Szukaj
wpisz w szukajce ZASADY UMIESZCZANIA ZDJĘC NA FORUM, mi się nie chce klikac w każde osobno
D700 16,17-35,35
poprawione
To ja też coś doradzę w kwestii technicznej: Jak już wrzucasz taką ilość zdjęć to ponumeruj je bo inaczej ciężko odnieść się do konkretnych.
A jak już nauczysz się wklejać, numerować to później wywal wszystko do kosza.
dlaczego ?
Bo na wszystkich obróbka to jedno wielkie nieporozumienie
D700 16,17-35,35
apropo 7 gdzie w kraju wylewają biały asfalt?![]()
To jak już ponumerowane to ja postaram się rozwinąć nieco myśl kolegi autografa (która może i bolesna ale wyjdzie Ci na dobre).
1. Daj sobie na razie spokój z bardziej inwazyjną obróbką - wiele z tego co tu pokazałeś jest mocno przesadzone (np 1,8,15), najpierw naucz się poprawnie robić "zwykłe" zdjęcia, obróbkę ogranicz do tego co naprawdę niezbędne - podciągnięcia kontrastu, krzywych, nasycenia. Jak już to będziesz potrafił robić dobrze i co najważniejsze świadomie to dopiero wtedy zacznij eksperymentować.
2. Kadrowanie - bez dobrego kadru, żadna obróbka nie pomoże - w tym co pokazałeś kadrowanie niestety jest chyba najsłabszą stroną - większość kadrów jest mało ciekawa i sprawia wrażenie przypadkowych, nie kadruj wszystkiego tak centralnie, zanim wyzwolisz migawkę pomyśl przez parę minut co chcesz pokazać i czy nie można tego pokazać ciekawiej, nie zawsze to co jest tematem zdjęcia musi być na środku (co więcej - zazwyczaj nie jest). Poobcinane w przypadkowych miejscach końcówki uszu czy łap kota (np 2 i 4) tylko utwierdzają w przekonaniu, że nie poświęciłeś kadrowaniu wystarczająco dużo uwagi. Tutaj niestety trzeba nadrobić braki w umiejętnym budowaniu kompozycji. Poczytaj o tym trochę.
3. Zanim umieścisz zdjęcia na tym forum zastanów się 3 razy czy rzeczywiście są to zdjęcia, które warto pokazać - tutaj "niestety" nie ma owijania w bawełnę i jeśli coś jest kiepskie to zostanie bezlitośnie wypunktowane. Staraj się korzystać z konstruktywnej krytyki i wyciągaj wnioski.
4. Zdjęcie nr 7 - Czy nie widzisz tego, że droga aż wali po oczach swoją jasnością? ledwo można dostrzec jakieś szczegóły. Z kolei dla odmiany zdjęcie numer 6 składa się w głównej mierze z czarnych i białych plam - tu znów wracamy do pkt.1
Na razie to tyle bo nie chcę pisać tu większych elaboratów.
Próbuj dalej i nie zrażaj się![]()
Skontaktuj się z nami