Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Domyślnie D40-przesycone kolory

Witam. Nie moge sobie z tym poradzic, i nie wiem czy się da. Zdjęcia wychodzą troszke przesycone. Tzn. jasny brąz wpada w lekka czerwien, musze potem korygowac w menu filtry, balans kolorow dodając nieco zielonego i żółtego.
    Mowa o zdjeciach bez lampy, ustawienia różne, swiatlo zarowe, auto czy predefiniowany balans bieli. Może to wina tego obiektywu. Ale pytanie zasadnicze brzmi: czy da się gdzies coś ustawic, aby bylo normalnie. Moze da się tu wgrać jakiś nowy profil. Jeśli tak to jak. Próbowalem wgrac programem camera control, ale chyba się nie wgrało.Zdjęcia w formacie JPG. Wygląda to tak:
    Oryginal
    "poprawione" i bliższe prawdy
    Ostatnio edytowane przez gkrz ; 02-02-2009 o 13:22
    Pozdrawiam Krzysiek
    ------------------------------
    D40, N18-55mm 3.5-5.6, NIKKOR 18-105 VR

Domyślnie

Co prawda zdjęć nie widzę bo w pracy jestem i je blokują ale może wybrałeś profil (nie pamiętyam nazwy) do fotografowania krajobrazów. Może też podkręciłeś saturację w użuwanym profilu. Wejdź w menu puszki Menu fotografowania > Optymalizacja zdjęcia i popatrz tam.
    Ostatnio edytowane przez TristisAnima ; 02-02-2009 o 13:34 Powód: Literówka
    D90|N35 1.8|N50 1.8|N18-70|N55-200|Pentacon 135 2.8|SB-600|MB-D80|dwa statywy i parasolka

Domyślnie

Próbowałem już wszystkich ustawien.Prawie nie widać różnicy. Teraz nawet z lampą zrobilęm zdjęcie i to samo. Ja wiem że ten aparat nie jest cudem techniki, już nie mówiąc o obiektywie, no ale jak mam kazde zdjęcie potem poprawiac, to troche smutna perspektywa.
    Nie oczekuję zeby mi ktoś powiedziąl, wejdź tu i tu, ustaw tak i tak. Ciekawi mnie czy da się tam wgrać jakieś profile?? Czy może to zależeć od obiektywu. Na razie nie mam porównania, bo mam tylko jeden.
    Pozdrawiam Krzysiek

Domyślnie

Widzę, że bez oględzin zdjęć nic się nie zdiała. Będę w domu, zobaczę zdjęcia to coś spróbuję poradzić.
    D90|N35 1.8|N50 1.8|N18-70|N55-200|Pentacon 135 2.8|SB-600|MB-D80|dwa statywy i parasolka

Domyślnie

Pytanie o balans bieli, jeśli był na auto to aparat mógł się pomylić. Spróbuj ustawić ręcznie.
    Jak by nie patrzeć D40 jest amatorską puszką, której ludzie najczęściej używają do fotografowania u cioci na imieninach. A w takim przypadku wolą ciepłe i bardziej kontrastowe kolory.
    Jakub Kaniuka

Domyślnie

Moze WB Ci sie sypnal, a moze to to wysokie ISO (z EXIFa wynika ze robiles przy ISO 900)
    Zrob fotke na ISO200 z lampa i ustaw WB na lampe blyskowa i zobaczymy co z tego wyjdzie.
    I'm a photographer, I make people immortal. What's Your superpower?

Domyślnie

Widzę zdjęcia i tak na prawdę to górne bardziej mi się podoba. Ale skoncentrujmy sięna zdjęciach bez lampy,bo z lampą to zupełnie inna bajka. Sprawdź jeszcze raz, czy w ustawieniach aparatu wszystko jest na "zero" tzn. ustawienia dotyczące kolorystyki, barwy, nasycenia kolorów itp. Ja podejrzewam, że jest to wina nieodpowiedniego balansu bieli. Przy oświetleniu mieszanym, które najczęściej występuje w mieszkaniach tj. jakaś żarówka, neonówka, trochę światła zza okna aparat nie ma prawa prawidłowo dobrać balansu bieli automatycznie. Ustawienia typu światło żarowe, jarzeniowe itp. tylko w przybliżeniu będą odpowiadały twojej żarówce, przecież każda ma inną temperaturę barwową, a aparat ma tylko kilka ustawień. W D80 można ustawić balans bieli ręcznie w skali Kelvina, jeżeli masz taką możliwość w D40 to polecam. Jeżeli masz możliwość zmierzenia balansu bieli aparatem za pomocą szarej karty to będzie najlepsze rozwiązanie. I pamiętaj żeby w menu optymalizacja zdjęcia wszystko ustawić na zero albo normal, byle nie na auto. Zrób jeszcze jakieś bardziej kolorowe zdjęcia, żeby mieć jakiś punkt odniesienia, zrób zdjęcie białej powierzchni i załącz je tutaj. Jak nie pomoże to, o czym pisałem to będziem kombinować dalej.

Domyślnie

Ja bym powiedział raczej, żebyś nie używał lampy błyskowej, bo całkiem pomieszasz oświetlenie. Co do ISO się zgadzam. Aparatna statywie jeżeli nie ma zbyt dużo światła.

Domyślnie

Jak ustawiam na bialej lub szarej karcie to wychodzą takie cukierkowe, a jak ustawie WB na miejscu ktore fotografuje jest dużo lepiej.
    Pozdrawiam Krzysiek

Domyślnie

Najlepiej byłoby, gdybyś zrobił zdjęcie równolegle JPG i NEFa i gdzieś tego NEFa wrzucił na serwer. Z chęcią w nim pogrzebię i pokażę Ci, jaki to cudowny format, dzięki któremu znikną Twoje wszystkie problemy.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów