Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Kilka plaż.

Domyślnie Kilka plaż.

1.

2.

3.
    z tej jestem najbardziej zadowolony. Pod światło prosto z aparatu właściwie.

4.

5.
    red light, dark room...

Domyślnie

I slusznie z 3 jestes najbardziej zadowolony. Ale wydaje mi sie, ze mozna by cos wiecej z tego zdjecia wyciagnac. Troszke za ostre swiatelko bylo, ale pewnie nie bylo wyjscia...
    Con otro aire... | de noventa | FM2N | Yashica 35 GX | http://malasana.blogspot.com

Domyślnie

W samo południe był ten pojedynek ze słońcem, dzięki.
    red light, dark room...

Domyślnie

ostatnie najlepsze..............choć tam po lewej stronie dużo kolorów się schowało
    l D90 l N16-85 l N35/1,8 l SB800 l

Domyślnie

Jak dla mnie to 4
    How do I do that? I f***ing try. - Gary Vaynerchuk
    !BLOG

bombel
    Gość

Domyślnie

Rany boskie, dlaczego to wszystko jest takie jakieś stłamszone i zgaszone? Miałeś się postarać i zrobić coś z blaskiem, a tu znowu jakieś smuty... Na wszystkich (poza ostatnim) WB jest w zasadzie przesunięte w stronę niebieskiego, są zimne, zaniebieszczone i dlatego kolory są niemiłe. Żółte, pomarańczowe i w ogóle tzw. ciepłe kolory, tak wpływające na odbiór jako słoneczne - tu są ciemne, blade i niedobre...

Trójka to jakaś całkowita porażka. Rozjaśniłem sobie do granic możliwości i dopiero wtedy zobaczyłem co jest na zdjęciu...

Amadeusz! Apeluję do Ciebie: więcej blasku!

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za opinie.

Bombel, wiem, że miałem poprawić tamte poprzednie ale uwierz mi, że spędziłem trochę czasu by poprawić i.... bezskutecznie. Nie potrafię dać blasku (((((
    Tych już chyba nawet nie tknę bo wiem, że im nie pomogę((

Mam jeszcze zdjęcia krajobrazowe ale pewnie są tej samej miary co te, które do tej pory pokazałem(
    Ludziom postronnym się podobają ale dlatego sonduję je tutaj bo wiem, że ludzie się nie znają.

Nie wiem jak temu zaradzić..., zdjęcia robię D80 + 18-135 z filtrem polaryzującym B&W, JPEG bo RAW nie potrafię, obróbka w komputerze powiedziałbym "dorywcza", no i to ja stoję przy wizjerze, amator z dwuletnim doświadczeniem.
    Help!
    red light, dark room...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amadeusz Zobacz posta
    <...>
    Tych już chyba nawet nie tknę bo wiem, że im nie pomogę((
    Dawaj nam ;]
    Coś zaradzimy.

Nie wiem jak temu zaradzić..., zdjęcia robię D80 + 18-135 z filtrem polaryzującym B&W, JPEG bo RAW nie potrafię<...>
    Wystarczy zmienić jedną opcję w aparacie i voila!
    A poważnie to powyższe zdjęcie (nr 3) jest po prostu niedoświetlone. Tak na oko pewnie z minimum 1,5 ev. Otwierając je w rawie, w prostym programie typu RawShooter wystarczyłoby przesunąć suwak w prawo o wybraną wartość, lekko musnąć saturację, światła i kontrasty i miałbyś gotową fotografię. Zapisujesz jako jpg i koniec. Zmniejszasz, wyostrzasz i jest cacy.
    Z jpga zwalonego też da się coś zrobić ale to męczarnia.
    Patr
    z na to jeszcze inaczej. Jeśli masz dobrze zrobionego rawa to już zupełnie nic nie ruszasz, otwierasz i zapisujesz tylko zmieniając format.

Radzę rozpatrzyć ten problem, który problemem nie jest.

Jak dla mnie osobiście - który wciąż uczy się robić zdjęcia, właśnie format raw jest formatem pomocnym w nauce. Dobre zdjęcie będzie dobre, złe (pod względem lekko spartolonego naświetlenia czy WB - bo dupiastego kadru nic nie uratuje) można podratować. A nieumiejętne rzeźbienie w jpg'u skarze go na zrzut do kosza.

Help!
    Mam nadzieję, że pomogłem ;]

bombel
    Gość

Domyślnie

Lepiej tego powiedzieć się już nie da. Amadeusz, teraz apeluję do Ciebie: rób w RAWach!

Mówiąc całkiem poważnie, oprócz wymienionych rzeczy, które powyżej wyłożył anchel, jest jeszcze jedna i to zasadnicza: na RAWy nie mają wpływu ustawienia aparatu dotyczące wstępnej obróbki obrazu: przestrzeń kolorów, kontrast, nasycenie, ciplejsze/zimniejsze, i tak dalej...

Dla jpgów ma to zasadnicze znaczenie - więc musisz ustawić to przed zrobieniem zdjęcia, bazując na swoim doświadczeniu, albo marnym podglądzie w terenie, na miniaturowym ekraniku aparatu, w słoneczny dzień... W dodatku jak się p[omylisz, to przepadło. Robiąc RAWy ustawiasz to sobie po zrobieniu zdjęcia, w domu, w sprzyjających warunkach oświetleniowych, na ekranie komutera (w porównaniu do ekraniku apoaratu gigantycznym), mając pełną kontrolę nad wszystkim, i mając Undo!

Czy to nie piękne?

Każdy się kiedyś bał, co to z tego RAWa wyniknie - na szczęście jest sposób. Pierwszych kilka sesji rób w RAW+jpg - masz i to i to za jednym zamachem. I w domku sobie bezstresowo kombinujesz; masz RAWy do nauki, a jpgi, bo się boisz nowości.

POwiadam - czy to nie jest piękne?

Domyślnie

koledzy Ci wytłumaczyli w czym rzecz wiec nie będe w tym temacie - powiem tylko ze mnie podobaja sie bardzo dwie ostatnie foty i jezeli je poprawisz w/g zaleceń to będa sie mogły podobać ogółowi

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów