Close

Strona 45 z 120 PierwszyPierwszy ... 3543444546475595 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 441 do 450 z 1198

Wątek: 70-300 VR MTF

Domyślnie

Wrzucajcie jakies zdjecia! Malo ich nadal. Gawronek juz wrocil z podrozy?

Domyślnie

duuuuzo zdjec! i to bardzo ciekawych! i sa one kolejnym potwierdzeniem ze jest to bardzo dobre szklo tele w tej klasie cenowej!

Domyślnie

Wtrące się po raz kolejny jako tzw. adwokat diabła. Wczoraj testowałem Nikona 80-200 ED N, którego zamierzam kupić. Używany, ale w bardzo dobrym stanie jest za 2900, a więc powiedzmy że o połowę więcej od 70-300VR. Może to już inna klasa cenowa, ale też zupełnie inna jakość. Mnie nie przekonuje ciemny zoom za 2 tysiące - nawet z ekstra-super-antyszejkiem.

PS.: W ŚP Minolcie miałem zoomik 70-300, a stabilizację w korpusie - do portretu, detali architektury, itp. - tak, ale do obiektów w ruchu - słabo.

Domyślnie

Kolega Zbigniew ma całkowitą rację. Jak chodzi o ruch, to taki ciemy obiektyw można sobie w buty włożyć. Tylko jaśniutki 80-200 może tu coś-niecoś zdziałać!

Jest jednak jedno ale - należy zauważyć, że silniczki kręcące śrubokrętem 80-200 stały się w cyfrówkach wyjątkowo anemiczne. Więc choć czasy będą lepsze, to AF nie będzie w stanie nadążyć za akcją... Czy zatem jest sens pakować 3 i pół paki w taki szajs? Eeee, skąd - trza zbierać na 70-200VR!!!

Tu jednak również trzeba sobie kilka istotnych pytań postawić, bo 70-200 to już spora sumka. Czy aby zatem na pewno zaspokoi on nasze wymagania? Mimo jego doskonałości jakiś spadek kontrastu na f/2.8 jednak się dokonuje, a samo f/2.8 to znowu nie jest jakaś niesamowita jasność. W dotatku w zestawie TC nie jest wcale za różowo, szczególnie przy pełnej dziurze. Niezwykle łatwo sobie wyobrazić sytuację, kiedy będziemy zmuszeni do fotografowania na f/2.8, ISO1600 i nie daj Boże - z TC. Efekty? Szum, spadek kontrastu, a z TC jeszcze większy spadek kontrastu i ciemniejszy zestaw, więc niedoświetlenie, jeszcze gorszy szum... Noooo i za takie dziadostwo płacić tyle kasy? Ponad 6 kawałków a do tego ew. telekonwerter? Nonsens!

Na szczęście jest ratunek - 85/1.4 i 200/2VR!!! Optyka idealna, pozbawiona jakichkolwiek wad! Na f/2 mamy taką żyletę, że w 70-200 pewnie nawet się takiej nie da uzyskać!!! 200-ta Z TC chodzi jak marzenie, a spadek jasności dojdzie raptem do f/2.8 - f/3.3... Wogóle nie byłoby się zatem co zastanawiać - tylko 85 i 200-ta, aaale...

To już jest naprawdę niebagatelna inwestycja! Nawet zaś przy tak jasnych szkłach może się przydarzyć, że będziemy potrzebowali wysokiego ISO. I cóż wtedy? Wiadomo - kaszana!!! Czy jest zatem sens pakować tyle kasy by znowu iść na kompromis? By zdarzały się sytuacje, w których efekty nie są satysfakcjonujące? Ależ skąd! Korpus nie może stanowić słabego ogniwa! A co najmniej szumi? Canon 5D!!! Prawdopodobnie też 1Dm3 powinien szumieć jeszcze mniej!!! I ta wspaniała, niezrównana optyka!!!

Wniosek? POD ŻADNYM POZOREM NIE KUPUJCIE 70-300VR!!!!!! W zamian za to kupcie 1Dm3 z 85/1.2L, 135/2L i 200/1.8L!!! Tylko taki zestaw zagwarantuje fotografią waszych biegających dzieci i piesków odpowiednią jakość, bez szumów i z poetycznym bokehem!!! Bądźcie odpowiedzialni! Pomyślcie - co będzie kiedy synek będzie miał ważny mecz piłki nożnej?
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 24-02-2007 o 21:10

Domyślnie

LOL

ergo jak potrzebujecie jechac do Tesco na zakuoy, to broń Boże nie kupjcie Matiza, tylko co najmniej Mercedesa za 300 000, bo a) bezpieczny, b) wygodny, c) wogóle super

(Czornyj Ty się możesz nabijać, a Matkę i mnie ganisz :P - jesteś niesprawiedliwy i niedobry - nie lubię Cię )
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    LOL

ergo jak potrzebujecie jechac do Tesco na zakuoy, to broń Boże nie kupjcie Matiza, tylko co najmniej Mercedesa za 300 000, bo a) bezpieczny, b) wygodny, c) wogóle super

(Czornyj Ty się możesz nabijać, a Matkę i mnie ganisz :P - jesteś niesprawiedliwy i niedobry - nie lubię Cię )
    No wiesz? Ja tu napisałem śmiertelnie poważną i wnikliwą analizę niepodważalnych faktów!

I nie zganiłem was, tylko wykorzystując ów żart jako pretekst, pozwoliłem sobie wyrazić własną opinię

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Wniosek? POD ŻADNYM POZOREM NIE KUPUJCIE 70-300VR!!!!!! W zamian za to kupcie 1Dm3 z 85/1.2L, 135/2L i 200/1.8L!!! Tylko taki zestaw zagwarantuje fotografią waszych biegających dzieci i piesków odpowiednią jakość, bez szumów i z poetycznym bokehem!!! Bądźcie odpowiedzialni! Pomyślcie - co będzie kiedy synek będzie miał ważny mecz piłki nożnej?
    No i trafiłeś jak kulą w płot
    Synowie właścicieli takiego hardware nie grają w piłkę nożną
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    No wiesz? Ja tu napisałem śmiertelnie poważną i wnikliwą analizę niepodważalnych faktów!

I nie zganiłem was, tylko wykorzystując ów żart jako pretekst, pozwoliłem sobie wyrazić własną opinię
    haha , bardzo niepodważalne, tylko niestety nie fakty... a już na pewno nie w Polsce, raaany tu amator przez rok oszczędza aby sobie D80 + podstawowe szkła kupić, a poza tym to jak np. mamusia będzie chciała zrobić zdjęcie dziecku grającemu w piłkę to weźmie aparacik kompaktowy i będzie miała w głębokim poważaniu czy to ma jasność 2,8 czy też 5,6, czy to szumi czy nie i zrobi zdjęcie, a aparat ma to zarejestrować i tyle

pozdrawiam
    maruda
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wini Zobacz posta
    No i trafiłeś jak kulą w płot
    Synowie właścicieli takiego hardware nie grają w piłkę nożną
    No to w polo, łotewer

Strona 45 z 120 PierwszyPierwszy ... 3543444546475595 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów