Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Izopropanol

Domyślnie Izopropanol

Kupiłem ostatnio na allegro izopropanol i zrobiłem mały test. Na umytym szklanym stole naniosłem patyczkiem do uszu odrobinę tego alkoholu i odczekałem aż wyparuje. Po wyparowaniu na szkle widoczna jest maleńka obwódka i zastawiam się czy nie oznacza to, że po odparowaniu tego specyfiku zostaje jakiś osad. Alkohol jest niby w wersji "czysty do analizy" (cz.d.a.) ale trochę wygląda to jakby sprzedawca sam rozlewał ten alkohol i drukował etykiety na butelki. W związku z tym mam ogromną prośbę do osób, które używają izopropanolu. Czy możecie zrobić podobny test i napisać czy po odparowaniu na powierzchni nie ma żadnego śladu czy jednak mały ślad zostaje ?

Dzięki za pomoc !
    Nikon D90, 18-105mm VR, 50/1.8, SB-900, Hoya HD UV, Hoya HD PL-CIR, Kata DC-443

Domyślnie

Tez kiedys kupilem izopropanol w srayu. Tez cz.d.a. i dawaj czyscic obiektyw. Zanim doszorowalem szklo troche czasu minelo i wiecej nie probowalem. A na opakowaniu napisane bylo ze idealnie nadaje sie do czyszczenia optyki.
    D40 + SY8/3.5FE + S10-20/4-5.6 + N35/1.8 + S50/1.4 + N55-200 + Tair300/4.5 + SB-600
    Yashica 108MP + Y35-70 + Y75-200 + YCS-220
    http://picasaweb.google.com/mt.mostowski

Domyślnie

tyż tak mam, ale jak się trze to smug nie ma

Domyślnie

Nie wiem czy to ma znaczenie ale izopropanol, który kupiłem nie jest w sprayu.

Domyślnie

hmm. nie sądzę byś znalazł wielu użytkowników tego specyfiku...bo on po prostu ZOSTAWIA SMUGI
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysio Zobacz posta
    tyż tak mam, ale jak się trze to smug nie ma
    No tak, tylko czy w takim razie do matrycy to się nadaje ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velaskez Zobacz posta
    hmm. nie sądzę byś znalazł wielu użytkowników tego specyfiku...bo on po prostu ZOSTAWIA SMUGI
    Właśnie kupiłem to ponieważ na wielu forach ludzie twierdzą, że nie ma lepszego specyfiku od izopropanolu i wiele osób go stosuje.

Domyślnie

A skąd pomysł, żeby takich rzeczy używać do optyki i - tym bardziej - do matrycy?
    http://www.flickr.com/photos/blazeje/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez XGrzesX Zobacz posta
    Właśnie kupiłem to ponieważ na wielu forach ludzie twierdzą, że nie ma lepszego specyfiku od izopropanolu i wiele osób go stosuje.
    Do matrycy...NIGDY. Potem tylko sensor swabem idzie to zetrzeć.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blazeje Zobacz posta
    A skąd pomysł, żeby takich rzeczy używać do optyki i - tym bardziej - do matrycy?
    Wolami jest napisane na opakowaniu, ze do optyki, elektroniki itede. A poza tym sie na roznych forach czytalo (nie pamietam gdzie) ze do czyszczenia szkiel i matrycy tez.

edit

za wikipedia:

Jest stosowany jako tańszy zamiennik etanolu lub metanolu, w sytuacjach gdy czystość zwykłego spirytusu skażonego (denaturatu) jest niewystarczająca, np. do czyszczenia precyzyjnych układów optycznych. Dostępne są jego różne preparaty do zastosowania technicznego, np. Kontakt IPA stosowany w elektronice i optyce (czyszczenie projektorów itp.).

edit2:
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=19261
    Ostatnio edytowane przez mmost ; 31-03-2009 o 22:40
    D40 + SY8/3.5FE + S10-20/4-5.6 + N35/1.8 + S50/1.4 + N55-200 + Tair300/4.5 + SB-600
    Yashica 108MP + Y35-70 + Y75-200 + YCS-220
    http://picasaweb.google.com/mt.mostowski

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów