Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

ColorMunki kręci profile na zestawie 2x50 próbek w zaskakująco skuteczny sposób - eksperci twierdzą, że efekty są porównywalne z profilami ukręcanymi na bazie znacznie większej ilości pomiaru, a proces jest mniej narażony na błędy pomiaru. Osobiście wykonuję profile urządzeń RGB na wzorcach 1728-o próbkowych, do tego wykonuję kilka pomiarów, które porównuję eliminując ew. błędy i potem uśredniam - jest to dość żmudne.

Domyślnie

Najistotniejsze, to żeby zrobić to tylko raz. W przeciwnym razie nastąpi zdublowanie zarządzania barwą. Najlepiej wyłączyć zarządzanie barwą w driverze drukarki, a w photoshopie wybrać opcję "Photoshop manages colors" i wybrać profil urządzenia.

Domyślnie

dzięki za pomoc,
    problem polegał na tym iz lightroom nie ekceptował stworzonych przez ColorMunki profili icm... stąd mój wczorajszy apel o pomoc.
    Po paru eksperymentach okazało sie że porblem tkwi w nazwie, którą nadaje się profilowi.
    LR nie toleruje długich nazw ze spacjami i polskimi czcionkami!!!

Domyślnie

Witam!
    Ja sprawę załatwiłem w bardzo szybki i skuteczny sposób. Najważniejsze w tym wszystkim jest to, że nie musiałem kupować kalibratorów. Pod komputer podpiąłem 42" TV LCD (poprzez kabel DVI-HDMI). Na początku uruchomiłem Photoshop'a. Po uruchomieniu wchodzimy do zakładek EDYCJA/USTAWIENIA KOLORU. W przestrzeni roboczej wybieramy profil "RGB Monitora - Adobe RGB (199. W profilach drukarki również pojawił się profil "RGB Monitora". U mnie fotki drukowane na drukarce Canon IP4200 (zamienniki SKY-HORSE) pokrywają się w 100% z tym, co widzę na ekranie I nie potrzeba do tego celu wydawać pieniędzy na drogie zabawki typu kalibrator.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paweł N. Zobacz posta
    Witam!
    Ja sprawę załatwiłem w bardzo szybki i skuteczny sposób. Najważniejsze w tym wszystkim jest to, że nie musiałem kupować kalibratorów. Pod komputer podpiąłem 42" TV LCD (poprzez kabel DVI-HDMI). Na początku uruchomiłem Photoshop'a. Po uruchomieniu wchodzimy do zakładek EDYCJA/USTAWIENIA KOLORU. W przestrzeni roboczej wybieramy profil "RGB Monitora - Adobe RGB (199. W profilach drukarki również pojawił się profil "RGB Monitora". U mnie fotki drukowane na drukarce Canon IP4200 (zamienniki SKY-HORSE) pokrywają się w 100% z tym, co widzę na ekranie I nie potrzeba do tego celu wydawać pieniędzy na drogie zabawki typu kalibrator.
    A jak zmieniasz papier to też używasz tego samego profilu ? a o TV to nawet nie pytam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paweł N. Zobacz posta
    Ja sprawę załatwiłem w bardzo szybki i skuteczny sposób.
    Przypadkowo uzyskał Pan zadowalający (wg Pana wymagań) efekt, ale metoda nie jest godna powielania.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów