Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Kolorowy debiut

Domyślnie

Znacznie lepiej więcej kontrastu na podłodze i będzie git.

Przepał na samym dole kadru do korekty
    D 80 + szklarnia, Canon 5D + szkła

zapraszam na stronę grupy fotograficznej: JastalFotoGrupa

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Trzecia pomocna dłoń naprawiła resztę
    A co do zdjęcia - albo masz coś z monitorem, albo lubisz wyjątkowo ciemne obrazki.
    Niekoniecznie...mam wrażenie, że takie światło tam bywa...widziałem kilka zdjęć z tego rejonu i takie przyciemnione światło występowało na kilku fotach różnych fotografów
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jessus Zobacz posta
    Znacznie lepiej więcej kontrastu na podłodze i będzie git.

Przepał na samym dole kadru do korekty
    Da się w 2 zdaniach odpowiedzieć na pytanie jak sobie poradzić z kontrastem przepałem tylko na podłodze ? Nie chcę zabierać za dużo czasu <wstydniś>

Domyślnie

To już troszkę bardziej zaawansowane zagadnienie bo wymaga obróbki selektywnej (fragmentu zdjęcia).
    W dwóch zdaniach ciężko, przynajmniej ja nie umiem :/

Poszukaj na forum o maskach. Jak już będziesz wiedziała co to.
    Wystarczy zamaskować podłogę, pędzlem z miękką krawędzią i następnie zwiększyć kontrast np. za pomocą krzywych.

Jak nie znajdziesz na forum, napisz do mnie na priv, napiszę ci w wolnej chwili krótkiego tutoriala.

pozdrawiam

edit
    ps. sorry za stosowanie męskiej formy :/ nie zwróciłem uwagi na nicka bardzo przepraszam, już poprawiłem.

Domyślnie

dziękuję serdecznie, przynajmniej wiem, jakiego narzędzia użyć, mam gdzieś na półce podręcznik do ps-a więc zaraz poszukam i popróbuję. zastanawiałam się wcześniej nad zabawą warstwami, ale przynajmniej wiem, że nie tędy droga dziękuje (jak coś nie teges to nie omieszkam zapytać )

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ALF Zobacz posta
    Niekoniecznie...mam wrażenie, że takie światło tam bywa...widziałem kilka zdjęć z tego rejonu i takie przyciemnione światło występowało na kilku fotach różnych fotografów
    Myślę , że wynika to z tego, iż zdjęcia robione są tam najczęściej w same południe i autorzy aby uniknąć przepałów zanadto obniżają ekspozycję.

Domyślnie

no właśnie na warstwach będziesz pracować.

a konkretnie na warstwach korekcyjnych, które potem będziesz maskować bombel rozwodził się na ten temat sporo

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szczesliwa Zobacz posta
    Da się w 2 zdaniach odpowiedzieć na pytanie jak sobie poradzić z kontrastem przepałem tylko na podłodze ? Nie chcę zabierać za dużo czasu <wstydniś>
    Z przepałem sobie poradzisz pędzlem klonowania
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jessus Zobacz posta
    Myślę , że wynika to z tego, iż zdjęcia robione są tam najczęściej w same południe i autorzy aby uniknąć przepałów zanadto obniżają ekspozycję.
    Prawdopodobnie masz rację w części zdjęć, ale co najmniej kilka było robione przy słońcu popołudniowym i przedwieczornym...i tu już bym przyjął, że takie światło jest możliwe - widziałem je w Górach Sokolich i to na tle zieleni pomieszanej z wrześniową żółcią i pomarańczem.

Domyślnie

kapitalne to narzędzie, na razie się bawię, więc efektem nie będę się chwalić bo i nie ma czym, ale coś takiego ! genialne ! (dokładnie jak radziliście - posłużyłam sie tekstem Mr Bombla) Teraz tylko muszę się jeszcze nauczyć używać stempelka, choć z tym miałam od zaaaawsze problem lecę walczyć

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów