Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Izopropanol

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velaskez Zobacz posta
    Do matrycy...NIGDY. ...
    Cześć,
    Ja tak radykalny w swych ocenach nie jestem. Może dlatego, że...
    używam tego do czyszczenia tak optyki (kilka szkieł), jak i matrycy swojego aparatu.
    W odróżnieniu od (wielu) innych alkoholi ten nie zawiera... wody. Ma to swoje dobre i złe strony.
    Dlatego warto wiedzieć ... "z czego" się czyści ! Bo z tym bywa różnie ! Wiem nie "z literatury"
    a z praktyki... własnej !
    Wcześniej "szorowałem" tak d80, obecnie d300. Zdarzyło się też w ramach pomocy innych wspomóc.
    Oczywiście nie należy tego lać, ale działa ... I to dobrze.
    Wg. mnie - jak w wielu przypadkach - potrzeba nieco doświadczenia i opanowania.
    Pierwsze podejścia skutkowały potężnym wyrzutem adrenaliny, teraz jest spokojniej.
    Ale opanowanie i koncentracja nadal ... w cenie Ale to nie tylko w tym przypadku !
    Pozdrawiam -
    - Janusz(W)
    "...Człowiek to jedyne zwierzę które się rumieni. I jedyne, które ma za co..." - Mark Twain

Domyślnie

Ja i tak wolę Sensor Swab
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JanuszWaw Zobacz posta
    Cześć,
    Ja tak radykalny w swych ocenach nie jestem. Może dlatego, że...
    używam tego do czyszczenia tak optyki (kilka szkieł), jak i matrycy swojego aparatu.
    W odróżnieniu od (wielu) innych alkoholi ten nie zawiera... wody. Ma to swoje dobre i złe strony.
    Dlatego warto wiedzieć ... "z czego" się czyści ! Bo z tym bywa różnie ! Wiem nie "z literatury"
    a z praktyki... własnej !
    Wcześniej "szorowałem" tak d80, obecnie d300. Zdarzyło się też w ramach pomocy innych wspomóc.
    Oczywiście nie należy tego lać, ale działa ... I to dobrze.
    Wg. mnie - jak w wielu przypadkach - potrzeba nieco doświadczenia i opanowania.
    Pierwsze podejścia skutkowały potężnym wyrzutem adrenaliny, teraz jest spokojniej.
    Ale opanowanie i koncentracja nadal ... w cenie Ale to nie tylko w tym przypadku !
    Pozdrawiam -
    A czy mógłbyś sprawdzić czy Twój izopropanol pozostawiony np. na szkle odparuje całkowicie bez pozostawienia jakichkolwiek śladów ?
    Nikon D90, 18-105mm VR, 50/1.8, SB-900, Hoya HD UV, Hoya HD PL-CIR, Kata DC-443

Domyślnie

Cześć,
    Cytat Zamieszczone przez velaskez Zobacz posta
    Ja i tak wolę Sensor Swab
    I pewnie masz rację.
    Każdy z nas dokonał wyboru i
    Jeśli uzyskuje efekty na miarę swych potrzeb i oczekiwań to wybór był dobry ! I jest OK !
    Dlatego w żadnym wypadku nie kwestionuję skorzystania ze ścieżki, którą wybrałeś ! Pzdr
    Cytat Zamieszczone przez XGrzesX
    A czy mógłbyś sprawdzić czy Twój izopropanol pozostawiony np. na szkle odparuje całkowicie bez pozostawienia jakichkolwiek śladów ?
    W tym miejscu opisałem jak to robiłem i robię ja ! Tam też jest opisany sposób sprawdzania czystości izopropanolu !!!
    BTW. Obwódka, o której napisałeś powstaje nie tylko w sytuacji zanieczyszczeń izopropanolu (rzadko), ale również, gdy powierzchnia, na którą wkraplasz alkohol jest zanieczyszczona (najczęściej). Dlatego ja do sprawdzenia czystości użyłem szkiełka wyczyszczonego, odłuszczonego !!! filtra fotograficznego.
    Jakbyś miał jakieś pytania pisz na PM !
    Pzdr -
    Ostatnio edytowane przez JanuszWaw ; 01-04-2009 o 09:47 Powód: literówka
    - Janusz(W)
    "...Człowiek to jedyne zwierzę które się rumieni. I jedyne, które ma za co..." - Mark Twain

Domyślnie

Problem, o którym tutaj mowa wynika wg mnie z niskiej jakości kupionego izopropanolu. Sam mam w domu czysty izopopanol, ale taki kosztuje ok. 300 zł na buteleczkę. Nie zauważyłem, żeby pozostawiał smugi, ale nigdy nie zostawiam go do odparowania na szkle, tylko wycieram soczewkę kolistymi ruchami.
    Canon 40D + 17-40L f/4 + 70-200L f/4 + 580 EX II
    fanaberiafoto.eu

Domyślnie

Izopropanol - 300 zł za buteleczkę?! Hmm, w Aldrichu (czysty, nie cz.d.a) kosztuje 32.90 euro + vat za jednolitrową "buteleczkę". Czysty jest ok, bo pozostałości po odparowaniu powinno być nie więcej jak 0.003%. A więc na pewno nie wystarczy tego na widzialną (nawet pod mikroskopem) obwódkę. Podejrzewam, że albo kolega JanuszWaw ma rację w sprawie zanieczyszczonego szkła, albo w "rozlewni" użyto brudnych butelek. Izopropanol można oczyścić przez destylację, więc nie wszystko stracone. Izopropanol jest jednym ze składników Eclipse 2, płynu do czyszczenia matrycy, polecanego do używania z Sensor Swabs.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    Izopropanol - 300 zł za buteleczkę?! Hmm, w Aldrichu (czysty, nie cz.d.a) kosztuje 32.90 euro + vat za jednolitrową "buteleczkę". Czysty jest ok, ...
    Mój kosztował 16 zł/litr, nie wymagał redestylacji.
    Co do ceny bywają... droższe, np. "spektralnie czysty", ale używanie tego do czyszczenia matrycy to już lekk ... paranoja !
    Jeśli chodzi o matrycę warto pamietać, że mimo wszystko nie ma co matrycy "zalewać'. Wniknięcie płynu pomiędzy filtr a sam sensor to już.... kicha !
    A czyszczenie jedne potrwa krócej drugie dłużej, a winno być przede wszystkim skuteczne i bezbolesne dla aparatu i ...kieszeni użytkownika !
    Warto też pamiętać, że nie wszystko rozpuszcza się w alkoholu !
    Bryza (morska) niesie ze sobą drobiny wody morskiej, zawierającej sól, która nie rozpuszcza się w alkoholu.
    Warto więc cały proces przemyśleć !
    Pozdrawiam -
    - Janusz(W)

Domyślnie

Powtórzyłem już test trzykrotnie dla swojego specyfiku. Szklany blat na którym testowałem myłem wcześniej albo płynem do mycia szyb albo też izopropanolem tylko wycierałem dokładnie do sucha. Za każdym razem zostaje minimalna obwódka
    JanuszWaw,możesz dać namiary na sprzedawcę izopropanolu gdzie swój kupiłeś ?
    Nie wiem tylko czy warto kupować kolejny....

Domyślnie

wtrącając się do dyskusji też miałem przykro-smugowe doświadczenia z izopropanolem (cz.d.a), potem kupiłem sławetne Sensor Swabs z płynem eclipse, tu już było świetnie.
    Sprawdziłem co to cudo eclipse w sobie zawiera i się okazuje, że to tylko metanol. Tak więc przy całkowitym zużyciu mojego eklipsa będę szukał metanolu.
    Że wodę zawiera... izopropanol też zawiera wodę, a nawet tworzy z nią azeotrop zawierający 9% tejże wody , metanol nie tworzy azeotropu, więc też tak chętnie tej wody nie będzie chłonąć.
    Z drugiej strony woda zawarta w płynach do czyszczenia optyki (moim zdaniem) nie powinna szkodzić ani optyce ani matrycy, a w czasie suszenia gruszką bardzo szybko odparuje. Z tym, że chodzi mi o niewielki ilości wody tak do 10-15%.

to tyle teorii
    Jeśli nachodzi mnie ochota by zrobić coś wielkiego, siadam chwilę w kącie i czekam aż mi przejdzie

Domyślnie

Skontaktowałem się ze sprzedawcą i dostałem następującą odpowiedź:

IPA to rozpuszczalnik, rozpuszcza w sobie tłuszcze, pochłania pył, ale gdy odparowuje pozostawia ten osad na obrębie czyszczonego obiektu.
    Niektorzy sprzedawcy chwala swoje produkty pod niebiosa, nazywając je usuwaczami zanieczyszczen, co sie mija z prawda, bo zeby usunac zanieczyszczenia trzeba je wymyc np. w wannie ultradzwiekowej lub usunac mechanicznie za pomoca sciereczek, patyczków przy uzyciu IPA jako rozpuszczalnika.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów