Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Intuos3

Domyślnie

Uzywam A5 Wide (na dwoch monitorach 4:3). Jest idealny -- wydaje mi sie, ze A6 moglby byc przymaly, a gdybym mial wiecej machac reka (A4), to by mnie to juz chyba wq...

Cytat Zamieszczone przez fushiro
    Wiem już, że do retuszu zdjęć wystarczy A6, tylko że czasami dokonuje się drobnego malowania pędzlem - cienie, promienie światła, makijaż, itp, czyli coś więcej niż proste zaznaczanie i szybka maska.
    Pamietaj, ze takie rzeczy robi sie przeciez na powiekszeniach (czy po prostu piksel w piksel), wiec podczas takiego "dokladnego" retuszu nie ograniczasz sie do 1 cm2 tylko nadal masz do dyspozycji cala powierzchnie.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Jeśli na poważnie myślisz o pracy z tabletem to tylko wacom.Przerobiłem już pentagrama i obecnie pracuję od dwóch lat na wacomach, najpierw Intuos2 A5 a od 1/2 roku Intuos3 A5 panorama i za żadne skarby świata nie wrócę do pentagrama.Pewnie, do prac amatorskich, coś tam zretuszować, coś domalować to i pentagram starczy ale jeśli tak jak ja siedzę w pracy dziennie 8-9 godzin przy tablecie to nie ma innego wyjścia jak wacom
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Valdek_Tychy Zobacz posta
    Pewnie, do prac amatorskich, coś tam zretuszować, coś domalować to i pentagram starczy ale jeśli tak jak ja siedzę w pracy dziennie 8-9 godzin przy tablecie to nie ma innego wyjścia jak wacom
    Dla mnie, to juz nie wazny jest czas nasiadowki z takim tabletem. Czasami pracuje caly dzien (nawet kilkanascie godzin), a bywa i tak, ze uzywam go raptem 5 minut. I powiem szczerze, ze nie wyobrazam sobie nawet tych 5 minut z Pentagramem. I nie dlatego ze teraz mam Wacoma, ale dlatego, ze kiedys probowalem uzywac Pentagrama.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Pamietaj, ze takie rzeczy robi sie przeciez na powiekszeniach (czy po prostu piksel w piksel), wiec podczas takiego "dokladnego" retuszu nie ograniczasz sie do 1 cm2 tylko nadal masz do dyspozycji cala powierzchnie.
    Dokładnie A5 nie jest ani za duży ani za mały - bo tak jak powyżej przecież mamy możliwość powiększenia której na papierze nie mamy dlatego nawyki są inne wg mnie - proszę mnie źle nie zrozumieć - rysowałem na wszystkich formatach papieru od mini szkicy XxY cm po rysunki na B1 (100x70) i nadal uważam że do pracy z kompem A5 jest idealne Po za tym jak ktoś nie jest wprawiony w rysowaniu to na dużych tabletach będzie miał po prostu problem - po prostu zrobienie prostej linii przez A4 stanowi dla 98% niewprawnych rąk zadanie "nie do przejścia"... jak ktoś rysuje na papierze i ma już wyćwiczoną do rysunku rękę to i 100x70 tabletu da radę ale po co? A5 jest najuniwersalniejsze wg mnie bo nawet niewprawna osoba w rysowaniu poradzi sobie z prostymi liniami na nim szybciej niż na A4
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Uzywam A5 Wide (na dwoch monitorach 4:3). Jest idealny -- wydaje mi sie, ze A6 moglby byc przymaly, a gdybym mial wiecej machac reka (A4), to by mnie to juz chyba wq...
    Na dwa monitory 21" A6 jest przymaławy, sam będę teraz zmieniał na A5W. Na jeden klasyczny monitor A6 jest w sam raz.

Cytat Zamieszczone przez !AGresT Zobacz posta
    Ja mam właśnie A4 oversize (czy jak kto woli DTP) i uważam, że jest idealny (dla mnie). Po prostu lubię machać łapami Nawyk z rysowania (na dużych papierach). A w skrajnych przypadkach można sobie duży (A4) obrazek do przerysowania podłożyć.
    Też bardzo dużo rysowałem - zwykle na formatach 70x100 i z punktu widzenia rysownika nawet A4 to popizdułka - natomiast do retuszu i pracy w aplikacjach potrzebny jest mały tablecik, którym po prostu pracuje się szybciej i wydajniej.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 23-11-2008 o 17:38

Domyślnie

Wielkie dzięki za opinie! Zabieram się za szukanie sklepu z najciekawszą ofertą

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów