Close

Strona 112 z 120 PierwszyPierwszy ... 1262102110111112113114 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 111 do 1 120 z 1198

Wątek: 70-300 VR MTF

Smile

Po przeczytaniu tak dlugiego tematu i zobaczeniu fotek,jutro zamawiam te szkielko Juz sie nie moge doczekac.

Domyślnie 70-300 VR - dziwne dźwięki

Pozwolę sobie na chwilkę odkopać ten wątek-zombie - ze względu na pewne niepokojące zjawisko, jakie zauważyłem w moim egzemplarzu 70-300 VR.

Obiektyw zakupiony był jakieś 2 miesiące temu, jednak bardziej intensywne testy wykonałem dopiero w ciągu ostatniego miesiąca. Ale do rzeczy… Po powrocie z wakacyjnej wyprawy (sporo używania sprzętu w trudnych warunkach, 6 przelotów, sporo podróży ciasnym autobusem, pociągiem itd.) zauważyłem, że ze środka obiektywu (przepraszam za mało fachowe słownictwo ) przy powolnym jego przechylaniu dochodzą dziwne dźwięki - tak jakby jakaś tuba w środku obijała się o brzegi.

Od razu zaznaczę - nie jest to przednia (wysuwająca się) tuba (są tam drobne luzy, ale to nie to...). Zdaje sobie również sprawę z tego, że obiektyw ma układ VR i jeśli aparat zostanie wyłączony przed "deaktywacją" tego systemu to "aktywna" soczewka nie wróci na swoją pozycję wyjściową i coś może klekotać. Ale opisany przeze mnie efekt występuje po prawidłowym "wyłączeniu" obiektywu, zarówno przy pozycji VR = off jak i VR = on, przy obiektywie podpiętym do body (włączonego bądź nie), jak i przy obiektywie odpiętym. Nie trzeba też obiektywu przechylać szybko - przy powolnym ruchu opisane zjawisko też występuje.

Obiektyw nie był nigdzie uderzony, nie spadł itd. - jedynie swoje "przepodróżował" w plecaku…

Czy w innych egzemplarzach 70-300 VR też macie taki efekt Gdybym wcześniej "osłuchał" i obejrzał mój obiektyw, to pewnie teraz bym się nie niepokoił - ale niestety w wirze przygotowań nie było na to czasu...

PS. Jedno co mnie zaskoczyło w tym obiektywie to fakt, że strasznie ciężko założyć osłonę przeciwsłoneczną - miałem obawy czy nie urwę/ukręcę czegoś w obiektywie, tak ciężko żeby wskoczyła na właściwe miejsce. Też tak macie?
    Pozdrowienia,
    Tomek

Domyślnie

Coś tam w środku lekko się porusza, to nie jest obiektyw najwyżej klasy żeby wszystko było perfekcyjnie spasowane. Jak się nim potrzęsie, to słychać coś co opisujesz - absolutnie nie ma się czym przejmować.

Jeśli osłona ciężko wchodzi, to przy zakładaniu i/lub ściąganiu ściśnij ją nieco po bokach (tam, gdzie są zaznaczone białe cienkie linie z białą kropką) i wejdzie/zejdzie jak po maśle. Można też gwint nieco przeczyścić szmatką z płynem do mycia naczyń.
    kamilkoza.pl
    D750|N70-200|N24-120 + X-T1|35

Domyślnie

Ja swoj obiektyw uzywam jakies trzy miesiace, puki co nic w nim nie stuka.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KozaK Zobacz posta
    Jeśli osłona ciężko wchodzi, to przy zakładaniu i/lub ściąganiu ściśnij ją nieco po bokach (tam, gdzie są zaznaczone białe cienkie linie z białą kropką) i wejdzie/zejdzie jak po maśle. Można też gwint nieco przeczyścić szmatką z płynem do mycia naczyń.
    Dzięki za poradę - po ściśnięciu osłony jest rzeczywiście dużo łatwiej
    Ja częściowo poradziłem sobie z tym problemem pracując chwilkę pilnikiem - też trochę pomogło...
    Pozdrowienia,
    Tomek

Domyślnie

Czy dobrze rozumiem - przed wylaczeniem aparatu trzeba wylaczac VR? Moze zle ze nie doktoryzowalem sie nad instrukcja...

Domyślnie

Nieee, nie trzeba. Możesz mieć włączony, wyłączony, jak zechcesz, o ile nie wyłączasz aparatu z wciśniętym do połowy spustem migawki.

Domyślnie

Ufff...
    A juz myslalem ze psuje obiektyw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Biedrona Zobacz posta
    Pozwolę sobie na chwilkę odkopać ten wątek-zombie - ze względu na pewne niepokojące zjawisko, jakie zauważyłem w moim egzemplarzu 70-300 VR.

Obiektyw zakupiony był jakieś 2 miesiące temu, jednak bardziej intensywne testy wykonałem dopiero w ciągu ostatniego miesiąca. Ale do rzeczy… Po powrocie z wakacyjnej wyprawy (sporo używania sprzętu w trudnych warunkach, 6 przelotów, sporo podróży ciasnym autobusem, pociągiem itd.) zauważyłem, że ze środka obiektywu (przepraszam za mało fachowe słownictwo ) przy powolnym jego przechylaniu dochodzą dziwne dźwięki - tak jakby jakaś tuba w środku obijała się o brzegi.

Od razu zaznaczę - nie jest to przednia (wysuwająca się) tuba (są tam drobne luzy, ale to nie to...). Zdaje sobie również sprawę z tego, że obiektyw ma układ VR i jeśli aparat zostanie wyłączony przed "deaktywacją" tego systemu to "aktywna" soczewka nie wróci na swoją pozycję wyjściową i coś może klekotać. Ale opisany przeze mnie efekt występuje po prawidłowym "wyłączeniu" obiektywu, zarówno przy pozycji VR = off jak i VR = on, przy obiektywie podpiętym do body (włączonego bądź nie), jak i przy obiektywie odpiętym. Nie trzeba też obiektywu przechylać szybko - przy powolnym ruchu opisane zjawisko też występuje.
    Miałem dzisiaj troszkę więcej czasu i sprawdziłem dokładniej - opisane dźwięki dochodzą z części obiektywu bliższej bagnetowi, nie "z przodu" jak początkowo mi się wydawało.
    Dźwięk jest taki, jakby była tam luźna soczewka (albo jakiś mechanizm) - przy wolnym przechylaniu obiektywu słychać jak się przesuwa - nawet czuć to na obudowie. Dziwne to wielce - obiektyw 18-200 który miałem okazję sprawdzić również wydaje dźwięki z modułu VR po odłączeniu od body, ale nie przypominają tego, co mam w 70-300 VR i nie czułem w 18-200 żeby cokolwiek "latało" luzem. Też tak macie w 70-300 VR?

I inna sprawa - przy testowaniu sprawności VR zauważyłem, że im mniejsza ogniskowa, tym cichsze i spokojniejsze zachowanie VR. Wydaje się to logiczne (krótsze ogniskowe == mniej pracy dla układu VR) - ale dziwi mnie bardzo duży przeskok, jaki widzę między 250 a 300 mm. Przy 250 mm nie czuję na body działania VR-ki (i jest cicho), natomiast przy 300 mm drgania zaczynają się wyraźnie przenosić na aparat (D70/D80) + bardzo wyraźnie słychać że coś w środku "mocno" pracuje

Zastanawiałem się nad wysyłką obiektywu do serwisu - ale nie mam pewności czy to jest norma czy u mnie coś jest popsute. Jakby ktoś był tak miły i sprawdził - byłbym niezmiernie wdzięczny. Nie chciałbym wysyłać obiektywu tylko po to, żeby po 3 miesiącach (jeśli tak szybko wróci) dowiedzieć się że od początku wszystko było OK
    Pozdrowienia,
    Tomek

Domyślnie

Już wielokrotnie w tym wątku pisano, że przy potrząśnięciu szkłem w środku stuka mechanizm VR i nieważne czy jest obiektyw podpięty pod body, czy nie. Nie zauważam w swoim szkle jakichś większych różnic w wibracji między 200mm a 300mm. Wibracje przenoszące się na puszkę są na dobrą sprawę ledwie wyczuwalne. Zapinasz może ten obiektyw pod jakieś małe body?
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Strona 112 z 120 PierwszyPierwszy ... 1262102110111112113114 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów