Close

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 100

Domyślnie

Troche dziwi mnie Twoja ocena szkiel typu G, gdyz ogolnie wiadomo ze roznia sie od swoich odpowiednikow tylko brakem pierscienia przeslon. Dla mnie jest to tylko zaleta zwlaszcza ze mam nowsze korpusy. Poza tym szkla typu G to nie tylko szkla kit-owe ale kilka innych bardzo dobrych obiektywow np AF-S DX 17-55mm f/2.8G IF-ED.
    Pozdrawiam
    tyniu
    -------------------------------------------------------------------------
    juz tylko cyfra

Domyślnie

panowie, mówimy o ślubach i puszce nadającej się do nich najbardziej, szkła manualne nie bardzo się nadają do reportażu, więc argument typu - bież 90X bo czyta manuale, jest kiepskim argumentem (chociaż z punktu widzenia fotografii ogólnie pojętej jest to zaleta)

też nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że typ G jest gówniany, to gadanie w rodzaju - Canon jest gorszy od Nikona bo produkuje xerokopiarki - żenada

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez StruceL
    panowie, mówimy o ślubach i puszce nadającej się do nich najbardziej, szkła manualne nie bardzo się nadają do reportażu, więc argument typu - bież 90X bo czyta manuale, jest kiepskim argumentem (chociaż z punktu widzenia fotografii ogólnie pojętej jest to zaleta)

też nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że typ G jest gówniany, to gadanie w rodzaju - Canon jest gorszy od Nikona bo produkuje xerokopiarki - żenada
    Przez lata klepałem hałtury zenkiem, prakticą, Nikonem FG. Tym ostatnim najwięcej. Więc mowa iż szkła manualne nie nadają sie do reporterki, jest tak samo słabym argumentem, jak to że Canon klepie kserokoparki. A streetfoto to czym się niby robi, na ten przykład ?
    Dla mnie szkło "G" jest szajsowne nie dla tego że jest kiepskie optycznie, tylko dlatego że nie ma tego kosztującego grosze dzyndzla nazywanego pierścieniem przysłony.
    W prowadzając serię "G" nikon puscił w niwecz zgodność mocowania szkieł w swym systemie.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Dla mnie osobiście możliwość podpięcia obiektywu manualnego jest dosyc dużą zaletą. Owszem, śluby na pewno łatwiej fotografuje się na autofocusie, szczególnie jesli jest ciemno, ale warto równiez zaznaczyć fakt że "kupujący myslał" o fotografii rajdowej, a tam obiektywy manualne, w szczególności jasne bardzo sie przydają a mozna je kupić za nieduże pieniądze Ja korzystam z opcji manualnych szkieł w sporcie samochodowym od kilku lat i naprawde się nie zawiodłem nigdy i do autofocusa nie mam zaufania chyba, że robiłbym aparatem pokroju Nikon F5 lub Nikon F100 z obiektywem np. 80-200 /2.8 . Jasny obiektyw manualny będzie robił lepsze zdjęcia na rajdach niz "G" i taka jest prawda. Wizja niemożliwości używania z Nikone F90X serii "G" nie powinna nikogo przerażać, tym bardziej, że już za nieduże pieniądze kupuje się obiektyw Nikkor AF bez "G", którym śluby bez problemu sie "objedzie" z napewno lepszym rezultatem.

Pozdrawiam

Anonymous
    Gość

Domyślnie

chyba moj drugi post w tym watku zostal niezauwazny,
    powtorze go
    a moze warto dolozyc troche i kupic cos co zaspokoi wszystkie potrzeby czyli F100 albo poczekac kilka miesiecy i kupic cyfre D70.

Domyślnie

Tak F100 ładnie pogodzi 80 i 90. Jest nowszy niż 90 i gada z manualami.
    Z drugiej strony jak tak kombinujesz to może F5 lub F6
    Ceny analogów spadły na pysk ostatnio.
    Jednak jak chcesz digitala to może jeszcze inaczej:
    Na dziś nabyć taki np. F801s od kotletów styknie.
    I zarabiać na digitala, w niedalekiej przyszłości.
    Ewentualną lampę kupuj od razu z iTTL-em.

[ Dodano: 20-01-2005, 03:34 ]
    Cytat Zamieszczone przez Populares
    Ale jeżeli ktoś robi zdjęcia za pieniądze (np. wesela, jak autor wątku), to autobracketing już by się przydał. A w F90 trzeba mieć do tego drogą tylną ściankę. W F80 jest w standardzie.
    Dziś ta ścianka kosztuje tyle co pare rolek filmów. A do ślubów to bardziej niż autobracketing przydaje się krótsze synchro z flashem (1/250 w F90 i 1/125 w F80).
    Braketing da się uzyskać bez problemu na każdej puszce z opcją manual, krótszego synchro nie dorobisz niestety.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ALF
    bajki godocie towarzyszu....manuale kosztuja połowę tego co G, a ich jakość jest o niebo, albo i dwa lepsza...
    Porównujesz cenę używanego manuala, do nowego G.
    Nowy manual jest 3× droższy niż nowy AF-G.
    Wystarczy sprawdzić na stronie producenta:
    http://www.europe-nikon.com/details....=245&catId=119
    http://www.europe-nikon.com/details....=322&catId=129

Nie mówiąc już o różnicy w cenie między używanym AF-G, a nowym MF......
    Co do jakości się nie wypowiadam, bo nigdy nie miałem manualnego Nikkora, ale na pewno AF-G ma autofokus i CPU, a MF tego nie ma i jest przy okazji 2,5× cięższy (np. AF-G 195 gramów, vs analogiczny MF 510 gramów)...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Populares
    Porównujesz cenę używanego manuala, do nowego G.
    Nowy manual jest 3× droższy niż nowy AF-G.
    http://www.europe-nikon.com/details....=245&catId=119
    http://www.europe-nikon.com/details....=322&catId=129

A Ty dla odmiany porownujesz 2 rozne obiektywy z roznym swiatlem.
    Blizszy obiektyw AF-G do tego porownania to:

http://www.europe-nikon.com/details....117&prodId=346

Ronica w cenie nie jest juz taka wielka, co do jakosci manuala sie nie wypowiadam bo nie mialem ale AF-G 24-85 to calkiem przyzwoite szklo.
    Pozdrawiam
    tyniu
    -------------------------------------------------------------------------
    juz tylko cyfra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tyniu

A Ty dla odmiany porownujesz 2 rozne obiektywy z roznym swiatlem.
    Blizszy obiektyw AF-G do tego porownania to:

http://www.europe-nikon.com/details....117&prodId=346

Ronica w cenie nie jest juz taka wielka, co do jakosci manuala sie nie wypowiadam bo nie mialem ale AF-G 24-85 to calkiem przyzwoite szklo.
    Jednak nie. Porównuję

"28-85MM F/3.5-4.5 - Ø 62mm
    Przenośny standardowy obiektyw zoom.
    Sugerowana cena detaliczna: 3 299,00 zł"

do

"AF 28-80MM F3.3-5.6G - Ø 58mm
    Przenośny, standardowy obiektyw zoom typu G.
    Sugerowana cena detaliczna: 899,00 zł"

Ty natomiast pragniesz porównywać "przenośny standardowy obiektyw typu zoom" do

"AF-S 24-85 f/3.5-4.5G - Ø 67mm
    Wysokiej jakości standardowy obiektyw zoom typu G.
    Dostępny w kolorze czarnym i srebrnym.
    Sugerowana cena detaliczna: 2 199,00 zł"

Jenak Twoje porównanie jest tym bardziej celne, że widać dzięki niemu, że nawet WYSOKIEJ JAKOśCI STANDARDOWY obiektyw AF-S G z ED jest znacznie tańszy niż STANDARDOWY obiektyw MF.

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

dalej twerdzę, ze mijasz się z prawdą i tendencyjnie dobierasz przykłady...
    nie ma starych szkieł G więc nie ma porówniania...więc co porównać?
    jakość obiektywu i cenę za która można go kupić...
    proszę pokaż mi szkło G w tej cenie, tej jakości i tej jasności?
    jak np tutaj
    taki jak ten
    lub taki
    lub w tym zakresie ogniskowych

dalej chcesz przekonywac, że jakieś G, jest lepsze od manuali
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów