Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Domyślnie D90 - AF w trybie LV

Chciałbym Was się zapytać o następującą rzecz. W trybie LiveView Autofocus działa baaardzo wolno. Nie mierzyłem stoperem ale myślę, że ustawienie ostrości następuje po 2-4 sekundach. Mam wrażenie, że silnik AF podczas ustawiania ostrości nie przejeżdża zakresu w jednym kierunku tylko małymi kroczkami przejeżdża w jedną stronę, potem wraca, potem ponownie i ustawia ostrość. W tym czasie słychać kilkanaście cyknięć w obiektywie. Czy to normalne, że AF w trybie LiveView działa tak wolno a sam AF tak "szaleje" ?

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki/Radomsko

Domyślnie

Kolejny przykład, że instrukcja gryzie właścicieli

Strona 47, dla ułatwienia drugi akapit

Domyślnie

Moze troche nie na temat, ale jesli wam sie to nie spodoba - wywalcie ten post.

Od razu powiem ze nie znalazlem odpowiedzi na to w instrukcji. Czy to normalne ze w trybie LV po nacisnieciu przycisku migawki lustro opada, podnosi sie, wyzwalana jest migawka, potem opada na czas zapisu na karte, i znowu sie podnosi zeby aktywowac spowrotem tryb LV? Aparat oczywiscie nikon D90, moze to ma jakies znaczenie - uzywam zwyklej taniej karty SD Sandisk 2GB chyba najwolnejszej jaka jest. Wnerwia mnie to bo aparat wali lustrem jak oszalaly, a spodziewalem sie cichutkiego "cyk" samej migawki. Czy może być to spowodowane kartą? CZy poprostu ten typ tak ma. Miło by było jakby wypowiedzial sie ktos kto uzywa karty zalecanej do tego modelu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Articool Zobacz posta
    Kolejny przykład, że instrukcja gryzie właścicieli

Strona 47, dla ułatwienia drugi akapit
    Instrukcja nie gryzie. To, ze AF w tym trybie działa wolniej to wiedziałem tylko, ze ten AF działa wolniej od mojego 6 letniego kompakta. Zwrócił moją uwagę ten "chaotycznie" szukający ostrości AF i dlatego zapytałem czy to norma.

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki/Radomsko

Domyślnie

Skoro tak pisze w instrukcji tzn według mnie oczywiście, to jest to normalne zachowanie...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrzej_suse10 Zobacz posta
    Moze troche nie na temat, ale jesli wam sie to nie spodoba - wywalcie ten post.

Od razu powiem ze nie znalazlem odpowiedzi na to w instrukcji. Czy to normalne ze w trybie LV po nacisnieciu przycisku migawki lustro opada, podnosi sie, wyzwalana jest migawka, potem opada na czas zapisu na karte, i znowu sie podnosi zeby aktywowac spowrotem tryb LV? Aparat oczywiscie nikon D90, moze to ma jakies znaczenie - uzywam zwyklej taniej karty SD Sandisk 2GB chyba najwolnejszej jaka jest. Wnerwia mnie to bo aparat wali lustrem jak oszalaly, a spodziewalem sie cichutkiego "cyk" samej migawki. Czy może być to spowodowane kartą? CZy poprostu ten typ tak ma. Miło by było jakby wypowiedzial sie ktos kto uzywa karty zalecanej do tego modelu.
    Jako użytkownik D90 potwierdzę, że tak się dzieje. A czy to normalne? Wydaje mi się, że tak, gdyż aparat na czas robienia zdjęcia wyłącza funkcje LV, lustro więc opada, potem następuje najnormalniejsze w świecie zrobienie zdjęcia, czyli lustro się podnosi, migawka otwiera i zamyka [rejestruje się obraz], potem lustro znów opada, w tym czasie [dłuższym lub krótszym, w zależności od ustawień] wyświetla się zrobione zdjęcie, a po wskazanym w ustawieniach czasie wyświetlania zdjęcia aparat wraca do trybu LV czyli podnosi lustro.
    Czy to normalne? Nie wiem, ale mnie to ani przez moment nie zastanawialo i nie dziwło, z resztą użyłem tego trybu raz na wypróbowanie i sprawdzenie, stanowczo wolę robić zdjęcia przez wizjer.
    Ostatnio edytowane przez mOOnlight78 ; 08-12-2008 o 02:03 Powód: ort :)
    Rzeczywiście tak jak księżyc ludzie znają mnie tylko z jednej jesiennej strony...
    D700 + N 24-70/2,8 + N 35/1,8 + N 50/1,4 + N 85/1,8
    D750 + N 24-120/4,0 + N 70-300 VR
    Z6II + N24-70/4,0 + SB-910 + FastPack 200 + Slik Pro 340DX

Domyślnie

No to jestem mocno zawiedziony tym LV, ale wydaje mi się to dziwne. W końcu czytałem wielokrotnie że tryb LV to dobry sposób na robienie zdjęć długo naświetlanych (zastępujący wstępne podnoszenie lustra), ponieważ lustro w momencie wyzwalania migawki jest już podniesione - ale niestety jak widać w D90 tak nie jest. Jakby w przypadku D90 skorzystać z tej metody przy robieniu zdjęć na statywie, to chyba aparat ze stawywem zaczął by się kołysać przód-tył no i istniało by ryzyko przewrócenia się całości od tego klepania lustrem (na szczęście mam wrażenie że tryb opóźnionej ekspozycji daje radę przy dłuższych czasach na statywie).

Tak czy inaczej bardzo dziękuję za odpowiedź

Rozmowny Awatar dzejms
    Miasto
    Nie ma takiego miasta Londyn...jest Lądek...Lądek Zdrój

Domyślnie

W końcu czytałem wielokrotnie że tryb LV to dobry sposób na robienie zdjęć długo naświetlanych
    A gdzie o tym pisano?
    Stopka sropka... wybitnie niekomercyjna.

Domyślnie

Porządnego LV szukać tylko w lustrzankach SONY. To NIKONowskie to tylko taki bajer...
    D90 50mm/1,8 t28-75 SanDisk Extreme III 30MB/s

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmax Zobacz posta
    Porządnego LV szukać tylko w lustrzankach SONY. To NIKONowskie to tylko taki bajer...
    Szukać można ale i tak się nie znajdzie porządnego.... W Sony dzięki oddzielnej malutkiej matrycy dostajemy na LCD obraz którego nie da się ręcznie ostrzyć bo nie widać szczegółów.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów