Szukaj
Podepnę się z pytaniami - rzecz dotyczy lampy błyskowej do D90.
Przeszperałem forum i inne źródła, ale nie do końca udało mi się odnaleźć konkretne informacje.
Lampa ma służyć do makro w terenie (początki amatorskiej przygody z makro na stare lata - jeśli nie liczyć tych z sprzed 30 lat Zenitem+Helios+pierścienie ). D90+Sigma 150/2.8 HSM+ DCR-250 (+planowane pierścienie)+(do tej pory) światło zastane lub lampa wbudowana.
Teren i ruchliwe robaczki - czyli raczej statyw nie wchodzi w grę, a ręka i oko już nie te. Na podstawie informacji z forum wynika, że korzystniejsza (cena, uniwersalność, porównywalne efekty) od ringu (lub typowych lamp makro) jest zewnętrzna lampa + własnej konstrukcji dyfuzor. Próby na f45 dają dobrą głębię, ale oczywiście pojawia się problem ze światłem, a ileż można ciągnąć ISO. Na 1/200 nie udaje mi się, z reguły utrzymać nieporuszonego zdjęcia. Oglądałem ostatnio zdjęcia http://fotoforum.gazeta.pl/u/grzehoofr.html - niesamowite to mało powiedziane, niektóre z nich wyglądają jak niemożliwe do zrobienia (przynajmniej dla mnie). Sądzę, że musiały być robione przy czasach znacznie krótszych niż 1/200 (zwłaszcza te w locie). Czyli wnoszę, że lampa powinna pracować w trybie FP (HSS) - nie znam się na tym na razie za bardzo.
Waham się pomiędzy dwiema lampami Sigma 530 DG Super i Metz 48 AF. Sigmę można wypróbować przez 3 dni, natomiast nie mogę znaleźć informacji o Metz-u 48 do Nikona pod kątem jego zastosowania w makro (oczywiście oprócz zdjęć w podanym linku - ale to Pentax). Czyli sumując lampa:
1. bez zarzutu będzie współpracować z moim sprzętem (D90+Sigma 150 macro+pierścienie z przeniesieniem pomiaru)
2. z domowej roboty dyfuzorem dobrze się sprawdzi w makro w terenie
3. wskazana też chyba byłaby możliwość pracy w trybie manual
4. pozwoli na pracę z czasami rzędu 1/1000 lub nawet krócej (liczę, że pozwoli mi to trochę zrekompensować niepewną rękę, a przy f45 także i trochę niepewne oko)
5. możliwość innego zastosowania może być dodatkowym argumentem za (np. okazjonalne imprezy, portret, praca jako lampa zdalna sterowana lampą wbudowaną) - ale przede wszystkim makro.
Czy ktoś używa Metz-a 48 do terenowego makro z dyfuzorem (przy krótkich czasach i f45) i mógłby coś o tym powiedzieć?
A może jakieś inne, potwierdzone praktycznymi doświadczeniami makro, propozycje w podobnym (lub niższym) przedziale cenowym?
Niestety nadal nie wybrałem lampy do D90.
Mam gorącą prośbę o odpowiedź na poniższe pytania:
1. Czy do lampy SB-600 można dokupić kartę odbijającą ("sztuczny sufit") ?
2. Jaka jest wysokość lampy SB-900 po skierowaniu jej do góry ?
3. Czy są jakieś funkcje które obsługuje Metz 48 AF1 a niedostępne w SB-600 i na odwrót ?
Lampy nad którymi myślę to:
SB-600 - ale martwi mnie brak wysuwanej karty odbijającej
SB-900 - gabaryty no i cena wysoka
Metz 48 AF1 - rozterki czy będzie w pełni współpracował z D90 z racji że nie jest to lampa systemowa.
Nikon D90, 18-105mm VR, 50/1.8, SB-900, Hoya HD UV, Hoya HD PL-CIR, Kata DC-443
Skontaktuj się z nami