Witam, mam problem i może ktoś z Państwa będzie mi umiał pomóc. Moje zmagania i "wsparcie techniczne epsona" to za mało:/
mam Epsona R2880. chcę drukować zdjęcia bez marginesów (obramowania).
wg info na www epsona drukarka ta obsługuje format A5 a marginesami steruje się w sterowniku drukarki.
drukując na A4, A3, A3+ nie ma żadnego problemu. w sterowniku jest dostępny checkbox "bez obramowania" jego użycie udostępnia przycisk "rozszerzenie" i tam po ustawieniu suwaka na "minimum" jest OK (jest spad około 1mm - dla mnie akceptowalnie).
niestety po wskazaniu formatu A5 wybranie checkboxa "bez obramowania" skutkuje pojawieniem się okna, w którym jest info, że ta funkcja nie jest dostępna dla tego formatu i można wskazać A4, A3, A3+...
próbowałem oszukać drukarkę wklejając zdjęcie A5 na arkusz A4, drukując A4 przy włożonym arkuszu A5... wynik niezadowalający - brak górnego, lewego i prawego marginesu ale mechanizm drukarki "wyczuł", że kartka się "kończy" i dorzucił około 4mm dolnego marginesu...
odpowiedź ze wsparcia technicznego epsona brzmi "Przykro mi, ale jest dokladnie w ten sposob, jak pan opisal sprawe. Nie ma mozliwosci druku bez marginesu na formacie A5. Prosze sprobowac jeszcze ustawic format wlasny....ustawienie uzytkownika (User Defined)."
jest to samo... zapytani o informacje na www na temat arkuszy/marginesów oraz o pytanie czy przy modelu Pro3800 będzie również problem (na www jest napisane, że obsługuje bez obramowania szerokości 148 i 210) odpisali:
"Tak, przykro mi. Niestety, problem drukowania bez marginesu na formacie A5 zawsze moze wystapic."
Czy ktoś z Państwa zna sposób by z pozycji Photoshopa drukować R2880 lub Pro3800 na arkuszu A5 (210x148,5) bez obramowania?