Mam zadanie zrobić zdjęcie panoramiczne aut ustawionych koło siebie...
problem w tym że tych aut jest ok 30![]()
Jak to zrobić?![]()
Szukaj
Mam zadanie zrobić zdjęcie panoramiczne aut ustawionych koło siebie...
problem w tym że tych aut jest ok 30![]()
Jak to zrobić?![]()
www.michalbilko.pl - fotografia tatrzańska
zamontuj statyw na wózku do przewozu mebli , i jedz po linii prostej wzdłuż stojących aut![]()
D700 16,17-35,35
Stan gdzies daleko, odpal 70-300@300, ustaw sobie punkt wezlowy i jazda [czyt. zrob normalna panorame]
![]()
Normalnie tak samo jak panoramę krajobrazu...
I poskłądać jakimś softem...
Najlepiej byłoby faktycznie poruszać się wzdłuż linii poziomej na przeciwko aut - pytanie tylko czy warunki pogodowe dopiszą i przy łączeniach nie będziesz miał potem rożnego rodzaju rozkładu światła na autach...Pozostaje jeszcze ogniskowa - a to już będzie zależało od tego ile miejsca będzie na cofnięcie się od aut. W zasadzie na szerokim kącie to by w 2 kadrach zrobił - tylko zniekształcenia mogą wyjść...
Robiłem tak, na szerokim kącie jechałem wzdłuż aut.. ale tego się potem nie da poskładać![]()
jesli bedziesz jezdzil ni cholery nie poskladasz dobrze
jesli prosto ustawione auta zrobisz jak zwyczjna obracana panorame bedziesz mial krzywizny, chyba ze chcesz miec vra czyli obracana a nie plaska fote.
tak se mysle czy nie lepiej by bylo ustawic te 30 aut rowno po okregu. w srodek ustawic aparat i pojechac obrotowea panorama z dobrze ustawionym nodal pointem? opieram sie tylko na wyobrazni i wydaje mi sie ze krzywizny powinny sie zniesc przy takim ustawieniu...nigdy czegos takiego nie robilem i tylko glosno rozmyslam
pozdro
olo
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
Skontaktuj się z nami