Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: lampa do D90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mrJaros Zobacz posta
    Odświeżam temat.
    Również potrzebuję lampki do d90, jednak mam mniej kasy do wydania. Czy polecacie coś w granicach 600 zł? Ostatnio byłem na koncercie koleżanki w takim niewielkim klubie (tzn niewielki jak na klub, ale ogólnie to sala spora) i wbudowana lampa oświetlała zespół za mocno, a bez lampy było ciężko. Chciałbym także móc zrobić ładne zdjęcia wieczorem na ulicy (jakieś festiwale, występy na starówce). Zdalne odpalanie jak najbardziej mile widziane. Czy warto brać Nissin, Metz, Sunpak?
    Temat lampy do D90 wałkuje już dłuższy czas i wychodzi na to, że rozsądne minimum to Metz 48 AF-1 który kosztuje 879 PLN lub Nikon SB-600, która teraz kosztuje ponad 1000 PLN.
    Nikon D90, 18-105mm VR, 50/1.8, SB-900, Hoya HD UV, Hoya HD PL-CIR, Kata DC-443

Domyślnie

Podepnę się z pytaniami - rzecz dotyczy lampy błyskowej do D90.
    Przeszperałem forum i inne źródła, ale nie do końca udało mi się odnaleźć konkretne informacje.

Lampa ma służyć do makro w terenie (początki amatorskiej przygody z makro na stare lata - jeśli nie liczyć tych z sprzed 30 lat Zenitem+Helios+pierścienie ). D90+Sigma 150/2.8 HSM+ DCR-250 (+planowane pierścienie)+(do tej pory) światło zastane lub lampa wbudowana.
    Teren i ruchliwe robaczki - czyli raczej statyw nie wchodzi w grę, a ręka i oko już nie te. Na podstawie informacji z forum wynika, że korzystniejsza (cena, uniwersalność, porównywalne efekty) od ringu (lub typowych lamp makro) jest zewnętrzna lampa + własnej konstrukcji dyfuzor. Próby na f45 dają dobrą głębię, ale oczywiście pojawia się problem ze światłem, a ileż można ciągnąć ISO. Na 1/200 nie udaje mi się, z reguły utrzymać nieporuszonego zdjęcia. Oglądałem ostatnio zdjęcia http://fotoforum.gazeta.pl/u/grzehoofr.html - niesamowite to mało powiedziane, niektóre z nich wyglądają jak niemożliwe do zrobienia (przynajmniej dla mnie). Sądzę, że musiały być robione przy czasach znacznie krótszych niż 1/200 (zwłaszcza te w locie). Czyli wnoszę, że lampa powinna pracować w trybie FP (HSS) - nie znam się na tym na razie za bardzo.
    Waham się pomiędzy dwiema lampami Sigma 530 DG Super i Metz 48 AF. Sigmę można wypróbować przez 3 dni, natomiast nie mogę znaleźć informacji o Metz-u 48 do Nikona pod kątem jego zastosowania w makro (oczywiście oprócz zdjęć w podanym linku - ale to Pentax). Czyli sumując lampa:
    1. bez zarzutu będzie współpracować z moim sprzętem (D90+Sigma 150 macro+pierścienie z przeniesieniem pomiaru)
    2. z domowej roboty dyfuzorem dobrze się sprawdzi w makro w terenie
    3. wskazana też chyba byłaby możliwość pracy w trybie manual
    4. pozwoli na pracę z czasami rzędu 1/1000 lub nawet krócej (liczę, że pozwoli mi to trochę zrekompensować niepewną rękę, a przy f45 także i trochę niepewne oko)
    5. możliwość innego zastosowania może być dodatkowym argumentem za (np. okazjonalne imprezy, portret, praca jako lampa zdalna sterowana lampą wbudowaną) - ale przede wszystkim makro.

Czy ktoś używa Metz-a 48 do terenowego makro z dyfuzorem (przy krótkich czasach i f45) i mógłby coś o tym powiedzieć?
    A może jakieś inne, potwierdzone praktycznymi doświadczeniami makro, propozycje w podobnym (lub niższym) przedziale cenowym?

Domyślnie

Niestety nadal nie wybrałem lampy do D90.
    Mam gorącą prośbę o odpowiedź na poniższe pytania:
    1. Czy do lampy SB-600 można dokupić kartę odbijającą ("sztuczny sufit") ?
    2. Jaka jest wysokość lampy SB-900 po skierowaniu jej do góry ?
    3. Czy są jakieś funkcje które obsługuje Metz 48 AF1 a niedostępne w SB-600 i na odwrót ?

Lampy nad którymi myślę to:
    SB-600 - ale martwi mnie brak wysuwanej karty odbijającej
    SB-900 - gabaryty no i cena wysoka
    Metz 48 AF1 - rozterki czy będzie w pełni współpracował z D90 z racji że nie jest to lampa systemowa.
    Nikon D90, 18-105mm VR, 50/1.8, SB-900, Hoya HD UV, Hoya HD PL-CIR, Kata DC-443

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez XGrzesX Zobacz posta
    1. Czy do lampy SB-600 można dokupić kartę odbijającą ("sztuczny sufit") ?
    ba, można nawet zrobić ;oP
    The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.

Domyślnie

2. Jaka jest wysokość lampy SB-900 po skierowaniu jej do góry ?
    Wysokosc lampy z palnikiem skierowanym w gore to 192 mm (liczone os sanek), a z palinkiem na wprost to 145 mm.
    Uwazam, ze warto zainwestowac w ta lampe, jest to lampa na lata.

Pozdrawiam
    D90+18-105 VR+MB-D80+SB-900+pierścienie makro+KATA 3N1-20

Domyślnie

Lampy nad którymi myślę to:
    SB-600 - ale martwi mnie brak wysuwanej karty odbijającej
    jezeli to Twoja jedyne zmartwienie jesli chodzi o sb600 to tym sie kompletnie nie przejmuj
    wytniesz prostakat z bialej tektury i zamocujesz ja na palniku za pomoca gumki,
    prostszego patentu chyba nie ma
    I'm a photographer, I make people immortal. What's Your superpower?

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów