Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Tani skaner.

Domyślnie Tani skaner.

Czy warto kupować używany tani skaner 35mm czy lepiej oddawać do skanowania w labach?

Domyślnie

Wszytsko zalezy od jakosci i ilosci. jak masz nieduzo a zalezy i na wysokiej jakosci to LAB, jak masz duzo i chcesz tylko w calach archiwizacji to mozesz kupic, ale ja robie to tak ze mam podswietlarke do slajdow, soczewke makro i robie foty slajdu/negatywu. Dla mnie jakos zadawalajaca i calosc kosztowala mnie jakies 60zl skanery plaskie z przystawkami mozesz sobie darowac wiec najtanszy do filmow jest plustek, ale jakos niestety nie jest warta ceny.
    Nikon

Domyślnie

Raczej nie dużo. Na razie mam kilka sztuk i powiedzmy dwie rolki na miesiąc będę chciał zrobić.

Czy slajdy też skanują w labach ?

Domyślnie

skanują, ale ważne żeby skanowali na skanerze typu Nikon LS.... jeśli ci zeskanują na Labie to jakość na monitorze tragiczna, jakaś dziwna mora wychodzi, ale wywołane zdjęcia już są OK.

Domyślnie

No właśnie moje doświadczenie jest takie, że lepiej w domu. Ja mam Nikona LS-2000 ale niestety już trochę zajechanego. Ale jakość i tak mam lepszą (jeśli mówimy o CZ/B) niż skanowany w labie, np. w Profilabie. Mój skaner przy kolorze już wymięka.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Nie skreślaj płaskich skanerów-rozejrzyj się za jakimś Epsonem. Jest tego sporo do wyboru...Osobiście od pięciu lat używam 3170 i skany fragmentów klatki negatywu 35 do formatu 30x45 powiększałem nawet. Ten mój jest na 12 klatek negatywu 35. Można też robić średni format. O skanach z papieru foto już nawet nie wspomnę
    Na marginesie-skanery Epsona model wyżej, były wykorzystywane chętnie również w agencjach reklamowych...
    Nowsze wersje mogą być jeszcze lepsze-wiem, że Epson wypuszczał...
    Marek

Zakon Fuji

Domyślnie

fotomarek_k a mógłbyś mi wysłać jakiś sampel? Byłbym bardzo wdzięczny!

Domyślnie

Daj maila na PW to coś Ci podeślę...
    Marek

Zakon Fuji

Domyślnie

Sie wysyła właśnie Troszkę potrwa, bo mam wolne łącze, a jpg przy dpi 3200 tylko 7,9 mega. Nie chciałem nic pomniejszać, "coby" widać było jak to plaszczak "wypluwa". No i ciekaw jestem, jak ocenisz efekt działania tego sprzęta z 2004 roku...
    Marek

Zakon Fuji

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokrates Zobacz posta
    skanują, ale ważne żeby skanowali na skanerze typu Nikon LS.... jeśli ci zeskanują na Labie to jakość na monitorze tragiczna, jakaś dziwna mora wychodzi, ale wywołane zdjęcia już są OK.
    glupoty wygadujesz

a co do wlasnego skanera to wydatek okolo 900 zl. Za te cene zwraca sie to pewnie po okolo 50 filmach. Dodajac fakt ze mozna samemu wiele poprawic i ulepszyc mysle ze to swietne rozwiazanie. pytanie tylko ile filmow miesiecznie prosdukujesz...
    Ostatnio edytowane przez MikeP ; 07-03-2009 o 17:36

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów