Szukaj
bez przesady, dobre obiektywy powiększalnikowe są tanie, szczególnie w porówaniu ze szklarnią jaką ma większość z nas...
Widziałeś zatem nówkę sztukę ze sklepu, często sklepy sprzedają też na ebay. Jestem pewien, że nikt tego nie kupił, bo el-nikkora 135mm można kupić poniżej 100USD. Te 138zeta powinieneś porównywać nie z ofertą na ebay, a z transakcją zakończoną, kiedy ktoś rzeczywiście tyle dał. Choć niewykluczone, że ktoś chciał kupić nówkę sztukę nie macaną przez nikogo i dał te 180 GBP. Dla anglika nie są to wielkie pieniądze
kwadrat i prostokąt, głównie kwadrat
do wszystkiego trzeba podejść zdroworozsądkowo. Kiedy kupowałem el-nikkora 80tke, to w PL chcieli za nią ok. 500 zł. Kupiłem na eBay ze trzy sztuki średnio po 30 euroZa 4/40 czyli KULT dalej wołają po 600-800zł. Nikt normalny tyle nie zapłaci. Ten obiektyw jest wszędzie-ostry ale nie inwestuje się takiej kasy w mikrofilm
Fuksem nabyłem lupę PEAK I! Zapłaciłem 130 USD na eBay, gdzie na Alledrogo II-jka kosztowała 800-900 zł
Kup teraz - 1200
Z resztą - jak czegoś szukacie to warto poczekać. Licytowałem kiedyś ksiązkę. W czasie licytacji tej pierwszej pojawiły się jeszcze dwie takie same. Ta pierwsza sprzedała się za ponad 150zł, ja zapłaciłem 57zł a trzecia poszła za podobne pieniądze
Ale to jest fenomen alledrogo - nie pierwszy i nie ostatni
![]()
Smiena Symbol
Ostatnio edytowane przez Spinner ; 20-11-2008 o 12:07
Pentax (LX) i Nikon (D610i D90)
SPINNERSTRAPS
heheheJa zawsze chciałem kupić Nikona ale mi Pentaxa doradzili. I nie wiem dlaczego ale ciągle Ci pentaxiarze śmieją się z nikoniarzy, że ci mają lepsze aparaty, bo czarne?!
Od zawsze chorowałem na FM3a. LX super sprzęt ale cieżko kupić w dobrym stanie i jak to z Pentaxem bywa ciężko cokolwiek dokupić później do niego. Pentax miał mieć najlepszy AF, bo w końcu pentax pierwszy był. No ale jak porównuję pracę AF MZ-3/K10D z D90 to te dwa pierwsze sobie zupełnie nie radzą. Z kolei F100 prawie biegał za moim dzieckiem
Ale LX, FM3a to takie coś co ma się przy sobie z rolką slajdu
Z Pentaxów naprawdę lubię modele SuperA i ME Super. Miałem oba z 1:1.7 50mm. Ale dochodze do wniosku, ze z aparatów to najlepsze są jednak kamery otworkowe i dające też pełen komfort pracy 4x5"
![]()
Smiena Symbol
Nie jest zle, naprawde, teraz wszyscy za "syfrą" ganiają... a przecież klasyki takie piękne są, że aż pozwolę sobie wstawić fotkę aparatu kumpla:
Pzdr
Spinner
SPINNERSTRAPS
No piękny sprzęt. Ciekawie rozwiązane mocowanie na pasek. IMHO wygodniejsze od standardowych. BTW ja jestem zmęczony chyba lustrzankami jako lustrzankami AF. Stąd chęć posiadania FM3a lub FM2n. A jeżeli idzie o cyfrę to im wiecej cyfry tym bardziej mam jej dość. Przerobiłem Olympusa, Pentaxa i teraz zmiana na Nikona. Z wielką ulgą patrzę na slajd. Jeżeli mowa o kolorze. Bo tak dla siebie to jednak BW w średnim - to jest to!![]()
Smiena Symbol
Dostałem wreszcie moje F80. To trzeci Nikon z allegro ale tym razem nie muszę go odsyłać. Kupiony w PL, z papierami i nawet fakturą VAT zakupu z 2002 rokuAparat w stanie jak nowy! Tak więc idę sobie go zaprogramować i zaaplikować mu roleczkę slajdu z lodóweczki
![]()
A wracając jeszcze do LX vis FM3 to LX nie działa bez baterii, a Nikon tak i w pełnym zakresie. Z tego co doczytałem to LX obsługuje jeden czas po wyjęciu zasilania. Kolejna przewaga Nikona to szkła, a w zasadzie ich ceny. Limitety to owszem, robota zegarmistrzowska ale za 3 krotną cenę względem Nikkorów. Nowe Limitety są tylko do APS-C, co czyni zakup zupełnie nie opłacalnym. Tak naprawdę to oba systemy mają swoje wady i zalety, a w życiu jak to w życiu wybieramy pomiędzy większym a mniejszym złemIdeałów nie ma.
PS. Są w fotografii otworkowej - pełna wolność![]()
Smiena Symbol
Dziala bez baterii, dziala...
http://www.butkus.org/chinon/pentax/.../pentax_lx.htm a pamietajmy,z e aparat ma prawie 30lat
No a szkla, np. z serii K smialo moga stawac w szranki z kazdym Nikkorem... Budowa, optyka - "cud, mniód"...
No ale nie trolluje juz tutaj, bo nie o tym jest watek...
Pzdr
Spinner
P.S. A co powiecie na "takie cuś": http://www.mir.com.my/rb/photography...xy2k/index.htm
??![]()
Ostatnio edytowane przez Spinner ; 23-11-2008 o 21:39
SPINNERSTRAPS
Pentax ma u mnie wielki szacunek za dużą zgodność sprzętu "wstecz". Co by nie mówić to firma z tradycjami.
Dla mnie szczytem lustrzanek 35mm MF pozostaje jednak Contax RTS III plus szkła Zeissa, jednak jego cena trochę zabija, jest droższy na aukcjach niż F5 i do tego mało dostępny o cenach obiektywów już nie wspominając.
Nasza dyskusja w tym wątku ocieka jednak coraz bardziej od tematu...![]()
Jacek, pozdrawiam!
D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800
Skontaktuj się z nami