Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Domyślnie wentylowane body

Ostatnio bawiac sie moim 18-200 odkrylem cos ciekawego - zmniejszam gwaltonie ogniskowa z 200 do 18 a tu mi cos dmucha w oko - po krotkiej dedukcji doszedlem do niosku ze ten obiektyw jest konstrukcja otwarta od strony body i przy zmianie ogniskowej zmniejsza sie objetosc wewnatrz obiektywu. Nadmiar powietrza musi sie gdzies wydostac, ale dlaczego przechodzi przez caly aparat?
    Jezeli dmucha to i zasysa, troche mnie to niepokoi - nie po to zdecydowalem sie na drogi obiektyw (jeden obiektyw bez przekrecania, wszystko w srodku czyste), zeby moj aparat byl jak wentylator!

Co o tym myslicie?

Nie mam polskich liter, wybaczcie!

Domyślnie

mam ten obiektyw 2 lata i jak dotąd nie mam żadnych paprochów i pyłków w obiektywie. Również nie wydaje mi się aby obiektyw zassał mi cokolwiek do body- przez rok był to jedyny obiektyw zapięty do D200.
    Myślę że nie powinno być obaw o to zasysanie powietrza.
    D300 / N 18-200 VR, N 50 1.4, N 12-24; D60 / N 18-55 VR, SB-900

Domyślnie

70-300 VR też dmucha mi w oko, i co z tego?? Nie panikuj, rób zdjęcia. Ćwicz warsztat, pokazuj zdjęcia, poznawaj sprzęt. Życzę udanych strzałów. Jeszcze raz nie przejmuj się tak.
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

Tak zbytnio sie tym nie przejmuje, bardziej bylem ciekaw czy ktos to tez zauwazyl, w tym momemcie to martwi mnie to ze 70-300 vr jest teraz drozszy niz 18-200 w momencie kupna ,- a tak mialem ochote go kupic. Dzieki za odpowiedzi!

pozdrawiam!

Domyślnie

Te obiektywy dmuchaja po oczach w puszkach bez uszczelnien od D200 w zwyz juz tego nie ma.
    D700,D200, F100, F, F2, F3, EL, FE2, Nikkormat FT2, Nicca Tower, Canon A1, F1, FTb, Olympus E1, OM1, OM10, Kodak 35, Pentax SP2, ME, Ricoh KR, 500G, Fuji i ZenitE

Uprawnienia umieszczania postów