Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: Tuńka

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adrian Zobacz posta
    Spontaniczność spontanicznością, ale ty jako fotograf panujesz nad kadrem, więc i tłem.
    Poza tym Adrian to jest tak, że nie mówię że coś "ma być". Jeśli coś "ma być" to znaczy że starannie wszystko ułożyłeś i tak to zaplanowałeś. Czyli okno, talerz, lampę. Tymczasem ja nic nie planowałem. Nic.
    I tej linii się ostatnio trzymam. Spontan jest spontan. Nie usuwam elementów jeśli wchodzą w drogę. Wręcz przeciwnie, często je uwypuklam, wręcz podkreślam. Przypadkowość kadru i kompozycji też jest elementem tej filozofii.
    Co to za problem usunąć lampę, wystemplować talerz, prawidłowo doświetlić okno. Umiem przecież prawidłowo doświetlać elementy. Ale to nie o to chodzi.
    Oglądam dużo różnych galerii i takie odloty mi się najbardziej podobają. Nie mówię że to jest dobre, może dla jednych jest, dla jednych nie. Kwestia gustu. Ale w tym kierunku staram się podążać. Nie jestem tak dobry jak wzorce w kierunku których idę, ale kiedyś tam dojdę...

swiatlo
    Gość

Domyślnie

P.S. Off topic, a może on topic (do Adriana). Poznałem kilka miesięcy temu gościa z którym się zaznajomiłem. Otóż ten gościu jest hobbystą fotografem którego sztuka polega na tym że wszędzie łazi gdzie się da i wszędzie cyka setki niby to przypadkowo fotografii. Z przypadkowych kątów czy pozycji. A potem ogląda co z tego wychodzi. I tą przypadkowość uwypukla. I wychodzą mu świetne czasami rzeczy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    Poza tym Adrian to jest tak, że nie mówię że coś "ma być". Jeśli coś "ma być" to znaczy że starannie wszystko ułożyłeś i tak to zaplanowałeś. Czyli okno, talerz, lampę. Tymczasem ja nic nie planowałem. Nic.
    I tej linii się ostatnio trzymam. Spontan jest spontan. Nie usuwam elementów jeśli wchodzą w drogę. Wręcz przeciwnie, często je uwypuklam, wręcz podkreślam.
    Mniej więcej o to mi chodzi Skoro potrafisz coś uwypuklić, to powinieneś też umieć pewne rzeczy "schować". O takie panowanie nad kadrem mi chodzi. Nie o stęplowanie, ekspozycję itp. Możesz ciut zmienić kadr, przesunąć obiektyw o 2mm, wstać, położyć się, czy co ci tam przyjdzie do głowy. Eksperymentować trzeba, ale z głową. W tym zdjęciu, moim zdaniem, za dużo jest przypadkowości i mało panowania nad kadrem.

Przypadkowość kadru i kompozycji też jest elementem tej filozofii.
    Co to za problem usunąć lampę, wystemplować talerz, prawidłowo doświetlić okno. Umiem przecież prawidłowo doświetlać elementy. Ale to nie o to chodzi.
    I nie chodzi mi też o usuwanie czegokolwiek, tylko pokazanie tego "inaczej". Tło trzeba wykorzystać równie twórczo jak obiekt główny. Nie wiem czy się rozumiemy :/

Oglądam dużo różnych galerii i takie odloty mi się najbardziej podobają. Nie mówię że to jest dobre, może dla jednych jest, dla jednych nie. Kwestia gustu. Ale w tym kierunku staram się podążać. Nie jestem tak dobry jak wzorce w kierunku których idę, ale kiedyś tam dojdę...
    Ja też lubię różnego typu odloty, a portret środowiskowy jest jedną z moich ulubionych rodzajów fotografii.

P.S. Off topic, a może on topic (do Adriana). Poznałem kilka miesięcy temu gościa z którym się zaznajomiłem. Otóż ten gościu jest hobbystą fotografem którego sztuka polega na tym że wszędzie łazi gdzie się da i wszędzie cyka setki niby to przypadkowo fotografii. Z przypadkowych kątów czy pozycji. A potem ogląda co z tego wychodzi. I tą przypadkowość uwypukla. I wychodzą mu świetne czasami rzeczy.
    To też jest jakaś metoda, ale jak dla mnie zbyt przypadkowa i niepewna wyniku. To takie robienie zdjęć "bo się da" a nie "bo ciekawie wygląda".
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adrian Zobacz posta
    Mniej więcej o to mi chodzi Skoro potrafisz coś uwypuklić, to powinieneś też umieć pewne rzeczy "schować". O takie panowanie nad kadrem mi chodzi. Nie o stęplowanie, ekspozycję itp. Możesz ciut zmienić kadr, przesunąć obiektyw o 2mm, wstać, położyć się, czy co ci tam przyjdzie do głowy. Eksperymentować trzeba, ale z głową. W tym zdjęciu, moim zdaniem, za dużo jest przypadkowości i mało panowania nad kadrem.
    No, wreszcie mnie przekonałeś. Tutaj masz rację. Czyli Tobie chodzi o to, że dobra przypadkowość to jest zaplanowana przypadkowość. Czyli starannie wypracowana przypadkowość. Przypadkowość nad którą się pracuje w pocie czoła całymi godzinami.
    Zgadzam się.
    Na tym zdjęciu podobała mi się relacja pomiędzy oknem a dziewczynką. I ten dolny kąt i umieszczenie dziewczynki i okna po przekątnej. I ten miś na oknie też.
    A resztę zostawiłem jako dowód na tą przypadkowość. Jako przypieczętowanie tej przypadkowości. Włącznie z talerzem i kawałkiem lampy na prawym brzegu. Bo mi to pasowało do koncepcji. Ale mogłem się mylić...

Cenię rozmowy z Tobą bo zawsze coś mi tam w głowie z tego zostanie...

Domyślnie

Czyli Tobie chodzi o to, że dobra przypadkowość to jest zaplanowana przypadkowość. Czyli starannie wypracowana przypadkowość. Przypadkowość nad którą się pracuje w pocie czoła całymi godzinami.
    Dokładnie

Cenię rozmowy z Tobą bo zawsze coś mi tam w głowie z tego zostanie...
    Miło mi
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

autograf
    Gość

Domyślnie

Nie podoba mi się Twoja wizja i przedstawiony portret dziewczynki.

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Kolor usunąłem bo zupełnie odjechany. Link do niego jest tutaj:
    http://www.cezarmart.com/gallery/WMIM_0395_color.jpg

Domyślnie

Masz rację - jest to talerz. Czyli świetnie rozpoznałeś obiekt...
    Poza tym nikt nigdy nikomu nie obiecywał że nic nie będzie wyjarane... Oraz że nie będzie kawału ściany...
    Wypunktuj jeszcze jakie inne podręcznikowe zasady zostały złamane
    Przy takim podejsciu to nawet zdjecia u cioci na imieninach z glowami ludzkimi najczesciej umieszczonymi w centrum kadru, sufitem zajmujacym pół zdjecia to swietne zdjecia lamiace te straszne i niedobre zasady kompozycji...

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez domelmel Zobacz posta
    Przy takim podejsciu to nawet zdjecia u cioci na imieninach z glowami ludzkimi najczesciej umieszczonymi w centrum kadru, sufitem zajmujacym pół zdjecia to swietne zdjecia lamiace te straszne i niedobre zasady kompozycji...
    Ten mój znajomy o którym pisałem właśnie robi takie ciociowe zdjęcia i powtarzam - wiele z nich są znakomite i bardzo kreatywne.
    Niestety gościu nie ma galerii. Nie mogę więc dać linka. Ma tylko zdjęcia na papierze które pokazuje na różnych imprezach.

Domyślnie

Ten mój znajomy o którym pisałem właśnie robi takie ciociowe zdjęcia i powtarzam - wiele z nich są znakomite i bardzo kreatywne.
    Niestety gościu nie ma galerii. Nie mogę więc dać linka. Ma tylko zdjęcia na papierze które pokazuje na różnych imprezach.
    Czyli zafascynowałeś się tym iż gosciu wzbudza podziw na imprezach pokazując zdjęcia z innych imprez?
    Jego "prace" wywołują achy i ochy cioć i pociotków wiec postanowiłeś również o taki podziw zawalczyć robiąc "pstryk pstryk" i oczekując że wyjdzie z tego sztuka? Dodatkowo dorabiasz do tego szaloną ideologię (jak zwykle zresztą) wmawiając tu komentującym ze tak ma być bo tak ma być. Ech.....

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów