Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 58

Domyślnie zamiennik aku do d200

widział ktoś? jeśli tak - w jakiej cenie?

w sklepie, w krakowie, przez telefon dowiedziałem się, że mają zamienniki do d200.

inne pytanie: aku z d70 w d200 nie zagra, z d200 w d70 zagra. decyduje o tym pewnie jakiś "chip'ek" zatem, czy zamieniika aku - podróbki - pewnie nie uzbrojonej fabrycznie w ten "chip", nie da się wsadzić w d200?

Domyślnie

Panowie, chip, chipem, ale do gripa przecież można wsadzić 6 akumulatorów AA połączonych szeregowo, co daje napięcie nominalne 7,2V i wystarczającą wydajność prądową dla D200. Oryginalny akumulator EN-EL3e daje napięcie nominalne 7,4V, czyli praktycznie identyczne (różnica to jakieś 2-3%, czyli kompletnie pomijalna). Jeśli ktoś kupi gripa i odpowiednio pozamienia styki wewnątrz tego gripa tak, żeby stary akumulator od D70 udawał akumulatory AA, albo żeby dwa akumulatory z D70 w gripie były połączone równolegle i udawały AA, to całość musi działać bez zadnych problemów, bo zasilanie zostanie zidentyfikowane jako lepszy lub gorszy zestaw 6 akumulatorów AA. I tylko zastanawia mnie jedno. Po jaką cholerę cudować z zamiennikami, jeśli można zamontować gripa i kupić standardowe akumulatorki AA? Kupiłem takie o pojemności 2700 mAh i mam prawie to samo co z dwóch oryginalnych akumulatorów EN-EL3e po 1500 mAh każdy. Tylko, że 12 akumulatorów AA razem z ładowarką kosztuje sporo mniej niż jeden oryginalny EN-EL3e. A grip daje jeszcze dodatkowo: wygodniejszy uchwyt, pionowy spust, dwa dodatkowe kółka i definiowany przycisk.
    Jacek

Domyślnie

pozostaje kwestia ... gripa
    zastanawiam sie, oprocz ceny to jeszcze biore pod uwage wiekszy gabaryt aparatu (dla mnie to minus)

Domyślnie

leszeg, jeśli trochę pogłówkujesz i przerobisz styki w EN-EL3 tak, żeby pasowały do odpowiednich styków w body (tych od AA z gripa), to możesz bez problemu używać starych EN-EL3. Trzeba tylko ruszyć głową i to zrobić. Ja jestem leniwy i wolę gripa z AA. A tak na marginesie, jak kogoś stać na D200 to nie stać go na gripa?
    Jacek

Domyślnie

JK, jestem w postepowaniu przygotowawczym do D200 i ledwo ciułam na koncówke wartosci.Grip i owszem kiedys obowiazkowo ale drugi aku by sie przydał.Cenne uwagi mówisz.jak juz bede miał to napewno rozeznam jak to tam w srodku gra i wykorzystam twoje porady. Zakup dla niektorych D200 to poprostu kupic i juz. Ja musiałem pozbyc sie dwuch obiektywów,rupieci i próbuje body D50 gonic zeby miec na D200.Moze to snobizm ale myslac o zmianie d50 myslałem o D70s ale na szczescie jutro bedzi cos nowszego co jednak juz na dzis mówi mi ze dla pełnej mojej satysfakcji jednak D200. Zbroje sie w wiedze i informacje.

Domyślnie

vuki, z tymi gabarytami to kwestia gustu. Jak dopniesz coś dłuższego (np. Nikkora 70-200 VR z TC17) to z gripem robi się duuuużo wygodniej. Poza tym waga tego "klocka" umożliwia wydłużenie czasów przy robieniu zdjęć z ręki, bo aparat jest lepiej wyważony i jest mniej podatny na drgania - sprawdzone praktycznie.
    Jacek

Domyślnie

JK, wszystko sie da zrobic ze stykami i bedzie dzialac, jedyny minus (dla mnie zupelnie niezauwazalny) to brak wyswietlania stanu naladowania aku, nie ma tego przy AA i pewnie przy zamiennikach bez czipa tez tego nie bedzie, a co za tym dzie, jesli przy AA kolejnosc rozladowywania ogniw nie ma kompletnie znaczenia to juz przy parze aku ma, poniewaz wtedy korpus "ciagnie" z tego ktory jest mniej naladowany, a skad bez tego czipa ma to wiedziec ? swoja droga ja mam 12 sztuk AA 2500 co starcza na ho ho i jeszcze troszke... a w torbie zawsze jest oryginalny aku w razie jakby co
    Aparat zmienilem... ale forum? Nigdy w zyciu!
    5D | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Grip | L358

Domyślnie

eclipse, a kto Ci powiedział, że te akumulatory nie mogą być wykorzystywane jednocześnie? Jeśłi będą połączone równolegle, to do zasilania D200 będą używane oba naraz i tyle (wyczerpią się równocześnie). Z punktu widzenia zasilania aparatu niczego to nie zmienia. D200 nie jest w stanie rozróżnić, czy jest zasilane z AA, czy z EN-EL3, jeśli ten ostatni będzie dołączony do styków przeznaczonych dla zasilania z AA.
    Jacek

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów