Mam pewne obiekcje do poniższego paragrafu z umowy licencyjnej, którą mi przesłano. Wygląda na to, że oni mogą wszystko z moimi zdjęciami, ale z drugiej strony nie mają wyłączności, wiec można użyć (sprzedać) zdjęcia innemu klientowi? Czy tak jest? Strasznie mi mózg kołowacieje jak czytam takie umowy
Proszę o pomocne opinie. Poniżej rzeczony paragraf:
1. Autor udziela na czas nieograniczony, nie wyłącznej Licencji do przedmiotu umowy.
2. Prawo korzystania z przedmiotu umowy przysługuje (...) na wszystkich polach eksploatacji, a w szczególności na następujących polach eksploatacji:
l) w zakresie utrwalania i zwielokrotniania utworu - wytwarzanie określoną techniką egzemplarzy utworu, w tym techniką drukarską, reprograficzną, zapisu magnetycznego oraz techniką cyfrową,
2) w zakresie obrotu oryginałem albo egzemplarzami, na których utwór utrwalono - wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy,
3) w zakresie rozpowszechniania utworu w sposób inny niż określony w pkt. 2 - publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie utworu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.
3. Wykorzystanie utworów na wszystkich wymienionych powyżej polach eksploatacji może następować w następujących formach:
- rozpowszechnianie w całości lub częściach, samodzielnie lub w dziełach innych podmiotów, a także w połączeniu z dziełami innych podmiotów,
- rozpowszechnianie po opracowaniu przy zastosowaniu wszelkich technik plastycznych i graficznych, kolażu, fotomontażu, zmiany kolorystyki i nasycenia barw,
- rozpowszechnianie po dokonaniu opracowania redakcyjnego, polegającego m.in. na wprowadzeniu śródtytułów, podtytułów, opatrywaniu utworu tytułem pochodzącym od redakcji, opracowaniu przypisów,
- rozpowszechnianie w całości lub w częściach w celu promocji i reklamy, w szczególności w formie plakatów, folderów reklamowych, niezależnie od ich formatu, ogłoszeń, reklam w tym reklam audiowizualnych, multimedialnych, itp.
a takie wykorzystanie utworów nie będzie uważane za niosące jakikolwiek uszczerbek dla dóbr osobistych Autora.
4. Autor udziela wyłącznego zezwolenia na korzystanie i rozporządzanie wszystkimi opracowaniami utworów oraz powierza jej prawo do wykonywania nadzoru autorskiego, w zakresie wykorzystania utworów na mocy niniejszej Licencji.
Z góry dziękuję - mam bardzo krótki czas na podpisanie albo poprawienie tej umowy![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami