Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Domyślnie Hasselblad - pytanie o modele

Witam

Jestem napalony ostatnim czasem na średniaka - nie dysponuje akurat ani 40k ani 120k na najnowszego H3D

Chodzi mi ...

Jakie są różnice pomiędzy korpusami Hassela
    500
    503
    203 oraz innymi
    jak i ich oznaczeniami....
    widzę po cenach na jEBAYu ze korpusu różnią się dość mocno cenami - a co za tym idzie bebechami

Szukam puszki pod portery, studio (praca z lampami) plus małe kwadratowe widoczki

Bardzo proszę o konstruktywne treściwe wypowiedzi

Dziękuje
    Paweł

Jeśli ktoś ma do sprzedaży jakiego Hassela to proszę dać znać
    śluby, robaki, i dzieciaki a także wyprawy
    Pawel Borowka
    <')(((<-( <')(((<-( The deeper I go
    <')(((<-( The better I get

Domyślnie

Ja mam 500 CM. To najnizszy model warty zakupu - mozna wymienic matowke, co tez uczynilem na taka z klinem Acute matte D (gigantyczny wzrost zdjec ostrych, jednak za bodajze 140 euro) Kazdy wyzej niz 500 CM sie nada. 501 chyba ma juz matowke z klinem w zestawie. Do 501 (chyba) a na pewno do 503 mozna podpinac cyfrowe scianki.

Jesli planujesz zakup Hassela i nie myslisz o zakupie scianki kup 500 CM w dobrym stanie. Do tego obowiazkowo Acute Matte z klinem (choc nawet Acute Matte bez klina to wzrost jasnosci o 1,5 EV - a to naprawde duzo). Nie kupuj szkiel gorszych niz z oznaczeniem CF. te maja powloki, normalniejsze mocowanie filtra i sa duzo lepszej jakosci. W razie czego pisz na PM.

Pozdrawiam

Michał

piotr1027
    Gość

Domyślnie

Na tym forum kilka osób używa Hasselblady: www.korex.net.pl
    Jest nawet oferta kupna 503 CX + 80mm CF planar.

Domyślnie

Jesli ten 503 jest w takim zestawie po 3500 to bym go wzial bez zastaawiania nawet sekunde... Warto

Domyślnie

MikeP - w tym co napisałeś chyba jest trochę nieścisłości. Specem od Hasa nie jestem, ale oznaczenia powłok to o ile się nie mylę to symbol T*, a ścianki cyfrowe niezależnych producentów można podpiąć do wszystkich hasiów, bo we wszystkich tak samo mocuje się kasetę.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

dzieki jacku bo mnie ubiegles
    scianki hassa sa produkowane w dwoch typach
    typ c cos tam ( nie pamietam czy cf czy cm) mozna podpiac pod kazdego hassa.
    linia 500 wcale nie jest taka jednoznaczna. ja na przyklad cenie sobie calkowita niezaleznosc od baterii a ta konczy sie na 501cm.
    503cw zaczal serie aparatow z wbudowanymi pomiarowymi dupsami.
    wszystkei z linni 500 dzialaja w oparciu o obiektywy c ( obojetnie z jakimi literkami dalej)
    linia 200 to zupelnie inne hassele - dla jednych wspaniale, dla innych dupiate bo nafaszerowane elektronika, moga one uzywac obiektywowo bez migawek i tych z migawkami.
    obie serie naleza do serii mocowania v ( tyle dupy cyfrowe.
    najnowsza seria h to juz wiadomo przerost ksiegowosci i elektroniki. no i plastik
    w stanach za okolo 1500USD mozna kupic nowego 501cm w kicie ze szklem i kasetka - cena z przesylka.

pozdro
    olo
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rabijki Zobacz posta
    linia 200 to zupelnie inne hassele - dla jednych wspaniale, dla innych dupiate bo nafaszerowane elektronika, moga one uzywac obiektywowo bez migawek i tych z migawkami.
    dodam jeszcze, że w przypadku Polski, serie 200 można serwisować jedynie w Szwecji, w Goteborgu o ile dobrze pamiętam

Cytat Zamieszczone przez rabijki Zobacz posta
    w stanach za okolo 1500USD mozna kupic nowego 501cm w kicie ze szklem i kasetka - cena z przesylka.
    jeśli piszesz o przesyłce, to rozumem, że aparat ma dojść oficjalnym kanałem do Polski, np pocztą. W takim razie dolicz do tego 22% vat i ok 4% cła (liczone od wartości z kosztami przesyłki). Wszystko razy 3 zł/1 USD...

501 to wersja budżetowa (tak samo jak kitowy obiektyw do niego: 80mm CB) trochę gorsze materiały, trochę gorsza jakość, o ile w ogóle można mowić o czymś takim w przypadku hasselblada. Aparat na pewno nie do zajeżdżenia przez amatora, ale generalnie ten model nie jest ceniony
    kwadrat i prostokąt, głównie kwadrat

Domyślnie

zalezy jak patrzec
    dla niektorych clo i VAT nie ma znaczenia a nawet jest plusem - mozna wciagnac wszystko w koszty w firme bez krzyku.
    jednak haslo ze 501 nie jest cenionym modelem jest po prostu wyssane z palucha jak kazda ocenna wypowiedz.
    moim zdaniem lepiej dac okolo 1500usd za sprzet nowy niz kupic uzywanca za podobna kwote i tyle. kazdy przeciez moze robic co chce
    olo
    Ostatnio edytowane przez rabijki ; 28-12-2008 o 12:30

Domyślnie

e no bez przesady. kupilem uzywany 20 letni egzemplarz. stan prawie idealny. Wszystko dziala jak nalezy. Poza tym co ma nie dzialac w Hasselu serii 500? Wszystko co wazne jest w obiektywie, a body to puszka z dziura po jednej i drugej stronie. Zero techniki

Domyślnie

ale ja nie mowie ze nie bedzie dzialac - sam kupilem starego sinara bo niby co sie ma zepsuc skoro to dzira na wylot i kilka srubek
    napisalem tylko ze skoro moge kupic nowego za podobna cene ( w moim przypadku 1140usd) to chyba nie ma sensu starego

olo

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni