Witam!
Siostra ma problem ze swoim MacBookiem, a konkretnie z wyświetlaniem zdjęć. NEFy woła LR (ma ustawione color space na sRGB) i dopóki przegląda je na komputerze, czy to LR, czy jakąś przeglądarką graficzną jest dobrze. Efekt pokrywa się z tym, co sobie suwakami ustawiła w LR, jednak zdjęcie po publikacji w Internecie, traci nasycenie kolorów.
Przykład poniżej. Lewa strona, to przeglądarka internetowa, prawa, przeglądarka graficzna.
Dla mnie, to typowy problem z ustawieniemi w zarządzaniu kolorem w systemie.
Google, a potem Wikipedia mi wyrzuciło, że na Macu do CM służy aplikacja ColorSync.
Poprosiłem siostrę, żeby sobie profil monitora zmnieniła na sRGB, teraz ma jakiś Kolor LCD, ale po zmianie na sRGB, ekran wpadł w niebieski odcień.
Ten zrzut ekranowy siostra podesłała mnie oryginalnie jako PNG, przy otwieraniu w PS wyskoczyło pytanie o profil kolorów. Tylko zaznaczenie opcji: usuń osadzony profil, daje pożądane efekty. W innym przypadku kolory są jeszcze bardziej sprane.
Ja z Maca, jestem bardziej cieńki niż kartka papieru, dlatego prosiłbym o pomoc, koleżanki i kolegów bardziej obeznanych w tym środowisku.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami