Szukaj
Tuhajbej -> ..witam.. i moje gratulacje za świetne porównanie do forum motocyklowegoRóżnica taka, że tutaj już ponad 25tys. użytkowników, a z tym wiadomo co się wiąże. Jeśli zagłębisz się w wątki sprzed kilku lat, też zauważysz sporo merytorycznych i wyważonych odpowiedzi. Teraz ci, którzy naprawdę sporo wiedzą i budowali wartościowe zasoby szukajki, zaglądają tu rzadziej i niechętnie wdają się w dyskusję.. a szkoda, choć dziwne nie jest.
d800|d600|n28g|s50|n14-24|n24-70|t70-200|sb910|sb900|reporter dual rs
Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 25-01-2009 o 20:51
Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia...Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8
Lol
Kupiłem samochód. Co zrobić aby działał jak należy...
Dlaczego? Żeby autora pytania zmusić do myślenia. Przy tak zadanym pytaniu można rzecz, że każda odpowiedź jest albo głupa albo idealna (liczyłem na to, że po mojej odpowiedzi wątek umrze śmiercią naturalną). Przeczytaj dokładnie pytanie. Z tym, że ja nie żartowałem tak jak np. kolega SlaWasII. Ja się nawet z nią nie zgadzam. Obiektyw tylko może spowodować więcej problemów z D80! I nie będzie działał jak należy. Bo to chyba oczywiste, prawda?Zadając pytanie trzeba czasem pomyśleć, prawda? Aha, zapomniałeś o moim P.S. I jeszcze jedno, każdy kto zadaje pytanie tu na forum zabiera cenny czas innym, chociażby na przeczytanie. Więc jak się zadaje pytanie to trzeba wcześniej pomyśleć o co i jak zapytać aby nie tracić czasu innych. A na pytania dotyczące obiektywów można dostać tu: http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=12
![]()
Ostatnio edytowane przez mpwt ; 25-01-2009 o 21:21
Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5
Nie wiem jak się to dzieje, że niektórzy najpierw kupują aparat, a potem zastanawiają się, co jest im potrzebne, i czy w ogóle potrzebują aparatu.
Tuhajbej, dobrze zaryczałeś! Umiejętnie wsadziłeś kij w mrowisko.
Nic jednak nie powstrzyma forumowego sądu koleżeńskiego przed podjęciem stosownych działań. Sprawdzone zostanie Twoje pochodzenie trzy pokolenia wstecz. Zbadane zostanie czy nie masz przypadkiem czarnego podniebienia. I czy na piersiach nie masz wytatuowanej sinej ryby. Przebadany zostanie Twój kręgosłup moralny. Obejrzana legitymacja partyjna lub związkowa. I wówczas zostaniesz sprowadzony do pionu. Bo forum nie jest dla tych, którzy startują i chcą się - nieporadnie nieraz - czegoś dowiedzieć. Jest dla doświadczonych, wyżartych w boju gości, których ulubioną odzywką jest "uruchom szukajkę".
Oj, trzymaj się dzielnie, bo możesz nie mieć lekko.
Jest to jak najbardziej zrozumiałe. Po lekturze wątku przyznaję Ci rację - z obiektywem ostrożnie!
Oprócz mego żartu (#5), były i konkrety. Ja naprawdę najpierw dokupiłem zapasowy akumulatorek i filtry... Próbowałem jeszcze coś konstruktywnego wyrazić w postach #17 i #24.
I to by było na tyle.
Loozik...![]()
Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 25-01-2009 o 23:24
Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia...Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8
Jest. Ale zamiast ryczeć powinni najpierw czytać. Co jest niejasnego w podziale działów forum ? Potrzebujesz szkła - idziesz do "Optyki", potrzebujesz Akku - idziesz do Systemów zasilania" itd.
a szukajka działa TYLKO TRZEBA JEJ UżYć!!!
SZKłO DO PORTRETU
Obiektyw do D80
karta do d80
Można? przynajmniej kilka z wyszukanych wątków pasuje idealnie do zapytania. To jest forum dla początkujących ale to nie jest forum dla leniwych. Tu się nie dostaje na tacy tylko trzeba włożyć trochę wysiłku i być może dzięki temu zapamiętasz na dłużej to co w ten sposób znalazłeś. Wysilcie się wy wszyscy początkujący i dajcie coś z siebie zanim wyciągniecie ręce na gotowe. Przyszło Ci do głowy kolego Yuras dlaczego Ci co coś wiedzą się nie udzielają ?? Bo oni już to zrobili i to jest w zasobach forum a powtarzanie po raz tysięczny że do portretu to...... a do macro siamto...... a ISO to a..... przysłona jeszcze co innego..... może być zwyczajnie nużące? Raczej nie - ty byś chciał żeby kolejny raz przyszli i napisali to samo bo tobie i Tobie podobnym nie chce się poszukać. Wiesz, ja też im się nie dziwię że im się nie chce.
Ruszcie głową ludzie a nie tylko palcami na klawiaturze![]()
Kolego Puchbeary.. ..pozwolę sobie zacytować kogoś, kogo cenię.. i nie tylko za wiedzę:
"Zamiast sięgać do źródeł wiedzy, prościej rzucić pytanie na grupę dyskusyjną i w odpowiedzi otrzymać pokaźną liczbę postów. Najczęściej z bzdurami. Ci którzy wiedzą nie mają czasu odpowiadać na pytania „skąd się biorą dzieci”. A Ci którzy odpisują, najczęściej odpisują by istnieć na grupie i tylko odpisywać. Niewiele jest osób, które posiadają gruntowną wiedzę a pomiędzy nimi tylko nieliczne mają ochotę podzielić się tą wiedzą. I nie liczcie na to, że będą rozpisywać się o wyższości świąt Wielkiej Nocy nad świętami Bożego Narodzenia..."
Faktem jest, że należy korzystać z szukajki i zagubionym czy też leniwym zwracać na to uwagę, ale może róbmy to spokojniej, z uśmiechem (życzliwym) i bez zbędnych uwag, pamietajmy przy tym jakie pytania zadawał każdy z nas na poczatku ..i że jak by nie było, gospodarzem jest tutaj Piotr.. my (niezależnie od ilości postów, czy tez stażu) jedynie gośćmi.
Pozdrawiam serdecznie
Jarek
d800|d600|n28g|s50|n14-24|n24-70|t70-200|sb910|sb900|reporter dual rs
No i?
Ale chyba tak na prawdę tutaj było cały czas, póki ktoś pod koniec nie zaczął wylewać swoich żali...
Nie każdy z nas. Właśnie cała w tym rzecz, że wiele osób od początku dzieli się swoją gruntowną wiedzą. A wiele osób po nabyciu doświadczenia zaczęło się dzielić. I bym powiedział, że jest to dość spory procent całego forum. Ale jak tu rozmawiać i tłumaczyć wielu osobom, którzy twierdzą (przykładowo), że mają nie ostre zdjęcia a widząc po ich twórczości nie rozumieją co to przesłona, głębia ostrości... no jak by tu powiedzieć... podstawy. I jeszcze dostaniesz reprymendę na zwrócenie uwagi że warto poczytać o podstawach, że co Ty sobie myślisz i w ogóle... prawda w oczy kole?
P.S. nasze (ops, Piotra) forum jest chyba bardziej prężne niż cały serwis Nikona. Szybciej czytamy instrukcje i dajemy odpowiedź na forum niż osoba zadająca pytanie zdąży odświeżyć wątek. I jeśli ktoś tego nie docenia to przykro. Ja mogę tutaj więcej nie pisać. Starałem się pomagać jak tylko potrafiłem. Jeśli Wam to nie odpowiada to no problem. Ale więcej pokory...
Ostatnio edytowane przez mpwt ; 26-01-2009 o 01:09
Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5
Skontaktuj się z nami