku miałem jeden aparat, a testowałem później jeszcze dwa i we wszystkich było coś nie halo. Chyba mam takie szczęście .... :(

Dorzucę coś ode mnie, żeby się Zbyszek nie czuł osamotniony w swoich walkach z przepałami :-)
Ale tym razem już bez komentarza...

źródło (http://img355.imageshack.us/img355/180/dsc0805nl5.jpg)

Shihan
23-10-2006, 02:18
do serwisu - wadliwy egz.

Ale jak opisują, jakie zdjęcie im nie wyszło - to wg mnie nie potrafią zanalizowac sceny i użyć innego pomiaru lub wproawdzić korekty. Brak doświadczenia. Tym osobom polecam robić BKT, analizować zdjęcia z kimś bardziej doświadczonym (samemu ciężko).

Z całym szacunkiem, ale nie pisz już więcej. Robiłem zdjęcia z 3 zawodowymi. Nie czytasz tego czy co?
Sorry, ale nie wytrzymałem już.

źródło (http://img209.imageshack.us/img209/3751/dsc0090dk4.jpg)

źródło (http://img233.imageshack.us/img233/2115/dsc0198am4.jpg)

źródło (http://img235.imageshack.us/img235/5788/dsc0356mg1.jpg)

GrAn
23-10-2006, 07:00
No to masz problem... Choć nawet gdy robiłam testy to (dobra powiem to po raz dwudziesty szósty) zawsze od początku miałam ( i mam rzecz jasna nadal) rozdzielony pomiar światła i AF. To naprawdę nie boli.

Jeżeli Twój D80 jest taki inteligentny i nie przepala to po co stosujesz blokadę ekspozycji , korektę kadru?( wiem tak trzeba,ale czy aż w 80% scen z niebem)
"oszukujesz" siebie ? nas? czy matryce.Reszte załatwia NEF i PScs2 Nie wierze w mity o " białych krukach"Po prostu ten typ tak ma !:)

pn
23-10-2006, 07:32
Jeżeli Twój D80 jest taki inteligentny i nie przepala to po co stosujesz blokadę ekspozycji , korektę kadru?( wiem tak trzeba,ale czy aż w 80% scen z niebem)
"oszukujesz" siebie ? nas? czy matryce.Reszte załatwia NEF i PScs2 Nie wierze w mity o " białych krukach"Po prostu ten typ tak ma !:)

Ja mam bialego kruka. Dziala na matrycowym jak nalezy. Bez korekty. W JPGu.

Zdjecia wieczorem wrzuce jakies testowe.

Shihan
23-10-2006, 08:09
Takich zdjęć, jak Karolina mam mnóstwo, możemy konkurować. Ale chyba nie o to chodzi, jak chcę takie zrobić to idę i robię. Gorzej jeżeli muszę jakąś scenę zrobić, lub jest ona narzucona i trzeba szybko działać. Pewnie, że można oddzielić fokus, zrobić - 0,7, obciąć niebo, zminimalizować kolory na maksa, bo u mnie na normalu chlapią, lcd mam - 2 więcej nie dali (zresztą wyświetlacz to mała sepia) i zrobić jeszcze parę sztuczek, tylko czy tak ma być. Bo po tych wszystkich manewrach, D80 deklasuje D70s to fakt.

PS: Karolina niebo niebieskie wychodzi bardzo dobrze, gorzej z białym i szarym. Wtedy wchodzi na kadr (przepalenie).
No i wszystkie prześwity to przepał. Przynajmniej u mnie.

Takie spotkanie np. środa po południu we Wrocławiu, jeśli ktoś reflektuje to piszcie na skrzynkę.
Jeśli ktoś ma dobry, tak uważa, to też zapraszam. Bo tego na forum chyba się nie da załatwić. Dyskusja przeradza się bardziej w przekomarzanie z docinkami i napewno nie jest twórcza. Do niczego to nie prowadzi, tylko krew psuje. Sprawdzmy to na rynku i albo serwis, albo się trzeba napić i zabrać za naukę. :)

Pozdrawiam tych zadowolonych i nie.

wrrum
23-10-2006, 08:41
Dorzucę swoje 3 grosze jako przyszły posiadacz D80 (chyba że mnie ostatecznie zrazicie :evil:).
Karolina-gratuluję rozsądku i poczucia humoru, ale zrozum, że jakbyś wywaliła tyle kasy i miała kichę, to też by Ci nerwy puszczały. Dokładnie śledzę wątek i popieram ideę spotkania puszek dobrych ze złymi, porównania. Rezultat, tego to chyba najbardziej pożądana informacja w tym wątku, bo w końcu rozstrzygnie czy to kwestia obsługi, ustawień, czy wady. A do zakupów to wręcz krytyczna!:mad:
Może ktoś przy okazji mi podpowie jak przy zakupie sprawdzić puszkę, jaką scenę, ustawienia wykorzystać, żeby wiedzieć czy trafiłem przepałową puszkę, czy dobrą. Bo jestem w stanie testować wszystkie jakie będą w sklepie!

P. S. Karolina jak się rozdziela AF i pomiar światła? Szukałem na dpreview.com w opisie menu, ale nie znalazłem:(

jm
23-10-2006, 08:53

Nie, mój d80 NIE jest inteligentny - już nie raz pisałam, że soft aparatu jest bezduszny, nie czuje, nie myśli, nie widzi! Zatem tam gdzie scena, warunki, kadr,światło - nie wiem co jeszcze wymaga stosowania blokady i przekadrowania - czynię to i nie uważam tego ani za ujmę na honorze ani oszustwo. Choć oczywiście nie jest to konieczne zawsze - ja te sceny wyceniam na 15-20%! Podobnie fakt, że korzystam z CW lub punktowego -hehe ten lubię najbardziej - uważam za coś najnormalniejszego w świecie.

Być może tak jak pisałam to komuś na PW ja mam lekko zwichrowane pojęcie jak pomiar powienien działać, bo poprzedni aparat był pod tym względem zupełnie nie do opanowania.

Oto przykład z fotopolis - Canon 400d (ja miałam 350d ale zachowywał się identycznie mimo stosowania wszystkich "oszukańczych" i haniebnych metod z mojej strony:))))

źródło (http://img205.imageshack.us/my.php?image=eos400ddowziecia04na5.jpg)

Zdjęcie obejrzało wielu Canonierów, bo link jest na ichniejszym forum i NIKT nie wspomniał nawet o naswietleniu tego kadru...

Pokazuje to foto nie po to aby wywołać wojenkę, nie po to aby ktoś się poczuł lepiej albo gorzej. Pokazuję po to aby był kontekst dla moich oczekiwań (co miałam dotychczas a co mam teraz) i może dla oczekiwań Waszych??? Nie miałam D70 w rękach - z forum wiem, że niedoświetla - stąd przesiadka i porównanie może być druzgocące.

Miało być zdjęcie pod światło, pomiar matrycowy, zero komepnsacji, dziś rano tylko wywołane z nefa, (choć GrAn i tak nie uwierzy)

PS Wszystkim, którzy chcą się pozbyć D80 w czorty (bo to czy tamto) doradzam szczerze - zróbcie to jak najszybciej, szkoda Waszego zdrowia.

jm
23-10-2006, 08:58
P. S. Karolina jak się rozdziela AF i pomiar światła? Szukałem na dpreview.com w opisie menu, ale nie znalazłem:(

Menu ustawień osobistych, pozycja 18, przycisk blokady AE-L/AF-L

arra
23-10-2006, 09:18
I co z tego ze 400D tez nie potrafi naswietlac matrycowo. To ma pocieszyc uzytkownikow Nikona? Widomo ze Nikon jest slawny z genialnego pomiaru matrycowego, Canon nie. Nie wiesz, ze Canon w przyplywie wlasnego geniuszu powiazal pomiar matrycowy z punktem ostrosci, wiec jezeli punkt ostrosci by ustawiony na drzewa (a pewnie byl) to pomiar matrycowy (ewaluacyjny) wzial poprawke na ciemny obszar drzew. Tak sie dzialo jak mialem 10D i 350D tak sie pewnie dzieje w wiekszosci Canonow, bo taka maja filozofie. Nikon takiej filozofii nie ma i dlatego pomiar w mojej D70 dzialal idealnie. Do czegos takiego jak na przykladach nigdy by nie dopuscil w takich warunkach. Wspolczuje wszystkim posiadaczom wadliwych D80-tek, mam nadzieje ze serwis cos na to poradzi. Zreszta przegladajac tysiace przykladow na pbase, wykonanych na matrix i bez korekty, widze ze pucha dziala przyzwoicie, chyba ze ludziska kasuja te przeswietlone ;) Podobnie tysiace recenzji i jakos nie slyszalem zeby recenzenci narzekali na pomiar (jak np. Phil w przypadku 400D)

wallace
23-10-2006, 09:21
Witam,

no to mam wrazenie graniczace z pewnoscia, ze wraz z modelem D80 Nikon nawiazal do "sprawdzonych" patentow Canona i matrix jest baaaaaardzo powiazany z wybranym polem ostrosci.

pozdrawiam!

jm
23-10-2006, 09:27
PS: Karolina niebo niebieskie wychodzi bardzo dobrze, gorzej z białym i szarym. Wtedy wchodzi na kadr (przepalenie).
No i wszystkie prześwity to przepał. Przynajmniej u mnie.

Dobra, zamiast niebieskiego jest szaro-bure niebo, priorytet przysłony, matrycowy, zero kompensacji, pomiar światła wspólny z AF, zero przekadrowywania, robione w jpg fine

http://img205.imageshack.us/img205/2238/sor9.jpg

teraz to samo tyle, że tryb Auto

PS z tego co wiem Miden jest z Wrocławia i nie narzeka na przepały...

arra
23-10-2006, 09:28
Witam,

no to mam wrazenie graniczace z pewnoscia, ze wraz z modelem D80 Nikon nawiazal do "sprawdzonych" patentow Canona i matrix jest baaaaaardzo powiazany z wybranym polem ostrosci.

pozdrawiam!

Znasz to z doswiadczenia, czy jest to gdzies udokumentowane?

Z tego co znalazlem to masz racje:
Nikon's D80 exclusive 3D-Color Matrix Metering II: Brightness, color, contrast, selected focus area and camera-to-subject distance information is evaluated, with the results referenced against the expansive onboard database of exposure data from over 30,000 actual photographic scenes, and the final exposure value calculated - instantly.

O fak :( Ale chyba da sie to wylaczyc?

Dla porownania D70:
The advanced 3D colour matrix metering system measures brightness, colour, contrast and subject-to-camera distance for each shot and then compares the results to an onboard database of 30.000 scenes from actual photography to deliver the correct exposure for every image.

Karolina: Tobie dziala dobrze podobnie jak wiekszosci recenzetow i ludzi prezentujacych fotki na pbase. Z drugiej strony jezeli pomiar jest zwiazany z wybranym punktem ostrosci to sie k....wa wszystko moze zdazyc :(.

Pozdro

jm
23-10-2006, 09:30
I co z tego ze 400D tez nie potrafi naswietlac matrycowo. To ma pocieszyc uzytkownikow Nikona?

No nic z tego, przecież pisałam, że pokazuję ten przykład nie po to aby "ktoś poczuł się lepiej a ktoś gorzej"

Wyłączam się z tego wątku, bo nic tu po mnie.

arra
23-10-2006, 09:39
No nic z tego, przecież pisałam, że pokazuję ten przykład nie po to aby "ktoś poczuł się lepiej a ktoś gorzej"

Sorki, nie doczytalem :/

Zbigniew
23-10-2006, 09:43

Karolina - prosimy nie obrażaj się. Rzuciłaś promyk nadziei na całą sprawę, więc jesteś tutaj jak najbardziej mile widziana i potrzebna :)

Paradox
23-10-2006, 09:48
Karolina: podziwiam Twój spokój i dobre chęci, ale ta dyskusja naprawdę nie ma sensu.
Problem istnieje,temu nikt na tym forum nie zaprzecza.
Ale obejmuje bardzo małą liczbę egzemplarzy.
Ale jaki sens ma dyskusja w wypadku argumentów w stylu:
Jeśli aparat kosztuje x to powinien.... i tu lista życzeń.
Nie stać Was na aparat za X - nie kupujcie !
Chcecie aparat Idealny: Takie rzeczy to tylko w ... wiecie gdzie.
Kolejne argumenty: D70 to cudo D80 przy nim wysiada:
Nagle zapominacie o BF/FF, krzywych matrycach, niedoświeleniach. Nagle nikt nie pamięta o wspaniałym artykule o niedoświetleniu D70-tki . Teraz okazuje sie, ze to IDEALNY aparat.
I na koniec ostatnia najważniejsza sprawa:
Matrycowy jest do ... bo nie sprawdza się w każdej sytuacji.
A korekty, bracketing, blokada pomiaru, pomiar centralnie ważnony, punktowy to oszukiwanie siebie czy aparatu.
Po co w samochodzie 4/5 biegów?
Po co światła długie, krótkie , przeciwmgielne.
Po co w ogóle kierownica. Powinien być kluczyk do stacyjki i to coś pod maską powinno resztę odwalać.
Po to jest. Bo przecież samochód nie kosztuje 3 tys, lecz soro więcej. A skoro tyle na niego wydałem, NIECH JEDZIE !!!
Dlaczego samochód nie jedzie sam ?
Dlaczego D70 niedoświetla ?
Dlaczego D80 prześwietla?
Ta i kolejne dyskusję w tym stylu, i z takimi argumentami nie mają sensu.
Więcej luzu, pomyślunku i wyobraźni.
I kreatywności życzę nam wszystkim.
I oby Nikon jako firma szybko zareagowała na realny problem, realnym rozwiązaniem.
Czy naprawdę warto ciągnąc nic nie wnoszącą dyskusję?
Miejscie litość nad Adminem, sobą i resztą użytkowników.

krisnik
23-10-2006, 09:51
Karolina: który z 11 czujników autofocusa użyłaś do tego zdjęcia? Zauważyłem, że przy pomiarze matrycowym dość istotne znaczenie dla ekspozycji ma wybór czujnika autofosua, nawet 1,3 EV przy dość kontrastowym świetle. Przy danym kadrze zmiana punktów ostrości powoduje zmianę ekspozycji. D80 bardzo wyraźnie uwzględnia przy pomiarze ekspozycji wybrany punkt ostrości, co może doprowadzać do prześwietlania "mniej istotnych" fragmentów kadru, szczególnie jeśli nasz punkt ostrości akurat trafił na dość ciemny obszar. Ponadto takie działanie D80 może powodować trudności przy przekadrowaniu, kiedy to wybranu punkt autofocusa akurat natrafi na coś bardzo ciemnego lub jasnego.

pn
23-10-2006, 09:53
Menu ustawień osobistych, pozycja 18, przycisk blokady AE-L/AF-L

I pozycja 19, blokada AE, wylaczona. Wtedy spust nie blokuje pomiaru swiatla, a wylacznie ostrosc.

wlopis
23-10-2006, 09:57
W zasadzie mam podobne rezultaty jak romant, PawelR i Shihan, ale próbuję i focę, koryguję coś pozostaje w komputerze. Biorę pod uwagę to co jest w tym wątku przekazywane, kolejny raz otwieram instrukcję, podejmuję nowe próby, może coś przeoczam, zaczynam panować nad większą ilością parametrów. Moi mili jakąś wiedzę o podstawach ekspozycji posiadam, od zakupu pierwszej lustrzanki minęło w tym roku 30 lat.

Zbigniew
23-10-2006, 09:58
Ta i kolejne dyskusję w tym stylu, i z takimi argumentami nie mają sensu.

Jak dla mnie ten wątek dużo dał, bo pokazane zostały zdjęcia robione wadliwymi i (wreszcie) dobrymi puszkami.

arra
23-10-2006, 09:59
Nagle zapominacie o BF/FF, krzywych matrycach, niedoświeleniach. Nagle nikt nie pamięta o wspaniałym artykule o niedoświetleniu D70-tki . Teraz okazuje sie, ze to IDEALNY aparat.
I

Po pierwsze wedlug mnie nie ma idealnych aparatow.
Po drugie wydaje mi sie ze w tym watku jest mowa o pomiarze matrycowym a nie o innych ficzerach, tak wiec przywolywanie nagle BF, krzywe martyce more itp. nie ma chyba sensu.
I jezeli D80 mierzy tak jak pisza o tym NIEKTORZY uzytkownicy to chyba jest cos nie tak, zwlaszcza jezeli druga polowa twierdzi ze jest ok. Ja wierze jednym i drugim, bo nie wyobrazam sobie zeby Nikon tak zle mierzyl na matrycowym w tak prostych scenach, z drugiej strony jezeli mierza z aktywnym (zakladam, ze da sie to wylaczyc) uwzglednieniem pomiary wybranego punktu ostrosci to sie nie dziwie ze maja problemy, bo wtedy sie wszystko moze zdarzyc, tak jak w Canonie.
Chyba ze wsrod 30000 zapamietanych scen w MMII nikomu nie przyszlo do glowy ze ktos moze zrobic fotke reki w samochodzie lub pochmurne i nieciekawe niebo ;)

Gawronnek
23-10-2006, 09:59
brawo Paradox, do Twojej wypowiedzi dodam jeszcze tylko,

ok Panowie i Panie macie zwalone D80-siątki, ale macie wszyscy gwarancje więc oddajcie do serwisu i po sprawia, czy dlatego że mi padła karta Kingstona to mam szukać chętnych do krucjaty przeciwko tej firmie,
więc ruszcie w końcu tyłki i udajcie się do serwisu, albo na bazar i pozbądźcie się kłopotu

arra
23-10-2006, 10:00
I pozycja 19, blokada AE, wylaczona. Wtedy spust nie blokuje pomiaru swiatla, a wylacznie ostrosc.

Ale czy pomiar uwzglednia wtedy punkt ostrosci czy nie?

arra
23-10-2006, 10:04
Karolina: który z 11 czujników autofocusa użyłaś do tego zdjęcia? Zauważyłem, że przy pomiarze matrycowym dość istotne znaczenie dla ekspozycji ma wybór czujnika autofosua, nawet 1,3 EV przy dość kontrastowym świetle. Przy danym kadrze zmiana punktów ostrości powoduje zmianę ekspozycji. D80 bardzo wyraźnie uwzględnia przy pomiarze ekspozycji wybrany punkt ostrości, co może doprowadzać do prześwietlania "mniej istotnych" fragmentów kadru, szczególnie jeśli nasz punkt ostrości akurat trafił na dość ciemny obszar. Ponadto takie działanie D80 może powodować trudności przy przekadrowaniu, kiedy to wybranu punkt autofocusa akurat natrafi na coś bardzo ciemnego lub jasnego.

Nawet mnie nie strasz, dlatego wlasnie pozbylem sie Canona :(

Zbigniew
23-10-2006, 10:05
nie wyobrazam sobie zeby Nikon tak zle mierzyl na matrycowym (...)
Chyba ze wsrod 30000 zapamietanych scen w MMII nikomu nie przyszlo do glowy ze ktos moze zrobic fotke reki w samochodzie lub pochmurne i nieciekawe niebo ;)

Tutaj nie trzeba w nic wierzyć, jedynie oglądnąć fotki publikowane w tym wątku. Dla zainteresowanych mogę podesłać całe stada innych przykładów. Zrozumcie proszę, że nie jest to problem, że przypadkiem się przepaliło lub złapałem parametry ekspozycji, później przekadrowałem i teraz płaczę, że zdjęcie jest do dupy. Jeżeli chodzi się z aparatem i robi różne zdjęcia w plenerze, a puszka potrafi przepalić 80%-90% tych kadrów, gdzie jest np. niebo, to jest coś nie halo. Wiem po co jest EV, ale uważam, że aparat, choć nie kosztuje 20k zł, mógłby być trochę lepszy.

Radek
23-10-2006, 10:06
witam wszystkich
co do tych przepałów:) ciekawe efekty
wniosek jest oczywisty
należy koniecznie używać pomiaru C/W i głowy, badź stałej korekty na minus
bądź przesiąść się na coś mniej wymagającego

tylko tak się zastanawiam po co w D80 programy tematyczne jesli efekty sa gorsze niz w małpkach

pozdr.

Zbigniew
23-10-2006, 10:08
brawo Paradox, do Twojej wypowiedzi dodam jeszcze tylko,

ok Panowie i Panie macie zwalone D80-siątki, ale macie wszyscy gwarancje więc oddajcie do serwisu i po sprawia, czy dlatego że mi padła karta Kingstona to mam szukać chętnych do krucjaty przeciwko tej firmie,
więc ruszcie w końcu tyłki i udajcie się do serwisu, albo na bazar i pozbądźcie się kłopotu

Byłem w serwisie, wyniki publikowałem w poprzednim wątku. Powtórzę - puszkę zbadali, stwierdzili, że jest zgodna z wymogami producenta. Później wyszedłem na dwór i zrobiłem kilka zdjęć prostej sceny - miasto a na górze niebo z chmurkami. Różnica w pochyleniu aparatu o stopień-dwa (tak, aby zmieniła się nieznacznie powierzchnia zajmowana przez miasto do powierzchnii nieba) dawała zupełnie nieprzewidywalne rezultaty, jeżeli chodzi o naświetlanie. I co ? Miałem wrócić do serwisu ? Powiedzieliby przecież - aparat jest dobry. Tak samo jak piszą niektórzy na forum - puszka może być wadliwa, ale nie robiłbym z tego powodu problemu, bo zawsze jest EV, a wogóle to po co stosujecie matrycowy ....

krisnik
23-10-2006, 10:08
Ja wierze jednym i drugim, bo nie wyobrazam sobie zeby Nikon tak zle mierzyl na matrycowym w tak prostych scenach, z drugiej strony jezeli mierza z aktywnym (zakladam, ze da sie to wylaczyc) uwzglednieniem pomiary wybranego punktu ostrosci to sie nie dziwie ze maja problemy, bo wtedy sie wszystko moze zdarzyc, tak jak w Canonie.

Wydaje mi się, że D80 pomiar matrycowy zawsze wiąże z wybranym punktem ostrości. I to bardzo wyraźnie uwzglęnia ten punkt. Wystarczy ustawić sobie kadr i zmianiać punkty ostrości przy włączonym pomiarze światła. Różnice są bardzo bardzo wyraźne. Trzeba bardzo uważać na co trafia punkt ostrości. Np. przy przekadrowaniu (bez blokowania pomiaru ekspozycji) wystarczy, że aktywny punkt ostrości trafi na coś bardzo ciemnego, i zdjęciu już jest przepalone.

krisnik
23-10-2006, 10:11
Ale czy pomiar uwzglednia wtedy punkt ostrosci czy nie?

Wg mnie D80 przy matrycy zawsze uwzględnia punkt ostrości. Chyba nie da się tego wyłączyć, choć chciałbym się mylić. Nie znalazłem takiego rozdzielenia w swoim D80.

Blady
23-10-2006, 10:14
Cześć,

śledzę z wielkim zainteresowaniem całą akcję z prześwietlaniem. Spotkałem się z kumplem, który zakupił sobie D80. Raz chciałem pobawić się w terenie nową konstrukcją, dwa oczywiście prześwietlenia. No więc testujemy ekspozycję. Mój E-500 (to Olympus) naświetla tak samo jak D80. Scena była taka: po lewej ciemne sosny około 40% kadru, po prawej droga i niebo. Niebo zarówno z E-500 jak i D80 białe jak mleko, sosny OK, droga ujdzie. Więcej nie testowałem bo uznałem, że oba aparat właściwie się zachowują - tzn. nie radzą sobie w trudnych sytuacjach i nie są zbyt bystre. W pozostałych scenach D80 radził sobie jak E-500 albo i lepiej. Czyli kumpel ma farta i trafił na sprawny model.

Poniewaz kumpel ma obiektywy z analoga i planuje kupić jakies lepsze szkła, dokupił tylko 18-55mm. Szkło mimo, że kit to daje radę w D80 - zaskoczyła mnie jakość tego obiektywu na tak upakowanej matrycy, a obiektyw tani jak barszcz.

/edycja-/usunąłem pytanie o kolory bo znalazłem lepszy wątek w temacie który mnie interesuje

jm
23-10-2006, 10:15
Nie wiem komu odpowiadam, bo się zaczynam gubić;) ale było pytanie o punkt ostrości (w ostatnich dwóch fotach)

w trybie priorytetu przysłony - środkowy - przekadrowania ani innych sztuczek nie było.
W trybie zielonym auto - było auto - nawet nie wiem, ale zdjęcia mają (mam nadzieję!) pełny exif, więc jako znacznie lepsi ode mnie w programach komputerowych też pewnie będziecie w stanie tę informację wydobyć.
Paradox - podziwiasz moją cierpliwość... ja szczerze mówiąc także - a może ja powinnam zmienić nick ....

na Matka Teresa (od przepałów) :D:D:D????

PS Błagam ostatnie moje zdanie w tym poście czytajcie z właściwym przymrużeniem oka (bo wojenka religijna to byłby już gwóźdź do trumny tego forum;)

jm
23-10-2006, 10:17
Wg mnie D80 przy matrycy zawsze uwzględnia punkt ostrości. Chyba nie da się tego wyłączyć, choć chciałbym się mylić. Nie znalazłem takiego rozdzielenia w swoim D80.

Chyba że... nie , nie napiszę tego!:)

arra
23-10-2006, 10:18
Wydaje mi się, że D80 pomiar matrycowy zawsze wiąże z wybranym punktem ostrości. I to bardzo wyraźnie uwzglęnia ten punkt. Wystarczy ustawić sobie kadr i zmianiać punkty ostrości przy włączonym pomiarze światła. Różnice są bardzo bardzo wyraźne. Trzeba bardzo uważać na co trafia punkt ostrości. Np. przy przekadrowaniu (bez blokowania pomiaru ekspozycji) wystarczy, że aktywny punkt ostrości trafi na coś bardzo ciemnego, i zdjęciu już jest przepalone.

No to problem sie rozwiazal. D80 zachowuje sie tak jak Canon, czyli pomiar matrycowy jest malo przewidywalny: trafisz punktem ostrosci na czarnego kota, przepal otoczenia, cykniesz mewe w locie niedoswietlenie, walniesz trawnik przed domem bedzie gites. Polecam zatem pomiar centralnie wazony, to byl moj glowny tryb przy pracy z Canonem 10D. Chyba ze najpierw zblokujecie ekspozycje a potem dopiero wyostrzycie.

krisnik
23-10-2006, 10:27
No to problem sie rozwiazal. D80 zachowuje sie tak jak Canon, czyli pomiar matrycowy jest malo przewidywalny: trafisz punktem ostrosci na czarnego kota, przepal otoczenia, cykniesz mewe w locie niedoswietlenie, walniesz trawnik przed domem bedzie gites. Polecam zatem pomiar centralnie wazony, to byl moj glowny tryb przy pracy z Canonem 10D.

Faktycznie jest mało przewidywalny. Na kilkaset zdjęć z D80 (2 tyg. go posiadam) zdarzyło się kilka poważnie przepalonych, wiele trochę zbyt mocno naświetlonych (ale do zaakceptowania), bardzo wiele poprawnych, ale także niedoświetlone! Poznawszy trochę naświetlanie matrycy już z góry ustawiałem przewidywaną kompensację na minus, a tu nagle niespodzianka: kompensować nie trzeba. Miałem też niespodzianki w drugą stronę: musiałem kompensować na plus (choć zdecydowanie rzadziej). Dopiero wczoraj zauważyłem, że zmiana aktywnego punktu ostrości istotnie wpływa na ekspozycję. Dziś dalej będę to sprawdzał w terenie.

Blady
23-10-2006, 10:31
a może niektóre d80 mają źle podpisane funkcję w menu? i u jednych matrix to punktowy pomiar i dlatego przeswietla, a u innych jest OK, bo matrix to matrix, a punktowy/sredni pomiar to punktowy/sredni pomiar ekspozycji?

Paradox
23-10-2006, 10:32
Jeszcze na koniec mojego udziału w tej dyskusji dwie sprawy.
Pomijając zastosowania czysto komercyjno-informacyjne( zdjęcia produktów, fotografia do celów dowodowych , itp, itd) fotografia jest moim zdaniem dziedziną SZTUKI.
I jako taka powinna być w większości wypadków rozpatrywana. Ostatnio dość często mylimy sztukę z rzemiosłem.
Jak widać w tym wątku wiedza teoretyczna jest ważna i potrzebna, nie czyni ona jednak fotografi SZTUKĄ.
Zbyt często rozpatruje się zdjęcia w kategori poprawne/niepoprawne, zamiast piękne/brzydkie.
Pośród wielu zdjęć, które podziwiam wiele jest niepoprawnych i niezgodnych z zasadami.
Są nieostre, centralnie kadrowane, przepalone, niedoświetlone. Są przykłądem jak nie powinnosie robić.
Ale wciąz mają w sobie coś, mają własną duszę.
Róbcie zdjęcia piękne, nie poprawne. I jeśli chcecie podejmować rzeczową dyskusję o wadach aparatu, pokazujcie piękne zdjęcia, które popsuł aparat.
Czy to tragedia, że aparta niedoświetlił/prześwietlił samochód sąsiada czy rękę w krzakach, drzewa na widnokręgu czy widok z okna?
A jeśli prześwietli arcydzieło, pokażcie je , może wciąż będzie piękne?
I jeszcze jedno: z otwartym umysłem, gotowi przyznać się do błędu, jeśli go popełniacie pomyślcie:
Ile zdjęć w swoim życiu zepsuliście z własnej winy ?
ile zdjęć ewidentnie zepsuł Wasz aparat?
Wy myślicie, on działą/jest zepsuty.
Chcecie być rzemieślnikami czy twórcami ?

Zbigniew
23-10-2006, 10:38
Ile zdjęć w swoim życiu zepsuliście z własnej winy ?
ile zdjęć ewidentnie zepsuł Wasz aparat?

Odpowiem na dwa pytania:
1) Od cholery
2) W przypadku D80 statystycznie 10 razy więcej niż poprzednie (głównie Minolta 5D)

Pozdrowienia!

Paradox
23-10-2006, 10:47
Moja wina, złe pytanie .

Powinienem napisać:
ile zdjęć zepsuliście z własnej winy, ile NAPRAWDę WARTOŚCIOWYCH zdjęc bezpowrotnie straciliście w powodu EWIDENTNEJ i bezdyskusyjnej winy aparatu.

Kolejne uściślenie: aparatu nie można winić za to, że nie wykorzystane zostały odpowiednie do sytuacji narzędzia kontroli ekspozycji.

Teraz pomyślcie nad tą statystyką i zatsnówcie się: czy z czysto statystycznego punktu widzenia wymiany wymaga aparat ? :)

Radek
23-10-2006, 11:03
witam wszystkich
co do tych przepałów:) ciekawe efekty
wniosek jest oczywisty
należy koniecznie używać pomiaru C/W i głowy, badź stałej korekty na minus
bądź przesiąść się na coś mniej wymagającego

tylko tak się zastanawiam po co w D80 programy tematyczne jesli efekty sa gorsze niz w małpkach

pozdr.

arra
23-10-2006, 11:08
Moja wina, złe pytanie .

Powinienem napisać:
ile zdjęć zepsuliście z własnej winy, ile NAPRAWDę WARTOŚCIOWYCH zdjęc bezpowrotnie straciliście w powodu EWIDENTNEJ i bezdyskusyjnej winy aparatu.

Kolejne uściślenie: aparatu nie można winić za to, że nie wykorzystane zostały odpowiednie do sytuacji narzędzia kontroli ekspozycji.

Teraz pomyślcie nad tą statystyką i zatsnówcie się: czy z czysto statystycznego punktu widzenia wymiany wymaga aparat ? :)

Paradox, bardzo ladnie gadasz, prawie jak Mickiewicz, ale, jest jedno ale, aparat to jest narzedzie i to narzedzie ktore przez jednych bedzie uzywane do pracy rzemieslniczej, przez innych do pracy artystycznej i jestem pewny ze i jedni i drudzy nie beda zadowoleni. Jezeli jest tak jak pisza poprzednicy, ze aparat myli sie w 90% (sic!), albo 10 razy czesciej niz inne, znaczy ze narzedzie jest uszkodzone. Czy uszkodzonym narzedziem mozna zrobic arcydzielo? Mozna, mozna, krzywym pendzlem bez wlosow artysta tez namaluje dzielo swojego zycia, ale zrobi to bo taki pendzel wybral, a nie dlatego ze kupil z wlosami i te wlosy mu powypadaly ;)

Pozdrawiam

arra
23-10-2006, 11:10

Sporo jak mnialem Canona, bardzo malo jak mialem Nikona. W Canonie wystarczylo ze przyostrzylem na gostka w czarnej kurtce i bang, kurtka wyszla idealnie szaro, tlo i twarz wyszlo idealnie biale, faktycznie artystyczne foto :/. Tylko nie rozumiem, czemu gostek nie chial zebym mu to foto wydrukowal?

Gawronnek
23-10-2006, 11:17
Byłem w serwisie, wyniki publikowałem w poprzednim wątku. Powtórzę - puszkę zbadali, stwierdzili, że jest zgodna z wymogami producenta. Później wyszedłem na dwór i zrobiłem kilka zdjęć prostej sceny - miasto a na górze niebo z chmurkami. Różnica w pochyleniu aparatu o stopień-dwa (tak, aby zmieniła się nieznacznie powierzchnia zajmowana przez miasto do powierzchnii nieba) dawała zupełnie nieprzewidywalne rezultaty, jeżeli chodzi o naświetlanie. I co ? Miałem wrócić do serwisu ? Powiedzieliby przecież - aparat jest dobry. Tak samo jak piszą niektórzy na forum - puszka może być wadliwa, ale nie robiłbym z tego powodu problemu, bo zawsze jest EV, a wogóle to po co stosujecie matrycowy ....

to pozostaje Ci 2 rozwiązanie, sprzedaj to D80 i przejdź na inny system, model, inaczej w młodym wieku zejdziesz na zawał, i nie ma w mojej wypowiedzi ani grama złośliwości, kupujemy "zabawki" po to żeby czerpać przyjemność z ich użytkowania, a nie ciąglę bluźnić pod nosem na ich działanie, i nie ma znaczenia czy to aparat fotograficzny czy telewizor
a jak nie to musisz się w końcu pogodzić i żyć z tym że masz sprzęt, który spełnia warunki specyfikacji producenta a nie spełnia Twoich wymagań

Zbigniew
23-10-2006, 11:28
to pozostaje Ci 2 rozwiązanie, sprzedaj to D80 i przejdź na inny system, model, inaczej w młodym wieku zejdziesz na zawał, i nie ma w mojej wypowiedzi ani grama złośliwości, kupujemy "zabawki" po to żeby czerpać przyjemność z ich użytkowania, a nie ciąglę bluźnić pod nosem na ich działanie, i nie ma znaczenia czy to aparat fotograficzny czy telewizor
a jak nie to musisz się w końcu pogodzić i żyć z tym że masz sprzęt, który spełnia warunki specyfikacji producenta a nie spełnia Twoich wymagań

D80 sprzedałem, co widać w moim podpisie. Tematem się nadal interesuję, bo cholernie zależy mi na pozostaniu przy Nikonie. Uważam, że D80 to super sprzęt (z dokładnością do pomiaru światła) i pozostanę jego zwolennikiem. Nie kupię go jednak prędzej niż zostanie wyjaśniona kwestia, a której debatujemy.

Pozdrowienia.
ZP

Zbigniew
23-10-2006, 11:35
Jeszcze jedno pytanie - do osób, które uważają, że mają uszkodzone puszki. Czy rozwiązalanie pomiaru świała i pomiaru ostrości w Waszym subiektywnym odczuciu coś poprawiło ? W szczególności cz możecie powiedzieć, ze nastąpiła poprawa (choćby statystyczna) w przypadku robienia zdjęć na dowolnym trybie ?

Z

Jacek_Z
23-10-2006, 11:40
nerwowi jesteście.
Karolina gratulacje.
Ze zdjęć jakie daliście widać, że część jest naświetlona poprawnie, trochę jest przeswietlonych - ale tych co się dało przewidzieć. Więcej niż o 1 EV są przepalone 3 zdjęcia. I te 2 osoby co je mają może powinny pogadać z serwisem.
Zdjęcia nieba - zwróccie uwagę, ze te pierwsze zdjęcia co dała Karolina to na nich były gałęzie i liscie na całym obszarze, a niebo w prześwitach. Zupełnie co innego jak niebo jest w jednym kawałku u góry, a na dole ciemna ziemia (choc u Karoliny tez zrobiło to body OK)
Niebo też jest różne. przepalenia daje niebo które ja okreslam jako blacha. Kolor zuopełnie siny, biały. Temperatura barwowa bardzo wysoka. Na slajdach mimo, że dzień słoneczny wtedy zupełnie nie fotografuję, bo jest wszystko wyprane z koloru.
Niebo intensywnie niebieskie albo takie o zachodzie - daje efekty OK.
Kolory jakie sa w kadrze tez maja znaczenie dla pomiaru swiatła. Zielony generalnie jest prześwietlany. Żółty - niedoświetlany. Oczywiście jak jest tego koloru w kadrze dużo, w ważnym dla pomiaru miejscu.
Zróbcie eksperyment i dla uniknięcia przypadku wyłączcie matrycowy i zróbcie to w centralnie-ważonym. Umieśćcie w centrum cos dużego żółtego i coś dużego zielonego - na przemian, w tym samym świetle zastanym.
Naświetlenie może sie sporo różnić mimo że to nie matryc.
Wyjaśnić wątpliwości powinno tylko spotkanie z innym użytkownikiem puszki. Tu na forum ciężko będzie rozstrzygnąć spory.

krisnik
23-10-2006, 11:40
Małe porównanie ekspozycji D50 i D80:
http://www.smugmug.com/gallery/1982907/1/101054364

pn
23-10-2006, 11:43
Zrobilem wlasnie pare testow na matrycowym - ekspozycja nie zalezy od wybranego pola AF tylko od tego, na co ostrosc jest nastawiona, niezaleznie od tego na co celuje wybrane pole. Test:

1. Wybieram srodkowe pole, ostrosc na budynek za oknem. Zdjecie 1, naswietlone normalnie.
2. Bez zmiany polozenia paratu wybieram dolne pole, ostrosc na klape czarnego notebooka, Zdjecie 2, naswietlone duzo mocniej, mam przepal na bialym budynku niezly!!! (a mial byc bialy kruk :-( ).
3. Z wybranym dolnym polem unosze aparat, nastawiam ostrosc na ten sam budynek za oknem, opuszczam aparat, dolne, wybrane pole AF celuje na czarna klape jak w pkt. 2, ostrosc jest ciagle na budynek, Zdjecie 3 - naswietlone tak jak Zdjecie 1, przy kadrze jak zdjecie 2!!!

Wniosek - pomiar matrycowy uwzglenia bardziej te obszary, na ktore nastawiona jest ostrosc!

Ktos cos przekombinowal troche chyba, mam takie wrazenie. Chyba chcial zwolennikom malpek z lustrem dac to, na czym im zalezy - poprawne naswietlnie tego, na co jest ostrosc (ciocia, wujek, dzidzia, maz na wczasach :-) )

Test:

4. Wszystko jak w punkcie 2, tylko pomiar centralnie wazony - Zdjecie 4, jak zdjecie 1 i 3, naswietlone poprawnie!

arra
23-10-2006, 11:51
Zrobilem wlasnie pare testow na matrycowym - ekspozycja nie zalezy od wybranego pola AF tylko od tego, na co ostrosc jest nastawiona, niezaleznie od tego na co celuje wybrane pole. Test:

1. Wybieram srodkowe pole, ostrosc na budynek za oknem. Zdjecie 1, naswietlone normalnie.
2. Bez zmiany polozenia paratu wybieram dolne pole, ostrosc na klape czarnego notebooka, Zdjecie 2, naswietlone duzo mocniej, mam przepal na bialym budynku niezly!!! (a mial byc bialy kruk :-( ).
3. Z wybranym dolnym polem unosze aparat, nastawiam ostrosc na ten sam budynek za oknem, opuszczam aparat, dolne, wybrane pole AF celuje na czarna klape jak w pkt. 2, ostrosc jest ciagle na budynek, Zdjecie 3 - naswietlone tak jak Zdjecie 1, przy kadrze jak zdjecie 2!!!

Wniosek - pomiar matrycowy uwzglenia bardziej te obszary, na ktore nastawiona jest ostrosc!

Ktos cos przekombinowal troche chyba, mam takie wrazenie. Chyba chcial zwolennikom malpek z lustrem dac to, na czym im zalezy - poprawne naswietlnie tego, na co jest ostrosc (ciocia, wujek, dzidzia, maz na wczasach :-) )

Test:

4. Wszystko jak w punkcie 2, tylko pomiar centralnie wazony - Zdjecie 4, jak zdjecie 1 i 3, naswietlone poprawnie!

Porazka. Tylko mi nie mowcie ze w D200 jest tak samo :/

Jacek_Z
23-10-2006, 11:59
mam d200 i nie mam pojecia jak tu działa matryc, bo go nie używam. W żadnym cyfrowym, co podkreślam, body nikona matryc nie działa dobrze. Pewnie się zdziwicie, ale najlepiej chyba działa w d80. Pozwala przepalać, dla niego jest najistotniejsze naświetlenie głównego motywu, a nie całej sceny (jak w d70, dlatego niedoświetlał)
Nie mam praktyki tylko z D2X. Osobiście używam CW.
W analogach matryc działał idealnie. Najlepiej w tych, gdzie był tylko z 5 pól.
Nigdy sie nie śpieszę przy robieniu zdjęć. Może nawyk ze średniego formatu. Pierw zdjęcie, potem jego histogram, potem zdjęcie na czysto. Przy krajobrazach procedura na pewno do zastosowania.

Blady
23-10-2006, 12:00
Zrobilem wlasnie pare testow na matrycowym - ekspozycja nie zalezy od wybranego pola AF tylko od tego, na co ostrosc jest nastawiona, niezaleznie od tego na co celuje wybrane pole.

Nie da się tego wyłączyć?

pn
23-10-2006, 12:03

Wyglada na to, ze nie.

Moja zona bedzie zadowolona za to, czasami pozycza moj aparat i narzekala na D70s i D7D, ze niedoswietla, zdjecia ciemne i ludzi nie widac wyraznie. Teraz bedzie jak trzeba :-) Gdzie ostrosc, tam poprawne naswietlenie.

A ja sobie i tak dam rade :-)

arra
23-10-2006, 12:08
Pewnie się zdziwicie, ale najlepiej chyba działa w d80. Pozwala przepalać, dla niego jest najistotniejsze naświetlenie głównego motywu, a nie całej sceny (jak w d70, dlatego niedoświetlał)

Powiedz to tym, ktorzy beda robic fotki na slubie i przypadkiem ustawia sobie 1000 polowy! pomiar matrycowy (bo zalozmy swiatlo jest bardzo zmienne) i przypadkiem beda chcieli wostrzyc na ubraniu mlodego (czarne) lub mlodej(biale). Bedzie tylko: upps przepraszam panstwa, czy mogliby panstwo przejsc jeszcze raz tym korytarzem, bo mi aparat przeswietlil (hmmm, tylko czemu sie nikt nie smieje....)

Jak dla mnie to do matrycowego moga dowalic jeszcze sile wiatru, wysokosc nad poziom morza, i wplyw opadu atmosferycznego, tylko po co? Chyba po to zeby ladnie bylo napisane, bo konkurencja to ma, zeby bylo smieszniej?

arra
23-10-2006, 12:10
Wyglada na to, ze nie.

Moja zona bedzie zadowolona za to, czasami pozycza moj aparat i narzekala na D70s i D7D, ze niedoswietla, zdjecia ciemne i ludzi nie widac wyraznie. Teraz bedzie jak trzeba :-) Gdzie ostrosc, tam poprawne naswietlenie.

A ja sobie i tak dam rade :-)

Nie bedzie zadowolona, jak przyfoci ciocie w czarnej garsonce, to bedzie klapa ;)

pn
23-10-2006, 12:13
Nie bedzie zadowolona, jak przyfoci ciocie w czarnej garsonce, to bedzie klapa ;)

Czemu? Ciocia wyjdzie pieknie, reszta zniknie w blasku. :-P

arra
23-10-2006, 12:15

Ale da sie napewno obejsc tak jak to robilem w Canonie. Funkcja uzytkownika: wylaczyc ostrzenie na przycisku spustu migawki, ustawic ostrzenie na innym przycisku zdefiniowanym. Wtedy ostrzysz przyciskiem zdefiniowanym (ale on nie blokuje punku AF), po wyostrzeniu wcisksz po prostu przycisk migawki, po ktorym nastepuje pomiar matrycowy bez uwzglednienia punktu ostrosci (bo nie jest zablokowany).
Albo mozesz ostrzyc manualnie, wtedy tez AF nie jest zablokowany w danym punkcie i pomiar dziala tak jak powinien.

krisnik
23-10-2006, 12:17

Jedno pytanie: czy migawka blokuje ci tylko autofokus, czy autofokus i ekspozycję? Ja robiłem podobny test do twoich i w analigicznym układzie przy 3 zdjęciu po opuszczeniu aparatu na czarną klapę laptopa otrzymałbym zdjęcie naświetlone tak, jak w pkt. 2!!! Dodam, że mam rozdzielony autofokus od ekspozycji. W przypadku zblokowania tychże, faktycznie powinno być tak jak opisujesz.

arra
23-10-2006, 12:18
Czemu? Ciocia wyjdzie pieknie, reszta zniknie w blasku. :-P

Nie wiem jak w D80, ale w 10D jak focilem osobe w kompletnie czarnym stroju (bez korekty in minus) to zwykle twarz byla juz na granicy przepalenia, zwlaszcza blada twarz ;) No ale tam bylo 35 pol, a nie 1005RGB ;)

pn
23-10-2006, 12:23
Jedno pytanie: czy migawka blokuje ci tylko autofokus, czy autofokus i ekspozycję? Ja robiłem podobny test do twoich i w analigicznym układzie przy 3 zdjęciu po opuszczeniu aparatu na czarną klapę laptopa otrzymałbym zdjęcie naświetlone tak, jak w pkt. 2!!! Dodam, że mam rozdzielony autofokus od ekspozycji. W przypadku zblokowania tychże, faktycznie powinno być tak jak opisujesz.

Mam rozdzielone, tzn. spust blokuje tylko AFa.

Wieczorem wrzuce te zdjecia testowe do obejrzenia.

wallace
23-10-2006, 12:38
Witam,

Wg moich obserwacji, oprocz punktu ostrzenia bardzo duzy wplyw na ekspozycje (przepalenia) w przypadku matrixa ma ustawienie kontrastu. Polecam sprawdzenie wartosci -2. U mnie dalo to prawie dwukrotne skrocenie czasu ekspozycji, czyli poprawe tejze. Zaznaczam, ze wczesniej kontrast mialem ustawiony na normal. Ustawienie Auto dawalo lepsze rezultaty (mniej przepalen) jak Normal, prawie takie same jak dla -2. Proby wykonalem dla scen kontrastowych (oswietlona sloncem sciana z cieniem pol-na-pol) oraz "latwych", np. budynek oswietlony w calosci popoludniowym swiatlem.
Zdziwilem sie nawet, bo kolory byly bardziej nasycone (lub mniej wyprane) w przypadku kontrastu ustawionego na -2 niz w przypadku ustawienia na Normal. Kontrast na zdjeciu rzeczywiscie sie zmniejszyl.

pozdrawiam,

pn
23-10-2006, 12:44
Mojej scenie z oknem w punkcie 2. testu to nie pomoglo (kontrast).

krisnik
23-10-2006, 12:46
Witam,

Wg moich obserwacji, oprocz punktu ostrzenia bardzo duzy wplyw na ekspozycje (przepalenia) w przypadku matrixa ma ustawienie kontrastu.

pozdrawiam,

Wydawało mi się, że kontrast jest ustawiany po wykonaniu zdjęcia i nie powinien mieć wpływu na ekspozycję. Na przykład zapisując NEFy jest możliwość dowolnej zmiany kontrastu. Sprawdzę to po południu.

arra
23-10-2006, 12:50
U mnie dalo to prawie dwukrotne skrocenie czasu ekspozycji, czyli poprawe tejze.

Dziwne, ze az niemozliwe. MMII mierzy kontrast sceny, a nie kontrast zaaplikowany do jpega, ale choera wie, moze inzynierowie z Nikona, wykombinowali, ze jak ktos obnizy kontrast to znaczy sie chlop zna i trzeba mu naswietlic profesjonalnie ;)

wallace
23-10-2006, 12:52
Wydawało mi się, że kontrast jest ustawiany po wykonaniu zdjęcia i nie powinien mieć wpływu na ekspozycję. Na przykład zapisując NEFy jest możliwość dowolnej zmiany kontrastu. Sprawdzę to po południu.
krisnik,

mi tez sie tak wydawalo, ale wplyw zmiany ustawienia kontrastu widac od razu po wartosci ekspozycji dobieranej przez aparat. Caly czas foce wylacznie na NEFach.

pozdrawiam,
wallace

Abrakadabra
23-10-2006, 13:13
hmmm jesli wychodzi ze tylko karolina ma dobry sprzet to moze poproscie ja zeby wam zgrala firmware ze swojego body i potem pielgrzymka do serwisu i kategoryczne rzadanie zeby wam wgrano wlwsnie ten moze pomoze hehehehe(sorry za nabijanie sie )

pn
23-10-2006, 13:16
hmmm jesli wychodzi ze tylko karolina ma dobry sprzet to moze poproscie ja zeby wam zgrala firmware ze swojego body i potem pielgrzymka do serwisu i kategoryczne rzadanie zeby wam wgrano wlwsnie ten moze pomoze hehehehe(sorry za nabijanie sie )

Ja mysle, ze Karolina powinna powtorzyc moj test okienno-notebookowy i ostatni bialy kruk polegnie. :-)

Jacek_Z
23-10-2006, 13:29
z wątku że zwasze i wszędzie przepala zrobił się watek, że jednak się uda przepalić w jakiś warunkach. Na prawde tego nie trzeba udowadniać.
Nauczcie się jak działa ten matryc jeśli koniecznie chcecie na nim pracować. Ja sobie te nauke podarowałem, za wiele zmiennych wpływa na ostateczny wynik.
arra - jak wykombinowałeś w canonie jak sobie z tym poradzić, to znaczy, że jesteś na tyle bytry, by sobie poradzić i z d80.
Na slubach nie musisz używac matrycowego, ci co znam robią na punktowym z przekadrowywaniem (bo mierzą na twarz). Czy ja gdzieś polcałem pomiar matrycowy?

arra
23-10-2006, 13:35
arra - jak wykombinowałeś w canonie jak sobie z tym poradzić, to znaczy, że jesteś na tyle bytry, by sobie poradzić i z d80.

Nie no, ja wlasnie mowie ze jest obejscie, tylko powiedz mi po co cos takiego Nikon sprezentowal userom? Po to zeby zaczeli kombinowac jak to obejsc? Wiadomo, ze do wszystkiego idzie sie przyzwyczaic, wszystkiego nauczyc, tylko nie rozumiem po co zmieniac cos co jest dobre. Wystarczyl przecierz maly tweak do algorytmu z D70, taki malutki jak moje stale +0.3EV, albo krzywa EV+0.3 i byloby po zabawie, nikt by nie protestowal, ten coby sie przesiadl z D70 bylby w niebie. Ale nie, musieli dowalic kolejny psu na bude potrzebny ficzer i nazwac go dumnie II, ehhhh....
Nie zapominaj, ze to z czego Nikon byl slawny(oprocz bezawaryjnosci) to wlasnie superowy pomiar matrycowy. Czyzby kolejny mit padl na pysk?

PS. Ciekawe ale D200 wydaje sie ze nie ma tego problemu, choc ma podobny MMII:
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1034&message=20497260

jm
23-10-2006, 14:01
Przybyło kilkanaście postów - i..... wniosek ten sam, kóry już był kilkakrotnie sformułowany na tym forum - w innych wcześniejszych wątkach, powiązanie tego z owym, rozdzielenie tego i owego, któreś z kolei zobrazowanie jak działa to czy owo itd itp

Mam wrażenie, że deja vu mnie nie opuszcza.
Test notebookowo okienny moge powtórzyć - i jestem pewna, że uzyskam rezultaty takie jak ja chcę a nie takie jak sugerujecie, choć w sumie tez nic nowego w tym teście się nie dowiedziałam...

BugsBunny
23-10-2006, 14:19
Dawno dawno temu pewna firma wprowadziła rewolucyjny system doboru ekspozycji, zapewniający prawidłowe naświetlenie w wiekszości sytuacji - AMP. W folderze reklamującym ten system zamieszczono zdjęcia wykazujące jego wyższość nad dotychczasowymi. Jedna z najbardziej widowiskowych stron tego folderu w poniższym linku:

http://www.kenrockwell.com/nikon/matrix09.htm

Czy coś Wam to przypomina?

Kto zgadnie co to za firma i jak się dzisiaj nazywa ten system?;)

arra
23-10-2006, 14:23
Dawno dawno temu pewna firma wprowadziła rewolucyjny system doboru ekspozycji, zapewniający prawidłowe naświetlenie w wiekszości sytuacji - AMP. W folderze reklamującym ten system zamieszczono zdjęcia wykazujące jego wyższość nad dotychczasowymi. Jedna z najbardziej widowiskowych stron tego folderu w poniższym linku:

http://www.kenrockwell.com/nikon/matrix09.htm

Czy coś Wam to przypomina?

Kto zgadnie co to za firma i jak się dzisiaj nazywa ten system?;)

W takim razie ten co mialem w D70 to byl non-AMP, bo nie przepalal tak jak na przykladach robi to AMP ;)

jm
23-10-2006, 14:42
tylko jedno foto:

źródło (http://img357.imageshack.us/my.php?image=scw1.jpg)

Tryb P, matrix, 0EV, środkowy af na łapce, inne parametry normal, zresztą chyba jest pełny exif - w prawdziwym foceniu nie używałabym ani trybu P ani matrycowego dla tej sceny no ale.... wiadomo - takie wymogi wątku;) Chciałam dać tryb zielony Auto - ale dziad mi lampę włączał, co za beznadzieja;)))

Idę pofocić normalnie, dla przyjemności. I będę kręcić tymi kółkami, przyciskać przyciski, zmieniać pomiar w te i nazad - bo znajduję w takim foceniu przyjemność - ja decyduję co i kiedy nacisnąć i ode mnie zależy jak ma wyglądać końcowy efekt!

arra
23-10-2006, 14:51
Tryb P, matrix, 0EV, środkowy af na łapce, inne parametry normal, zresztą chyba jest pełny exif - w prawdziwym foceniu nie używałabym ani trybu P ani matrycowego dla tej sceny no ale.... wiadomo - takie wymogi wątku;) Chciałam dać tryb zielony Auto - ale dziad mi lampę włączał, co za beznadzieja;)))
!

No i jest perfekcyjnie, znaczy sie, ze nie w MMII lezy przyczyna, albo Ty wlaczylas tryb experta (przyp. kontrast -2) ;) Pytanie tylko, czyja to lapa? ;) Aha jeszcze jedno mi przychodzi do glowy, ze AF byl ustwiony na palce, a tam przeswitow pelno ;)

wain
23-10-2006, 14:51
tylko jedno foto:

Idę pofocić normalnie, dla przyjemności. I będę kręcić tymi kółkami, przyciskać przyciski, zmieniać pomiar w te i nazad - bo znajduję w takim foceniu przyjemność - ja decyduję co i kiedy nacisnąć i ode mnie zależy jak ma wyglądać końcowy efekt!

...to dosc odważne podejscie do fotografowania... chyba masz swiadomość że może grozić prze(/wy)paleniem?
:)

jm
23-10-2006, 14:54
albo Ty wlaczylas tryb experta (przyp. kontrast -2) ;)

Wszystkie parametry w ustawieniach osobistych mam na normal, tylko sharpness na +1 - czego akurat tutaj nie widać bo foto jest poruszone:) Ale to raczej nie wina aparatu? a może?;)

pn
23-10-2006, 14:59
choć w sumie tez nic nowego w tym teście się nie dowiedziałam...

Ty moze nie, ale dla niektorych z nas, uzytkownikow D70s, pewnym novum jest powiazanie ekspozycji w trybie matrycowym z ustawieniem ostrosci / odlegloscia / punktem na ktory jest ustawiona. W D70 ekspozycja w tym trybie jest zalezna tylko od zawartosci kadru.

Nie chodzi tez o to, ze sie nie da, a Ty potrafisz. Da sie, inni tez potrafia, nie w tym istota wyniku tego testu, tylko w spostrzezeniu, ktore opisalem akapit wyzej.

jm
23-10-2006, 15:05
nie w tym istota wyniku tego testu, tylko w spostrzezeniu, ktore opisalem akapit wyzej.
No własnie chodzi o to, że to spostrzeżenie ( i jeszcze inne) padło jakieś 2 tygodnie temu w wątku o przepaleniach, nawet ktoś sporządził takich kilka punktów, które porządkowałay dyskusję zanim wątek zamknięto.
Co więcej prawie wszystkie osoby, które tutaj piszą uczestniczyły w tamtym wątku. Deja vu?

Pozdrawiam cieplutko:)

pn
23-10-2006, 15:09
Co więcej prawie wszystkie osoby, które tutaj piszą uczestniczyły w tamtym wątku. Deja vu?

Ja nie uczestniczylem, nie czytalem i w ogole nie widzialem zadnego innego watku. :-)

Shihan
23-10-2006, 15:25
Powiem szczerze, że rozbawił mnie ten test "łapkowy". Ustawienia jak wyżej. Pewnie miałem za duży kontrast. Ale kolory mam wściekłe już na normalu. No to teraz wszyscy łapki w górę i po sprawie.
Żartowałem tylko.

źródło (http://img62.imageshack.us/img62/6828/dsc0349qr7.jpg)
źródło (http://http://img62.imageshack.us/img62/6828/dsc0349qr7.jpg)

PawelR
23-10-2006, 15:28
No własnie chodzi o to, że to spostrzeżenie ( i jeszcze inne) padło jakieś 2 tygodnie temu w wątku o przepaleniach, nawet ktoś sporządził takich kilka punktów, które porządkowałay dyskusję zanim wątek zamknięto.

Pozdrawiam cieplutko:)

Karolinko :-) takie dyskusje będą się jeszcze długo pojawiały i zamykanie wątków nic nie da...

Kiedy to się skończy ? - w momencie (no, może z pewnym opóźnieniem) kiedy Nikon wypuści nowy firmware do D80 poprawiający ewidentnie skopany algorytm pomiaru światła.

Można dyskutować o "sztuce", kreatywnym podejściu do fotografii, potrzebie poznania specyfki aparatu i wymyślać tysiące teorii na "tak" lub "nie".

Dla mnie jedno jest oczywiste - zrobiłem parę tysięcy fotek D50 i pomiar światła w każdym z trybów funkcjonował wręcz IDEALNIE. Naprawdę trzeba było się nieźle postarać aby zmusić aparat do niepoprawnego naświetlenia. Byłem ********** zadowolony z jakości fotek.

Co do D80 niestety muszę się zgodzić z "ciemną stroną mocy" :-) - to co znakomicie działało (na przekór zwolennikom "profesjonalnego" podejścia ???) w D50 nagle przestało działać w D80 - czyżby zemsta złośliwego programisty zwolnionego z R&D Nikona ?

a teraz zupełnie poważnie - czekamy na reakcję Nikona a jeśli to czekanie pewne osoby chcą sobie urozmaicić robieniem testów, snuciem domysłów i tworzeniem pseudonaukowych teorii - to co w tym złego ???
Ci którzy mają czas i ochotę - zajrzą, inni mogą zignorować wątek - nikomu się chyba krzywda nie dzieje, prawda ?

pozdrawiam serdecznie
Paweł

Shihan
23-10-2006, 15:28
Tak jeszcze dodam, że próbowałem naprawdę zrobić bez przepalenia. Ale sie nie dało.
Sorry.

pn
23-10-2006, 15:36
Tak jeszcze dodam, że próbowałem naprawdę zrobić bez przepalenia. Ale sie nie dało.
Sorry.

To znaczy w jaki sposob probowales?!?

Shihan
23-10-2006, 15:46
Myślę, że zestawienie w końcu tych dwóch puszek, tej dobrej i tej złej, dużo tu pomoże. Potem będą trzy wyjścia sprzedać, dostosować się i cieszyć życiem, albo linczować siebie i innych.
Dalej proponuję spotkanie Wrocław, środa może czwartek. Czekam na chętnych.
Bo, szkoda czas tracić na takie pisanie, które i tak już nic nie wniesie, tylko sprawi - większy ból głowy. Chyba, że ktoś otrzyma odpowiedź od Nikona, że faktycznie coś z tym aparatem było nie tak. W co wątpię.

pn
23-10-2006, 15:56
Myślę, że zestawienie w końcu tych dwóch puszek, tej dobrej i tej złej, dużo tu pomoże.

Ale juz chyba tylko Karolinie zostala ta "dobra", wiec z nia sie trzeba umawiac. :-)

PS. Dobra w cudzyslowie, bo moja w praktyce tez jest dobra, naswietla tak jak chce (ja chce - ach ten brak polskich liter...), ale polegla na tescie okienno-notebookowym (O-N).

Seeker
23-10-2006, 15:58
"Nie wiem jak w D80, ale w 10D jak focilem osobe w kompletnie czarnym stroju (bez korekty in minus) to zwykle twarz byla juz na granicy przepalenia, zwlaszcza blada twarz No ale tam bylo 35 pol, a nie 1005RGB"

W D80? A niby od kiedy? ;) (moze juz jest D80s...)

"Poniewaz kumpel ma obiektywy z analoga i planuje kupić jakies lepsze szkła, dokupił tylko 18-55mm. Szkło mimo, że kit to daje radę w D80 - zaskoczyła mnie jakość tego obiektywu na tak upakowanej matrycy, a obiektyw tani jak barszcz."

Co do milimetra. Az pomyslalem, ze to o mnie... :) :) :)
IMHO puszka mu w tym troche pomaga, ale efekt jednak jest.
Inna sprawa, ze przy ogniskowej 55mm najlepiej mi wyostrzyl z F:13... czyli jeszcze utrzymal ostrosc w centrum, ale juz doostrzyl boki.

Co do szkiel przyszlosciowych, to przede wszystkim jasniejsze i bynajmniej nie chodzi o przeskok z 3.5 na 2.8 (w szerokim koncu).

Shihan
23-10-2006, 16:08
Tak od siebie dodam, że szkoda mi tej puszki, chciałbym ją zostawić, w niej naprawdę siedzi duża siła. Wiem tez, że mogę ją opanować, tylko może wcześniej miałem D70s i ciężko się przyzwyczaić. Dlatego szukam możliwości, może akurat coś nie tak i da się zrobić. W necie jest mnóstwo zdjęć z przepaleniami stąd może ta nadzieja, żeby zbliżyć się do D70s. Jeśli po porównaniu puszki będą ok, to się dostosuje.

http://www.flickr.com/photos/tags/d80/?page=23 trochę zdjęć z D80

Zbigniew
23-10-2006, 16:09
Kiedy to się skończy ? - w momencie (no, może z pewnym opóźnieniem) kiedy Nikon wypuści nowy firmware do D80 poprawiający ewidentnie skopany algorytm pomiaru światła.

Można dyskutować o "sztuce", kreatywnym podejściu do fotografii, potrzebie poznania specyfki aparatu i wymyślać tysiące teorii na "tak" lub "nie".

Dla mnie jedno jest oczywiste - zrobiłem parę tysięcy fotek D50 i pomiar światła w każdym z trybów funkcjonował wręcz IDEALNIE. Naprawdę trzeba było się nieźle postarać aby zmusić aparat do niepoprawnego naświetlenia. Byłem ********** zadowolony z jakości fotek.

Co do D80 niestety muszę się zgodzić z "ciemną stroną mocy" :-) - to co znakomicie działało (na przekór zwolennikom "profesjonalnego" podejścia ???) w D50 nagle przestało działać w D80 - czyżby zemsta złośliwego programisty zwolnionego z R&D Nikona ?

a teraz zupełnie poważnie - czekamy na reakcję Nikona a jeśli to czekanie pewne osoby chcą sobie urozmaicić robieniem testów, snuciem domysłów i tworzeniem pseudonaukowych teorii - to co w tym złego ???
Ci którzy mają czas i ochotę - zajrzą, inni mogą zignorować wątek - nikomu się chyba krzywda nie dzieje, prawda ?

Jestem tego samego zdania. Poza tym bardzo się, cieszę, że mogliśmy sobie podyskutować, bo w poprzednim, dłuugim wątku było dużo szarpaniny i mało treści - tutaj powymienialiśmy się zdjęciami i wniosek jest jeden - ten typ (a przynajmniej niektóre typy z tego typu) tak mają.

Czekamy chyba na reakcję Nikona.

Pozdrowienia!

Shihan
23-10-2006, 16:21
..... ten typ (a przynajmniej niektóre typy z tego typu) tak mają.

Czekamy chyba na reakcję Nikona.

:):):) czuję, że staję się niewolnikiem tego forum. Można się odprężyć.
Zbigniew obyśmy się doczekali, jest jeszcze wariant, że Nikon wypuści D80s, tak już bywało.

Zbigniew
23-10-2006, 16:26
:):):) czuję, że staję się niewolnikiem tego forum. Można się odprężyć.
Zbigniew obyśmy się doczekali, jest jeszcze wariant, że Nikon wypuści D80s, tak już bywało.

No mi też się wydaje, że Nikosiowi może byc trudno przyznać się do błędu, bo i tak nie ma łatwo. Niedługo wychodzi nowy Pentax, w przyszłym roku też ma być nowe Fuji (tutaj konkurent raczej do D200). Niemniej jednak uważam, że to małe świństwo, że firma , która ma licznych zwolenników (np. mnie), tak sobie w kulki leci.

Zbyszek

Shihan
23-10-2006, 16:43
Są już chętni na Wrocław, przypominam - porównanie puszek D80, są zdjęcia, płyty itp. Spotkanie środa, czwartek - może być rynek, to jeszcze do dogrania.

jm
23-10-2006, 16:50
Powiem szczerze, że rozbawił mnie ten test "łapkowy". Ustawienia jak wyżej. Pewnie miałem za duży kontrast. Ale kolory mam wściekłe już na normalu. No to teraz wszyscy łapki w górę i po sprawie.
Żartowałem tylko.

źródło (http://img62.imageshack.us/img62/6828/dsc0349qr7.jpg)
źródło (http://http://img62.imageshack.us/img62/6828/dsc0349qr7.jpg)

Nie, no na moim monitorze to wygląda jak dłoń splamiona krwią:D
A propozycja aby rączki w górę.... aż się uśmiałam - było focenie dekielków, było liczenie hotów i deadów, u Canonierów najpopularniejsza jest ściana z cegieł jako motyw testowy... a my, tutaj mamy swój własny łapkowy test:D:D

pn
23-10-2006, 16:52
Nie, no na moim monitorze to wygląda jak dłoń splamiona krwią:D

Kalibracja monitora az sie prosi...

Shihan
23-10-2006, 16:56
Kolory w moim D80 są takie, że szlag mnie trafia. To jakby drugi mój problem.
Dlatego robię na minus - zawsze. I wtedy jest ok.

Shihan
23-10-2006, 17:01
Karolina, a daleko to ty masz do Wrocławia?

PS: Widziałem foty twojego juniora - super.
Pozdrawiam

jm
23-10-2006, 17:05
Kalibracja tu nic nie pomoże - bezwzględnie czeka mnie wymiana i wiem o tym jestem na to przygotowana mentalnie:)

Do Wrocławia - jakieś kilkaset km...

Zbigniew
23-10-2006, 17:11
Kalibracja tu nic nie pomoże - bezwzględnie czeka mnie wymiana i wiem o tym jestem na to przygotowana mentalnie:)

Do Wrocławia - jakieś kilkaset km...

Do Wrocka kilkaset, do Warszawy też. Ha - już wiem - mieszkasz po prostu u naszego zachodniego sąsiada. No tak, pn też Niemcy - no to już wiem skąd te białe kruki ;) :lol:

pn
23-10-2006, 17:12
Do Wrocka kilkaset, do Warszawy też. Ha - już wiem - mieszkasz po prostu u naszego zachodniego sąsiada. No tak, pn też Niemcy - no to już wiem skąd te białe kruki ;) :lol:

A moze np. w Szczecinie... ;-)

Erie
23-10-2006, 17:29
źródło (http://img328.imageshack.us/img328/245/dsc2733fd1.jpg)

a to jest moja łapa - pfuj i wogóle paskudna, ale mojej Żonie podobała się reszta doczepiona do tej łapy ;)

ale chyba nie jest prześwietlone - przynajmniej mi na takie nie wygląda

jm
23-10-2006, 17:35
;)

Moim zdaniem nie jest, łapa całkiem podobnie wyszła do mojej tyle, że moja nieowłosiona:D

Zbigniew
23-10-2006, 17:37

No właśnie, wytłumacz się z tego :)

Shihan
23-10-2006, 17:39
:):):) a gdzie prześwietlonko?

Dostałem odpowiedź od Nikona, że zdjęcia, które wysłałem do nich są poprawnie naświetlone.
Czyli ten przepał z bryczką jest ładny. Dobrze to ja rozumiem. Patrz wyżej zdjęcia w forum.

Zbigniew
23-10-2006, 17:41
Patrz wyżej zdjęcia w forum.

Możesz wrzucić link ? :|

Shihan
23-10-2006, 17:42
To ja poproszę o przepis takiej łapy. Też chcę zrobić taką.

Zbigniew
23-10-2006, 17:43

OK, już mam.
No to chyba ich po***#$&*^$^*#$. :(

Shihan
23-10-2006, 17:43

Strona 2 tu.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=12135&page=2

Shihan
23-10-2006, 17:47
Właściwie to wszystko co wysłałem jest poprawne.
Hmm, może za subtelny byłem?

Erie
23-10-2006, 17:50
To ja poproszę o przepis takiej łapy. Też chcę zrobić taką.

wybrałem tryb pomiaru matrycowy, ustawiłem tryb P - wszystkie parametry na normal, otworzyłem okno, wystawiłem lewą łapę, nacisnąłem prawą łapą na spust migawki i aparat zrobił bzdryt (przepraszam za marne naśladowanie odgłosu klapiącego lustra) i tyle...

Karolina, co do owłosienia to my faceci tak mamy - jesteśmy brzydcy, owłosieni i śmierdzimy czasem pod pachami :( (szczególnie po przekopaniu ogródka), ale czasem przydajemy się do robienia zakupów (tragarz), testowania potraw przyrządzonych przez wybranki (czy aby napewno jadalne) itd.

Zbigniew
23-10-2006, 17:53
Shihan, tak żebyś nie czuł się samotny.
Zdjęcia zrobione późnym popołudniem, gdy słońca już prawie nie było.

źródło (http://img331.imageshack.us/img331/3729/aaans4.jpg)

źródło (http://img342.imageshack.us/img342/6990/bbbla3.jpg)

Pozdrowienia.

Shihan
23-10-2006, 18:00
Według Nikona te zdjęcia byłyby bardzo poprawne. Jest moda na białe.
To Karoliny zdjęcia są nie na czasie. :)

Paweł.S
23-10-2006, 18:01
Shihan, tak żebyś nie czuł się samotny.
Zdjęcia zrobione późnym popołudniem, gdy słońca już prawie nie było.

Pozdrowienia.
Paradoksalnie zdjęcie trudniej przepalić w słońcu, bo wtedy wszystko jest ładnie oświetlone i nie ma tak dużej różnicy tonalnej pomiędzy niebem a scęną.

Shihan
23-10-2006, 18:05
Mam zdjęcia z porównania D70 z D80. Zaraz coś wrzucę. Zrobione późnym wieczorem.

jm
23-10-2006, 18:05
Jest moda na białe.
To Karoliny zdjęcia są nie na czasie. :)

No właśnie - moje foty są demode:D:D

Jacek_Z
23-10-2006, 18:14
Zbigniew twoje dwa zdjęcia z roślinami i shihan twoje z rączką sa dobrze naświetlone.
motyw główny jest wypracowany tak jak trzeba.
na zdjęciu jest za duża rozpietośc tonalna, by mogło sie zarejestrowac poprawnie niebo.
pomierzcie osobno niebo, a osobno rekę. Ile EV róznicy?
jak kto zrobi taka rękę przy niebie nie białym, a intensywnie niebieskim, lub o zachodzie to bedzie miał i niebo i reke, bo różnica w EV będzie mniejsza.
Tu się nie ma czego czepiać!

Jak zamkniecie przysłonę by niebo się zarejestrowało to ręka albo rosliny wyjdą czarne. Tu jest za duży kontrast sceny i tyle.

Shihan
23-10-2006, 18:17
Zrobione wczoraj. Wieczorem.
1. D80 ustawienia normal
2. D70 ustawienia normal
3. D80 -0,7 EV

źródło (http://img324.imageshack.us/img324/4769/d80ex7.jpg)
źródło (http://img314.imageshack.us/img314/6417/d70en6.jpg)
źródło (http://img309.imageshack.us/img309/9069/d8007evhn9.jpg)

Jacek_Z
23-10-2006, 18:19
no i co, jakie one są?
wg mnie wszystkie niedoświetlone, dół zdjęcia stanowczo za ciemny. niebo wypracowane - ale co z tego jak jest ponure zdjęcie.
jak otworzysz przysłone dół bedzie lepszy, ale niebo szlag trafi.
po co korekta na -0,7, powinna być na +0,3

i jeszcze jedno - wygląda jakby matryca z D80 miała minimalnie lepsza dynamikę. z d70 jest bardziej płaskie - przez co niweluje kontrasty

arra - nikon miał legendarny matrycowy - kiedy? za cyfry?
pomiar światła w cyfrze musi inaczej chodzić, tego nie dało się przełozyć po prostu do cyfry tak samo.
Inna rozpietośc tonalna analoga i cyfry to raz, inna krzywa to dwa.

adam_n
23-10-2006, 18:24
Witam wszystkich zmagających się z przepalaeniami i dziwnym zachowaniem puszki D80. Obserwacja forum oraz przesyłane prezentowane na nim przykładowe fotki uświadomiły mi istnienie chyba 2 problemów.

Pierwszy to koszmarne przepalenia nieba które mogą być spowodowane np niesprawnością sprzętu.

Drugi to powiążanie punktu AF z pomiarem światła w trybie matrycowym.

Na szczęśćie pierwszy problem mnie nie dotknął ale drugi tak. Otóż jestem prawie pewien że Nikon zrobił błąd w sofcie i przypisanie pomiaru MATRYCOWEGO do odpowieniej ikony na wyświetlaczu i w opisie EXIF jest pomylone z CW. Poprostu przy wyborze MATRYC. jest udziałpunktu AF a przy CW tego udziału nie ma (sprawdziłem na szybko i w niezbyt sterylnych warunkach) - spróbujcie i zobaczymy co wyjdzie.

Jezęli teraz połączymy leko przepalającą puszkę z owym błędem to katastrofa jak siępatrzy :(

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów !

PawelR
23-10-2006, 18:25
Właściwie to wszystko co wysłałem jest poprawne.
Hmm, może za subtelny byłem?

Cos na pocieszenie - cytat z zupelnie innej grupy i watku:

" Minolta nie boi się prześwietlić (niestety zwłaszcza światłem błyskowym); zaś Nikon stara się, aby przypadkiem niczego nie prześwietlić. Poza tym Nikon zawsze działa tak samo (jest przewidywalny), zaś Minolta... cóż: nigdy na 100% nie wiadomo jak zintepretuje to co ma w kadrze."

i co ma powiedziec taki posiadacz Minolty (teraz Sony) - usiasc i plakac ?

Shihan
23-10-2006, 18:26
no i co, jakie one są?

Nam chodziło o intensywność przepalenia. Na równych ustawieniach D70, niebo w porządku.
D80 prawie przepalenie. Dół lepszy w d80.
Po korekcie niebo dalej jaśniejsze, a dół ciemniejszy. Grde.

Jacek_Z
23-10-2006, 18:29
czyli nie chodzi o to by całe zdjęcie było dobre, ale o to, by niebo nie było przepalone?
a głowny motyw zdjęcia obojetnie jaki będzie, byle niebo było dobre?

przy okazji - dobrze naświetlone było twoje zdjęcie w supermarkecie (ostrośc na tobie, ty masz prawidłowa jasność), dobrze samochód na lawecie - on jest ciemny, nie dał go niedoświetlic.
czepiać się mozna dorożki. Pytanie na co tam trafił punkt AF - jeśli to było cos czarnego to mamy wytłumaczenie.

Altro
23-10-2006, 18:35
Przybyło kilkanaście postów - i..... wniosek ten sam, kóry już był kilkakrotnie sformułowany na tym forum - w innych wcześniejszych wątkach, powiązanie tego z owym, rozdzielenie tego i owego, któreś z kolei zobrazowanie jak działa to czy owo itd itp

Mam wrażenie, że deja vu mnie nie opuszcza.
Test notebookowo okienny moge powtórzyć - i jestem pewna, że uzyskam rezultaty takie jak ja chcę a nie takie jak sugerujecie, choć w sumie tez nic nowego w tym teście się nie dowiedziałam...

Karolina - pięknie fotografujesz. Twoje liście dzikiego wina ... to mała etiuda jesieni. To fotograf, a nie aparat jest tym najczulszym narzędziem wyboru kadru i wyczucia światła. Cieszę się Nikonem D 80 od 25 września, zrobiłem ponad 1000 zdjęć... Jest to wspaniałe narzędzie, umożliwiające prawie nieograniczoną kreatywność. Polubiłem go, a wciąż mnie zaskakuje. Po wielu latach fotografowania wiem, że każdy aparat, nawet tej samej marki, jest "odmienną istotą". Po roku fotografowania, na tym samym forum, stwierdzimy z pewnością że to "fajna puszka". Pozdrawiam

drekar
23-10-2006, 18:35
W tych ostatnich fotach nie ma przeciez nic niezwyklego. Przy takiej szerokosci tonalnej cos za cos, albo niebo, albo reszta. I tez sie zgodze, ze D80 lepiej zbalansowalo scene... i to na matrycowym :) A teraz pora sie zastanowic co jest glownym elementem sceny i wprowadzic korekcje.
I zeby nie bylo, mowie tylko o ostatnich fotkach.

Shihan
23-10-2006, 18:41
Hmm, czyli to moje zdjęcie, też ma przepalenia i to jest poprawne?
Dorożka chyba okolice koła, ale dawno było i dużo tego ...
Samochód, który ciągnie jest biały, to też poprawne?
Hmm muszę chyba zrobić sobie przerwę.
Ale dzięki ...

sebbirch
23-10-2006, 18:46
:):):) a gdzie prześwietlonko?

Dostałem odpowiedź od Nikona, że zdjęcia, które wysłałem do nich są poprawnie naświetlone.
Czyli ten przepał z bryczką jest ładny. Dobrze to ja rozumiem. Patrz wyżej zdjęcia w forum.

Cześć !

Też dostałem dzisiaj odpowiedź od Nikon'a a raczej od firmy Hill & Knowlton ....

Cytuję:

"Szanowny Panie, czy mógłby Pan wyjaśnić co dokładnie rozumie Pan przez
prześwietlenie bo nie możemy na podstawie przesłanych przez Pana zdjęć
tego
wyjaśnić.

Serdecznie pozdrawiam,

XXX XXXXXXX"

Zdjęcia podobne do Twoich więc nawet nie będę ich podpinał na forum. Czyli zdjęcia są OK a tylko mi się wydaje że są złe ;-)

Co do spotkania we Wrocławiu to bardzo chętnie czwartek, piątek - tylko że niestey nie jestem właścicielem Białego Kruka :-(

Erie
23-10-2006, 18:49
co do tych zdjęć z mostkiem - to mnie uczono kiedyś (ojciec), że powinno się zastosować filtry połówkowe w takich przypadkach (nawet na filmie który miał większą rozpiętość niż matryca)

- pokazane zdjęcia mają ładne wypracowane niebo (jak już to napisał Jacek_z) ale ogólnie są niedoświetlone i to ostro (chyba więcej niż te +0,3, o których wspomniał Jacek, byłoby konieczne, ale to już zależy od tego co kto chce)
- w tym momencie chyba bym zrobił albo HDRa (szczególnie, że motyw jest niemal nieruchomy, nie licząc drobnych ruchów liści), albo bym się pogodził z utratą niebieskiego na niebie i dorobił to w photoshopie/ nikon capture nx (tam akurat jest to hiper łatwe przy tych u-pointach)

to tyle moich dwóch groszy
Wojtek

Jacek_Z
23-10-2006, 18:54
cztery (a nie jeden) powody dla których samochód biały jest jasny:
samochód który ciągnie ma mały % udział w kadrze to raz,
dwa - jest na skraju zdjęcia (nie jest głównym motywem)
trzy - nie na nim był punkt AF
cztery - jak głowny motyw - granatowy ma byc odpowiedniej jasności - to biel będzie na skraju przepału.

Nauczenie się na co patrzy matryc proponując takie a nie inne naswietlenie to nie jest łatwa sprawa. Albo będziecie bardzo, bardzo wnikliwie analizowac zdjęcia i myślec dlaczego, albo - zmieńcie na CW. Najlepiej miec do pomocy kogoś z doświadczeniem.

Erie
23-10-2006, 18:55
Co do spotkania we Wrocławiu to bardzo chętnie czwartek, piątek - tylko że niestey nie jestem właścicielem Białego Kruka :-(

Po teście z ręką wygląda na to że ja jestem włascicielem białego kruka (dziękuję za to Sławkowi z imfoto). No, chyba, że ktoś wymyśli jeszcze inny test i wtedy moja puszka go obleje. Problem w tym, że zamieszkuję Gliwice i jakoś nie bardzo mam się gdzie ruszyć (koniec miesiąca, do pierwszego daleko, a paliwo/ bilety PKP kosztują :( ). Jednak jeśli ktoś jest z Okolić Śląska i chce pobawić się aparatem np. w sobotę to zapraszam do PMowania.

Pozdrawiam
Erie

Shihan
23-10-2006, 19:02
cztery (a nie jeden) powody dla których samochód biały jest jasny:
samochód który ciągnie ma mały % udział w kadrze to raz,
dwa - jest na skraju zdjęcia (nie jest głównym motywem)
trzy - nie na nim był punkt AF
cztery - jak głowny motyw - granatowy ma byc odpowiedniej jasności - to biel będzie na skraju przepału.

Nauczenie się na co patrzy matryc proponując takie a nie inne naswietlenie to nie jest łatwa sprawa. Albo będziecie bardzo, bardzo wnikliwie analizowac zdjęcia i myślec dlaczego, albo - zmieńcie na CW. Najlepiej miec do pomocy kogoś z doświadczeniem.

Ok. Dzięki - to połaczenie matrycowego z fokusem, tu mi chyba nie idzie. Czegoś nie wiem.

Shihan
23-10-2006, 19:03
Z D70s, nie miałem takich problemów. To tyle.

adam_n
23-10-2006, 19:07
No niestety - CW jest nadal CW, ale przynajmniej wiadomo gdzie mierzy ( ) i jaki jest wpływ pomiaru na efekt końcowy. Wybrany punkt ostrości nie ma tam wpływu (CW) na pomiar światła. Natomiast MATRYCOWY zachowuje się cały czas tak jalby był centralnie ważonym ale dla wybranego punktu ostrości. Paranoja.
Ciekawostka, w folderze reklamowym D80 napisane jest: "Ul epszenia aparatu to między innymi zaawansowany system oceny ekspozycji odziedziczony po D2x i D200. Ocenie podlega: jasność, kolor, kontrast, WYBRANE POLA OSTROŚĆI oraz odległość od aparatu ...."

No to może to działa zgodnie z założeniami :(

pn
23-10-2006, 19:08
Wrzucam zdjecia do mojego testu O-N (okienno-notebookowego).

Dla niewtajemniczonych przypomnienie (kursywa i boldem moje zmiany w cytacie):

1. Wybieram srodkowe pole, ostrosc na budynek za oknem. Zdjecie 1, za oknem naswietlone poprawnie. Wnetrze ciemne.
2. Bez zmiany polozenia paratu wybieram dolne pole, ostrosc na klape czarnego notebooka, Zdjecie 2, naswietlone duzo mocniej, mam przepal na bialym budynku niezly. Za to wnetrze (tam gdzie mam teraz ostrosc) duzo lepiej - ma to sens - tu mam ostrosc, czyli na tym mi zalezy.
3. Z wybranym dolnym polem unosze aparat, nastawiam ostrosc na ten sam budynek za oknem, opuszczam aparat, dolne, wybrane pole AF celuje na czarna klape jak w pkt. 2, ostrosc jest ciagle na budynek, Zdjecie 3 - naswietlone tak jak Zdjecie 1, przy kadrze jak zdjecie 2. Ma to moim zdaniem sens, teraz mam ostrosc znowu za oknem i automatyka aparatu zgaduje, ze skoro tam jest ostrosc, to na tym mi zalezy najbardziej.

Wniosek - pomiar matrycowy uwzglenia bardziej te obszary, na ktore nastawiona jest ostrosc.

(...)

Test:

4. Wszystko jak w punkcie 2, tylko pomiar centralnie wazony - Zdjecie 4, jak zdjecie 1 i 3, naswietlone poprawnie! - wniosek - to juz nie glupawka-automat, tylko pomiar wspomagajacy myslenie fotografa. Ma to sens.

Punkt 1:

źródło (http://img279.imageshack.us/img279/1753/ssc0335kk6.jpg)

Punkt 2:

źródło (http://img324.imageshack.us/img324/5216/ssc0336in5.jpg)

Punkt 3:

źródło (http://img198.imageshack.us/img198/1761/ssc0337ii9.jpg)

pn
23-10-2006, 19:11
Moj prywtany wniosek - wszystko dziala jak nalezy i Nikon ma racje dziwiac sie o co Wam chodzi.

Pomiar matrycowy, automat, uwzglednia najbardziej to, na czym nam zalezy, czyli motyw glowny / miejsce na ktorym jest ostrosc.

Zbigniew
23-10-2006, 19:12
Czy ten teścik może powtórzyć ktoś, kto uznaje, że ma zwaloną puszkę ?

PS.: IMHO ten test pokazuje, że matrycowy = punktowy.

pn
23-10-2006, 19:15
PS.: IMHO ten test pokazuje, że matrycowy = punktowy.

Nie. Jak dalem punktowy na klape notebooka, to przepal byl totalny, niesamowity. Niestety usunalem to foto, jutro powtorze.

Aha - i tutaj jest uwzgledniana odleglosc (miesjce ostrosci), a nie wybrany punkt AF, jak pokazuje test 3!

Natomiast w punktowym miejsce ostrosci nie ma znaczenia.

Jacek_Z
23-10-2006, 19:16
przy takiej rozpietosci tonalnej nie idzie zrobic zdjęcia gdzie wszystkie datale sa wypracowane.
jak dla mnie zdjęcia ostro niedoswietlone - laptop za ciemny. ale ko inny może patrzec na widok za oknem.
Po to sa korekcje w body.

Zbigniew
23-10-2006, 19:19
Nie. Jak dalem punktowy na klape notebooka, to przepal byl totalny, niesamowity. Niestety usunalem to foto, jutro powtorze.

Aha - i tutaj jest uwzgledniana odleglosc (miesjce ostrosci), a nie wybrany punkt AF, jak pokazuje test 3!

Mhmhmmm. Cenna uwaga.
Niemniej powiązanie światła i AF skutkuje tym, że robiąc nawet prosty widoczek (krajobraz) aparat potrafi łatnie naświetlić jak AF trafi tam gdzie jest jasno (np. w niebo), natomiast jest przepał, jak puszkę skierujemy o kilka stopni w dół, np. na las, ziemię. Jest to niestety na tyle nieprzewidywalne (szczególnie gdy się szybko pstryka), że później wychodzą zwykle przepały (bo zwykle celuje się na obiekt, a nie na niebo). Poza tym gdzie tutaj ta cała wielka logika związana z matrycowym - 30 tys. scen ? Heh.

Pozdrowiennia i dzięki za test.

Shihan
23-10-2006, 19:20
Pewnie jutro spróbuję popracować nad tym testem.

pn
23-10-2006, 19:23
Aha, jeszcze uwaga, mam rozdzielony AF i AE. AF na spuscie, AE na przycisku AEL.

Erie
23-10-2006, 19:37
pozwolę sobie jeszcze na jedną uwagę (pytanie) dotyczącą testu notebookowo-okiennego czy jak mu tam

- czy wszystko powoinno być wg testującego poprawnie naświetlone - tzn. zarówno biuro jak i widoczek za oknem, czy też to jest moja nadinterpretacja? ja jak długo pracuję w ciemnym pomieszczeniu i popatrzę za okno (gdzie jest jasno) to tez widzę przepalony obraz przez ułamek sekundy (zanim zwęży się źrenica), a oko ludzkie ma większą dynamikę niż dowolny aparat
- z drugiej strony fakt powiązania parametrów ekspozycji z punktem ustawiania ostrości ma swoje wady i zalety, ale w tym momencie troszkę kłóci się to z ideą matrycowego pomiaru moim zdaniem (lepiej by było, gdyby był pomiar punktowy w centrum, punktowy w dowolnym punkcie AF, centralnie ważony (tu również dużą wagę przyjmuje się z centrum jak pamiętam) i w końcu matrycowy taki jaki był w analogowych Nikonach, ale tak niestety nie jest :( )

pozdrawiam
WP

GrAn
23-10-2006, 19:38
Moj prywtany wniosek - wszystko dziala jak nalezy i Nikon ma racje dziwiac sie o co Wam chodzi.

Pomiar matrycowy, automat, uwzglednia najbardziej to, na czym nam zalezy, czyli motyw glowny / miejsce na ktorym jest ostrosc.

pn - to zdecyduj się w końcu jakiego koloru masz tego kruka:)

A tak z drugiej strony zastanawiam się ,co zrobi matrycowy w zimie jak będzie biało?

Blady
23-10-2006, 19:43

A jak działa matrix z MF i C-AF? Też jest tak kreatywnie powiązany z punktem łapania ostrości? Moim zdaniem wszystko było by extra, jak by można to wyłączyć. Mi pasuje takie wytłumaczenie, ale a. dziwie się, że nikt nie przeczytał o tym w instrukcji, b. co z fotografami którzy chcą matrycowy pomiar ale nie chcą wiązania go z AF z różnych powodów? Czy jak się ostrzy na nieskończoność to też tak matrix działa?
Takie działanie stwarza wiele problemów przy fotografowaniu, bo aparat nie podąża za kadrem z matrixem. Zawsze wydawało mi się, że od blokowania pomiaru światła jest blokada ekspozycji a nie AF....:shock:

Erie
23-10-2006, 19:43
Gran, niektórzy użytkownicy Nikona D80 już robili zdjęcia w górach (gdzie było biało), więc może się podzielą... mam nadzieję

Jacek_Z
23-10-2006, 20:06
bardzo sie cieszę, że wreszcie sie zaczeła dyskusja na zasadzie dlaczego w jakim kadrze co sie dzieje. a nie tylko mi przepala - bez zdjęć.
Erie - test laptopowy - rozpietość tonalna jest zbyt wielka, by dobrze naświetlić laptop i domy za oknem.
Tu tylko technika HDR, bo filtr połówkowy nie ma jak - kształt zbyt skomplikowany.

co do powiązania punktów AF z pomiarem i z odległoscią. Ma to sens. Szczególnie dla poczatkujących uzytkowników. Oni chca głównego motywu zdjęcia poprawnie oddanego. I to otrzymują.
Jak jest aparat skierowany przy krajobrazie poziomo lub nieco w dół to niebo jest prześwietlane.

Zbigniew
23-10-2006, 20:11
Jak jest aparat skierowany przy krajobrazie poziomo lub nieco w dół to niebo jest prześwietlane.

No właśnie. Ale przecież zdecydowana większość zdjęć typu pocztówkowego tak może wyglądać. Jeżeli na pierwszym planie jest osoba, a wiec zwykle obiekt ciemniejszy niż tło (niebo), to też matrycowy zachowa się podobnie, a więc prześwietlenie nieba. Mając niewielkie doświadczenie choćby z Canonami wiem, że 20D na matrycowym (dokładniej pattern), za wszelką cenę w takiej sytuacji nie dopuściłby do skasowania nieba. Nadal uważam że matrycowy to tylko taki nieco ulepszony punktowy :|

Pozdrowienia!

Erie
23-10-2006, 20:20
bardzo sie cieszę, że wreszcie sie zaczeła dyskusja na zasadzie dlaczego w jakim kadrze co sie dzieje. a nie tylko mi przepala - bez zdjęć.
Erie - test laptopowy - rozpietość tonalna jest zbyt wielka, by dobrze naświetlić laptop i domy za oknem.
Tu tylko technika HDR, bo filtr połówkowy nie ma jak - kształt zbyt skomplikowany.

ale ja nie mówiłem o filtrze połówkowym dla testu laptopowego tylko dla tego zdjęcia mostku, a do testu laptopowego pytałem czy autorowi chodziło o oddanie całej sceny idealnie naświetlonej (co słusznie zauważyłeś, że bez HDRa nie jest możliwe)

PS jeśli ktoś chce pobawić się 'białym krukiem' którego chyba posiadam to mój GG to 1277673 (ja idę spać bo już dzisiaj padam na p..k ze zmęczenia)

pn
23-10-2006, 20:26
pn - to zdecyduj się w końcu jakiego koloru masz tego kruka:)

Na pewno nie bialego. Ale moim zdaniem jest dobrze, takie dzialanie mi odpowiada. Moja lepsza polowa bedzie miala poprawnie naswietlony glowny motyw na wszystkich imprezach szkolnych / rodzinnych / gillowo-ogrodowych, a ja po korekcie lub innym sposobie pomiaru uzyskam to co chce.

A tak z drugiej strony zastanawiam się ,co zrobi matrycowy w zimie jak będzie biało?

Zapewne zglupieje i co w tym dziwnego. To automat i robi ile moze jak to automat. Taka malpka w lustrze.

a do testu laptopowego pytałem czy autorowi chodziło o oddanie całej sceny idealnie naświetlonej

Absolutnie nie! w tym wypadku to niemozliwe. Chcialem tylko zbadac jak sie zachowuje matrycowy i dlaczego, i moim zdaniem zachowuje sie dobrze. Jak to automat, probuje oddac intencje fotografujacego.

MarS
23-10-2006, 20:46
Jak dla mnie to Jacek_Z ma w pełni rację, w większości prezentowanych fot - tzn tych "złych" motyw główny był naświetlony właściwie a że inne elementy były przepalone to już wina zbyt dużej rozpietości tonalnej/kontrastu fotografowanej sceny, choć porównując tu przytaczanego D70 to zgadzam się z opiniami że on w takich warunkach zapewne by mniej przepalił ale za to motyw główny byłby niedoświetlony bo ihmo wydaje mi się że jednak rozpietość D80 ma większą.
Aby nie tylko pisać to zapodam dwie fotki, jako że na forum jeszcze nic nie wstawiałem i jakoś to mi nie wychodzi [troche jestem komputerowo uwsteczniony] to zalinkuje moje fotki z plfoto - mam nadzieję że nie łamie jakiegoś regulaminu.

http://plfoto.com/1037459/zdjecie.html#
jest zapewne exif ale tak w skrócie
Pomiar matrycowy, bez żadnej korekty EV. Jest to prawie cały kadr [jakieś 95%]. Ostrzone środkowym polem na krzyż i przekadrowane, słonko było tylko trochę w prawo od krzyża czyli waliło pod dość ostrym kątem w strone obiektywu zresztą widac małego blika. Fotka robiona w trybie P
W dodatku podkreślam że białe chmury wyszły podczas obróbki jak w PSie zapodałem Auto-color [obrabiać za bardzo nie umiem i dopiero się uczę - focić zresztą też] bo na oryginale te białe chmurki były jasno błekitne nawet śladu przepału nie było ale że po Auto-colorze poprawił się kontrast i nasycenie to z dwojga złego wybrałem łądniejsze kolory+mały przepał.

Dla porównania
http://plfoto.com/1037411/zdjecie.html
Pomiar CW, tez bez korekty EV, na szerokość jest to cały kadr obcieta jedynie góra i dół foty mniej więcej po równo tak że powstał prawie kwadrat. Ostrzone na komin schroniska i z tamtego rejonu też dokonany pomiar światła o ile dobrze pamietam. Fota robiona w trybie A. Na 99% był założony polar, ale jeżeli chodzi o poruszany w tym wątku problem przepaleń to chyba nie ma to większego znaczenia.

Innych ustawień aparatu nie pamietam ale jak ktoś umie to pewnie w exifie znajdzie.

Natomiast jako dygresje do wątku przepałowego to w fotce z krzyżem gdzie w chmurkach zbyt jasne elementy występuja na innym niż plfoto portalu ale bardziej wymagającym [tak mi sie wydaje] dostałem zjeby za zły kadr natomiast nikt z oceniających nawet slowem o przepałach nie wspomniał, tak więc wydaje mi się że momętami zbyt mocno skupiamy sie na doskonałości technicznej zapominając że aby fotografia była uznana za dobrą to musi nieść cos więcej niż superostrość i idealne naświetlenie.

BugsBunny
23-10-2006, 20:47
Propozycja:
Zróbcie swoje fotki w NEF. Korzystając z możliwości zmiany ekspozycji w programie ( jakimkolwiek, ja korzystałem z SilkyPixa ) spróbujcie tak skorygowac zdjęcie żeby zniwelować przepały. Jestem przekonany że w wielu przypadkach doprowadzicie do zniknięcia szczegółów w cieniach. Coś za coś.
Mój F80 naświetlał idealnie. Zawsze. Ale na negatywie albo slajdzie. CCD tak nie potrafi.

arra
23-10-2006, 20:55
Propozycja:
Zróbcie swoje fotki w NEF. Korzystając z możliwości zmiany ekspozycji w programie ( jakimkolwiek, ja korzystałem z SilkyPixa ) spróbujcie tak skorygowac zdjęcie żeby zniwelować przepały. Jestem przekonany że w wielu przypadkach doprowadzicie do zniknięcia szczegółów w cieniach. Coś za coś.
Mój F80 naświetlał idealnie. Zawsze. Ale na negatywie albo slajdzie. CCD tak nie potrafi.

CCD potrafi zdecydowanie wiecej niz slajd i o wiele wiecej niz papier foto potrafi zmiescic.

mchwala
23-10-2006, 20:56
Jako przerywnik pozwolę sobie zacytować Kena Rockwella (http://www.kenrockwell.com/nikon/spot.htm):

I never use the spot meter in my Nikons. The Matrix is the main reason I shoot Nikon. I use Matrix almost all the time. You have to be quite a virtuoso in the Zone System to get better results using the spot as opposed to the Matrix meter, and then it still takes more time.

BugsBunny
23-10-2006, 21:16
Arra, chodziło mi o to ( skoro już wywołaliśmy Kena ):

Highlight Rendition: Digital still has a huge problem with highlight reproduction, presuming you, like me, shoot into the sun or other sources of light. Film for hundreds of years has naturally had "shoulders" in its characteristic curve. This means that even with severe overexposure in places that the highlights are rendered naturally on film, even contrasty slide film like the Velvia (http://www.adorama.com/Refby.tpl?refby=rflAID021866&sku=FJRVP36U) I love.

On the other hand, at the dawn of the 21st century digital capture is more linear than logarithmic as film is. This means that digital cameras often have better shadow detail than my Velvia, but can have horrid, unnatural highlights if overexposed even a third of a stop.

Specifically, digital clips hard as soon as you are a few stops over zone V (http://www.kenrockwell.com/tech/zone.htm). This could be OK, however unfortunately in color one of the three color channels (red, green or blue) usually clips first, throwing the hue (color) into all sorts of weird shifts in the areas the image transitions from bright to pure white. This is why digital camera images may show all sorts of nasty, unnatural hue (color) shifts in the brightest areas.

Unfortunately this highlight issue is a basic characteristic of CCD sensors, amplifiers and sampling and quantization electronics and won't be fixed soon. To simulate film's shoulder one needs to add several more stops of highlight capture in the digital camera so the image processing electronics can use this information to simulate a decent shoulder curve. CCDs and the related capture electronics will need about ten times more dynamic range (three stops) than they have today to be able to simulate film's shoulder. Of course negative film has more range still, but that's not really relevant to good photography since the dynamic range of negative film already exceeds what you ought to be photographing. For instance, a negative can be way overexposed and still retain detail in otherwise blown out highlights, if you custom print and burn in those areas. Heck, you can scan a negative from a $6 disposable camera and have more highlight dynamic range than any digital capture system.

The $100,000 three-CCD studio high-definition television cameras around which I work today still have problems with this, and so our cheap $5,000 single-striped CCD digital SLRs will, too. Everyone is working on solving this. This is the biggest image defect in digital cameras today.

Jak ktoś chce to posiedzę troche i przetłumaczę.

arra
23-10-2006, 21:26
Wrzucam zdjecia do mojego testu O-N (okienno-notebookowego).

Dla niewtajemniczonych przypomnienie (kursywa i boldem moje zmiany w cytacie):

Punkt 2:

źródło (http://img324.imageshack.us/img324/5216/ssc0336in5.jpg)

Pn, teraz zalapalem co zrobiles w tym tescie. Niestety nie jest zbyt poprawny, bo nie wyjasnia czy punkt AF ma wplyw na korakcje pomiaru. D70 tez uwzglednia odleglosc i zachowalby sie identycznie. Jezeli chcesz zrobic poprawny test dajacy odpowiedz na pytanie: "czy pomiar uwzglednia to co jest w okolicy punktu pomiaru w momencie mierzenia?" ;) to zrob test w ten sposob:
1. Wyostrz na klapie notebooka dolnym punktem AF i cyknij fote (powinna wyjsc jak na 2)
2. Nastepnie nie ruszajac z miesca aparatu najpierw wcisnij przycisk blokady ekspozycji i dopiro potem wyostrz na klapie i cyknij fotke.

Jezeli wyniki nie beda sie roznic to D80 dziala tak jak D70, czyli dobrze.

arra
23-10-2006, 21:32
Zrobione wczoraj. Wieczorem.
1. D80 ustawienia normal
2. D70 ustawienia normal
3. D80 -0,7 EV

Shihan, mysle ze te przyklady pokazuja dwie rzeczy:
1. Prawdopodobnie D80 naswietla ta scene lepiej (sensowniej) niz D70
2. Przyklad 3 pokazuje ze D80 ma dziwna krzywa fabryczna, lub domyslny kontrast jest ustawiony wyzej niz bylo to w D70

Jako dowod mojej teori (tej o przesadzonym kontrascie) oto Twoja fotka z D70 z kontrastem +20 w PS, czy nie wyglada znajomo?
http://ct.pbase.com/o5/01/47801/1/69057264.dCvEHlGY.d70en6.jpg

Proponuje zatem wybrac wariant, ktory juz tu padal i ustawic kontrast w aparacie na -2, powinno byc po przepalach, kosztem wyrazistosci i nasycenia.

Pozdrawiam

arra
23-10-2006, 21:35
Arra, chodziło mi o to ( skoro już wywołaliśmy Kena ):

OK, teraz rozumiem o co Ci chodzilo i zgadzam sie wpelni z tym co tam napisano, cyfrakom jeszcze daleko, daleko... :)

Jacek_Z
23-10-2006, 21:37
Zbigniew - pocztówki wydaje sie jak ma sie sliczne zdjecia (choc koszmarki tez się zdarzają). Podstawa by takie sliczne zdjęcie zrobić jest dobre światło.
Nie mozna pójść w plener i tak sobie zrobić po prostu zdjęcie na pocztówkę. Tylko wtedy jak pora dnia (godzina, kąt padania swiatła) oraz pogoda jest odpowiednia.
Jak jest nieciekawe niebo, białe, to wtedy stosuje się filtr połówkowy (zdjęcie z mostkiem). Ale i tak to da w efekcie tyle, że rozpietośc tonalna będzie w porządku. Ale zdjęcie nie będzie i tak ładne.

Ta fotografia to nie jest łatwa sprawa. Sprzęt mimo, że automatyczny to trzeba umieć nastawiać, a zdjęcia i tak daje się zrobić wtedy, gdy jest dobre światło - krajobraz, modelki, architektura.
Oczywiście pomijam reportaż, sport itd. bo tu ważne jest co innego, w dodatku tu wspomaga się błyskiem.

Jak nie ma dobrego swiatła, to nie zrobi sie dobrych zdjęć.
Byłem ostatnio dwukrotnie na mini plenerze - dwóch fotografów i dwie modelki. Prawie nie robiłem zdjęć. Nie było dobrego światła. Kolega szalał z aparatem. Ale w domu - okazało się że nie ma dobrych zdjęć od strony technicznej.
Trzeba czasami nauczyć sie w ogóle zrezygnowac z wykonania zdjęcia.
To taki następny etap jak (co niektórzy) nauczycie się idealnie naświetlać. Wtedy zrezygnujecie z fotografowania w niektórych sytuacjach, będziecie robić mniej zdjęć. Przewrotne - ale prawdziwe.

Paradox
23-10-2006, 21:46
Nareszcie zaczyna to przypominać dyskusję. I okazuje się, że problemem nie zawsze jest aparat.
Tyle, że te argumenty podnoszone były już daawno temu.
Już dawno temu przekonałem się, że o tym co wart jest sprzęt łatwo się przekonać w praktyce.
W plenerze od razu wiesz czy masz back focus czy front focus, czy matryca jest krzywa, czy coś doświetla czy prześwietla.
Dlatego fotografowanie tablicy czy rąk w oknie moim zdaniem mija się z celem.
Mój D80 nie zdaje testu z ręką: przepala niebo.
Ale byłem już z nim na 2 plenerach i wiem, że jeśli wychodzi z niego zła fota, to nie jest to wina aparatu, lecz moja.
Idzcie w teren, wyłączcie matrycę, włączcie myślenie i cieszcie się fotografią.
A jeśli coś będzie źle, pomyślcie czy naprawdę winę ponosi bezmyślny sprzęt.
D80 spowodował przerażający rozrost wątków ...

Zbigniew
23-10-2006, 21:56
Z wieloma opiniami z ostatnich postów się zgadzam, macie rację odnośnie myślenia przy robieniu zdjęć i podobnych kwestii. Ja jednak chciałbym dyskutować o samym narzędziu i jego poprawnym wykorzystaniu, a nie na siłę udowadniać, że D80 jest jedynie dla mistrzów, dla osób które wiedzą czego chcą i odpowiednio kręcąc EV i ustawieniami zawsze strzelą to, co chcieli. Poza tym nie pomstuję na pomiar matrycowy w D80 tylko dla zasady, ale chcę zrozumieć jak on działa i co jest przyczyną tego, że zdjęcia zrobione z jego wykorzystaniem są w większości do bani. Jak do tej pory wydedukowałem, że matrycowy zachowuje się jak punktowy (no może z dokładnością do pomiaru odległości czy barwy, ale tutaj nie jestem pewien). Jest to wg mnie nie w porządku, bo to matrycowy miał przecież być tym najbardziej uniwersalnym pomiarem światła, a IMHO stał się tym, co upodabnia D80 do małpki, i to taniej, bo nie radzącej sobie w większości bardzo typowych sytuacji zdjęciowych.

Pozdrawiam, Zbyszek

krisnik
23-10-2006, 22:38

Ma znaczenie wybrany punkt autofocusa. To w nim mierzone jest punktowo światło.
Natomiast ciekawy jest fakt, że gdy przy pomiarze matrycowym wyłączony jest autofocus wtedy ekspozycja nie zależy od wybranego punktu ostrości, choć dalmierz na każdym z czujników działa (ręczne ustawienie ostrości wyświelta kółko w wizjerze).

mchwala
23-10-2006, 22:44
A na jaką odległość nastawia ekspozycję w przypadku, kiedy używa się blokady ekspozycji AEL przed włączeniem autofokusa? Czy może wtedy właśnie uniezależnia się od odległości i zachowuje się bardziej jak na matrycowy przystało (dlatego ci, co blokują ekspozycję mają lepsze rezultaty)?

Erie
23-10-2006, 23:12
buuu, a ja jestem dziwny i nie mam rozdzielonej ekspozycji od ostrości jak Karolina, a coraz to bardziej wymyślne testy puszka zdaje, więc coraz bardziej upewniam się o białości tego kruka (szkoda że inne egzemplarze takie nie są czego bym życzył wszystkim posiadaczom D80)

KECIF
23-10-2006, 23:17
Już kiedyś się wypowiadałem na ten temat, ale temat wraca, więc dorzucę swoje trzy grosze a właściwie cztery zdjęcia dwóch motywów z dwoma trybami pomiaru światła potwierdzające moją opinię. Parametry te same tylko zmieniałem Matrixa na CW, następnie w NXie zapisałem jako JPG.
Oryginał był w Nefie, dla chcących udostępnię. Ktoś wspominał o trybie Auto, więc jeżeli w tym trybie nie pozwolimy mu podnieść lampy to efekty wychodzi podobny do Matrixa. Jestem ciekaw dalszych opinii, tylko mnie nie oskalpujcie ;-)

http://img198.imageshack.us/my.php?image=dsc0965wh9.jpg
http://img193.imageshack.us/img193/3889/dsc0966jk1.jpg

http://img184.imageshack.us/img184/702/dsc0970rz2.jpg
http://img259.imageshack.us/img259/1736/dsc0971je0.jpg

Zbigniew
23-10-2006, 23:22
Jestem ciekaw dalszych opinii, tylko mnie nie oskalpujcie ;-)

Ja tutaj widzę potwierdzenie tego wszystkiego o czym powyżej - niestety nie możesz czuć się wyjątkowo - jesteś jednym z szajki "prześwietlaczy" ;) Myślę, że dopiero zestawienie aparatu, który mierzy wadliwie z tym, który może pomierzyć poprawnie byłoby najciekawszym testem.

mchwala
23-10-2006, 23:30
Co gorsza i tak Panowie z Nikona powiedzą znowu, że właśnie tak ma być.

KECIF
23-10-2006, 23:32
Ja tutaj widzę potwierdzenie tego wszystkiego o czym powyżej - niestety nie możesz czuć się wyjątkowo - jesteś jednym z grupy "prześwietlaczy" ;) Myślę, że dopiero zestawienie aparatu, który mierzy wadliwie z tym, który może pomierzyć poprawnie byłoby najciekawszym testem.

no to tu prośba do Karoliny, bo chyba mam najbliżej do niej, czy nie zechciałby się wybrać w plener ??

P.S.
Jak moja druga połowa zauwazy tego posta to mam prze.... ;-)

P.S.2
co czytam posty nt D80 to więcej zaczynam pić :-)

pn
23-10-2006, 23:33
Ja tutaj widzę potwierdzenie tego wszystkiego o czym powyżej - niestety nie możesz czuć się wyjątkowo - jesteś jednym z szajki "prześwietlaczy" ;) Myślę, że dopiero zestawienie aparatu, który mierzy wadliwie z tym, który może pomierzyć poprawnie byłoby najciekawszym testem.

Wszystkie mierza poprawnie.

Wlasnie spojrzalem pierwszy raz do instrukcji mojego D80, stoi tam jak byk napisane to, co wyszlo w testach.

Co gorsza i tak Panowie z Nikona powiedzą znowu, że właśnie tak ma być.

I beda mieli racje. Polecam lekture instrukcji...

mchwala
23-10-2006, 23:34
Karolina, zrób to dla nas prześwietlaczy, w imię naszego zdrowia psychicznego...

Zbigniew
23-10-2006, 23:35
Wlasnie spojrzalem pierwszy raz do instrukcji mojego D80, stoi tam jak byk napisane to, co wyszlo w testach.

Czy Ty móc oświecić nas trochę bardziej ? :)

PS.: Od kiedy idea pomiaru matrycowego (lub pattern, lub jakkolwiek sie go nazywa) sprowadza się do pomiaru pseudo-punktowego ? Dlaczego w innych Nikonach to działało, a tutaj musieli przekombinować ?

mchwala
23-10-2006, 23:37
Wszystkie mierza poprawnie.
I beda mieli racje. Polecam lekture instrukcji...

Czytałem instrukcję, po wielokroć. Ale mam wątpliwości, czy rzeczywiście wszystkie mierzą tak samo. Także konfrontacja "prześwietlacza" z "nieprześwietlaczem" byłaby bardzo wskazana.

Zbigniew
23-10-2006, 23:39
Czytałem instrukcję, po wielokroć. Ale mam wątpliwości, czy rzeczywiście wszystkie mierzą tak samo. Także konfrontacja "prześwietlacza" z "nieprześwietlaczem" byłaby bardzo wskazana.

Ja też to popieram, bo odwoływanie się do instrukcji jest analogiczne do wizyty w serwisie - i tu i tam wszystko jest dobrze. Gdy bierze się puszkę w rękę i idzie w plener okazuje się jednak, że aparat płata figle.

mchwala
23-10-2006, 23:44
Generalnie czytając instrukcję, tudzież ogólne założenia pomiarów matrycowych, można zakładać, że powinny być one pomiarem podstawowym, do ewentualnego uzupełnienia w określonych sytuacjach innymi rodzajami pomiaru. Pomiar matrycowy w moim D80 w 80% źle dobiera parametry ekspozycji. Czytając wszystkie dotychczasowe dyskusje wszędzie znajduję postulaty, żeby używać punktowego, CW itp. To kiedy i do czego właściwie używać matrycowego?

Zbigniew
23-10-2006, 23:53
To kiedy i do czego właściwie używać matrycowego?

Zasadniczo nigdy i do niczego. Tak samo należy unikać wszystkiego co zielone lub ma w nazwie słowo "tematyczny". Rezygnacja z zoomów też jest wskazana, bo to nieprofesjonalne :)

Jacek_Z
23-10-2006, 23:57
zależy co kto najczęściej fotografuje.
Nie bądźcie takimi egoistami. Nie wszyscy fotografuja to co i wy.
Jak kto bedzie uzywał błysku to moze będzie wolał matryc.
Jak kto nie chodzi na spacery i robił krajobrazów, a na przykład robił portrety we wnetrzach - moze go uzyc. Moze przy makro itd itd.
Jestem przekonany, że statystycznie te body zrobi zdjęcia z odchyłka mniej niż +/- 1 EV w 80% przypadków.
W końcu podobno wprowadzono mu algorytmy z 30.000 róznych scen.
Jak cos jest do wszystkiego, to jest do niczego.
Nie oczekujcie precyzji w tym pomiarze. Precyzyjny jest spot. ewentualnie CW.

mchwala
24-10-2006, 00:08
Faktycznie jeśli chodzi o zdjęcia z flashem to na matrycowym są naświetlone idealnie. Tym bardziej zresztą nie mogę zrozumieć, dlaczego tak fatalnie wychodzą zdjęcia w naturalnym świetle. A precyzji po tym pomiarze oczekuję, chociażby z uwagi na te 30 000 scen, chyba, że wszystkie wzorcowe sceny też ma przepalone :)

Zbigniew
24-10-2006, 00:17
A precyzji po tym pomiarze oczekuję, chociażby z uwagi na te 30 000 scen, chyba, że wszystkie wzorcowe sceny też ma przepalone :)

No bo to jest 29500 scen makro (owady, kwiatki, roślinki - tyle jest tych gatunków ...) oraz 500 scen z lampą :] Przepraszam za sarkazm, ale nie mogę się powstrzymać - Nikon sprzedaje super aparat, który ma do kitu pomiar matrycowy i nie dam sobie wmówić, że akurat ten matrycowy służy do wybranych celów, a w szczególności nie nadaje się do fotografowania sytuacji codziennych. No chyba że wraz z D80 zmieniła się definicja matrycowego, bo jak do tej pory to właśnie ten pomiar miał załatwiać wiele sytuacji "typowych". Podobnie nie przekonuje mnie twierdzenie, że jak się nie nakręcę ustawieniami w aparacie przy zdjęcia to tracę przyjemność z fotografowania i jedyne co, to została mi małpa. A nie pomyślał ktoś (z tych dobrze radzących), że jako amator, chcę mieć zarówno możliwość jechania na manualu, gdy mam czas i robię zdjecia dla przyjemności, jak też wymagam od sprzętu poprawnego działania w auto ? Tak się składa, że D80 zamierzam używać też do celów zawodowych (zdjęcia na konferencjach, spotkaniach, itp.) i nie będę się wtedy bujał z merdaniem EV, bo nie występuję tam jako fotograf i nie mam wtedy na to czasu.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów :)

andrzej500
24-10-2006, 07:42
Do zmartwionych i narzekających.

Trzeba wygrzebać starego Zenita i udać się w plener.
Żadnych baterii ani światłomierzy.

Jak 50 % wyjdzie to można dyskutować o wspomaganiu przez automatykę i komputery.
Bo wtedy wiemy, o czym mówimy, jeśli narzekamy.

Jeśli ktoś jest głodny jakiegoś fajnego obrazka to niech zapomni przez chwilę o tematycznych programach, matriksie (dla babci i dziadka) do robienia kotleta przy obiedzie.

Dajcie sami sobie czas na zrozumienie rzeczy, których nawet się nie spodziewacie.
One zaczną się pojawiać same. Wtedy inni będą wam zazdrościć umiejętności i wiedzy.

Zacznijcie odróżniać zapis 8 bitowy od 12 czy 16.

Przestrzenie barwne srgb od adobe czy innych.

W pewnym momencie lub na jakimś etapie niektórzy dojdą do wniosku, że się nie da czegoś zrobić i potrzebny jest taki lub inny parametr, który jest w tym albo innym sprzęcie. I wtedy to jest moment, kiedy przerośniesz to, co posiadasz.
Wcześniej biadolenie jest rzeczą zbędną.

Każdy rodzaj pomiaru ma swoje zastosowanie. Podobnie jak oprogramowanie komputerowe.
Nikt w programie do księgowania nie robi nefów czy innych plików.
Word do pisania, Exel do liczenia, NC do tego, co trzeba, CS podobnie.

pn
24-10-2006, 07:50
Tak się składa, że D80 zamierzam używać też do celów zawodowych (zdjęcia na konferencjach, spotkaniach, itp.) i nie będę się wtedy bujał z merdaniem EV, bo nie występuję tam jako fotograf i nie mam wtedy na to czasu.

D80 w pomiarze matrycowym naswietla poprawnie motyw glowny, co jest celem wiekszosci pstrykaczy matrycowych na JPGu (taka malpka). Jak chcesz, zeby dzialal inaczej (niedoswietlal w celu unikniecia przepalen przy duzej rozpietosci tonalnej), to ustawiasz kotekte na minus i masz "zawodowo" niedoswietlone, wedle zyczenia.

To tak, jakbys sobie kupil kompakta do celow zawodowych, pelna automatyka i narzekal, ze nie masz czasu, czemu zdjecia nie sa idealne przy rozpietosci tonalnej 20EV!!! Ja chce i juz!!!

Paradox
24-10-2006, 08:44
Zlitujcie się....
Nie jestem jakimś ekspertem, nie posiadam naweł ułamka wiedzy wielu osób z tego forum.
Ale jak dla mnie duża częśc zdjęć, które tu pokazujecie JEST POPRAWNIE NAśWIETLONA
Ludzie trochję więcej pomyślunku. Zanim zaczniecie oczekiwać niemożliwego POMYśLCIE TROSZKE!!!!!!
Oczekujecie pięknego niebieskiego nieba, w każdej sytuacji i jednocześnie wszystkich szczegółów w cieniach ?
Zbigniew :
Już po raz kolejny w tych wątkach w jednym poście piszesz, że gotów jesteś przyznać, że coś robisz źle, a 2 zdania później znowu winę za wszystko przerzucasz na matrycowy pomiar ... Kiedy do Ciebie dotrze, że może jednak istnieje mały cień szansy, że Ty źle korzystasz ze sprzętu ?
Powiedziano Ci to już delikatnie w serwisie, powiedziano też tu.
Będę mniej delikatny i powiem wprost: SPRZĘT JEST DOBRY, TY POPEŁNIASZ BŁĄD !!!!!!!!!!!!!
Dotarło ?

Przestańce wreszcie pstrykać dachy okolicznych domów , ręce, itp itd .
Weźcie się za fotografowanie !!!!
I stanowczo polecam lekturę kilku pozycji na temat fotografowania i światła .
Ale nie tych z serii: fotografia cyfrowa w 5 minut.
Albo sprzedajcie sprzęt, który robi Waszym zdaniem złe zdjęcia.
Ileż można w kółko tłumaczyć, że matryca cudów nie zdziała ?????

Czy naprawdę ma jakikolwiek sens ciągnięcie tego i podobnych wątków przel kolejne setki postów.

Blady
24-10-2006, 08:46
D80 w pomiarze matrycowym naswietla poprawnie motyw glowny, co jest celem wiekszosci pstrykaczy matrycowych na JPGu

Rozumiem, że pomiar matrix nie nadaje się do robienia widoków bo, nie ma motywu głównego? Czy nie jest to typowa sytuacja i została ona pominięta w 30 tys scen algorytmu d80? A wystarczyłoby odczepić ostrość/odległosć od pomiaru ekspozycji... ech...

Cały czas mnie nurtuje dlaczego jednak jedni mają dobrze. Czy napewno w ustawieniach AF nie ma jakiejś opcji związanej z ekspozycją?

Erie
24-10-2006, 08:58
Rozumiem, że pomiar matrix nie nadaje się do robienia widoków bo, nie ma motywu głównego? Czy nie jest to typowa sytuacja i została ona pominięta w 30 tys scen algorytmu d80? A wystarczyłoby odczepić ostrość/odległosć od pomiaru ekspozycji... ech...

Cały czas mnie nurtuje dlaczego jednak jedni mają dobrze. Czy napewno w ustawieniach AF nie ma jakiejś opcji związanej z ekspozycją?

Blady ja akurat jestem jedną z osób, które mają najwyraźniej dobrą puszkę. Ale ja też mam w matrycowym powiązany pomiar ekspozycji z wybranym punktem w którym jest ustawiana ostrość (podobnie jak wszyscy użytkownicy D80). Po prostu część puszek jest faktycznie skopana, duża część jest dobra, a część ludzi próbuje w zły sposób udowodnić że ich puszka jest nie teges.

Zdjęcia mostku np. miały rozpiętość tonalną dużo za dużą aby móc to zarejestrować na matrycy, nawet na błonie byłoby trudno... Ktoś tym testem próbuje udowodnić że jego aparat jest zły, i przykro mówić, ale obojętnie od tego czy faktycznie aparat jest poprawny czy skopany - serwis po obejrzeniu takich zdjęć faktycznie zgodnie z prawdą powie APARAT JEST DOBRY. Bo metodologia testu jest zła - to tak jakby np pokazywać, że matryca ma bad pixele (obojętnie czy hoty, deady czy jakie tam inne) na obrazku który został zakłócony przez szum impulsowy o dużym natężeniu (obojętnie od źródła szumu - czy to gorąca bateria, czy pracujące obok i siejące jak cholera urządzenie elektryczne).

oczywiście przykład jest przejaskrawiony, ale to podobnie jak mostek - tam tez nic nie można było pokazać
btw to zdjęcie (bez szumu) też możnaby uznać za przepalone, gdyby nie to że w domku było ciemno, a na zewnątrz Słoneczko aż waliło po oczach - rozpiętość tonalna była pewnie ze 20 EV jak nie więcej (dla purystów - nie mierzyłem, tylko strzelam) - to jest ogólnie czwarte zdjęcie zrobione moją D80

to tyle kolejnego wpisu do tego wątku
Erie

Blady
24-10-2006, 09:16
[..]Po prostu część puszek jest faktycznie skopana, duża część jest dobra, a część ludzi próbuje w zły sposób udowodnić że ich puszka jest nie teges.

Zdjęcia mostku np. miały rozpiętość tonalną dużo za dużą aby móc to zarejestrować na matrycy, nawet na błonie byłoby trudno...

:) Erie, to wiele wyjaśnia, szkoda, że cała sprawa nie jest taka prosta, jak mi się wydawało. Pozostaje ustalić odpowiednią procedurę testową i najlepiej, jak zrobi to serwis na jakiejś próbce złych/dobrych d80.

Zbigniew
24-10-2006, 09:29
No widzę, że Paradox i andrzej500 uaktywnili się ze swoimi poradami zaczynającymi się od "fotografowanie to sztuka ...". Uważacie, że większość kadrów w tym wątku jest naświetlona poprawnie ? IMO zdecydowanie duża część jest prześwietlona. Powiem Wam, że nie chcę znowu gadać o zenitach, bo to już było kilka wątków wcześniej (i zaciemniało tamten wątek) - nawiazała się natomiast rzeczowa wymiana zdań na temat ustawień aparatu i szkoda, aby zginęła w morzu kolejnych fachowych porad o sztuce. I jeszcze jedno - do Paradoxa - wiesz czemu na początku co trzeciej mojej wypowiedzi przyznaję się, że mogę robić błąd ? Właśnie po to, aby dalej móc rozmawiać o sprzęcie, a nie narażać się na odpowiedzi typu - jak chcesz na matrycowym to kup se pan małpkę. A poza tym i tak pewnie źle coś robisz Ty, a nie aparat.

Pozdrawiam wszystkich.

pn
24-10-2006, 09:29

Nie ma co sie nurtowac tak caly czas, jest instrukcja.

pn
24-10-2006, 09:32
:) Erie, to wiele wyjaśnia, szkoda, że cała sprawa nie jest taka prosta, jak mi się wydawało. Pozostaje ustalić odpowiednią procedurę testową i najlepiej, jak zrobi to serwis na jakiejś próbce złych/dobrych d80.

Ale jeszcze nie widzielismy zlej puszki... wzglednie zdjecia potwierdzajacego jej zlo...

Na razie ustalilismy jak dziala pomiar matrycowy i ze dziala poprawnie, jak to matrycowy.

Shihan
24-10-2006, 09:36
Sesja porównawcza, rynek Wrocław, w środę lub czwartek - zapraszam.
Zbieram zgłoszenia. Są już chętni.

Erie
24-10-2006, 09:39
grrrr, ja nie mogę :( (a chyba byłbym wskazany być, a właściwie nie ja bo ja nie jestem potrzebny tylko moja puszka)

jeśli jest ktoś komu mozna powierzyć puszkę (abym ją odzyskał) i kto będzie przejeżdżał przez Gliwice to może tak by się to dało załatwić (no chyba że komuś na kasie zbywa i mi kupi bilet do wrocka ;) - ja na koniec miesiąca to biedny jestem :( )

jm
24-10-2006, 09:39
Bez dociekania po raz enty, która puszka to biały kruk, która to tylko ecrie, a które pozostałe to kruki szare;)), może w wolnej chwili poczytacie Mroczka "książkę o fotografowaniu". Jest tam taki rozdział "O sposobach na kontrasty", który sam w sobie jest kompendium wiedzy na temat.... wiadomy. Ale jest tam jak dla mnie element jeszcze ważniejszy - człowiek, który na fotografowaniu "zjadł zęby", opisuje jak to jest, kiedy wpada się w jakiś tok rozumowania (często błędny) i za nic w świecie nie można z niego wyjść - tam jest taki przykład - kontrastowa scena, brak warunków, żeby doświetlić - i tok rozumowania " jak to zrobić żeby doświetlić", jak to zrobić żeby doświetlić, jak to zrobić......" i tak przez jakiś czas zanim.... no właśnie eureka! Nie dopytujcie, na czym polegała "eureka", bo lepiej poczytać samemu - zresztą nie jest to jakies epokowe odkrycie - ale w świetny sposób pokazuje, jak człowiek potrafi się czasami zapętlić w swoim rozumowaniu, poszukując rozwiązania jakiejś zagadki, problemu. I mam wrażenie, że niektórzy z Was narzekających tak się właśnie zapętlili - to nic złego, żyjemy w makabrycznie "szybkich" czasach i chcemy wszystko na już na teraz na tę chwilę - czasami się tak nie da. Czasami zrozumienie (to prawdziwe) jak coś działa i jakie ma skutki, i co chcę osiągnąć musi potrwać "chwilę". Książkę czyta się genialnie, jest świetnie napisana. Ja do niej często wracam, jak do dobrej powieści i często czytając jakiś fragment po raz kolejny odkrywam coś nowego, coś czego wcześniej nie dostrzegałam, nie rozumiałam.

Inne moje doświadczenie jest zbieżne z tym co napisał Jacek (chyba on) - z czasem nauczyłam się NIE robić zdjęć - tak właśnie tak. Nauczyłam się szanować każde wyzwolenie migawki, czekam na światło, czekam na moment, często jestem zawiedziona, bo wybioeramy się gdzieś zeby focić a tu zupełnie nie ma światła, wracam z pustymi rękoma....

Jeśli ktoś nie jest w stanie pogodzić się z pewnymi faktami, komuś to body nie odpowiada, ktoś nie ma siły na dalsze próby doradzam pozbyć się tego sprzętu - i mówię to serio! Zero ironii. Przerabiałam to sama - miałam aparat, o którym się powszechnie mówi że "robi" ( nie chwytajcie mnie proszę za słówka!) dobre zdjęcia, ma niskie szumy, pieknie odzworowuje kolory i ma wiele innych przymiotów, jednak ja tego nie widziałam, i też się usiłowałam przekonać, też chciałam TO coś zauważyć, nie udało się. Sprzedałam aparat i choć czuję sentyment, to wydaje mi się, że to była dobra decyzja ale oczywiście czas pokaże...

Pozdrawiam

Shihan
24-10-2006, 09:41
Termin jeszcze ruchomy.

pn
24-10-2006, 09:44
Mam te ksiazke, mnie ona rozczarowala, takie lanie wody, ala opowiesci dziadka Staszka.

Shihan
24-10-2006, 09:47
Bez dociekania po raz enty, która puszka to biały kruk, która to tylko ecrie, a które pozostałe to kruki szare;)), może w wolnej chwili poczytacie Mroczka "książkę o fotografowaniu". Jest tam taki rozdział "O sposobach na kontrasty", który sam w sobie jest kompendium wiedzy na temat.... wiadomy. Ale jest tam jak dla mnie element jeszcze ważniejszy - człowiek, który na fotografowaniu "zjadł zęby", opisuje jak to jest, kiedy wpada się w jakiś tok rozumowania (często błędny) i za nic w świecie nie można z niego wyjść - tam jest taki przykład - kontrastowa scena, brak warunków, żeby doświetlić - i tok rozumowania " jak to zrobić żeby doświetlić", jak to zrobić żeby doświetlić, jak to zrobić......" i tak przez jakiś czas zanim.... no właśnie eureka! Nie dopytujcie, na czym polegała "eureka", bo lepiej poczytać samemu - zresztą nie jest to jakies epokowe odkrycie - ale w świetny sposób pokazuje, jak człowiek potrafi się czasami zapętlić w swoim rozumowaniu, poszukując rozwiązania jakiejś zagadki, problemu. I mam wrażenie, że niektórzy z Was narzekających tak się właśnie zapętlili - to nic złego, żyjemy w makabrycznie "szybkich" czasach i chcemy wszystko na już na teraz na tę chwilę - czasami się tak nie da. Czasami zrozumienie (to prawdziwe) jak coś działa i jakie ma skutki, i co chcę osiągnąć musi potrwać "chwilę". Książkę czyta się genialnie, jest świetnie napisana. Ja do niej często wracam, jak do dobrej powieści i często czytając jakiś fragment po raz kolejny odkrywam coś nowego, coś czego wcześniej nie dostrzegałam, nie rozumiałam.

Inne moje doświadczenie jest zbieżne z tym co napisał Jacek (chyba on) - z czasem nauczyłam się NIE robić zdjęć - tak właśnie tak. Nauczyłam się szanować każde wyzwolenie migawki, czekam na światło, czekam na moment, często jestem zawiedziona, bo wybioeramy się gdzieś zeby focić a tu zupełnie nie ma światła, wracam z pustymi rękoma....

Jeśli ktoś nie jest w stanie pogodzić się z pewnymi faktami, komuś to body nie odpowiada, ktoś nie ma siły na dalsze próby doradzam pozbyć się tego sprzętu - i mówię to serio! Zero ironii. Przerabiałam to sama - miałam aparat, o którym się powszechnie mówi że "robi" ( nie chwytajcie mnie proszę za słówka!) dobre zdjęcia, ma niskie szumy, pieknie odzworowuje kolory i ma wiele innych przymiotów, jednak ja tego nie widziałam, i też się usiłowałam przekonać, też chciałam TO coś zauważyć, nie udało się. Sprzedałam aparat i choć czuję sentyment, to wydaje mi się, że to była dobra decyzja ale oczywiście czas pokaże...

Pozdrawiam

Karolina mam Mroczka, wiem, że szukasz światła, ja też to robię. Mam świetne zdjęcia z D80. Ale czasem, przy zdjęciach reporterskich zaliczam wpadki. Nie robiłem tego 70. Szukam rozwiązania. Ta dyskusja, wymusza różne próby z tym aparatem, czasem ciekawe. I dobrze.

jm
24-10-2006, 09:55
Mam te ksiazke, mnie ona rozczarowala, takie lanie wody, ala opowiesci dziadka Staszka.

W jakim sensie - lanie wody? w takim, że facet nie zagłębia się w szczegółowe podawanie parametrów? Poprzez fakt, że są to "opowieści" dziadka Mroczka - to właśnie dobrze się to czyta:) A fotografia nie jest sprowadzona do cyferek. Takie moje zdanie, każdy ma prawo do swojegop. A wiadomo z gustami się nie dyskutuje:)

Shinan - tak nieśmiało... po cichutku... do reporterki to raczej Canon ;) ale oczywiście tak naprawdę to rozumiem o co Ci chodzi:)