Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez majestickrk Zobacz posta
    przy d40x będziesz potrzebował bardzo długich czasów. Najlepszy jest D50/70
    Podobno najlepszy jest D100. D70 - tez dobre.
    Natomiast D200 to kiepski wybór - sprawdziłem.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Nemeth a no mozna. Czesto najprostsze rozwiazania daja najlepsze efekty.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 01-05-2009 o 00:10 Powód: orto! ("najprostrze")

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bahuone Zobacz posta
    Nemeth a no mozna. Czesto najprostrze rozwiazania daja najlepsze efekty.
    Tylko normalnych zdjęć już wtedy nie porobisz

Nie wiem czy o tą stronę chodziło, ale tu jest lista obiektywów przyjaznych IR i mniej:

http://heim.ifi.uio.no/~gisle/photo/ir.html

Gdzieś ok. połowy strony powinno to być.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeth Zobacz posta
    Zawsze można wywalić filtr AA.
    Zamierzam to zrobić z D200, jak już swoje odpracuje
    D200 nawet z filtrem od biedy się nadaje (oczywiście D70 lepszy znacznie), ale że D700/D3 się nie nadaje do IR, to fakt... a nie lepiej spróbować na filmie jednak?
    A to co widać na zdjęciach, to też bym obstawiał, że to wina obiektywu jednak.
    Ale zmartwiliście mnie, że D40(x) też nie bardzo ponoć, bo właśnie chciałem go pożyczyć i porobić nim trochę IR, myślałem, że blisko mu do D70. Pożyczę, zobaczę, pokażę...

Domyślnie

A ja podłączę się do wątku i zadam takie pytanie....
    Kiedyś czytając FDW wyczytałem że robimy zdjęcia IR ale do pewnej wartości fali światła tzn jeśli mam filtr R72 to jest to 720 czegoś (nie pamiętam jednostek)
    Tam napisali również że powyżej ok ( bo nie pamiętam dokładnie ile) 920 jednostek (czyli długości fali światła) coś ok tysiąca zdjęcia w IR powodują że bawełna staje się przezroczysta....
    ale niestety matryce cyfrowych aparatów fotograficznych tego zakresu nie obsługują...
    No i teraz jak to jest??? Zna się ktoś na tym?? (już się widzę na plaży... z aparatem i te babeczki...)...
    ale tak na poważenie, prawda to?? Tak jest??

Domyślnie

Ja słyszałem o urządzeniu, które pozwala zobaczyć przedmioty ukryte pod ubraniem, bo taki ukryty przedmiot zatrzymuje promieniowanie podczerwone. Ale to chyba nie o to Ci chodziło
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mtu Zobacz posta
    zdjęcia w IR powodują że bawełna staje się przezroczysta....
    (już się widzę na plaży... z aparatem i te babeczki...)...
    To kostiumy z bawełny teraz robią? Fajnie by było, po wejściu osoby do wody nie trzeba by było z podczerwieni robić zdjęć. Bawełna przylegająca do ciała po zamoczeniu również staje się niemal przezroczysta
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

puchbeary
    Gość

Domyślnie

Ciekaw jestem jak długi byłby czas naświetlania przy widmie 920. Już widzę jak utrzymujesz przypadkową modelkę na tyle długo w jednej pozycji.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puchbeary Zobacz posta
    Ciekaw jestem jak długi byłby czas naświetlania przy widmie 920. Już widzę jak utrzymujesz przypadkową modelkę na tyle długo w jednej pozycji.
    Wtedy to już trzebaby zdjąc dolnoprzepust i pykać z ręki, na legalu... Ale D700 to chyba szkoda póki co...
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów