Close

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 100

Domyślnie

Na większość pytań właściwie już Ci Alf odpowiedział więc powtórzę tylko kilka :
    Nie twierdzę że 80 to zły aparat, ma swoje + i - trzeba wziąść ołówek do ręki i wypisać za i przeciw. Kwestia gustu, lepszego trzymania w łapce "doboru naturalnego".
    Kiedyś gdy przy produkcji sprzętu więcej do powiedzenia mieli iżynierowie a nie spece od marketingu, aparaty były solidnie wykonane, zawierały doskonałej jakości elementy i były trwałe. Niestety swiat się zmienia, globalizacja itd itd.

Gdybym miał wybierać pomiędzy tymi dwoma modelami porównując tylko użyteczne dla mnie zalety:
    90 : solidna trwała konstrukcja, możliwość podłączenia tanich manualnych obiektywów, 1/250 z lampą, baterie.
    80: szybki AF
    i już. (gdybym miał wybrać pomiędzy F75 a F80 to bez drgnięcia powiek F80)

...dziś aparatu bez multiekspozycji bym nie kupił.
    Była mowa o ślubie jak myślisz co się bardziej przyda multiekspozycja czy lepsze synchro z lampą ? na ślubie !

Nie muszę sprawdzać jakie są ceny na e-bayu, bo mój aparat ma autobracketing i multiekspozycję w standardzie (chociaż jest taki, łech, łech - amatorski w porównaniu z F90).
    Mój też ma i to i to, aczkolwiek multiekspozycja jest dla mnie zbędna.

Rozumiem, że Ty na spacer zabierasz F90 + battery pack + SB 800 + 6 obiektywów...
    Nie nie zabieram ! 90-tke ze szpejem buchneli mi 5 lat temu z samochodu, pod hipermarketem. Żebym Ja jeszcze miał czas na spacery ! Zazwyczaj wizję tego co chciałbym zrobić mam już w głowie, więc zabieram tylko to co potrzebuję.

Gdyby wszyskie fotki robiło się "na sesji", modelkom, kótre biorą forsę za pozowanie, to pewnie miałbyś rację. Tylko, że na szczęście tak nie jest.
    Dalej nie widzę problemu ! nawet z tymi "modelkami" które pieniędzy nie biorą.

Cały czas śmieszą mnie ludzie, którzy kupują samochód terenowy i używają go do dojazdów do pracy - 5 km po mieście
    Nie tylko Ciebie, mnie również !

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Populares
    Sugerujesz zamianę F65 na Zenita?
    Czy to wystarczy, żeby stać się Prawdziwym Fotografem i automatycznie przestać być Cykaczem (TM)?
    na wycieczkę w góry, skacząc po skałach, taplając się w błocie, chodząc po piaszczystych szlakach?
    tak! ile razy już myślałem, że mojego zenita szlag trafił, po stuknięciu w skałę, upadku w piach po wywrotce na rowerku, upadku z wieży zmkowej na bolczowie itp, a on dalej cykał sobie w najlepsze...zenit to T34 aparatów
    f65 to bardzo dobry aparat za niewielkie pieniądze, ale do chodzenia na spacery z dziewczyną, a nie na górskie wycieczki czy w ekstremalny teren
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Ludzie popatrzcie na to w ten sposob ze sprzet taki jak aparat Nikona nie jest w zalozeniu elementem pancernym i sluzy TYLKO do robienia zdjec. Porownanie jakiegokolwiek zenita do Nikona jest moim zdaniem zupelnie bez sensu, poniewaz jak juz wczesniej napisalem aparat sluzy do robienia pieknych niezapomnianych zdjec (niewatpie ze wiele z was zrobilo takowe zenitem) a Nikon zapewnia nam jakosc tych zdjec plus ulatwienie w cykaniu a nie przybijaniu gwoździ!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Guild77
    Ludzie popatrzcie na to w ten sposob ze sprzet taki jak aparat Nikona nie jest w zalozeniu elementem pancernym i sluzy TYLKO do robienia zdjec. Porownanie jakiegokolwiek zenita do Nikona jest moim zdaniem zupelnie bez sensu, poniewaz jak juz wczesniej napisalem aparat sluzy do robienia pieknych niezapomnianych zdjec (niewatpie ze wiele z was zrobilo takowe zenitem) a Nikon zapewnia nam jakosc tych zdjec plus ulatwienie w cykaniu a nie przybijaniu gwoździ!
    Racje masz ale nie do konca. Zeby z tych ulatwien korzystac puszka musi byc w jednym kawalku i w ksztalcie mocno zblizonym do oryginalnego I dlatego jesli mam 2 aparaty o zblizonych mozliwosciach to wezme ten solidniejszy, chocby i duzo wiecej wazyl. natargam sie go, ale bedzie mi dluzej sluzyl.
    c2h5oh
    |Bessa Voigtländer|Zenit 11|Kiev 4m|D70|T28-75|SB800|055PROB
    http://www.lisiewski.info | http://modna.pl | http://giery.eu

Rex King
    Gość

Domyślnie

Ja uważam, że wybór obecnie Nikona F90X jest najbardziej optymalny dla kogoś kto nie śpi na kasie, a chciałby zająć się poważniej fotografią tradycyjną. Ten aparat w wersji z MB10 był sprzedawany jako profesjonalny sprzęt, a wielu zawodowców używało go jako zapasowy. Ma on dla początkujących kilka tematów, które mają im umożliwić
    start w foto. Dla chcących się jedynie pobawić w fotografię polecam "idiot kamerę".
    FX umożliwia pracę z preselekcją przysłony, czasu i na manualu. Ponadto w programie podstawowoym można łatwo stosować fleksję programu. Jeżeli chodzi o obiektywy manualne to nie koniecznie trzeba je kupować prosto ze sklepu. Bardzo dobrej jakości i w b.d. stanie można kupić za mniejsze pieniądze niź obiektyw typu"G...". FX nie obsługuje jedynie oprócz w/w równieź obiektywów non AI. Ma doskonałego fokusu, czasy synchro dla lamp do 1/250. W razie potrzeby nie trzeba szukać kija na psa.
    Polecam do zapoznania strony: http://www.35mm.v.pl/n90_90x.html ,
    http://www.foto.w3.com.pl/f90.html .
    Trudno w całym necie znaleźć złe opinie na temat tego aparaciku, tym bardziej że obecnie można go w b.d. stanie nabyć za rozsądne pieniądze w granicach 1100 -1500PLN.

Domyślnie

Wszystko się zgadza. Chciałbym jednak zwrócić uwagę na fakt, że za taką kasę, to można kupić NOWY z gwarancją itp. F65 z obiektywem i jeszcze na filmy zostanie 200 zł oraz mamy od razu lampę błyskową wbudowaną (tak, słabą, ale jest, a w kupując F90 trzeba z miejsca wywalić kolejne kilkaset zł na lampę). F65 też ma preselekcję czasu, przysłony oraz tryb P z fleksją programu. Także dobry autofokus. Synchro dłuższe (1/90) i nie działa z manualami. Za to działa z obiektywami AF G. Kupując F90 płacimy konkretne pieniądze za bajery, których większość użytkowników pewnie ani razu nie użyje. Takie jak np. możliwość podłączenia do PC (przez specjalny, drogi kabelek) i zgrania parametrów naświetlania poszczególnych klatek. Osobiście nie znam nikogo, kto by z tego korzystał (chociaż wierzę, że są tacy).

Na pewno F90 wygląda bardziej profesjonalnie. Jakie wyjdą zdjęcia, to już zależy od tego, kto naciska guzik.

Domyślnie

Takie jak np. możliwość podłączenia do PC (przez specjalny, drogi kabelek) i zgrania parametrów naświetlania poszczególnych klatek. Osobiście nie znam nikogo, kto by z tego korzystał (chociaż wierzę, że są tacy).
    Ano ja korzystam. Po za zgrywaniem parametrów ekspozycji, można tym zrobic dużo dużo wiecej. Np uruchomić multiekspozycję bez MF 26.
    Ale ty nie kupuj, bo za drogie. Lepsze nowe F65, później można bic pianę że źle naświetla slajdy.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Stałem przed podobnym dylematem i ... wybrałem F-90x.
    Stanowił dla mnie lepsze rozwiązanie ze względu na możliwość używania większej gamy szkieł.
    Pozdrawiam Arek
    7D|G12|Nikkormat FT3|N70-210/4|N50/2|N28/3,5|C100/2,8|Metz 58AF2|C17-40/4L||C70-200/4L|+reszta

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony
    Takie jak np. możliwość podłączenia do PC (przez specjalny, drogi kabelek) i zgrania parametrów naświetlania poszczególnych klatek. Osobiście nie znam nikogo, kto by z tego korzystał (chociaż wierzę, że są tacy).
    Ano ja korzystam. Po za zgrywaniem parametrów ekspozycji, można tym zrobic dużo dużo wiecej. Np uruchomić multiekspozycję bez MF 26.
    Ale ty nie kupuj, bo za drogie. Lepsze nowe F65, później można bic pianę że źle naświetla slajdy.
    Tak, zgadza się - posiadając komputer i kabelek można odpalić multiekpozycję w F90 bez konieczności posiadania specjalnej tylnej ścianki MF-26. Tyle, że działa ona tylko do czasu kiedy mamy komputer podłączony do F90. Szczególnie atrakcyjnie zapowiada się to podczas fotografowania poza domem...
    W F65 multiekspozycja i autobracketing jest w standardzie - bez kabelków, komputerów i dodatkowych tylnych ścianek.

Nie biję piany, że F90 źle naświetla slajdy, bo nie mam F90

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Wszystko się zgadza. Chciałbym jednak zwrócić uwagę na fakt, że za taką kasę, to można kupić NOWY z gwarancją itp
    a co wybierze 90% użytkowników: nowy polonez z gwarancją, czy 10 letni mercedes?
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów