Zobacz pełną wersję : D3s - oficjalnie
Pierwsze info nt. nowego D3s:
http://www.dpreview.com/news/0910/09101403NikonD3shandson.asp
http://www.nikonusa.com/Find-Your-Nikon/Product/Digital-SLR/25466/D3S.html
Byłoby świetne porównanie tego co oczekiwano a co dostaliśmy :)
Ha, ha no i jest - kreci filmy, ma czyszczenie matrycy, czułość 200-12800 z możliwością zwiększenia do odpowiednika czułości ISO 102 400, obróbke rawów w korpusie i co ciekawe zostało te 9kl/s
http://www.europe-nikon.com/product/pl_PL/products/broad/1862/overview.html?utm_source=hp&utm_medium=billboard&utm_content=jpeg&utm_campaign=D3s
http://fotopolis.pl/index.php?n=9738
http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/digitalcamera/slr/d3s/sample.htm
ISO 200 - 12800 (ISO 100 - 102,400 in Boost mode - no to niedługo będzie ISOMILION :D
hijax_pl
14-10-2009, 08:12
Trochę sampli jest tu (http://www.studioimpressionsphotography.com/blog/2009/10/new-nikon-d3s-sample-images-and-video-footage/)
Jak oficjalnie to oficjalnie - http://www.nikon.pl/product/pl_PL/products/broad/1862/specifications.html
Mswilk - jak pisałem info rano to na polskiej stronie jeszcze nic nie było ;-).
Mswilk - jak pisałem info rano to na polskiej stronie jeszcze nic nie było ;-).
Czujnym trzeba być ;)
Trochę sampli jest tu (http://www.studioimpressionsphotography.com/blog/2009/10/new-nikon-d3s-sample-images-and-video-footage/)
niedługo wogóle lampy błyskowe nie będą potrzebne :)
PS Ale filmik tragiczny - prawie jak moja studniówka - efektów przejść od cholery (do zwymiotowania)
Mnie sample z nóg nie zwaliły, widocznie trzeba poczekać na D4. Jedyna wymówka to fakt, że to są jotpegi.
Mariusz888
14-10-2009, 08:41
Ogólnie to przynajmniej po specyfikacji nie zapowiada się żeby właściciele D3 koniecznie musieli zmieniać puszki na D3s ;)
AF-S DX Micro NIKKOR 85mm f/3.5G ED VR -wow !!!!! No to teraz do szczęścia brakuje już tylko 35, 50, 135, 180, 200 -wszystkie DX, Micro i f3.5..... ;-)
dużej poprawy (o ile w ogóle) w iso nie widzę......... no chyba tu tylko jest lepiej: http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/digitalcamera/slr/d3s/img/pic_006b.jpg
Mariusz888
14-10-2009, 08:48
A będzie 600/4 DX? :lol:
A będzie 600/4 DX? :lol:
Koniecznie w wersji Micro -wszyscy którzy fascynują się tym rodzajem fotografi będą mieli piękny orgazm ;-)
Wracając do D3s, mamy kolejnego Nikona z ciut lepszym filmowaniem niż w wcześniejszych modelach -tym razem poprawa jakości obrazu w wysokim iso, w końcu to FX. Jednak na filmy o takiej jakości jaką daje obecnie Canon będziemy musieli poczekać aż pojawią się Nikony następnej generacji......... D4, D800, D400..... jesień 2010 ?
http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/digitalcamera/slr/d3s/img/pic_005b.jpg <------- czy ja dobrze widzę delikatne pionowe krechy ?
Łoooo Jezu. Ten aparat ma "tylko" 12MPx? Kurcze, myślałem, że 24MPx i szczerze mówiąc sample podobały mi się. Teraz już jakoś mniej ;)
Nikon ukłonił się do tych, którzy chcieli podziału linii profi na studio i reportaż.
Eno, co wy gadacie? Jest ZAJEBIŚCIE! ;-)
W swojej puszce używam bez problemu iso6400 i na odbitkach (15x21) wygląda to super. A D3s ma jeszcze lepsze czułości :mrgreen:
Zadziwiajaco dobrze wyglada 6400 na portrecie boksera. Jakby tylko nieznacznie gorzej niz 1600 z D3. W EXIFie stoi, ze NR=off. Az sie nie chce wierzyc (tym bardziej biorac pod uwage co sie dzieje z obrazem przy 12800).
Mnie sample z nóg nie zwaliły, widocznie trzeba poczekać na D4.
Kocham to forum :mrgreen:
Koniecznie w wersji Micro -wszyscy którzy fascynują się tym rodzajem fotografi będą mieli piękny orgazm ;-)
Wracając do D3s, mamy kolejnego Nikona z ciut lepszym filmowaniem niż w wcześniejszych modelach -tym razem poprawa jakości obrazu w wysokim iso, w końcu to FX. Jednak na filmy o takiej jakości jaką daje obecnie Canon będziemy musieli poczekać aż pojawią się Nikony następnej generacji......... D4, D800, D400..... jesień 2010 ?
Raczej 2011
http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/digitalcamera/slr/d3s/img/pic_005b.jpg <------- czy ja dobrze widzę delikatne pionowe krechy ?
Dobrze widzisz.
PS Prośba do moderatorów o połączenie wątków o D3s lub zamknięcie jednego z nich.
Eno, co wy gadacie? Jest ZAJEBIŚCIE! ;-)
ktoś musi marudzić ;)
Zadziwiajaco dobrze wyglada 6400 na portrecie boksera. Jakby tylko nieznacznie gorzej niz 1600 z D3. W EXIFie stoi, ze NR=off. Az sie nie chce wierzyc (tym bardziej biorac pod uwage co sie dzieje z obrazem przy 12800).
Ja bym to porównał raczej do 3200 a nie do 1600, chociaż faktycznie - wygląda nieźle ;-)
Ja bym to porównał raczej do 3200 a nie do 1600, chociaż faktycznie - wygląda nieźle ;-)Przed chwila porownalem to sobie z 3200, i niestety 3200 z D3 wypada bladziuchno do tego 6400. ;)
Ale pogadamy jak sie pokaza RAWy. Cholera wie, jakie ukryte odszumianie wprowadzili w JPGach... ;)
marszull
14-10-2009, 09:27
Roznice w czulosci sa (przynajmniej na samplach) ale czy warte to bedzie roznicy w cenie, okaze sie jak poznamy oficjalne ceny ;-)
PS Tez jestem za sklejeniem watkow o d3s, dwa takie same watki to troche bez sensu
Przed chwila porownalem to sobie z 3200, i niestety 3200 z D3 wypada bladziuchno do tego 6400. ;)
Niech będzie ;-) Sprawdzę w domu ;-) Jednak jakbyś sampelka zapodał nie byłoby źle ;-)
Niech będzie ;-) Sprawdzę w domu ;-) Ladnie to takie sady na oko wydawac? :D
Ladnie to takie sady na oko wydawac? :D
Przepraszam :mrgreen:
Po lewej fragment tla z D3 na ISO 3200 (hala sportowa, lampy ~2700 K) RAW, NR-OFF
Po prawej wycinek z JPGa (portret boksera) ISO 6400, NR-OFF
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img203.imageshack.us/img203/3562/kksbptkb41.jpg)
Jedno trzeba sobie powiedzieć jasno. Tak jak kiedyś Nikon "gonił" Canona w kwestii jakości wysokiego ISO, tak teraz Nikon kopie tyłek konkurencji aż miło. Skoro ISO12800 z D3s wygląda jak ISO3200 z D3/700 to moim zdaniem jest to naprawdę spory skok. I akurat jak dla mnie dobrym posunięciem nikona jest ulepszanie jakości, a nie pakowanie większej ilości mpx.
BTW - no i wiemy już jaka matryca będzie w następcy D700.
marszull
14-10-2009, 10:05
Do moderatorow:
Proponuje przeniesc jeszcze kilka postow z poprzedniego watku o D3s tutaj. Chodzi o te ostatnie posty z juz po premierze aparatu (lacznie z samplami Stiga)
zrobione, choć z kłopotami, bo mi forum "staje"
A wiadomo już kiedy u nas i po ile?
Jeśli to prawda z tymi wartościami ISO, a nie jakiś marketingowy przekręt to fotografowie ślubni będą w raju.
Jeśli to prawda z tymi wartościami ISO, a nie jakiś marketingowy przekręt to fotografowie ślubni będą w raju.Sportowi tez... Koncertowi takze. :D
za fotopolis:
"Biorąc jako odnośnik osiągi modelu D3, (http://fotopolis.pl/index.php?n=6571&p=2) który ma podobną rozdzielczość muszę stwierdzić, że ISO 12800 w modelu D3S odpowiada na pierwszy rzut oka czułości ISO 3200 w modelu D3. Jednym słowem ISO 12800 możemy potraktować w pełni użytkowo, może nie do wydruku mody w formacie A4, ale do zastosowań prasy codziennej czy internetu spokojnie wystarczy. Nikon po raz kolejny ucieka konkurencji pod tym względem, wyznaczając nowe wyśrubowane standardy. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że czułość ISO H1 odbiega nieznacznie od ISO 12800. Wyraźny spadek jakości widoczny jest dopiero na najwyższych czułościach ISO H2 i H3."
fiu fiu
ISO 12800 w modelu D3S odpowiada na pierwszy rzut oka czułości ISO 3200 w modelu D3Troche z tym przesadzili... Jest duzy spadek jakosciowy miedzy 6400 a 12800... O ile w przypadku 6400 mozna mowic o tym, ze jest lepiej niz w 3200 na D3, to jednak 12800 porownalbym raczej do 6400 w D3.
no i waro tez wspomniec - czego chyba nikt nie zauwazyl - ze buffer upgrade jest w standardzie :)
Troche z tym przesadzili... Jest duzy spadek jakosciowy miedzy 6400 a 12800... O ile w przypadku 6400 mozna mowic o tym, ze jest lepiej niz w 3200 na D3, to jednak 12800 porownalbym raczej do 6400 w D3.
Hehe, co ty masz za D3? ;-)
12800 to juz troszkę masakra. Ale 6400 powala na kolana, w cieniach szum jest niczym mydełko fa ;) Zdjęcie z bokserem o którym wspominał Stig , ale trzeba tez brac pod uwage ze było robione obiektywem 400 2.8 VR, co daje napewno zajebistą jakość na którą mało kogo stać :)
Pozdrawiam,
AMI
no i waro tez wspomniec - czego chyba nikt nie zauwazyl - ze buffer upgrade jest w standardzie :)
Kurcze, juz nie moge sie doczekac zachwytow nad jego wspaniala praca z tym jakze oczekiwanym szklem 85mm..........................3.5VR.........DX
i co z tego ze puszka kladzie konkurencje, jak nie ma czego do niej przykrecic?
Hehe, co ty masz za D3? ;-)A Ty masz az tak kiepskie, ze ISO 3200 wyglada jak ta masakra 12800 w D3S? :D
i co z tego ze puszka kladzie konkurencje, jak nie ma czego do niej przykrecic?To prawda... Dolozyliby do tego 24 1.4 AF-S, 135 2.0 AF-S VR i byloby cool... ;)
A Ty masz az tak kiepskie, ze ISO 3200 wyglada jak ta masakra 12800 w D3S? :D
Hehe, no tak Cię zaczepiam ;-) iso3200 to u mnie robocza wartość i wygląda elegancko :] Ale z ciekawości zrobię dziś test w domu na różnych wartościach iso i spróbuję porównać do sampli z D3s ;]
To prawda... Dolozyliby do tego 24 1.4 AF-S, 135 2.0 AF-S VR i byloby cool... ;)
Ale kiedy to Stig, kiedy? Wydaje się niczym nie kończąca się opowieść, albo mantra. Trzeba będzie jescze poczekać rok moża dwa a może dłużej :(
i co z tego ze puszka kladzie konkurencje, jak nie ma czego do niej przykrecic?
ale 7D to chyba nie kładzie co ? bo dopiero co pisałeś, że 7D jest pod każdym względem lepsze od D3s...
kurcze to jak nie ma czego przykręcić do D3s, to co ja przykręcam do D3 ? o kurcze i czym ja zrobiłem dotychczasowe zdjęcia ?
Hehe, no tak Cię zaczepiam ;-) iso3200 to u mnie robocza wartość i wygląda elegancko :] U mnie tez, ale nie da sie ukryc, ze 6400 w D3S wyglada lepiej. :) Niemniej nie zgodze sie, ze 12800 z Ski wyglada jak 3200 z D3. Przeciez widac co sie dzieje z detalami przy tym 12800... Masakra. To bedzie tak samo "awaryjna czulosc" jak teraz 6400 w D3.
Jeżeli o mnie chodzi, to chętnie przyjąłbym D3s, bo wysokich czułości używam bardzo często, jednak dla mnie też poważniejszym problemem są szkła - mianowicie 24/1.4 i 85/1.4 z af-s, ewentualnie coś ciut łuższego, jak stig wspominał ;-) Ale nie mieszajmy tematów.
D3s rulez!!!!!111111jedenjedenjeden
;-)
masz w domu boksera????
;)
Ale kiedy to Stig, kiedy? Wydaje się niczym nie kończąca się opowieść, albo mantra. Trzeba będzie jescze poczekać rok moża dwa a może dłużej :(A jak w koncu wypuszcza to przypieprza cene 10 K i bedzie pozamiatane. ;)
Jeżeli o mnie chodzi, to chętnie przyjąłbym D3sBa! Ja tez... :D Ale jeszcze na leb nie upadlem, zeby wyrzucic na te zmiane 20 kola... :(
Ba! Ja tez... :D Ale jeszcze na leb nie upadlem, zeby wyrzucic na te zmiane 20 kola... :(
Patrząc na obecne ceny D3 nie wydaje mi się, że D3s będzie za 20tyś... obawiam się, że trzeba będzie trochę dołożyć... :(
To jak jeszcze troche dołożysz, to będziesz miał 3x ;)
Sęk w tym, że nie potrzebuję D3x ;-)
Patrząc na obecne ceny D3 nie wydaje mi się, że D3s będzie za 20tyś... obawiam się, że trzeba będzie trochę dołożyć... :(Dziwna troche ta polityka... IMHO D3S powinien po prostu zastapic D3, i wszystko... z maks 10% wyzsza cena.
Z tego co widzę to wolałbym D3s niż D3x
To jak jeszcze troche dołożysz, to będziesz miał 3x ;)Tylko po co komus, kto pracuje glownie z wysokimi czulosciami, D3X? Roznica w poziomie szumow na wysokich ISO bedzie kolosalna...
Tylko po co komus, kto pracuje glownie z wysokimi czulosciami, D3X? Roznica w poziomie szumow na wysokich ISO bedzie kolosalna...
Bo to ma być teraz tak: w swoim studiu masz mieć D3X w torbie masz mieć D3s + D3s , a żonie masz kupić D3
Bo to ma być teraz tak: w swoim studiu masz mieć D3X w torbie masz mieć D3s + D3s , a żonie masz kupić D3Jakie to szczescie -- moge zaoszczedzic 15 K -- nie mam zony! :D
D3s ma jeszcze jedną fajną rzecz - mianowicie cropa 1.2x. Kiedy o tym myślę nasuwa mi się parę rzeczy:
- crop - czyli wycinek kadru - generalnie super sprawa, chociaż wolałbym mniejszego rawa ale z pełnej klatki a nie z cropa (szumy byłyby mniejsze - czasem się to przydaje)
- dla mnie może mieć inną zaletę - mam prowadzące lewe oko i ciężko mi się kadruje patrząc jednocześnie poza aparat drugim, bo mi korpus zasłania ;-) ;-) ;-) a czasami ma to kluczowe znaczenie i jest to rzecz, którą bardzo lubię w ragefinderach ;-) Tutaj zapewne będzie można upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu ;-)
Dziwna troche ta polityka... IMHO D3S powinien po prostu zastapic D3, i wszystko... z maks 10% wyzsza cena.
ale z tego co widzialem na wykresie pozycjonujacym puszki nikona - tak wlasnie jest.
nie bylo tam d3. prawdopodobnie wyleci z oferty.
ale z tego co widzialem na wykresie pozycjonujacym puszki nikona - tak wlasnie jest.
nie bylo tam d3. prawdopodobnie wyleci z oferty.No to akurat jest tak oczywiste, jak 2+2=4, i wlasnie dlatego duzo wyzsza cena bardzo mnie dziwi.
Oki -zrobiłem sobie kilka fotek na 6400 i 12800 i rzeczywiście mogę potwierdzić że widać sporą poprawę, zwłaszcza na 12800 (tu jest o wiele lepiej) :-)
wlasnie dlatego duzo wyzsza cena bardzo mnie dziwi.
Hehehe.... w którymś temacie o spekulacjach na temat tej puszki pisałem, że moim zdaniem cena będzie sporo wyższa niż D3. Pojawiły się wtedy głosy, że nie bo to przecież następca D3, więc cena tylko na poczatku będzie trochę wyższa, a po chwili będzie jak D3... I co? Wykrakałem?
Oki -zrobiłem sobie kilka fotek na 6400 i 12800 i rzeczywiście mogę potwierdzić że widać sporą poprawę, zwłaszcza na 12800 (tu jest o wiele lepiej) :-)
Masz jakieś sampelki?
Przydałby się test na optycznych w ciągu tygodnia :)
Hehehe.... w którymś temacie o spekulacjach na temat tej puszki pisałem, że moim zdaniem cena będzie sporo wyższa niż D3. Pojawiły się wtedy głosy, że nie bo to przecież następca D3, więc cena tylko na poczatku będzie trochę wyższa, a po chwili będzie jak D3... I co? Wykrakałem?I za to wykrakanie powinienes dostac w gebe! :D
Hehehe.... w którymś temacie o spekulacjach na temat tej puszki pisałem, że moim zdaniem cena będzie sporo wyższa niż D3. Pojawiły się wtedy głosy, że nie bo to przecież następca D3, więc cena tylko na poczatku będzie trochę wyższa, a po chwili będzie jak D3... I co? Wykrakałem?
Może sie nie wypowiadaj więcej w wątkach spekulacyjnych, co? :mrgreen:
Przydałby się test na optycznych w ciągu tygodnia :)Tak Ci sie pali z zakupem? :mrgreen:
Jakie to szczescie -- moge zaoszczedzic 15 K -- nie mam zony! :D
Juz teraz rozumiem skad masz tyle sprzetu:mrgreen:
Masz jakieś sampelki?
no tylko to co zrobiłem przed chwileczką swoim D3 na 6400 i 12800 -to pierwsze pomińmy, ale 12800 z D3 w kiepskim świetle........ no wiadomo -zamiast twarzy kumpla jest głównie papka niestety ;-) -a w bokehu co jakiś czas te paskudne punkciory.....
nie ma sensu na sieci tego umieszczać......... lepiej poczekać aż D3s pojawi się w jakimś FJ i zrobić po kilka fotek porównawczych z D3 wtedy ;-)
A może coś w listopadzie ze szkieł niespodziewanie na rynek wprowadzą tak obok 70-200? Coś na pełną klatkę pod choinkę? Kurcze bo co to za polityka wypuszczania puszek bez nowych szkieł ? Ja wiem ze wyszła nowa 50 1.4 ale o to się aż prosiło. Nowego 70-200 nie rozumiem choć go pewnie kupie ale bardziej by się stałki przydały, może nikon nie potrafi ich już robić?
Juz teraz rozumiem skad masz tyle sprzetu:mrgreen::P zyciowa strategia to podstawa... :D
I za to wykrakanie powinienes dostac w gebe! :D
O masz... nie dość, że nie ma żony to jeszcze chce bić nikonowca :-P
:P zyciowa strategia to podstawa... :D
A teraz 90% zonatych kolegow Ci zazdrosci.
Pozostalych 10% kolegow wspolnie spedza z zonami czas przed komputerem:mrgreen:
A teraz 90% zonatych kolegow Ci zazdrosci.No ba! Zeby sie napic piwa, nie trzeba zaraz browaru kupowac (i jeszcze przez cale zycie placic podatek od nieruchomosci). ;)
Ciekaw czy jakość gumy w D3s poprawili ?? :-P
słyszałem że są teraz bananowe ;)
W sumie żeby można było powiedzieć czy jesteśmy przed konkurencją trzebą będzie poczekać jeszcze kilka dni zanim wyjdzie nowa jedynka C.
aj tam, trzeba się cieszyć chwilą, na razie jesteśmy (?) lepsi ;)
No co Wy, przeca 7D jest podobno pod każdym względem lepszy od D3s......... nie tylko tu można o tym przeczytać dzięki koledze R, także na zaprzyjaźnionym forum o tym już piszą (szumy z 7D są na takim samym poziomie jak w D3s -a w ogóle to w D3s są na pewno jakoś nieuczciwie kasowane za pomocą softu, co jest złe i niepoprawne, a jak ktoś twierdzi inaczej to jest goopi, pluje jadem i w ogóle to mowa nienawiści i zazdrości jest).
A wracając do D3s, ciekawy jestem jak działa opcja "redukcji migotania sztucznego światła" podczas filmowania -czegoś takiego chyba w D300s nie ma prawda ?
W sumie żeby można było powiedzieć czy jesteśmy przed konkurencją trzebą będzie poczekać jeszcze kilka dni zanim wyjdzie nowa jedynka C.
Dla sporotwych moze 1d bedzie fajne ale dla slubnych(ja) mimo dobrego wysokiego iso to takie sobie bo crop ma byc 1.3x. Sytuacja rownie ****owa, masz co zapiac a nie masz do czego... Coraz bardziej jestem ku teorii ze oba zarzady N i C ze soba chleja po godzinach..
Coraz bardziej jestem ku teorii ze oba zarzady N i C ze soba chleja po godzinach..
Jak z sieciami komórkowymi. Lepiej się dogadać i wypuszczać różnie pozycjonowane modele (oferty) niż walczyć na jakość/cena i niewiele zarobić :)
I to wszystko za jedyne 4199 Elżbietek. Czyli 1000 więcej za filmowanie i ISO - to chyba grube przegięcie.
http://www.warehouseexpress.com/buy-nikon-d3s-digital-slr-camera-body/p1033851
I to wszystko za jedyne 4199 Elżbietek.
pomyslec, ze byly czasy, kiedy "stary" D3 zblizal sie cenowo do 10k PLN :)
Mariusz888
14-10-2009, 14:02
11,5k zł kiedyś D3 dokładnie chyba kosztował ;)
A D700 w FJ byl za 5kzl. A na dodatek ja mialem na to kase, ale jakos nie bylem przekonany do kupna:/ Ech
kolega kupił D3 za 10800 z polskiej dystrybucji na FV ;) nówka nie śmigana
Adam Trzcionka
14-10-2009, 14:09
11,5k zł kiedyś D3 dokładnie chyba kosztował ;)
d3 - 11,200
14-24 - 4500
sb900 1190
listopad 2008 :)
d3 - 11,200
14-24 - 4500
sb900 1190
listopad 2008 :)
Wtedy to był kraj mlekiem i miodem płynący (no prawie). Ja D700 w dniu premiery kupiłem taniej, niż teraz jest w niejednym sklepie ;-)
Mariusz888
14-10-2009, 14:12
Ceno wróć.... ;) :roll: a tu nowy D3s z linku powyżej 19,5k ;)
I to wszystko za jedyne 4199 Elżbietek. Czyli 1000 więcej za filmowanie i ISO - to chyba grube przegięcie.
Jeszcze bufor (5,3s). Duzo ale jesli iso faktycznei bedzie tak dobre jak sobie wszyscy by sobie zyczyli to cena chyba jest adekwatna.
bylo ?
http://www.studioimpressionsphotography.com/blog/2009/10/new-nikon-d3s-sample-images-and-video-footage/
sam bufor do d3 kosztuje, jesli chcialos sie z tego skorzystac ok 2k PLN
Nie bufor, tylko cała ta operacja w serwisie. Sam bufor, pewnie kosztuje kilkadziesiąt PLN.
No tak ale to jest się jedną sztukę robi, trzeba rozebrać, zmienić gumy, odlutować stary bufor, wlutować nowy dlatego to kosztuje 2K. Inną opcja jest jak na etapie produkcyjnym robot wlutuje kostkę którą Nikon kupił od jakiegoś Tajwańczyka za 2 dolary albo mniej.
Dalej uważam że 4200 Elżbietek to o jakieś 500-600 za dużo.
A nikogo nie interesuje np. Quiet Shutter-release mode ?
Mnie bardzo ale po cichu mam nadzieję że D700s za 6 mies też to dostanie bo na D3s to raczej się nie szarpnę
A nikogo nie interesuje np. Quiet Shutter-release mode ? Nie przyuwazylem... A pisali cos o ograniczeniach w zwiazku z tym trybem?
Próba możliwości w boju :-)
http://www.studioimpressionsphotography.com/blog/
A D700 w FJ byl za 5kzl. A na dodatek ja mialem na to kase, ale jakos nie bylem przekonany do kupna:/ Ech
Nie był nigdy D700 w FJ za 5k. Najtaniej był za 6400 i w tym czasie ja go za tyle kupiłem.
Próba możliwości w boju :-)
http://www.studioimpressionsphotography.com/blog/
Trzeci raz juz sie pojawia ten link. Czytajcie watek, zanim cos wrzucicie.
Nie przyuwazylem... A pisali cos o ograniczeniach w zwiazku z tym trybem?
No jesli on pracuje tak samo jak w D300s to dziala to tak, ze opad lustra i ponowne "naciagniecie" migawki odbywa sie z opoznieniem w momencie kiedy puscisz przycisk migawki. Nieco spada szybkostrzelnosc w tym trybie tak na moje oko do ok 5 fps.
Nie był nigdy D700 w FJ za 5k. Najtaniej był za 6400 i w tym czasie ja go za tyle kupiłem.
Sory, pomylilo mi sie. Mialo byc 5999zl i za tyle widzialem, ale teraz nie dam sobie reki uciac. I po co sie odzywales:P
No jesli on pracuje tak samo jak w D300s to dziala to tak, ze opad lustra i ponowne "naciagniecie" migawki odbywa sie z opoznieniem w momencie kiedy puscisz przycisk migawki. Nieco spada szybkostrzelnosc w tym trybie tak na moje oko do ok 5 fps.A jak mozna porownac sama glosnosc wydawanych dzwiekow do pracy w trybie normalnym?
Sory, pomylilo mi sie. Mialo byc 5999zl i za tyle widzialem, ale teraz nie dam sobie reki uciac. I po co sie odzywales:P
Odzywałem się po to bo piszesz nieprawdę. Jestem pewny, że 6400 to była najniższa cena. Potem już tylko drożał.
A jak mozna porownac sama glosnosc wydawanych dzwiekow do pracy w trybie normalnym?
Subiektywna ocen - jesli zrobic zdjecie od razu, czyli tak jak normalnie - to jest tak o polowe ciszej. Sama praca mechanizmow jest dyskretniejsze i jakby to ujac rozciagnieta dluzej w czasie. Zamiast trzasku (lustra) jest jakby odglos jego przesuwania, wolniejszego
opuszczania.
Natomiast moze byc jeszcze ciszej jesli nacisniesz przycisk migawki i bedziesz go trzymal po wykonaniu fotki, wtedy samo zrobienia zdjecia jest jeszcze cichsze, a odglosy powrotu mechanizmu lustra etc. odbywaja sie w momencie, kiedy ty zadecydujesz puszczajac przycisk migawki (czyli mozesz w tym czasie opuscic puszke odwrocic sie, oddalic etc.)
Dopadnij gdzies w sklepie D300s i zobacz, bo IMHO wszystkie opisy w necie nie oddaja tego, takze wavy na oficjalnej stronie Nikona,
tam mozna posluchaj jak pracuja mechanizmy, natomiast poziomy glosnosci absolutnie toto nie oddaje imho.
Chciałem tylko nadmienić, że nawet najwyższe "akceptowalne" ISO będzie do d..py, jeżeli nie będzie odpowiedniej ilości światła... Ot co...
Chciałem tylko nadmienić, że nawet najwyższe "akceptowalne" ISO będzie do d..py, jeżeli nie będzie odpowiedniej ilości światła... Ot co...
Na pl.rec.foto.cyfrowa piszą o nim "noktowizor" :)
Na pl.rec.foto.cyfrowa piszą o nim "noktowizor" :)
Kolejne pytanie. Czy i na ile zostal poprawiono w takim ukladzie autofocus.
marcin_G
14-10-2009, 15:35
A mnie olśniło! Już wiem po co jest crop 1,2x. Wszyscy wiemy, że 35/1,8G praaaaawie kryje FF. Jesli na kropie 1,2x okaże się, że mamy obraz w całym kadrze, to może oznaczać, że Nikon uznał, że temat nowoczesnej, jasnej 35-tki ma zamknięty na kilka lat..... :( Obym się mylił....
A mnie olśniło! Już wiem po co jest crop 1,2x. Wszyscy wiemy, że 35/1,8G praaaaawie kryje FF. Jesli na kropie 1,2x okaże się, że mamy obraz w całym kadrze, to może oznaczać, że Nikon uznał, że temat nowoczesnej, jasnej 35-tki ma zamknięty na kilka lat..... :( Obym się mylił....
Obyś się mylił
Wypluj te słowa.
warto było czekać z zakupem D3 myślę że gdy D3s będzie tylko droższe o 1500-2000zł to będzie bomba!
I to nowe 85 micro też może przypasować do tego cropa.
warto było czekać z zakupem D3 myślę że gdy D3s będzie tylko droższe o 1500-2000zł to będzie bomba!
wydaje mi się że D3s będzie sporo droższa niż D3
Raptem o 200$ droższa niż 3 na starcie. Kto pamiętał po ile wtedy było D3? Stig chyba pamięta ;)
Ja pamiętam, bo na początku grudnia 2007 zanabyłem za 15099 zł.
A tu jeszcze jedno video z D3s: http://marcusbell.smugmug.com/Portraits/Bohl-Family-Portraits/9959956_gjn6a/1/#680276140_PyvwW-A-LB
chyba Wam sie nudzi :)
Niuuuu :-P Baner na głównej jest juz passe :mrgreen:
Raptem o 200$ droższa niż 3 na starcie. Kto pamiętał po ile wtedy było D3?...
Mam z początku grudnia 2007 - pierwsza dostawa do FotoPlusa w Kraku. 15tys. PLN brutto.
http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/digitalcamera/slr/d3s/sample.htm
niektore sample az z lutego, dlugo chyba testowali ten sprzecik, albo czekal na klepniecie u ksiegowych ;)
Dobra, panowie - ktoś wie co jest grane? Pionowy banding przy iso 640?
http://chsvimg.nikon.com/products/imaging/lineup/digitalcamera/slr/d3s/img/pic_005b.jpg
koncepcja wydaje sie sluszna! crop 1.2 i wiekszosc szkiel DX sie nadaje. nie sa za jasne, ale za to iso pierdylion... constans.
Dobra, panowie - ktoś wie co jest grane? Pionowy banding przy iso 640?
http://chsvimg.nikon.com/products/imaging/lineup/digitalcamera/slr/d3s/img/pic_005b.jpg
w ktorym miejscu, bo patrze i jakos nie widze?
na dole po lewej stronie.. zdjęcie z orłem
faktycznie coś tam jest
prawie na całej focie to widać (poza orłem) -wspominałem już o tym kilka/naście postów temu..........
Na lestsgodigital już zdążyli zrobić wstępne review: http://www.letsgodigital.org/en/23422/nikon-d3s-review/
I jeszcze video z Francji: http://www.fotografie.fr/fotoforum/viewtopic.php?f=33&t=434&p=1572#p1572
sitkompower
14-10-2009, 18:52
prawie na całej focie to widać (poza orłem) -wspominałem już o tym kilka/naście postów temu..........
Te kreski widac bd. na zielonkawym tle, gesto sadzone ( powieksz fotke)
Witam.
Czekałem na ten aparat. Niestety muszę przyznać że się rozczarowałem.
1. Wycofano D 3
2. Cena nieadekwatna do wprowadzonych zmian - praktycznie tylko soft.
3. Film nie w Full HD
Przeczytałem cały wątek i wszystkie związane z nim linki.
Z pewnością go nie kupię.
Pozdrawiam.
Czekałem na ten aparat. Niestety muszę przyznać że się rozczarowałem.
1. Wycofano D 3
Calkiem naturalna kolej rzeczy... Skoro czekales na ten aparat, to co Cie obchodzi, ze wycofano D3? :D
2. Cena nieadekwatna do wprowadzonych zmian - praktycznie tylko soft.Mylisz sie...
3. Film nie w Full HDFaktycznie -- straszny babol! :D Bo miedzy 1080 a 720 jest naprawde przepasc, i z 720 nie da sie zrobic nic uzytecznego, a juz tym bardziej tego ogladac...
Przeczytałem cały wątek i wszystkie związane z nim linki.
Z pewnością go nie kupię.Baaaardzo mi przykro. :(
Hej.
Skala ISO jak po ostrej dewaluacji złotówki.
Faktycznie, nie długo będzie milion :-D
Generalnie model D3s mi się podoba.
Troszkę szkoda, że nie podciągneli matrycy do 16 mln pix w FX :neutral:
Pozdrawiam
12mpix w zupełności każdemu starczy:)
12mpix w zupełności każdemu starczy:)
Wiesz... tylko niektórzy źle się czują z tym, że ktoś ma korpus, który ma tych milionów np. 24 ;)
Ja jestem zdania, że 12 jest OK i niech się firmy skupiają na większym DR, lepszym ISO etc.. a nie wyścigach na mpx.
Wiesz... tylko niektórzy źle się czują z tym, że ktoś ma korpus, który ma tych milionów np. 24 ;)... a ktory to z kolei kiepsko sobie poradzi w slabym oswietleniu...
Cos za cos. :)
Tez bym chcial miec 2x D3S i do tego D3X. Ale 98% moich zlecen konczy sie na 50x70, a te dwa pozostale procenty, to i tak drukuje dla ludzi, ktorzy nie widza roznicy miedzy jakoscia obrazu z malpy a z lustrzanki, wiec dla nich wystarczy ze jest ostro i poprawna ekspozycja, i juz sa zachwyceni. :)
A mnie olśniło! Już wiem po co jest crop 1,2x. Wszyscy wiemy, że 35/1,8G praaaaawie kryje FF. Jesli na kropie 1,2x okaże się, że mamy obraz w całym kadrze, to może oznaczać, że Nikon uznał, że temat nowoczesnej, jasnej 35-tki ma zamknięty na kilka lat..... :( Obym się mylił....To ma sens. Ale jaka to oszczędność dla kieszeni. 35/1.4 na FF będzie kosztowało 5x drożej niz 35/1.8 DX.
To ma sens. Ale jaka to oszczędność dla kieszeni. 35/1.4 na FF będzie kosztowało 5x drożej niz 35/1.8 DX.
Do tego nie trzeba cropa 1,2, ladnie to chodzi z cropem 5:4 :)
Pawel Pawlak
14-10-2009, 21:18
jeśli to iso naprawdę okaże się w RAWach 1-1.5EV lepsze niż d3/d700 + zauważalnie poprawiona została DR to bardzo dużo jak na wersję "s". Z pewnością poprawiono także szybkośc AF (tak jak w d300s vs d300), pojawiły się odpowiednie "pstryczki" poprawiające ergonomię i do tego filmy - szkoda że nie fullHD i "tylko" 24fps, ale to co pokazał vincent munier, mnie jakością przekonuje (zwłaszcza że zanim zacząłbym robić filmy komercyjnie to i tak pewnie wprowadzono by d4 albo d5 z fullHD ;) ) No i do tego wreszcie większy bufor !! Crop 1.2 też jak najbardziej mile widziany - po pierwsze rzeczywiście może przyda się do szkieł DX, po drugie - przy szybkich seriach, gdzie 8.5mpix może starczyć pozwoli zaoszczędzić około 25-30% na pamięci na kartach no i pewnie jeszcze o tyle samo zwiększy bufor.
D3s nie jest dla mnie, ale was pocieszę: pamiętajcie, że D3 był następcą D2 i był .... tańszy.:-D. Wiem, sytuacja jest inna i dlatego prorokuje tak: Za wideofilmowanie wartość wzrasta o 1 tys, za bufor o 1 tys i za zysk na szumach o 1 EV o kolejny 1 tys. To daje z 19 tys na starcie, szybko spadnie do 16 tys - obecnej cenie D3.
Autentyczne - moje D700 jest o 2/3 EV czulsze niz D3 wilka 325. Może mam jakąś przejściowa matrycę :):):)
720p = biedaaaaa... wole Canona :mrgreen:
wyjdź ! :-P
;)
Daj szanse, ledwo wlazlem :mrgreen:
Aparat mi sie podoba, ale mogli dac fullhd, a nie jakas popierdziawke do obrabiania na Atari ;)
fpysk? ;-) :mrgreen:
http://www.youtube.com/watch?v=R46ca9zBP4A&feature=player_embedded ahh ohh
jak było, to sorry. przejrzałem cały wątek..
fpysk? ;-) :mrgreen:
O! o! jaki grozny :razz: :razz: :D
czad ! :)
jak było, to sorry. przejrzałem cały wątek..bylo
jak ktos to znajdzie w uczciwej jakosci, to poprosze o link.
bo to co jest to profanacja... lepiej niz nokia n95, ale grzech ogladac.
za dobry czlowiek, ten Munier, zeby jego prace w takiej kaszaniastej
jakosci ogladac
rychu_cmg
14-10-2009, 23:38
szum i jakość z ISO 12800 z D3s wydaje mi się porównywalne z ISO 1000 z D200.
Pawel Pawlak
15-10-2009, 00:10
szum i jakość z ISO 12800 z D3s wydaje mi się porównywalne z ISO 1000 z D200.
a biorąc pod uwagę że przy starannym wywoanie iso1000* z d200 (nawet jeśli jest kukadrowaney do 8mpix) nadaje się na naprawdę spore powiększenie (wiem jak wygląda format 33x48 a niebawem zobaczę 80x56cm) więc z iso 12800 z d3s można zrobić cuda ;)
*oczywiście zależnie do tego co, gdzie i kiedy ;)
PS. generalnie ta prawda może tyczyć prawie wszystkich oferowanych na rynku DLSRów, ale nie ze wszystkim miałem styczność ;)
Skoro wyszedł już D3s to może pora pogadać o D4 ;) ?
Czulosc super jakosc tez mi pasuje... ech d700 pojdzie na aukcje albo forum. Coz kawal dobrego aparatu.
no dobra, to kiedy d700s? polowa kwietnia? za 8999? :)
w zwiazku z brakiem oczekiwanych szkiel kolejny komentarz na stronie Thoma Hogana
The missing lenses. Let me state this up front: we pretty much know there's new 24mm and 85mm primes in the pipeline. Heck, so far into the pipeline that the specs are well known. But for some reason we're suddenly getting US patents filed for lenses prior to announcement. I think that indicates that Nikon has slowed putting lenses into production (more on that in a bit). I know of at least three other lenses that should be in production, as well, but that we've had no announcement for. The funny thing is, the great companies keep product cycles cranking through recessions. Indeed, they often introduce entirely new product lines (consider Apple introducing the iPod during the previous recession). So a message to Nikon: if you've got the goods, deliver them. The users are waiting. A new 85mm AF-S VR would sell out the first production run, so what's with the caution? So far this year, Nikon has announced fewer lenses than expected (5 announced, 7+ expected). This leads us to believe one of three scenarios is active: (a) there's another announcement coming late this year; (b) Nikon has slowed launches, probably due to economy-based cautiousness; or (c) Nikon's glass production is once again constrained, and putting sold-out lenses back into production has pushed back the introduction of new lenses. I personally think it's mostly C with a bit of B thrown in, which means we may actually see A late in the year.
D3s nie jest dla mnie, ale was pocieszę: pamiętajcie, że D3 był następcą D2 i był .... tańszy.:-D. Wiem, sytuacja jest inna i dlatego prorokuje tak: Za wideofilmowanie wartość wzrasta o 1 tys, za bufor o 1 tys i za zysk na szumach o 1 EV o kolejny 1 tys. To daje z 19 tys na starcie, szybko spadnie do 16 tys - obecnej cenie D3.
Autentyczne - moje D700 jest o 2/3 EV czulsze niz D3 wilka 325. Może mam jakąś przejściowa matrycę :):):)
To ciekawe, zwłaszcza po mojej krótkiej wymianie zdań na temat iso ze stigiem ;-)
To ciekawe, zwłaszcza po mojej krótkiej wymianie zdań na temat iso ze stigiem ;-)Porownanie w domu zrobiles, czy nie? :)
Porownanie w domu zrobiles, czy nie? :)
Zgadnij :mrgreen:
Jako usprawiedliwienie - wyklejałem album do 1 w nocy i potem padłem na ryjek (wstaje o 6:00) ;-)
Jako usprawiedliwienie - wyklejałem album do 1 w nocy i potem padłem na ryjek (wstaje o 6:00) ;-)Zdyscyplinowany chopak! :D Ja tam wstaje jak mi sie uda... ;)
Co do tych roznych czulosci -- nie wiem jak Jacek to porownywal, ale 2/3 EV to jest dosc sporo. Ja tam bym na miejscu wilka reklamowal tego D3. ;) No chyba, ze moje robia tak samo...
Z podobnych ciekawostek -- moj 24-70 tez jest jasniejszy od 70-200 o jakies 1/3 EV. :)
Zdyscyplinowany chopak! :D Ja tam wstaje jak mi sie uda... ;)
Hehe, zazdraszczam :mrgreen:
Co do tych roznych czulosci -- nie wiem jak Jacek to porownywal, ale 2/3 EV to jest dosc sporo. Ja tam bym na miejscu wilka reklamowal tego D3. ;) No chyba, ze moje robia tak samo...
Z podobnych ciekawostek -- moj 24-70 tez jest jasniejszy od 70-200 o jakies 1/3 EV. :)
Że dwa różne szkła mają minimalnie różną jasność można jeszcze jakoś zrozumieć, ale ciężko mi uwierzyć, że dwie puszki z tymi samymi matrycami mają aż tak sporą różnicę w jasności. W sumie można zrobić test, bo jakby nie patrzeć, 2/3 ev to bardzo dużo.
Dziwne też, że D3 ciemniejszy a nie odwrotnie ;-)
Pawel Pawlak
15-10-2009, 10:06
nie chce mi się wierzyć żeby w kalibrowanych czułosciach d700 od d3 róznił się o 2/3EV. DXOmark także tego nie wykazywał i ile pamiętam.
natomiast rzeczywiści może być ciekawie z d3s - sądząc po ostatnich ruchach canona, jednym ze skutecznych sposobów poprawiania jakości najwyższych wartości iso, jest realne zaniżanie ich wartości ;) Najlepiej im wyższe iso, tym wieksze przekłamanie. I tak może się okazać że iso 102.400 w d3s to tak naprawdę iso25.600 w d3 ;)
I tylko pamiętajcie o jednym. Wiele zależy od sposobu robienia tych testowych zdjeć. Dobry wybór tematu, właściwe oświetlenie i nawet ISO3200 z D200 było używalne. Te "reklamowe" zdjęcia są zazwyczaj robione przez ludzi, którzy doskonale wiedzą jak takie coś należy robić.
no dokładnie -można odpowiednio z D3 zrobić fotkę i na iso 12800 też spoko jest ;-)
http://212.51.209.43/~fatman/D3/iso12800/DSC_0509.jpg <----- taki przykładzik ;-)
no dokładnie -można odpowiednio z D3 zrobić fotkę i na iso 12800 też spoko jest ;-)
http://212.51.209.43/~fatman/D3/iso12800/DSC_0509.jpg <----- taki przykładzik ;-)NR-off? :D
eeee, mocno prześwietlone i zjechane przy wywoływaniu w dół ;-)
Pawel Pawlak
15-10-2009, 13:11
tego chyba jeszcze nie było ? http://imaging.nikon.com/...ng/lineup/microsite/d3s_d3x/special/en/index.html (http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/microsite/d3s_d3x/special/en/index.html)
Hmm... Ale o co chodzi???
W tym miejscu warto jeszcze wspomnieć o prędkości działania autofokusa w trybie podglądu na żywo. Widać, że Nikon popracował nad tą funkcją i jest dużo lepiej niż w modelu D3. Nikon D3S ostrzy szybko i bezgłośnie nawet bez użycia zdalnego mikrofonu. Dzięki temu funkcja nagrywania klipów wideo jest w pełni użyteczna i może sprawić dużo radości.
P.S.
Tu też ciekawie... co to za "Performance" na osi pionowej? Chyba tylko/aż FPSy?
http://fotopolis.pl/obrazki/NikonD3sline-up.jpg
ze nieslychac na filmie silnika obiektywu (??)
P.S.
Tu też ciekawie... co to za "Performance" na osi pionowej? Chyba tylko/aż FPSy?
http://fotopolis.pl/obrazki/NikonD3sline-up.jpg
chodzi o to, że D700 jest tylko ciut lepszy niż D90 ;)
a jeszcze generalnie w kwestii pszuki warto wziac poprawke na rozne drobne zmiany ktorych czytajac specyfikacji nie widac, a ktore na pewno wyjda w uzytkowaniu
ja to widze w relacji D300s a D300 (awb, drobne roznice w pomiarze ekspozycji etc, zachowanie autofocusa etc.)
cypherdid
15-10-2009, 14:06
Świetna puszka. Chyba niczego jej nie brakuje.
Jak tak patrzę na sample z linka Pawła Pawlaka (klik (http://imaging.nikon.com/...ng/lineup/microsite/d3s_d3x/special/en/index.html)), to mam wrażenie, że różnica jest na poziomie 1ev względem D3
Koło kwietnia/maja może będzie w znośnej cenie ;-) ;-) ;-)
:P zyciowa strategia to podstawa... :D
hah! skad ja to znam :D
ale jak Cie 'szczeli' to zobaczysz :mrgreen:
mnie 'czymie' i 'czymie' :mrgreen:
pozdr.
tego chyba jeszcze nie było ? http://imaging.nikon.com/...ng/lineup/microsite/d3s_d3x/special/en/index.html (http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/microsite/d3s_d3x/special/en/index.html)
(...)Bill Frakes (...)
Familiar with the legendary D3's high ISO performance (he has 32 of them) (...)
:shock: Brak pytań :lol:
Pawel Pawlak
15-10-2009, 15:59
Jak tak patrzę na sample z linka Pawła Pawlaka (klik (http://imaging.nikon.com/...ng/lineup/microsite/d3s_d3x/special/en/index.html)), to mam wrażenie, że różnica jest na poziomie 1ev względem D3
Koło kwietnia/maja może będzie w znośnej cenie ;-) ;-) ;-)
Myślę że trzeba poczekać na bezpośrednie porównanie i to rawów a nie JPGów. Ale patrząc na niedoświetlane zdjęcia z iso12800 przy czasach dłuższych niż 1/100 i f4 czy 5.6 odnoszę wrażenie że poprawa może być większan niż 1EV w zakresie szumów i chyba jeszcze większa w zakresie DR na tej czułości. Aż się nie chce wierzyć...
Myślę że trzeba poczekać na bezpośrednie porównanie i to rawów a nie JPGów. Ale patrząc na niedoświetlane zdjęcia z iso12800 przy czasach dłuższych niż 1/100 i f4 czy 5.6 odnoszę wrażenie że poprawa może być większan niż 1EV w zakresie szumów i chyba jeszcze większa w zakresie DR na tej czułości. Aż się nie chce wierzyć...
Taaa... chyba się pospieszyłem nieco. Napisałem to po obejrzeniu zdjęć Frakesa. Teraz oglądam prace muniera i... kopara w dół. Wygląda mi to na sporo więcej niż 1ev... Chociaż wiele zależy od światła, umiejętności, kadru itp. W praktyce pewnie nie będzie aż takiej przewagi.
Stawiam ciągle na 1ev, max 1.5, co i tak oznacza w zasadzie przepaść ;-)
te odszumianie to programowo poprawili algorytm czy cos z hardware robili? pewno to i to, ale może więcej w tym software niż hardware upgrade
woytec60
15-10-2009, 20:11
Filmy z Nikona D3s z czułością ISO 102 400! (http://gadzetomania.pl/2009/10/15/zobacz-filmy-z-nikona-d3s-z-czuloscia-iso-102-400/)
Niedługo już nie będzie potrzeba światła do fotografowania i filmowania? :roll:
Oby wyszedł d700s z tą czułością do 10k i do końca tego roku. Mam 15tyś do wydania i pali mnie aby coś kupić :) Przymierzałem się nawet do 5d mk II ostatnio. Boje się niestety tego (podobno lipnego) AF. Nikogo niestety, nie znam kto ma ten aparat zebym sam mógł zobaczyć jak to jest rzeczywiście z focusem. Przemawia do mnie fakt, że znani fotografowie robią piątkami foty i jakoś sobie radzą, z drugiej strony robić po 10x to samo ujęcie żeby mieć pewność czy wyszło... :/
Tylko co to za strona z tymi filmami, mają niekompetentną osobę, która tam pisze:
Nikon powoli przerywa wojnę na megapiksele. Widać, że japoński producent skupił się na poprawie jakości i wydajności matryc, zamiast na ilości megapikseli. Możemy być z tego bardzo zadowoleni i miejmy nadzieję, że po rozum do głowy pójdzie także Canon oraz inni producenci sprzętu fotograficznego.To nie przegrana, a pozycjonowanie jak z D2X i D2H.
te odszumianie to programowo poprawili algorytm czy cos z hardware robili? pewno to i to, ale może więcej w tym software niż hardware upgrade
na forach zagranicznych czytalem o modyfikacjach matrycy - mikrosoczewki i jakstam elektronika
woytec60
15-10-2009, 21:16
Tylko co to za strona z tymi filmami, mają niekompetentną osobę, która tam pisze:
To nie przegrana, a pozycjonowanie jak z D2X i D2H.
Też na to zwróciłem uwagę ;)
Strona jest od gadżetów a aparaty pojawiają się tam rzadko więc nie ma co narzekać.
Zalinkowalem bo film niesamowity.
Nikon powoli przerywa wojnę na megapiksele
To nie przegrana, a pozycjonowanie jak z D2X i D2H.
Jedna literka G, a taka zmiana. Czytać uważnie się uprasza.
Niektórzy spece od "szumów" już zauważyli że ISO 12800 to tylko ciekawostka (przydałaby mi się taka ciekawostka w D200 ) a po wykręceniu krzywych w nieużywane przez nikogo zawijasy pokazał się banding :) Jak to dobrze że ta puszka się pokazała , "fotografowie" mają co robić przed komputerami , nie będą łazić po lesie i stresować zwierzaków akurat w weekend wybieram się pomarznąć troszkę :)
zebrantez
15-10-2009, 22:40
Nie doczytałem się więc dopiszę... W UK Można sobie zamówić za £4199.00 = 18900zl dostepny bedzie od końca listopada
Pawel Pawlak
15-10-2009, 23:10
Oby wyszedł d700s z tą czułością do 10k i do końca tego roku. Mam 15tyś do wydania i pali mnie aby coś kupić :) Przymierzałem się nawet do 5d mk II ostatnio. Boje się niestety tego (podobno lipnego) AF. Nikogo niestety, nie znam kto ma ten aparat zebym sam mógł zobaczyć jak to jest rzeczywiście z focusem. Przemawia do mnie fakt, że znani fotografowie robią piątkami foty i jakoś sobie radzą, z drugiej strony robić po 10x to samo ujęcie żeby mieć pewność czy wyszło... :/
skoro starcza Ci IQ w 5d2 to po kiego Ci czekać (i pewnie się nie doczekać) na d700s ? przecież d700 da Ci na wysokich iso nie rosze efekty niż 5d2 a puszka generalnie lepsza.
Nie zdziwiłbym się, gdybyś na d700s z matrycą z d3s nigdy się nie doczekał; wprowadzenie na rynek d3s z nową, poprawioną matrycą sensowniej niż do tej pory pozycjonuje zarówno d3s jak i d700, zwłaszcza że matryca d700/d3s nie jest ułomna i nie ma się czego wstydzić. Niesądzę, żeby d700 kwalifikował się do poprawki ;)
Nie zdziwiłbym się, gdybyś na d700s z matrycą z d3s nigdy się nie doczekał; wprowadzenie na rynek d3s z nową, poprawioną matrycą sensowniej niż do tej pory pozycjonuje zarówno d3s jak i d700, zwłaszcza że matryca d700/d3s nie jest ułomna i nie ma się czego wstydzić. Niesądzę, żeby d700 kwalifikował się do poprawki ;)
No, ale tak było z D3 i potem D700.
Moim zdaniem, za jakiś czas, jak najbardziej będzie D700s z matrycą z D3s.
Pawel Pawlak
15-10-2009, 23:19
no tak, tylko że teraz nikon ma 2 bardzo dobre matryce FXowe o takiej samej rozdzielczości i ma już aparat FX o nadal niesamowitej wydajności w segmencie cenowym 2500-3000$. Wydaje mi się że sytuacja tynkowa jest zupełnie inna.
Pawel D700s z matryca D3s na 99,9% bedzie... prawo serii... jesli to jest nieco inna/zmodyfikowana matryca niz w starej trojce, to taniej im wychodzi klepac matryce w wiekszych seriach niz krotszych (koszty produkcji).
Tyle ze biorac poprawke na cykl produkcyjny Nikona na D700s jest jeszcze za wczesnie, body na rynku jest w zasadzie dobry rok... takze jeszcze troche...
Pawel Pawlak
15-10-2009, 23:31
pytanie jak bardzo różnią się linie do matryc D3 i d3s ? Zobacz jak jest z matrycą d3x i a900 one też się różnią w obrazowaniu - a myślisz że sony ma specjalną linie tylko do matryc d3x ? mi się wydaje że nie...
Nie wiem jak będzie, w każdym razie jeśli matryca d3 i d3s nie wymagaja drastcznie innych lini to sensowne wydaje mi się utrzymanie ich obu w ofercie (co nie zmienia faktu że z miłą chęcią zobaczyłbym d700s z poprawioną matrycą ;) )
Pytanko odnosnie tego ISO "milijon". Czy ta wartosc jest "czulsza" niz ludzkie oko? Chodzi mi o to, czy w wizjerze nic nie bedzie widac, a na zarejestrowanym zdjeciu niedzwiedzia z czarnym kotem w gawrze?:mgreen:
Że dwa różne szkła mają minimalnie różną jasność można jeszcze jakoś zrozumieć, ale ciężko mi uwierzyć, że dwie puszki z tymi samymi matrycami mają aż tak sporą różnicę w jasności. W sumie można zrobić test, bo jakby nie patrzeć, 2/3 ev to bardzo dużo.
Dziwne też, że D3 ciemniejszy a nie odwrotnie ;-)
nie chce mi się wierzyć żeby w kalibrowanych czułosciach d700 od d3 róznił się o 2/3EV. DXOmark także tego nie wykazywał i ile pamiętam.Ten D3 ma czułośc OK, to mój D700 jest nadzwyczajny :mrgreen: (bo jest też czulszy niz D200 w studiu, na niskich ISO nie moge miec takich samych parametrów na obu body!!!)
parametry identycznie wyglądających setek zdjęć, na mistrzostwach kobiet w siatkówce)
D700 - ISO 1600, czas 1/800, przysłona 3,5 (obiektyw 70-200 VR)
D3 - ISO 2500, czas 1/640, przysłona 4 (obiektyw 200-400 VR)
No, ale tak było z D3 i potem D700.
Moim zdaniem, za jakiś czas, jak najbardziej będzie D700s z matrycą z D3s.
Ja mam nadzieję na D700x (a nie s)
Dlaczego - już piszę. D3 i D700 były parametrami bardzo blisko siebie, a cenowo róznica była duża. Poprawiono D3 by napędzić sprzedaż D3(s), który się będzie wreszcie mocniej odróżniał od D700 i uzasadniał różnicę cen.
D700x to śpiewka przyszłości, ale kiedyś go dadzą jako konieczną odpowiedź (porónywalną ilość MPX) na canona 5Dmk2 i Sony A850 i 900.
Moonbeam
16-10-2009, 02:30
Pytanko odnosnie tego ISO "milijon". Czy ta wartosc jest "czulsza" niz ludzkie oko? Chodzi mi o to, czy w wizjerze nic nie bedzie widac, a na zarejestrowanym zdjeciu niedzwiedzia z czarnym kotem w gawrze?:mgreen:
Wszystko zależy jeszcze od czasu i przysłony. Jeśli za rozsądną wartość przyjmiemy 1/30 sec to na 1.4 myślę że na ISO sto dwa tysiące spokojnie uzyskamy obraz znacznie jaśniejszy niż widzą nasze oczy. Ale to tylko teoria, bo... Nikon nie ma jasnych szerokich szkieł :P (mówię o 24 1.4)
Pawel Pawlak
16-10-2009, 08:42
Ja mam nadzieję na D700x (a nie s)
Dlaczego - już piszę. D3 i D700 były parametrami bardzo blisko siebie, a cenowo róznica była duża. Poprawiono D3 by napędzić sprzedaż D3(s), który się będzie wreszcie mocniej odróżniał od D700 i uzasadniał różnicę cen.
D700x to śpiewka przyszłości, ale kiedyś go dadzą jako konieczną odpowiedź (porónywalną ilość MPX) na canona 5Dmk2 i Sony A850 i 900.
MAsz rację Jacku, ja bym się nie zdziwił gdyby nikon pokazał jakiegoś d700x nawet z matrycą żywcem wzietą z a900/850 prędzej niż d700s z matrycą d3s. Większy sens chyba, ale czas pokaże ;)
Ten D3 ma czułośc OK, to mój D700 jest nadzwyczajny :mrgreen: (bo jest też czulszy niz D200 w studiu, na niskich ISO nie moge miec takich samych parametrów na obu body!!!)
parametry identycznie wyglądających setek zdjęć, na mistrzostwach kobiet w siatkówce)
D700 - ISO 1600, czas 1/800, przysłona 3,5 (obiektyw 70-200 VR)
D3 - ISO 2500, czas 1/640, przysłona 4 (obiektyw 200-400 VR)
Jacku, a może to kwestia szkieł? Przeprowadziłeś taki sam test z tym samym szkłem? Najlepiej na pełnej dziurze, żeby wykluczyć błędy przysłony.
cypherdid
16-10-2009, 10:28
Przemawia do mnie fakt, że znani fotografowie robią piątkami foty i jakoś sobie radzą (...)
Są też znani i cenieni, którzy fotografują analogowymi Leicami, albo wielkim formatem - i też sobie radzą.
Są też znani i cenieni, którzy fotografują analogowymi Leicami, albo wielkim formatem - i też sobie radzą.Ale na pewno nie ci, ktorzy musza lapac ostrosc w ulamkach sekund. :D
Wszystko zależy jeszcze od czasu i przysłony. Jeśli za rozsądną wartość przyjmiemy 1/30 sec to na 1.4 myślę że na ISO sto dwa tysiące spokojnie uzyskamy obraz znacznie jaśniejszy niż widzą nasze oczy. Ale to tylko teoria, bo... Nikon nie ma jasnych szerokich szkieł :P (mówię o 24 1.4)
Chodzi mi o inna rzecz. Jestes sobie w lesie i za cholere nic nie widzisz. Strzelasz zdjecie na ISO 100k. Sprawdzasz w domu i widzisz, jak pol metra przed Toba niedzwiedz-ninja otworzyl morde i ma zamiar Cie skonsumowac:mrgreen:
Stig, ogladalem w TV jakies stare urywki z dziennikow TV. Dotyczylo to sprawy Ponansy'ego ( :D ) i byla tam jakas konferencja prasowa. Gosc robil zdjecia aparatem z naciagiem recznym... Powiem Ci szczerze, ze razem z kadrowaniem i przewijaniem kciukiem spokojnie wyciagal 4kl/s. :D Wygladalo to niesamowicie! I co? Nie da sie?
Ale w sumie już tak mamy, ustaw iso 100, czas 15 sekund i zobaczysz na zdjęciu to czego oko nie widzi.
Chodzi mi o inna rzecz. Jestes sobie w lesie i za cholere nic nie widzisz. Strzelasz zdjecie na ISO 100k. Sprawdzasz w domu i widzisz, jak pol metra przed Toba niedzwiedz-ninja otworzyl morde i ma zamiar Cie skonsumowac:mrgreen:To juz bys tego w domu raczej nie zobaczyl, bo bys do domu nie dotarl. ;)
>> R, ale tu sie gimnastykował fotograf, a nie osoba fortografowana...
Stig, ogladalem w TV jakies stare urywki z dziennikow TV. Dotyczylo to sprawy Ponansy'ego ( :D ) i byla tam jakas konferencja prasowa. Gosc robil zdjecia aparatem z naciagiem recznym... Powiem Ci szczerze, ze razem z kadrowaniem i przewijaniem kciukiem spokojnie wyciagal 4kl/s. :D Wygladalo to niesamowicie! I co? Nie da sie?A pewnie... Ale ja nie o szybkim przewijaniu filmu mowilem, tylko o AF. Na konferencji prasowej, fotografowane osoby raczej nie ruszaja sie tak jak sportowcy. :)
Ale w sumie już tak mamy, ustaw iso 100, czas 15 sekund i zobaczysz na zdjęciu to czego oko nie widzi.
15sec ustawiasz, jak wiesz co chcesz uzyskac. Przy 100k ISO i czasie 1/2000 jest troche inaczej. Strzelasz na oslep?:)
mam nadzieję, że nie było -jedna fota na max iso (niestety malusia.......):
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1021&message=33348716
mam nadzieję, że nie byłobylo, bylo... ;) Faktycznie zbyt mala, zeby cos na ten temat powiedziec, a na dodatek mam wrazenie, ze moznaby sie bylo pozbyc tego szumu chrominancji i mialaby szanse wygladac znacznie lepiej.
ISO 100k wyglada jak crop... z Nokii N95 ;)
tak ze moze sobie odpuscmy dalsze przekonywanie, ze bedzie do czegokolwiek uzyteczne ;)
czy to jest ta matryca, o ktorej krzyczala propaganda handlowa sony? jakis tam mecz bez oswietlenia mial byc czy cos...
http://www.studioimpressionsphotography.com/blog/2009/10/new-nikon-d3s-sample-images-and-video-footage/
było?
co to za piosenka w tle? ;p
i ciekawe w czym składane w całość ....
było?bylo
Moonbeam
16-10-2009, 15:48
Chodzi mi o inna rzecz. Jestes sobie w lesie i za cholere nic nie widzisz. Strzelasz zdjecie na ISO 100k. Sprawdzasz w domu i widzisz, jak pol metra przed Toba niedzwiedz-ninja otworzyl morde i ma zamiar Cie skonsumowac:mrgreen:
Tak jak mówię gdybyś użył ISO 102 400 szkiełka 1.4 i czasu rzędu 1/10 to myślę że tego miśka byś był w stanie wypatrzeć :) A przy czasie kilku sekund to musiałbyś uważać na przepały :P
Robiłem test moją Sigmą 20 1.8 na 1/10 i ISO 6400 i już przyznam że na zdjęciu było więcej niż moje oko było w stanie dostrzec :) A tu masz jeszcze kilka dodatkowych EV przewagi. Do tego forcing RAWa na +4 EV i śmiało możesz mówić o noktowizorze :)
To ja jestem ciekawy jak ten misiek wyglądał patrząc okiem ludzkim
To ja jestem ciekawy jak ten misiek wyglądał patrząc okiem ludzkim
Przyjaźnie bynajmniej nie :)
kuchar504
16-10-2009, 19:37
wie ktoś z was forumowiczów może czy mozna D3s dostać gdzies na świecie? Wiem że to dziwne pytanie ale z góry dziekuje za odpowiedz
wie ktoś z was forumowiczów może czy mozna D3s dostać gdzies na świecie?...
Znaczy chodzi o Nowy Świat? Może któryś z freelancerów pomoże?
High iso mnie powaliło... Ale czy do reporterki ślubnej i wszystkich mniej wymagających dziedzin się przyda? Nie sądzę. I nie sądzę też aby posiadacze d3 którzy nie są zawodowymi reporterami sponsorowanymi przez nikona od razu puszki zmieniali:) Wystarczy zmienić pasek:D
Marcin_gda
17-10-2009, 01:13
Doczekaliśmy czasów, w których autorzy podręczników zaczną radzić:
"jeżeli oświetlenie jest zbyt słabe, aby ocenić kadr i jego kompozycję przez wizjer, wówczas włącz w aparacie trub lifeview"...
Swoją drogą, to może być powód dla którego wizjer elektroniczny wyprze lustro.
edit:
Rzut oka na DPR i mamy
http://www.dpreview.com/news/0910/09101501epsonhtpspanel.asp
Czyżby lustro do lamusa?
Moonbeam
17-10-2009, 02:34
High iso mnie powaliło... Ale czy do reporterki ślubnej i wszystkich mniej wymagających dziedzin się przyda? Nie sądzę. I nie sądzę też aby posiadacze d3 którzy nie są zawodowymi reporterami sponsorowanymi przez nikona od razu puszki zmieniali:) Wystarczy zmienić pasek:D
Tam gdzie nie ma kompromisów jakościowych używalne ISO 6400 wydaje się być na wagę złota. ISO 3200 to jednak w wielu warunkach praca ciągle w okolicach 1/50-1/100 sec - te czasy nie dają pewności ze uda nam się zamrozić ruch.
w moim przypadku praca na iso 3200-6400 to praca na czasach 1/500-1/1000, gdzie konkurencja wyciąga "jakoś" pliki naświetlane na iso 1250-1600 przy czasach 1/500 maks...
Wczoraj robilem zdjęcia w takich warunkach, że iso6400 było za mało, musiałem spawarki użyć, a odbijać nie było za bardzo od czego. Ma-sa-kra. ;-)
rychu_lhotse
18-10-2009, 11:13
Wczoraj robilem zdjęcia w takich warunkach, że iso6400 było za mało, musiałem spawarki użyć, a odbijać nie było za bardzo od czego. Ma-sa-kra. ;-)
Znaczy albo była straszna ciemnica albo używałeś ciemnych szkieł (czyt.2,8 i ciemniejsze)
.... albo nie mógł użyć jaśniejszych szkieł, bo GO była zbyt mała. :wink: Czasem, w powodu braku światła, nie da się zrobić dobrego zdjęcia i trzeba się z tym pogodzić, albo dopalić lampą. Nie ma wyjścia.
Znaczy albo była straszna ciemnica albo używałeś ciemnych szkieł (czyt.2,8 i ciemniejsze)
Najciemniejsze to 35/2, więc raczej to nie to ;-)
.... albo nie mógł użyć jaśniejszych szkieł, bo GO była zbyt mała. :wink: Czasem, w powodu braku światła, nie da się zrobić dobrego zdjęcia i trzeba się z tym pogodzić, albo dopalić lampą. Nie ma wyjścia.
Po części też, jednak zwykle staram się odchodzić na odpowiednią odległość, chyba że potrzebuję ciasnych kadrów, wtedy zaczyna się walga z GO :mrgreen:
Bylem dzisiaj w fotojokerze po zdjecia. Kolega oznajmil, ze maja D3s za 24999zl. Duzo, ale powiedzial, ze moge to sobie rozlozyc na 10 rat "zero procent". Uff, pomyslalem. To tylko 2,5kzl miesiecznie:mrgreen:
Bylem dzisiaj w fotojokerze po zdjecia. Kolega oznajmil, ze maja D3s za 24999zl. Duzo, ale powiedzial, ze moge to sobie rozlozyc na 10 rat "zero procent". Uff, pomyslalem. To tylko 2,5kzl miesiecznie:mrgreen:
Za ile???!!! zwariowali
chyba im się z d3x pomyliło.
d3s dostępny będzie pod koniec listopada.
Tez zapytalem, czy to nie cena d3x. Spojrzal jeszcze raz na monitor i mowi "nie, D3s". Ja tego nie widzialem, ale odnosze wrazenie, ze kolega umie czytac:)
Tak reklamowano nową puszkę na paryskiej premierze.
źródło (http://www.lechy.eu/Samples/Photo/F_091018_0135.jpg)
Można było pomacać jeden egzemplarz, w którym klapka ochraniająca przycisk dostępu do kart CF była ... przykręcona śrubką :twisted:. Tak wiec niestety żadnych sampli nie mam.
Pan Nikon wytłumaczył mi grzecznie, ze ponieważ puszka ma być w sklepach dopiero w listopadzie, to firma chce uniknąć rozprowadzania "dzikich" sampli po internecie.
Tez zapytalem, czy to nie cena d3x. Spojrzal jeszcze raz na monitor i mowi "nie, D3s". Ja tego nie widzialem, ale odnosze wrazenie, ze kolega umie czytac:)
Niemożliwe. Nawet D3X-a mają w e-sklepie za niecałe 24 K: http://www.e-fotojoker.pl/aparaty-cyfrowe/nikon/
Pawel Pawlak
21-10-2009, 10:48
no i mamy trochę sampli z d3s w pełnej rozdzielczości http://www.imaging-resource.com/PRODS/D3S/D3SA7.HTM Włącznie z iso100.000
no i mamy trochę sampli z d3s w pełnej rozdzielczości http://www.imaging-resource.com/PRODS/D3S/D3SA7.HTM Włącznie z iso100.000ISO 102400 po lekkim odszumieniu nie bedzie wygladalo gorzej niz typowa fota z przecietnej komorki. Z NEFa pewnie wyszloby jeszcze lepiej:
źródło (http://img3.imageshack.us/img3/5051/102400jpg.jpg)
No i git jest. Kto mi kupi?:mrgreen:
O kurcze. To jest 100k ISO? Dla mnie bomba
No i git jest. Kto mi kupi?:mrgreen:Kto mi kupi dwa? :D Oddam za nie dwie D3jki.
Ja tak jak Stig oddam D3 za D3s kto chętny na zamiane?
Kto mi kupi dwa? :D Oddam za nie dwie D3jki.
Dorzucisz jeszcze dwie i gotowe :mrgreen:
Jest na serio nieźle! iso6400 jest świetne, 100tyś zadziwiająco dobre, chociaż raczej awaryjne ;-)
Pawel Pawlak
21-10-2009, 11:09
iso10.000 wygląda zauważalnie lepiej niż 6400 z d700... 102400 jest nie gorsze albo lepsze niż 25600 z d700
iso10.000 wygląda zauważalnie lepiej niż 6400 z d700... 102400 jest nie gorsze albo lepsze niż 25600 z d700
Moim zdaniem jest ciut lepsze od 25600 z d700. Dla przykładu: D700 - iso25600 (http://adrianwozniak.com/up/D700/Baryl/iso25600.jpg)
Czyli mozna juz smialo powiedziec, ze mamy matryce miedzy 1,5 a 2 EV lepsza niz w D3 (przynajmniej jesli chodzi o generowanie smieci na wysokich ISO).
Pawel Pawlak
21-10-2009, 11:16
Czyli mozna juz smialo powiedziec, ze mamy matryce miedzy 1,5 a 2 EV lepsza niz w D3 (przynajmniej jesli chodzi o generowanie smieci na wysokich ISO).
dokładnie... czyli skok między d3 a d3s jest taki jak miedzy d300 a d3... masakra...
Porównując z 25600 z D700 mam wrażenie, że przewaga jest nawet nieco większa...
dokładnie... czyli skok między d3 a d3s jest taki jak miedzy d300 a d3... masakra...Niech jeszcze za dwa lata wypuszcza D3Xs z 24 MP i takim samym poziomem szumow jak w D3s :D
No no, jestem pod wrażeniem... Teraz proszę o tą matrycę w D700s i biorę dwa :)
Pawel Pawlak
21-10-2009, 11:27
jestem ciekaw, czy ta poprawa DR przeniosła się także na niskie iso. Jeśli tak, to d3s rozwali chyba wszystko w tym zakresie - razem z s5pro i d3x - filtry połówkowe staną się całkowicie zbędne ;)
rychu_lhotse
21-10-2009, 11:28
No i pozamiatał.Canon może narazie zapomnieć o takich efektach.
Nie nakręcajcie się tak, bo potem przyjdą realia :mrgreen:
1 EV lepiej w D3s to i tak dużo.
D3x ma natywne ISO 100 i jego następca nie ma prawa mieć tak dobrych wysokich ISO, szczególnie przy tak drobnym pikselu.
D3x ma natywne ISO 100 i jego następca nie ma prawa mieć tak dobrych wysokich ISO, szczególnie przy tak drobnym pikselu.Wszystko jest kwestia czasu... Skoro dalo sie poprawic D3, to da sie i D3Xa. :D Moze niezbyt szybko jesli chodzi o poziom D3s, ale pewnie przy nastepnej premierze nowy D3X, moze szumiec zaledwie tak jak D3. A to juz by bylo cos.