Close

Strona 10 z 10 PierwszyPierwszy ... 8910
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 100

Domyślnie Re: Hehehe! Moje dwa ulubione szkła też są G!!!

Cytat Zamieszczone przez szymony
    No widzisz Polska to taka dziwny kraj. Nie śpię na kasie i być może zrujnował bym się na jeszcze jedno czy dwa szkła. Ale nie widzę sensu zmienia body tylko dlatego że nikon zapomniał zamontować pierścienia przysłon w nowych szkłach. Gdyby jeszce korpus jakoś mnie ograniczał to może.
    Tylko dlatego że kupiłeś swój aparat dawno temu nazywasz nowszy sprzęt gównianym? To jaki musi byc ten stary (chociaż jeszcze jary). Jak nie wiesz to ci powiem. To się nazywa koprolity, takie gówniane skamieliny.

Rozumiem że prawdziwy samochód dla ciebie to duży fiat z lat 70-tych, a to że producent wprowadził nowe modele (z jakąś gównianą automatyczną skrzynią biegów, której nie można zastosować w szlachetnym modelu) to nie ma znaczenia (no bo nie śpisz na pieniądzach).

Ech, luz i swoboda swoją drogą, ale bez przesady.

Cytat Zamieszczone przez alien712
    ...... To jaki musi byc ten stary (chociaż jeszcze jary). Jak nie wiesz to ci powiem. To się nazywa koprolity, takie gówniane skamieliny.
    kolego, bez przesady

[ Dodano: Pią Cze 24, 2005 8:53 pm ]
    szukalem matówki z klinem do F5 i trudno bylo bo nowe drogie a uzywanych nie ma ... za to znalazlem matówke P do F4.
    idac za matówka zaminiłem F80 na F4
    Koledzy .... nie ma sensu - jedno pole AF ale silnik jak w F5 - o ile sie uda dokupic matówke rozsadna - wszystkie szkla sie zaklada - non AI, nawet te G.... tez pociagnie.............

ODWAGI jak to Nikon uczy ..........
    Pozdrawiam
    Jacek

Oszczędny w słowach
    Miasto
    A man, a city...

Cytat Zamieszczone przez jmj

no, coz
    Szkla G moga byc najgenialniesze ale nie sa kompatybilne ze sprzetem starszym i to jest wystarczajacy powod aby ich unikac.
    Hehehehe! Mój F5 ma numer seryjny 300XXXX. Jest stary i poobijany. Ale nie jest PRZESTARZAŁY.

Myslałem o takim starym modelu jak FM3a .. czy staruszku F4 ...
    Do manualnych lustrzanek są manualne szkła. Jak dotąd nie widziałem MANUALNEGO obiektywu "G".

Ja bede unikac szkieł G tak jak ich unikam do tej pory nawet kosztem braku VR w zoomie AFS 80-200/2,8 ktory jest klasycznie genialnym szklem uskrzydlonym przez nowoczesny system ostreznia.
    I da sie zalozyc do kazego body.
    Unikaj. Ale nie wmawiaj, że szkła "G" są złe, bo nie można ich używać z zabytkami.
    Serdecznie pozdrawiam,
    Ayot

Cytat Zamieszczone przez Ayot

Unikaj. Ale nie wmawiaj, że szkła "G" są złe, bo nie można ich używać z zabytkami.
    jesli F5 dla Ciebie jest zabytkiem, Fm3 a ma uzywac odrebnych szkiel "manulanych" to ja nie mam zamiaru z Toba dyskutowac.
    moj F 5 ma numer 307xxxx i co z tego?
    Pozdrawiam
    Jacek

Oszczędny w słowach
    Miasto
    A man, a city...

No widzisz Polska to taka dziwny kraj. Nie śpię na kasie i być może zrujnował bym się na jeszcze jedno czy dwa szkła. Ale nie widzę sensu zmienia body tylko dlatego że nikon zapomniał zamontować pierścienia przysłon w nowych szkłach. Gdyby jeszce korpus jakoś mnie ograniczał to może.
    Skoro nie widzisz sensu, oraz korpus Cię nie ogranicza, to nie znaczy to, że szkła "G" są złe, a jedynie, że TOBIE mało przydatne.

Ta moduł nowszy to fakt (pewnie i szybszy) ale motor do śrubokręta to jednak lepszy ma F90(x). A co za tym idzie stary lepiej kręci i jest szybszy.
    Oczywiście gdy w zestawie posiada się same AF-Sy, to F80 będzie górą
    Jak zastanawiałem się nad drugim korpusem, to poważnie brałem pod uwagę F80. Ostatecznie użyłem jako "drugiego" wysłużonego F90X z 80-400, a potem kupiłem drugą eFpiątkę.
    Nie próbowałem ekstensywnie porównywać F90X z F80, ale F90X przegrywał zdecydowanie z F80, pod względem szybkości (z 80-400). Być może z innymi szkłami jest inaczej, ale nie dane mi było próbować (na szczęście)!

[ Dodano: Pią Cze 24, 2005 10:48 pm ]
    jesli F5 dla Ciebie jest zabytkiem, Fm3 a ma uzywac odrebnych szkiel "manulanych" to ja nie mam zamiaru z Toba dyskutowac.
    moj F 5 ma numer 307xxxx i co z tego?
    To, że oprócz piasnia przydaje się jeszcze umiejętność czytania oraz, że czasmi warto zastanowić się nad różnicą pomiędzy "STARY" a "PRZESTARZAŁY".
    Serdecznie pozdrawiam,
    Ayot

To, że oprócz piasnia przydaje się jeszcze umiejętność czytania oraz, że czasmi warto zastanowić się nad różnicą pomiędzy "STARY" a "PRZESTARZAŁY".
    czasem troche wiedzy sie przyda
    Nikon ppprzez dziesiatki lat zapewniał kompatybilnosc szkieł i profesjonalnych bodies.
    Mozan było AFd załozyc do Nikona F czy Nikkora non Ai do F5 .
    Wszytko działa oprocz szkieł tzw G.
    Ludzie ktorzy szanowali Nikona za konserwatywność czuja sie oszukani.
    NIKON nie zmienił bagnetu jak jego aspirujacy do maina konkrenta producent sprzetu AGD.
    Za to sie Nikona szanowało.
    Szkla G łamia zasade komatybilnosci - miedzy innymi dzieki takim ludkom jak Ty Nikon uwaza ze zrobił slusznie.

jak jade gdzies dalej zabieram z soba Nikona EM.
    taki malutki i dziala bez baterii
    ale nie zadziala ze szklami "G".

....i to by na tyle było....
    Pozdrawiam
    Jacek

Oszczędny w słowach
    Miasto
    A man, a city...

czasem troche wiedzy sie przyda
    Nikon ppprzez dziesiatki lat zapewniał kompatybilnosc szkieł i profesjonalnych bodies.
    Mozan było AFd załozyc do Nikona F czy Nikkora non Ai do F5 .
    Wszytko działa oprocz szkieł tzw G.
    Ludzie ktorzy szanowali Nikona za konserwatywność czuja sie oszukani.
    NIKON nie zmienił bagnetu jak jego aspirujacy do maina konkrenta producent sprzetu AGD.
    Za to sie Nikona szanowało.
    Szkla G łamia zasade komatybilnosci - miedzy innymi dzieki takim ludkom jak Ty Nikon uwaza ze zrobił slusznie.

jak jade gdzies dalej zabieram z soba Nikona EM.
    taki malutki i dziala bez baterii
    ale nie zadziala ze szklami "G".

....i to by na tyle było....
    Żeby nie było niedomówień: Nie mam nic przeciwko użytkownikom aparatów tradycyjnych. Sam jestem użytkownikiem sprzętu, który w znacznej większości został wyprodukowany wiele lat temu. I nie mówię tu tylko o Nikonach.
    Aaaa... I sprzedałem D70

Mam jednak zupełnie inny pogląd na kwestie związane z rozwojem sprzętu fotograficznego... Kiedy w drugiej połowie lat 90-tych pojawił się F5, był on super nowoczesnym aparatem. Podobnie jak dzisiaj w przypadku F6, nie wszyscy byli przekonani o tym, że jest to sprzęt lepszy od poprzednika. Wielu uważało, że tak naprawdę, ten cały F5 to tylko dwa 'drobne' usprawnienia': (i) matryca 3D oraz (ii) 'dobiegaczka' z opcją 8fps.

Po wielu latach (dziewięciu), pojawił się następca F5. I jego przyjęcie też nie jest owacyjne...

Uważam, że pomimo wielu zakrętów, Nikon wykonał BARDZO dobra robotę projektując obiektywy serii "G". Jak pokazuje przykład F5, być może nie wszystkim trafi to do przekonania, ale za kilka lat nie będziemy wogóle dyskutować o braku pierścienia przysłony...

Nie rozumiem tego lamentu 'czujących się oszukanymi' konserwatywnych klientów Nikon'a. Ich argumenty są śmieszne, biorąc pod uwagę dwa najbardziej podstawowe elementy: (i) szkieł z pierścieniem przysłony jest znacznie więcej niż szkieł "G", więc nie ma problemu z dostępem do znakomitej optyki, (ii) większość użytkowników sprzętu niekompatybilnego z "G" nie krytykuje samych szkieł, a wyłącznie to, że nie mogą ich używać.

Ja uważam, że "Nikon zrobił słusznie" i tacy ludkowie jak Ty też się o tym przekonają, tyle że nieco później.
    Serdecznie pozdrawiam,
    Ayot

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Uważam, że pomimo wielu zakrętów, Nikon wykonał BARDZO dobra robotę projektując obiektywy serii "G". Jak pokazuje przykład F5, być może nie wszystkim trafi to do przekonania, ale za kilka lat nie będziemy wogóle dyskutować o braku pierścienia przysłony...

Nie rozumiem tego lamentu 'czujących się oszukanymi' konserwatywnych klientów Nikon'a. Ich argumenty są śmieszne, biorąc pod uwagę dwa najbardziej podstawowe elementy: (i) szkieł z pierścieniem przysłony jest znacznie więcej niż szkieł "G", więc nie ma problemu z dostępem do znakomitej optyki, (ii) większość użytkowników sprzętu niekompatybilnego z "G" nie krytykuje samych szkieł, a wyłącznie to, że nie mogą ich używać.
    Ja uważam, że "Nikon zrobił słusznie" i tacy ludkowie jak Ty też się o tym przekonają, tyle że nieco później.
    ja nie czuję się oszukany :P
    ja po prostu nie kupię szkieł G jak G.... bo one mnie nie interesują z prostego powodu - nie mają pierścienia przysłon
    sam sobie zaprzeczasz...krytykuję te szkła bo są do D... właśnie dlatego że nie mają pierścienia przysłon...nie dlatego, że nie mogę ich używać, ale dlatego, że GO nie mają i nawet jeśli w najbliższej przyszłości kupię syfraka, to szkła G dalej mnie nie będą interesować ponieważ ja naczęściej pracuję na trybie A oraz M i kręcenie 2 kółeczkami w aparacie jest dla mnie niewygodne...
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Jak pamietasz ALF, Nikon pocztkowo opisywał szkła G jako typowo amatorskie.
    Duza burza wokół tyugo wynalazku powstała wtedy, Nikon systematycznie te szkla jednak upowszechnia.
    Co pewien cykl czasowy taki proces pewnego "odcinania" sie od starszych produktow następuje.
    Nikon naprodukowal juz sporo szkiel i korpusow (ktore sa nad wyraz zywotne) szuka wiec drogi do zwiekszenia produkcji potrzez takie cudactwa jak obiektyw bez pierscienia.
    Dla mnei obiektyw G jest dobrym szklem (tak generalnie - wiekszosc z nich to takie_sobie_szkeiłka) o ile da mu sie piercsien przyslony dolozyc...
    Pozdrawiam
    Jacek

Domyślnie

Ja wybrałbym F90X (i wybrałem), F80 miała żona i dla mnie to nie to.
    Napewno 80 nowsza konstrukcja, więcej wodotrysków, ale 90X - to trzeba poczuć w łapkach.
    Najlepiej pozbierać na F100 jak się chce połączyć nowoczesność z klasyką.

Strona 10 z 10 PierwszyPierwszy ... 8910

Uprawnienia umieszczania postów