Chcialbym przedstawic mala relacje z mojego zeszlorocznego wyjazdu na wyspe Oahu lezaca w Archipelagu Wysp Hawajskich. Mam nadzieje, ze bedzie sie ja milo ogladalo, szczegolnie biorac pod uwage pore roku jaka mamy.
1. Juz prawie poludnie a my jeszcze w hotelu.
2.Krotki spacerek ulicami Waikiki.
3.
[/URL][/IMG
4.Jedyny palac krolewski na terytorium US.
5. Parking dla surferow
6. Zostawiamy za soba gwarne miasto i udajemy sie wzdluz wybrzeza. Hanuma Bay, piekna zatoka powstala na skutek wybuchu wulkanu, teraz jest to park narodowy. Za wstep placi sie 5$, w tym mamy obowiazkowy film o rafie oraz mozliwosc nurkowania w towarzystwie pieknych ryb, zolwi i innych morskich stworzen.
7. Nieoczekiwany gosc na plazy
8. Wybrzeze jest zroznicowane od zatloczonych przy hotelowych plaz porzez dzikie i wyludnione plaze, a skonczywszy na nieprzystepnych klifach skalnych
9.
10.Zmieniamy kurs i udajemy sie w glab wyspy, by poraz pierwszy w zyciu zdobyc szczyt wygaslego wulkanu.
Jest dosc stromo i bardzo goraco.
11.
12. Piekne widoki wynagradzaja nam trudy wspinaczki.
[/URL][/IMG
13. Widok na Honolulu.
14. Z suchych i goracych zboczy wulkanu udajemy sie do wilgotnej i zielonej doliny aby zwiedzic swiatynie buddyjska.
15. To juz tereny gdzie zbocza gor porasta gesta dzungla. Codziennie spada tu ok 1 cm. deszczu. I rzeczywiscie zaskoczyla nas 10 minutowa ulewa, po ktorej waskie sciezki zamienily sie w rwace strumyki. Maszerowanie w sandalach w takich warunkach nie nalezy do przyjemnych
16.
17. Jeszcze tylko wizyta na slynnej plantacji ananasow...
18...i wracamy do miastaa,a dokladnie do Pearl Harbor
19. USS Missouri, na pokladzie ktorego podpisano pokoj miedzy Japonia a Stanami Zjednoczonymi, bral tez udzial w trzech wojnach
20. USS Arizona Memorial
12-01-2009, 23:12 #2
Dzięki, pewno w życiu tam nie będę, a tak przynajmniej.... przy minus 10'C za oknem
PS. na wielu "leci" horyzont, nie przeszkadza Ci to ??
12-01-2009, 23:24 #3
Masz racje, przy wyostrzaniu i zmniejszaniu zapomnialem o tym aspekccie a pozniej juz mi sie nie chcialo robic wszystkiego od poczatku. Strona ImageShack fatalnie dzisiaj dzialala, myslalem ze krew mnie zaleje.Ostatnio edytowane przez iroyork ; 12-01-2009 o 23:29
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami