Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Glebia ostrosci

Domyślnie Glebia ostrosci

Witam a ja mam zapewne trywialne pytanie skierowane do bardziej zawansowanych fotografow. Chodzi mi o glebie ostrosci a dokladnie o kontrole jej. Jak nauczyc sie wiekszego wyczucia, korzystania za niej. Czy jest jakas metoda liczenia .. na szybko , lub jakikolwiek sposob by wiedziec ze do odleglosci x dobrac i y mm dobrac glebie ostrosci f ?? by rozciagala sie ona na dlugosc taka jaka chcemy .
    Jak nad tym zapanowac , prosze o porady, lub wazne prawa o ktorych powinienm wiedziec dobierajac glebie ostrosci.
    Oczywiscie podstawy rozumiem jak to dziala co sie dzieje - ale jak nad tym zapanowac procz robienia 4 zdjec tego samego z roznym F ?

Domyślnie

tutaj masz całkiem fajny kalkulator głębi ostrości.
    http://www.dpreview.com/learn/?/Glos...f_Field_01.htm
    możesz sobie wszystko wyliczyć. był nawet taki mini programik na komórkę, ale nie pamiętam linka
    FX

Domyślnie

to wiem ..ale mylslame o bardziej praktysznych radach ktore mozna zastosowac bez liczenia kalkulatorem.. ale dziekuje

Domyślnie

niestety, ja nic więcej nie doradzę - sam bym chętnie więcej się dowiedział
    FX

Domyślnie

widze ze zabardzo nikt nie zna odpowiedzi.

Domyślnie

ja na wyczucie. bez kalkulatorów. decydująca jest odległość i użyta przysłona. ogniskowa nieistotna. trochę wprawy i to wszystko.
    dawniej na obiektywach stałoogniskowych i zoomach pompkach rysowali te linie, to pomagało. szkoda, że tego teraz nie ma.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

a ja wlasnie slyszalem ze odleglosc jest nieostitona - istotna jest ogniskowa i przeslona - a reszta to juz skala odwzorowania. Wiec ... ?

Domyślnie

odległość jest bardzo istotna.
    a skala odwzorowania się nie wiąże z odległoscia i ogniskową? poupraszczaj to sobie.
    to to samo, po co wprowadzać sobie kilka parametrów i to trudnych do wyobrażenia.
    wystarcza odległośc i przysłona.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

to o co chodzi wtym odwzorowaniu ?

Domyślnie

Hmm na poczatku przygody z aparatem tez myslalem, ze zainstaluje sobie w komorce kalkulator GO i bedzie super, ale w praktyce to tego nie da sie uzywac. Po prostu nie ma na to czasu.

mniejszy otwor przyslony - wieksza GO
    wieksza ogniskowa - mniejsza GO
    wieksza odleglosc aparatu od obiektu - wieksza GO

Troche testow z obiektywem i mozna w zasadzie ustawiac to na wyczucie

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów