Close

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 90

Domyślnie

Bo taka teraz moda aby dac 10mpix.. mniej nie wypada

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pn
    (...)PS. Pliki RAW 9.8 MB - w ogole nie rozumiem, po co amatorowi (przynajmniej wiekszosci z nich) matryca 10mpx. (400D, D80, A100). Nic sie nie zyskuje (od strony praktycznej), traci miejsce na karcie, dysku, problemy z obrobka. 6mpx w D70s i kompresja RAW to dla mnie najwiekszy plus tego aparatu (w D7D mam juz 8,5-9,5MB i to mnie strasznie wkurza).
    Pn jakie ty same mądre rzeczy dzisiaj piszesz . Ta pogoń za tymi megapixelami to jakiś absurd krańcowy jest choć myślę, że producenci komputerów zacierają ręce .
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

tak, wyścig na MP w segmencie dla amatorów jest już bez sensu. ale marketngowo dobrze wygląda.
    d50 z 10 MP matrycą to d80. nie będzie d50s (jeśli będzie, to ze starą matrycą 6MP)
    niektórzy chcą małych aparatów.
    Co do rozmiaru:
    rozmiar aparatu determinowały do tej pory rozmiary filmów, które w nie wkładano.
    jeżeli matryca APS-C jest mniejsza to po co robic duże obudowy? Niektórzy muszą ... Canon robi FF, Nikon dalej ciągnie analoga. Ale radykalniej postąpił Olympus. Od razu zrozumiał, że mniejsza matryca to mniejszy aparat i zrobił wszystko od nowa - system 3/4. Nie kontynuował tego co miał w swoich lustrzankach OM...
    Chyba byli optymistami, że zaraz zrobią to inni, a oni jako pierwsi będa mieli przewagę. A tymczasem zostali sami. C i N mieli zbyt rozbudowane systemy i nie poszli za Olympusem. Ale jak widać będą robili poręczne aparaty (d50/80, 350/400d). Tylko zawodowcy i zaawansowani fotoamatorzy będą utożsamiali półkę profi z solidnym body - jeszcze przez pewien czas. Tak naprawdę nie ma to uzasadnienia. System antywstrząsowy eliminuje wadę za lekkiego body. A każdy woli mieć w plecaku kilka kilogramów niż kilkanascie.
    Małe body mają przyszłość!
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z
    Problem w tym, ze takiego malego plastikowego gluta sie bardzo niewygodnie trzyma. Gdzie tu przyjemnosc z focenia jak sie czlowiek musi z takim badziewiem meczyc?
    nie ma sie czym chwalic

Domyślnie

d50 z 10 MP matrycą to d80
    sory ale jedyne co laczy te dwa aparaty to podobna obudowa i to ze dzialaja na karty SD!!
    wiec takie porownanie troche lipne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE
    Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z
    Problem w tym, ze takiego malego plastikowego gluta sie bardzo niewygodnie trzyma. Gdzie tu przyjemnosc z focenia jak sie czlowiek musie z takim badziewiem meczyc?
    mnie się niewygodnie trzyma Mamiye RZ, nienajlepiej D200 w pionie z gryfem (za szeroki).
    jedno i drugie jest za ciężkie. Kilka godzin pracy z czymś co waży 2,5 - 3 kg to nic przyjemnego. najpierw pracowałem na pierwszej lustrzance cyfrowej - canonie 300d z kitowym obiektywem. I było mi wygodniej niż teraz. Nie kierują się ergonomią przy wyborze body. Ale gdybym po tym wybierał - to pewnie d80.

Jak amator chwyta moje zabawki - to mówi ale to ciężkie - z podziwem, od razu wie, że to zawodowy sprzęt. Nie zalezy mi na tym podziwie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacek_Z, w sumie masz racje. Co kto lubi
    nie ma sie czym chwalic

Domyślnie

brak spota to zagranie calkiem fair - dotychczas 350D mialo bodajrze spota 8% kadru, czyli wlasciwie bezuzyteczny jako spot... widze ze LCD na modłe olympusa i minolty wskazuje dane robocze i tu ja nie jestem tradycjonalistą - takie rozwiązanie jest naprawde praktyczne
    Świat jest pełen niezwykle ostrych, technicznie doskonałych lecz g#wno wartych zdjęć
    D750+Z5+Zfc

Domyślnie

Wszystko fajnie, tylko ten plastik.... i wielkość.

Liczyłem na wiecej, wtedy D80 musiał by konkurowć ceną. Chyba tak nie będzie?
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

Jezeli zostawia ten sam plastik, to bedzie straszne
    Aparacik ze wzgledu na matryce i cene ($799) jest dla mnie praktycznie bezkonkurenyjny, ale tego plastiku bym nie strzymal (nie chodzi mi tu o to ze aparat jest maly i plastikowy, tylko o sklad chemiczny materialu, z ktorego 350D jest wykonany - po prostu sie strasznie brudzi)
    D3-sta|16-85VR|105VR

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów