Szukaj
Tak to wszystko, a miałeś to kiedyś w rękach?
Z zoomami nie przesadzajmy, jednak jakoś wydaje mi się że jakość obrazu jest ważniejsza niż uniwersalność. I po chwili zastanowienia stwierdzam ze masz racje co do braków w jasnych szkłach i macro, choć mnie to nie boli.
edit:
W drodze jest jeszcze 80-400, tylko światła nie pamiętam
Ostatnio edytowane przez Doktor_V ; 01-06-2009 o 09:23
DieHard | Canon 5 | Leica
to chyba jakaś plota
na roadmapie pojawia się tylko enigmatyczny wpis DA Super Telephoto, i praktycznie nic więcej na ten temat nie wiadomo
tak samo jak nie wiadomo kiedy szkiełko zostanie szerzej przedstawione, że o wprowadzeniu do sklepów nie wspomnę
nie żebym narzekał, bo wcale mnie zakres super-telephoto nie interesuje
gdyby to miał być rzeczywiście zakres 80-400, to stawiam gwiazdki przeciwko limitedomże to będzie Pentaxowa wersja http://www.optyczne.pl/76.2-Test_obiektywu-Tokina_AT-X_840_AF_D_AF_80-400_mm_f_4.5-5.6_Zdj%C4%99cia_i_parametry.html - wzbogacona o SDM, uszczelnienia i SMC
ale, możliwe że ten supertele, to ma być jednak całkiem nowa konstrukcja (taki szeroki dolny zakres, wydaje się niepotrzebny, po premierze 60-250 -> może lepiej by było gdyby to było szkiełko o zakresie 150-400, albo po prostu stałka 400mm)
16-50 jest tak samo uniwersalny jak 24-70 (a nawet deczko bardziej)
oczywiście jeżeli podłączamy te obiektywy do odpowiednich korpusów
wydaje mi się, że jak już Pentax wypuści kiedyś FF (nie można odrzucać nawet takich utopii), to od razu zaprezentuje go z odpowiednimi, standardowymi obiektywami, do pokrycia zakresu 24-200mm ze światełkiem 2.8
inaczej sobie tego nie potrafię wyobrazić
Ostatnio edytowane przez opiszon ; 01-06-2009 o 10:43 Powód: łączenie posta
tylko Pentax
k600s k28/1.8 SMC Takumar 50/1.4 m85/1.8 af700fgz
Doktor_V oczywiście miałem na myśli SMC, ale tak to jest jak się pisze w pośpiechu
pierwsze słyszę o takiej plocie, ale udało mi się wygrzebać na PF, że takie domysły chodzą
w każdym razie dużo częściej słyszałem raczej ploty o stałce 400mm
w każdym razie za jakieś max 3 lata powinno być wiadomo
tylko Pentax
k600s k28/1.8 SMC Takumar 50/1.4 m85/1.8 af700fgz
Jacek_Z co do tych szkiełek to chciałbym zobaczyć konkretne konkrety, może mnie to przekona żeby zacząć się bawić cyfrą... Nikona, bo ma więcej i lepsze szkła
DieHard | Canon 5 | Leica
(chodzi o 77/1.7 ) ja nie piszę, że to złe szkło. Pewnie bardzo dobre. Nikon ma fajne 85/1.4. Sęk w tym, że w momencie pełnej klatki to będzie przykrótkawa ogniskowa (brak mnożnika 1,5, za szeroki kąt widzenia). To tak jakby na DX mieć do portretu jedynie 50 mm. Tymczasem nikon ma 105/2.0 DC i 135/2.0 DC, czyli w sumie 3 rewelacyjne portretówki, w tym dwie z funkcją DC (defocus control - kontrolowane rozmycie obrazu) i jedną bardzo jasną - 1.4
Na stronie nikona jest zresztą wymienionych aż 5 portretówek - także popularna 85/1.8 i 180/2.8 - super szkiełko, miałem, ale ciut mi długie.
tzn te szkła które wymieniłem jako braki u pentaxa? Nie każdy potrzebuje wszystko naraz, "sportowcy" i "ptasiarze" będa chceli 600/4 VR, 500/4 VR, 400/2.8 VR, 300/2.8 VR. Ewentualnie budżetowy 80-400/4-5.6 VR.
Długie makro to 200/4. Portretówki wymieniłem wyżej. Zoomy 2.8 na pełną klatkę to 14-24/2.8, 24-70/2.8, 70-200/2.8 VR. Fantastyczny 200-400/4 VR.
Szkła z korekcją perspektywy: 24, 45 i 85 mm.
zresztą tu masz mniej więcej całą ofertę http://www.nikon.pl/family/pl_PL/cat...s/broad/4.html
Jest jeszcze w ofertach sklepów troche szkieł których nie ma na tej liście.
Zdecydowanie firmy canon i nikon są z przodu jeśli chodzi o system szkieł. Sony i Pentax mają jednak nie da się ukryć skromniejszy zestaw. Ale zalezy czym kto się para. Na pewno amator znajdzie szkła w każdym z systemów. Ale specjalizujący się w czymś zawodowiec będzie raczej wchodził w canona bądź nikona.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Myślę że Pentax ma inny problem niż brak FF czy niektórych szkieł. Problemem jest tzw. "odbiór marki" - głównie przez amatorów i zaawansowanych amatorów. Pentax jest potocznie postrzegany jako marka niszowa. Druga kwestia to marketing - nigdy nie była to zbyt mocna cecha tej firmy. Trzecia to kłopoty jakie wynikają z faktu, że Hoya która przejęła Pentaxa to nie Sony i wszystkie konsekwencje które z tego faktu wynikają.
Pozdrawiam
Marcin
Dla wszystkich czekających na K7:
Odpowiedź na maila, którego dzisiaj wysłałem do jednego ze sklepów internetowych:
"...Dziękuję za przesłaną wiadomość. Niestety w tej chwili nie mamy dokładnych informacji na temat terminu pojawienia się tego modelu w sprzedaży. Najprawdopodobniej będzie to przełom lipca / sierpnia...."
No to jeszcze poczekamy, zeby pomacac![]()
"Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche
Skontaktuj się z nami