Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie PS CS2 + Camera RAW 3.4

Witam, mam pytanie bo czego nie moge zrozumiec, mam kilka programikow do wyswietlania *.NEF i kazdy wyswietla zdjecie inaczej. W jednym programiku jasniejsze w drugim ciemniejsze itp. Wzialem wiec za wzor Photo Shopa. Mam pytanie czy PS CS2 + C RAW 3.4 otwiera nefa dokladnie tak jak zostal zrobiony czy od razu po otwarciu ustawia na optymalne parametry? Bo mam takie wrazenie ze jak w zakladce settings ustawie previous conversion, to wtedy wyswietla dopiero tak jak zrobilem.

pozdrawiam

Slabik

Nikos D70s + kilka szkielek

Domyślnie

zaden program nie otwiera nefa dokladnie trak jak zostal zrobiony bo to nef - nie zapisywane sa z nim zadne informacje o ekspozycji. Kazdy interpretuje go inaczej - stad takie roznice - dobierz soft ktory najlepiej ci odpowiada...
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

Al Bundy, niemniej powinna być możliwość zobaczenia jak by wyglądał jpg z aparatu zamiast NEF-a. Chyba najbardziej zbliżone "wywołanie" daje Nikon Capture.

Domyślnie

W sumie troche bez sensu NEF czy tez RAW mozna traktowac jako odpowiednik negatywu w analogu. Tam nie ma przypadku tak jak zostanie zrobione tak wyglada, i ewentualnie jak cos jest nie tak mozna "wyciagnac" . Ale zawsze z jakiegos punktu wyjscia. A tu w przypadku cyfry wyglad zdjecia w RAW/NEF zalezy od programu? Nie pasi mi to

[ Dodano: Sro 02 Sie, 2006 ]
    wrocek: W sumie chyba jest taka mozliwosc. Bo jest mozliwosc zapisu NEF+JPG.
    D90 | N 18-200| N35 1.8G| | SB-600 | i kilka innych gratów...

Domyślnie

polecam do przeczytania ten artykul jest tam opisanych kilka programow do otwierania RAWow oraz sa omowione roznice pomiedzy roznymi wynikami otwierania w tych wlasnie programach plikow RAW.

pozdrawiam

Domyślnie

W CR można wyłaczyć ustawianie automatycznych wartości. Wszelkie ustawienia beda na 0 i masz prawie gołego NEFa.
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

kjoanna, pokąz poza CSem soft pod windowsa a o takim raczej rozmawiamy...
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

@al bundy z pieciu programow dwa nie sa na windowsa. nastepnym razem radze dokladniej czytac.
    poza tym nie kazdy pracuje na windowsie.
    pozdrawiam

Domyślnie

Mam pytanie czy PS CS2 + C RAW 3.4 otwiera nefa dokladnie tak jak zostal zrobiony czy od razu po otwarciu ustawia na optymalne parametry?
    Otwiera surowego NEF-a, taki jaki zostal zrobiony

Bo mam takie wrazenie ze jak w zakladce settings ustawie previous conversion, to wtedy wyswietla dopiero tak jak zrobilem.
    Nie, wtedy wyswietla parametry poprzedniej konwersji, czyli jak wywolujesz NEF-a to program zapamietuje Twoje ustawienia i jezeli otworzysz nastepnego NEF-a i wybierzesz to ustawienie, dostaniesz ustawienia suwaczkow z poprzedniej foty.

Mac?

Domyślnie

A wiecie moze jak uzywac camera raw z photoshopem 8 CS ?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów