Szukaj
zıq˙ʞǝɔǝıʍ//:dʇʇɥ :ɐʍoɯop ɐuoɹʇs ɐɾoɯ
D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw
Ostatnio edytowane przez sciazko ; 19-11-2007 o 20:04
Jedno jest pewne - w pułapie do 2 tysiaków trudno znaleść lepszego telezoomnikkora. Wiadomo, że zawodowe szkło 70-200 VR to inna bajka, szczególnie cenowa. Jasność, topowe paramentry, ale czy jakość optyczna aż 3 razy lepsza w praktyce?
Ciekaw byłbym porównania zdjęć w tych samych warunkach oświetleniowych i tej samej ogniskowej (plus zbliżone ustawienia w body, od ISO zaczynając) szkiełek VR 70-300 f/4-5.6 i 70-200 f/2.8. Może gdzieś widzieliście takie porównania?
Póki co, od 2002 roku strzelam z 70-300 G. Bezapelacyjnie super szkło w budżetowo-amatorskiej klasie, tj. w pułapie do 800 zł. Jak ktoś nie ma kasy na większe wydatki i wie, czego tym szkłem się nie zrobi (przy słabszym świetle zastanym), zupełnie wystarczy na początek. Owszem, lekkie luzy przy mocowaniu bagnetowym, ale poza tym wszystko ok, jak na obiektyw używany amatorsko. Dobry portret a długa ogniskowa niezłaprzy odbitkach formatu 15x21.
Mając na uwadze to, co wyżej napisałem o wersji G, plus wcześniejsze opisy VR na forum - wersja VR to zapewne duży skok do przodu.
Ja mysle, ze jednak dosc latwo poznalbys te zdjecia - 70-300 ma bardzo specyficzny bokeh praktycznie na wszystkich ogniskowych - przynajmniej w porownaniu do 70-200. Zakladajac tez, ze test bylby robiony na tych samych przyslonach i ustawieniach puszki to jednak roznica bylaby na pewno - nawet w ostrosci - czyli fotki bez zadnej obrobki prosto na papier...
70-200 ma jedną wadę jest za krótki... więc nie dorasta 70-300 . wole gorsze światło na 300 niż jasność na 200 i wycinanie z fotki i powiekszanie a z TC x 1,4 wychodzi jakościowo podobnie ale za to początek robi sie coś kolo 100tak więc porównywanie 1 i 2 to bezcelowe gdybanie ...
Chyba się dość mocno mylisz.
Zdecydowana przewaga Nikkora 70-200/2,8VR nad 70-300 VR jest jego jasność (przy utrzymywaniu bardzo wysokich parametrów optycznych) oraz budowa mechaniczna.
Przy przyslonach oferowanych przez 70-300 czyli 5,6 i wyżej, różnice w "jakości" technicznej zdjęć z tych obiektywów są symboliczne.
Pozdrawiam:
Andrzej
Smurf... bzdury wypisujesz i tyle. Różnica jest zauważalna)) radze najpierw zapoznac sie z tymi szklami a nie dedukowac
))
Pozdrawiam. Martini
NIKON-owska pucha z dodatkami
Mi tez sie wydawalo, ze 70-300 w sumie niewiele gorszy od 70-200, ale... do czasu jak robilem jednym i drugim ten sam material i, co tu duzo mowic - zdjecia z 70-200 wyrozniaja sie na pierwszy rzut oka, co oczywiscie nie znaczy, ze 70-300 jest zlym obiektywem. Wrecz przeciwnie, za swoje pieniadze jest swietny...
Skontaktuj się z nami