Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Precz z kitem.

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Precz z kitem.

Witam!
    Mam obiektyw kitowy 18- 55 i mam go już serdecznie dosyć. chce go zmienić i mam 2 pretendentów choć zupełnie odmiennych.

1. Nikon AF-S Nikkor 18-135/3.5-5.6G ED
    2. Nikkor AF 50mm / 1.8D

Mam body D40. Ta 50-tka to klasa sama w sobie, ale muszę zadać sobie pytanie.Ile będę jej używać i w jakim stopniu będę w stanie wykorzystać jej możliwości. A teraz 18-135. W sumie to też jest kitowy obiektyw tyle że ma większą ogniskową i stała przednią soczewkę, osobny pierścień ostrości, lecz z kolei z tego co przeczytałem to jakoś jego wykonania pozostawia więcej niż wiele do życzenia. Proszę o pomoc.

Domyślnie

witaj,
    wiesz oczywiście, ze 50 będziesz działał tylko na manualu?
    Ja bym wziął zamiast 18-135 18-105vr

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki/Radomsko

Domyślnie

Dokładnie 50'tka tylko manualne ostrzenie

N18-135 bym sobie darował na pewno...
    Jeśli kręcimy się w tym przedziale cenowym to masz dwie dobre propozycje:
    1) N18-70
    2) N18-105VR

Pierwszy legenda, sprawdzony i zachwalany, drugi nowy i również mocno chwalony za ostrość szczególnie
    Gdzieś był temat porównujący te dwa obiektywy poszukaj dowiesz się więcej....

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Edler Zobacz posta
    Witam!
    Mam obiektyw kitowy 18- 55 i mam go już serdecznie dosyć. chce go zmienić i mam 2 pretendentów choć zupełnie odmiennych.

1. Nikon AF-S Nikkor 18-135/3.5-5.6G ED
    2. Nikkor AF 50mm / 1.8D

Mam body D40. Ta 50-tka to klasa sama w sobie, ale muszę zadać sobie pytanie.Ile będę jej używać i w jakim stopniu będę w stanie wykorzystać jej możliwości. A teraz 18-135. W sumie to też jest kitowy obiektyw tyle że ma większą ogniskową i stała przednią soczewkę, osobny pierścień ostrości, lecz z kolei z tego co przeczytałem to jakoś jego wykonania pozostawia więcej niż wiele do życzenia. Proszę o pomoc.
    Jest "od groma" zamienników kitowych,a wątków na ten temat bez liku.Zadaj sobie pytanie co chcesz fotografować i czego oczekujesz od obiektywu.Potem zastanów się ile masz kasy i jakie ograniczenia są w body (brak silnika dyskwalifikuje część szkieł).Na koniec na spokojnie przeczytaj kilka podobnych wątków i jakieś wnioski na pewno Ci się nasuną! Pozdr.!
    D300s,T17-50,SB-800

Domyślnie

lecz z kolei z tego co przeczytałem to jakoś jego wykonania pozostawia więcej niż wiele do życzenia
    Mam go rok i nie mam nic do jakości wykonania. Plastik i tyle, mnie nie przeszkadza. Mam oba wymienione i ostatnio zakochałem się w 50 i w sumie to jej nie odpinam.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Doskladaj kasy i kup Tamron AF SP 17-50mm F/2,8 XR Di II LD ,
    N18-135 to też KIT i ciemny > jak zmieniać to na coś jasnego ze stalym światlem f/2,8 ,
    ekonomicznie polecam Nikkor AF-S DX 18-70mm f/3.5-4.5G IF-ED .

Domyślnie

Zamiana 18-55 na 18-135 to trochę jak zamiana malucha na malucha bis
    Ja bym brał Sigmę 30/1.4 na Twoim miejscu
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

A to może niech od razu sobie D700 kupi a jak wystarczy to 24-120 do kompletu.
    Tamrona sobie odpuść - nie będę tłumaczył dlaczego bo to trzeba go trochę poznać żeby zrozumieć,kup 18-70 lub 18-105 a będziesz zadowolony
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

Właśnie przedział cenowy to w okolicach 500- 600 zł. a 18-105 to już raczej droga impreza niestety. A co do tego jakie zdjęcia chce robić? To chyba portrety mnie najbardziej rajcują. Ale lubie też robić zdjęcia samochodów. Tak naprawdę mam lustro od kilku miesięcy i jeszcze się nie ukierunkowałem do końca.
    Może odnośnie tej 135 to chce sprzedać tego kita i kupić zamiast niego ten większy obiektyw. Ktoś pisał że ostrzy on szybciej niż 18-70, i celniej. A co z pyłkami w środku? czytałem że lubią tam wchodzić.

Domyślnie

Witam!
    ...Mam body D40. Ta 50-tka to klasa sama w sobie, ale muszę zadać sobie pytanie.Ile będę jej używać i w jakim stopniu będę w stanie wykorzystać jej możliwości....
    Ta 50-tka to zwykły standardowy obiektyw do klatki 24X35 mm, klasy co najwyżej średniej i nie ma żadnych magicznych właściwości. Możesz być rozczarowany po zakupie. Choć przyznać trzeba, że przy DX'sie możliwie jasne obiektywy są często potrzebne.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów