Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 47

Domyślnie

to byla pierwsza rzecz jaką zrobiłem po kupnie body... !! uprzedzajac także: wiem co to szukaj w google i innych takich...
    ps. jesli nie masz ochoty podzielić się swoim doświadczeniem, wiedzą itd z innymi... to rozwiązanie jest proste: nie wypowiadaj sie na forum :] ...i jeszcze jedno: moja sygnaturka pod postami jest właśnie dla takich jak TY
    głupie tłumaczenie sugeruje Twoje lenistwo.
    na ten temat było wiele watków więc wystarczy poszukac. kazdy ma inne preferencje więc i ustawien jest mnóstwo.

jeszcze raz napisze : poczytaj instrukcje i próbuj róznych konfiguracji az trafisz na swoja ulubioną.
    a jesli chodzi o ustawienia kolorów etc wszystko jest zawarte w instrukcji.

zadasz gotowych schematów a takich nie ma

dobrym zwyczajem jest zanim się zapyta najpierw nalezy poszukac ale ten jest Ci chyba obcy.
    dla mie temat zamknięty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yozz84 Zobacz posta
    ps2. Wojtek Mąka - a dlaczego unikasz?
    przyzwyczajenie z analoga - z puszki ma wyjść ostateczna wersja fotki, ew mozna ją ciąć po bokach i górze. żadnego kręcenia suwakami itd. Jak mam zero to mi sie podświadomie wydaje, że jest najmniej ingerencji w obraz jpg. Byc może to błąd i ograniczenie przy fotografii cyfrowej. ale to pewnie kwestia filozofii.
    D80, S17-70 f2,8-4,5; N 75-300; Panagor PMC 135 f2,8; Vivitar 300 f5,6 (Tokina)

Domyślnie

Cóż dopóki nie zrozumiesz, że obróbka zdjęcia jest integralną częścią tworzenia zdjęcia, to nie wykorzystasz wszystkiego co cyfra oferuje. Na analogu obróbka też jest przecież kluczową częścią...
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

ee, nie chce mi sie kłócić, bo jestem za stary na takie zabawy .

inaczej podchodze do fot i tyle - staram sie zmusic do myslenia przed zrobieniem zdjęcie, żeby jak "najwierniej" oddać obraz, który akurat widzę. Majstrowanie przy zdjęciu po jego zrobieniu kończy sie głównie - wg mnie - albo ratowaniem błędów popełnionych przez autora, albo poprawianiem błędów aparatu i szkła przechodzącym często w zwyczajną zabawę.
    jedno i drugie z rzeczywistością przed obiektywem w wielu przypadkach nie ma już nic wspólnego.

Taki to ze mnie wizjoner
    D80, S17-70 f2,8-4,5; N 75-300; Panagor PMC 135 f2,8; Vivitar 300 f5,6 (Tokina)

Rozmowny
    Miasto
    Częstochowa

Smile

Jestem za tym co Wojtek Mąka Pisze. Nauka robienia zdjęć na analogu byłą kosztowniejsza niż na cyfrze, fotografujący musiał bardziej wytężać mózgownicę przed naciśnięciem spustu migawki, aby zdjęcia wyszły poprawne. Efekt zdjęcia widoczny był po jakimś? czasie, gdzie już nie można było wykonać powtórki zdjęcia. na analogu szanowało się każde naciśnięcie spustu migawki. Cyfra pozwala w serii o zmiennych parametrach wykonać kilka-kilkanaście zdjęć i efekt widzimy prawie natychmiast. Powtórka jest przy złych parametrach zdjęcia prawie zaraz możliwa. Ponadto ustawienie parametrów cyfry pozwala w większym stopniu uzyskać poprawność zdjęć w jpg-u satysfakcjonujących nas, aby nie ślęczeć potem przy obróbce RAW-a. Uważa iż znajomość ustawień jakie satysfakcjonują innych w danym modelu N. pozwala dobrać swoje parametry. Podstawą jest instrukcja, jednakże sądzę iż po to jest to forum aby można było tu wymieniać swoje poglądy bez narażania się na uszczypliwe uwagi typu (jest szukajka czy poczytaj w instrukcji). Fakt iż wiele tematów się pojawia tyt. lenistwa czy braku umiejętności w poszukiwaniu interesującego nas w danej chwili tematu, jednakże jeśli to forum ma być dla wszystkich tych bardzo zaawansowanych czy początkujących - to wymagało by to od niekturych trochę cierpliwośći.
    Temat wywołany przez Wojtka uważam za ciekawy, na ten temat była kilka? - naście postów niżej już wzmianka.
    Sądzę iż zebranie takich zestawień dla danych typów N. byłoby cenną informacją dla ludzi zaczynających zabawę z aparatami firmy N czy zmieniającymi model na wyższy.
    Sądzę iż w okresie Świąt Wielkanocnych będziemy choć tu na forum bardziej dla siebie tolerancyjni.
    Wszystkiego najlepszego z okazji Świąt.

Domyślnie

ale cyfra nie zwalnia od myslenia

co do zbierania roznych ustawien to tez jest chyba nei za dobre rozwiazanie. przeciez to wszystko w instrukcji pisze. mozna pytac o niuanse ustawien a nie o gotowe rozwiązania.
    z autopsji wiem ze sporo osób nawet nie fatyguje sie o przeczytanie instrukcji a juz nie wspomne o tym ze potem twierdza ze ich kompakt za 200zl robil lepsze zdjęcia. Namówienie ich do lektury niejest proste i to one własnie najczesciej awanturuja sie o to ze ktos niby nie chce pomoc co jest nieprawda

pozdrawiam i życze wytrwalosci w cwiczeniach

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tu i tam...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmmak Zobacz posta
    zadasz gotowych schematów a takich nie ma
    dobrym zwyczajem jest zanim się zapyta najpierw nalezy poszukac ale ten jest Ci chyba obcy.
    dla mie temat zamknięty
    Cytat Zamieszczone przez mmmak Zobacz posta
    ale cyfra nie zwalnia od myslenia
    co do zbierania roznych ustawien to tez jest chyba nei za dobre rozwiazanie. przeciez to wszystko w instrukcji pisze. mozna pytac o niuanse ustawien a nie o gotowe rozwiązania.
    z autopsji wiem ze sporo osób nawet nie fatyguje sie o przeczytanie instrukcji a juz nie wspomne o tym ze potem twierdza ze ich kompakt za 200zl robil lepsze zdjęcia. Namówienie ich do lektury niejest proste i to one własnie najczesciej awanturuja sie o to ze ktos niby nie chce pomoc co jest nieprawda
    pozdrawiam i życze wytrwalosci w cwiczeniach
    ja swoje a Ty nadal swoje... napisałem wyraznie ze NIE OCZEKUJE GOTOWYCH USTAWIEN... czy musialem napisac to duzymi drukowanymi literami zebys zrozumial kolego? zanim sie przesiadlem na lustrzanke mialem wczesniej canona a75 i potem canona s5 is... i nie jestem pierwszym lepszym który dostal co dopiero od bogatych rodziców lustra na gwiazdke... INSTRUKCJE CZYTALEM i zaglądam co jakis czas do niej... ale dobrze jest tez widziec co o róznych ustawieniach myslą inni jakie mają z tym doświadczenie...

dla ciebie temat zamkniety? to nie wchodz tutaj... nie wypowiadaj sie skoro nie chcesz podyskutować i tyle... i CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM !

----------------

pozostałym BARDZO DZIĘKUJE za wyczerpujące wypowiedzi... staram sie robić zdjęcia jak najbardziej zblizone do orginału... nie korzystam z programów typu photoshop itp... jedyne operacje jakie robie na zdjeciach to ewentualny balans kontrastem lub autokolorem po zgraniu na hdd i to tez nie zawsze... nic wiecej... tak jak kolega wczesniej powiedział:
    z puszki ma wyjść ostateczna wersja fotki

Uważa iż znajomość ustawień jakie satysfakcjonują innych w danym modelu N. pozwala dobrać swoje parametry.
    słuszna uwaga... wiedziec jakie ustawienai ludzie preferują i co im to daje to dodatkowa wiedza o danym modelu ale to nie znaczy ze trzeba ich uzywać... czasami wprowadza sie własne modyfikacje do tego...

Podstawą jest instrukcja, jednakże sądzę iż po to jest to forum aby można było tu wymieniać swoje poglądy bez narażania się na uszczypliwe uwagi typu (jest szukajka czy poczytaj w instrukcji). Fakt iż wiele tematów się pojawia tyt. lenistwa czy braku umiejętności w poszukiwaniu interesującego nas w danej chwili tematu, jednakże jeśli to forum ma być dla wszystkich tych bardzo zaawansowanych czy początkujących - to wymagało by to od niekturych trochę cierpliwośći.
    zgadzam się... stad tez moja sygnaturka pod postami... :]

na NEFa przejde dopiero jak poznam szerzej Body i bede w miare biegły w ustawianiach tego co mi potrzebne w danym momencie... Nie lubie też ingerować w fotki na kompie... poki co korzystam z JPGa.

Okon - dziekuje za linka... na pewno przeczytam tą lekturke

Altro:
    Gdy nabyłem D 80 testowałem wielekroć różne ustawienia fotografując ten sam temat i zapisywałem nastawy.
    staram się od czasu przejścia na Canona S5 IS wcielać w życie ten nawyk ) teraz ten model sprzedalem przeszedlem na D80 i nie załuje tego

Domyślnie

Też nie lubiłem ingerować w zdjęcia na komputerze...ależ głupi byłem Zróbmy analogię na przykładzie mięsa...można je jeść na surowo, ale po cholere, skoro można ugotować?

Przeczytaj moją stopkę i wyciągnij wnioski.
    Ostatnio edytowane przez velaskez ; 11-04-2009 o 06:11
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velaskez Zobacz posta
    Też nie lubiłem ingerować w zdjęcia na komputerze...ależ głupi byłem Zróbmy analogię na przykładzie mięsa...można je jeść na surowo, ale po cholere, skoro można ugotować?

Przeczytaj moją stopkę i wyciągnij wnioski.
    To trochę dziwna odpowiedź na post kol. Jozz 84,
    Ty, velaskez jesteś dużego formatu wrażliwym artystą, dlatego musisz ingerować w obraz który widzisz. Ale są tacy jak np. ja i inni, którzy mają za cel dokumentowanie życia (nazywaj to sobie pstrykami) takiego, jakie ono jest. Jak fotografuję trupa, to nie podkręcam fioletu czy innego zielonego zafarbu, by zwiększyć intesywność doznań u potencjalnego odbiorcy. Fotografia zanim stała się sztuką była rzemiosłem i własnie dokumentowała rzeczywistość. Najpierw jedliśmy surowe mięso, a potem gotowane (chociaż niektórzy do dzisiaj jedzą tatara, no tak, ale oni są nie są "profesjonalnymi smakoszami"), ja jestem warzywożercą (na surowo) i rybożercą, tu niekoniecznie na surowo. No i na koniec wielu userów nigdy nie publikuje swoich prac, ciekawe dlaczego? Tych, których znam osobiście na tym forum, to ludzie, którzy parają się fotografią zawodowo, mają swoje osiagnięcia, w latach siedemdzisiątych niektórzy byli instruktorami fotografii w placówkach k-o. A może umówmy się się tak, niechaj tzw. "forumowi profesjonaliści" udzielają swoich cennych rad innym "forumowym profesjonalistom" i nie wchodzą w te wątki, które są wg nich dyletanckie. A ci, którzy mają radość fotografowania, niechaj udzielają rad tym, którzy mają radość fotografowania i niekoniecznie chcą zostać utalentowanymi i niedocenianymi przez otoczenie artystami
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 11-04-2009 o 22:29 Powód: orto. ("za nim", "rybożerco")

Rozmowny
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

walaskez napisał
    Cóż dopóki nie zrozumiesz, że obróbka zdjęcia jest integralną częścią tworzenia zdjęcia, to nie wykorzystasz wszystkiego co cyfra oferuje. Na analogu obróbka też jest przecież kluczową częścią...
    I zgodzę się z tym, jednakże zastanawiam się nad sensem całkowitej obróbki ręcznej wsystkich zdjęć zrobionych w sesji np. WESELE. Jak wielu tu na forum się chwali na takiej imprezie robi ok 1000 zdjęć. Poświęcając tyklo na każde zdjęcie 2 minuty - mamy ponad 33 godziny ciagłego czasu pracy na obróbce?! Po to stosuje się w wielu miejscach, dziedzinach, sytuacjach automatykę, aby ułatwiła nam życie w określonych sytuacjach. zgadzam się z przedmówcami iż specjalne wykonanie zdjęć wymaga ręcznej obróbki RAWA, celem maksymalnego uzyskania efektów. Miałem ostatnio okazje rozmawiać z kilkoma dobrej klasy profesjonalistami pracującymi na sprzęcie klasy N czy C. Większość z nich sesje zdjęciowe w przeważającej liczbie zdjęć ( mając dobrej klasy sprzęt i optyke) wykonuje zdjęcia w JPG-ach. Szkoda im czasu na obróbkę każdego zdjęcia, jeśli większość pracy może z puszki wyjść na dobrym poziomie.
    W związku z tym uważam iż temat Wojtka dotyczący ustawień puszki, dającej satysfakcjonujące nas na wyjściu efekty jest uzasadniona. Wiele wody wylano n/ten temat w posie ale szkoda iż nikt z Wielkich Fotografów zabierających głos w tym poscie nie przedstawił swoich ustawień. A nie wierzę iż robią zdjęcia tylko w RAW-ach.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów