Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Wątek: Pomiar punktowy

pebees
    Gość

Domyślnie

W kontekście F80 i czego? Slajdu czy negatywu? Bo generalnie kolejność to jest ok

Domyślnie

Głównie o negatyw mi chodziło. A coś się zmieni w przypadku slajdu?
    Mam Full Frame. A co 36 zdjęć nową matrycę i kartę pamięci w jednym.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    W przypadku aparatów cyfrowych najlepszą metodą używania światłomierza punktowego jest:
    1) Przełączenie go w p.... na matrycowy
    2) Wykonanie próbnej ekspozycji
    3) ew. wprowadzenie korekty w taki sposób, by histogram swym początkiem był jak najbliżej prawej krawędzi

Napewno pójdzie trzydzieści razy szybciej, niż gdy obmierzymy scenę w spotem w stutrzydziestu miejscach i będziemy przeprowadzali na kartce skomplikowane obliczenia celem wyciągnięcia średniej, a do tego efekt będzie lepszy. Spoty, systemy strefowe i insze duperszwance były dobre za analoga, matryca rejestruje inaczej.
    No nie wiem... Ja ostatnio próbuję rozgryźć ten temat i wydaje mi się, że w słoneczny dzień pomiar punktowy na najjaśniejszy obszar kadru + odpowiednia korekta na plus (którą można ustalić dla danego aparatu) da najlepsze efekty i gwarancję uniknięcia przepaleń na zdjęciu. Problem prawdopodobnie pojawi się, gdy fotografowana osoba stanie w cieniu i nie ma w kadrze białych obszarów - wtedy ta przyjęta wcześniej korekta może okazać się zbyt duża i tu przydaje się doświadczenie. A jeszcze inny problem pojawia się, gdy fotografujemy coś (lub kogoś), kto dynamicznie się przemieszcza, raz jest w słońcu, raz jest w cieniu i nia ma po prostu czasu na próbne ekspozycje, analizy histogramu, itp., bo fotka musi być wykonana w przeciągu np. 3 sekund. Jeśli ktoś ma jakieś uwagi, którymi chciałby się podzielić, to będę wdzięczny.

Pzdr
    M

pebees
    Gość

Domyślnie

eRJot w przypadku slajdu chodzi o to, że nie toleruje on przepaleń żadnych, i trzeba pamiętać o tym. Nic więcej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez metal137 Zobacz posta
    No nie wiem... Ja ostatnio próbuję rozgryźć ten temat i wydaje mi się, że w słoneczny dzień pomiar punktowy na najjaśniejszy obszar kadru + odpowiednia korekta na plus (którą można ustalić dla danego aparatu) da najlepsze efekty i gwarancję uniknięcia przepaleń na zdjęciu. Problem prawdopodobnie pojawi się, gdy fotografowana osoba stanie w cieniu i nie ma w kadrze białych obszarów - wtedy ta przyjęta wcześniej korekta może okazać się zbyt duża i tu przydaje się doświadczenie. A jeszcze inny problem pojawia się, gdy fotografujemy coś (lub kogoś), kto dynamicznie się przemieszcza, raz jest w słońcu, raz jest w cieniu i nia ma po prostu czasu na próbne ekspozycje, analizy histogramu, itp., bo fotka musi być wykonana w przeciągu np. 3 sekund. Jeśli ktoś ma jakieś uwagi, którymi chciałby się podzielić, to będę wdzięczny.

Pzdr
    M
    Przy dynamicznym fotografowaniu i tak nie masz szans na użycie pomiaru punktowego, bo niby jak? Pozostaje tylko matrycowe lub - dla wybitnie popieprzonych warunków oświetleniowych - CW z korektą.
    Jeśli mam czas spojrzeć na histogram i zrobić ze 2-3 zdjęcia na dociągnięcie korekty, to mz. pod względem precyzji naświetlenia nie podskoczy mi dziesięciu Adamsów ze spotami 0,001° i najcudniejszym systemem strefowym (opracowanym nb. dla negatywu)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    [w przypadku slajdu chodzi o to, że nie toleruje on przepaleń żadnych, i trzeba pamiętać o tym.
    nie mam doświadczeń ze slajdem. czyli w jego przypadku lepiej stosować pomiar (punktowy?) na światła i je odpowiednio tonować, tak?
    Mam Full Frame. A co 36 zdjęć nową matrycę i kartę pamięci w jednym.

Domyślnie

Nie zakładając nowego tematu...
    Ostatnio spotkałem się z sytuacją, że jakiego pomiaru bym nie użył efekt był tragiczny.
    Otóż postać fotografowana z odległości ok 10m, stojąca w cieniu (cień od dużego dachu pod którym stałem ja), tuż za postacią otwarta przestrzeń z bardzo mocnym słońcem.
    Niestety nie wziąłem ze sobą lampy (wbudowana na niewiele się zdała bo miałem podpięte tele) i klops. Jakbym nie mierzył to zdjęcie do kosza. Matryc wiadomo, uśrednił wszystko, w tle koszmarne białe przepalone plamy, ale postać za ciemna, CW podobnie, punktowy na postać lepiej, tło oczywiście max przejarane.

Przyznam, że czasu było mało na kombinację, a że i tak robię w RAW to po prostu "robiłem" i potem na kompie w miarę skorygowałem.
    Ale może jest jakiś sposób, by choć zbliżyć wykonane zdjęcie do tego co widzi fotografujący?
    Wstyd się przyznać, ale np. korekty EV praktycznie nie stosuję. Dałoby użycie jej cokolwiek w takich warunkach? Bo może po prostu muszę wrócić do podstaw...
    Aha, robiłem D80-tką... może w tym względzie lepiej poradziłby sobie mój drugi korpus - D700 z włączonym D-Lighting?
    Ostatnio edytowane przez prz3mo ; 17-04-2009 o 14:34

Domyślnie

Niestety takiego zdjęcia nie zrobisz, złe światło. Najlepszy pomiar to punktowy mierzony na twarzy, nie uśredniony. W takich sytuacjach albo rybka /modelka/ albo akwarium /tło/. Jeśli chciałbys wykonac takie zdjęcie prawidłowo, potrzebne sa lampy studyjne, aby zrównowazyc światło. Ostatnio próbowalem zrobic cos takiego z sb-800 + wbudowana siła błysku 1/1, słonce popołudniowe /okolice 17/, i niestety wielka biała plama, nie wygląda to najlepiej. Aha, no i na niebie różowe odblaski jakies /wyciagane z RAW do granic możliwości/.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franeq Zobacz posta
    Niestety takiego zdjęcia nie zrobisz, złe światło.
    Zrobiłbym gdybym wziął ze sobą Sabinę Spokojnie do 10m dopaliła by mi ładnie postacie (BL z korektą).
    Muszę bliżej się przyjrzeć D-Lighting w drugiej puszce.

Domyślnie

No przecie pisałes ze nie miałes, to bys nie zrobil? ale gdybys mial, to mógłbys... rotfl

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów