Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie zoom standardowy do 2000 zł

To mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich serdecznie.
    Stoję przed decyzją która sprawia mi trochę problemów. Chciałbym zastąpić mojego nieco już zmęczonego n 18-70 jakimś nowym zumem standardowym. Chciałbym przy tym zauważyć poprwę w jakości otrzymywanych obrazów.
    Budżet - 2000 max. Początkowo zwróciłem uwagę na tamrona 17-50. Wyszystko ok, jeszcze na jakąś stałkę by zostało, ale... chcę solidny obiektyw. To szkło będzie najczęściej podpięte do aparatu. A np. wspomniany 18-70 po 2 latach z hakiem użytkowania nieco się roztelepał. Wyniki optyczne tamrona kuszą, ale z kolei jak czytam opowieści, że dobry jest jeden na osiem, dodatkowo wypadające soczewki itp. przy moim braku talentów manualnych... trochę mi się odechciewa. Myślę więc o sigmie 18-50 2.8 HMS - chyba optycznie znacząco nie odbiega od tamiego? Bo reszta to zdecydowanie na korzyść sigmy. A może nie przejmować się tak bardzo testami wziąść tokinę 16-50? Czy naprawdę realnie uzyskiwane wyniki są tak widocznie słabsze od wymienionych powyżej? Może jednak nie patrzeć tak bardzo na światło i wziąść n 16-85? Choć tutaj raczej poprawy w obrazowaniu w stosunku do n18-70 nie będzie. A sigma 17-70 HMS? Korzystna cena, moża by dokupić jakąś stałkę. Właśnie do jakiej ogniskowej trzyma ona światło 2.8? Czy może w końcu jakąś używkę. Wolałbym nowy, ale w ostateczności.
    dodatkowe informacje: Obiektyw będzie dość uniwersalnie stosowany - landszaft, architektura, reporterka. Posiadam jeszcze sigmę 10-20, n 50 1.8.
    Trochę się rospisałem, ale chciałem w pełni przedstawić sytuację. chętnie poczytam Wasze opinie.

autograf
    Gość

Domyślnie

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem - który zakres chcesz uzupełnić? 20-50mm, czy powyżej 50mm także?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez autograf Zobacz posta
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem - który zakres chcesz uzupełnić? 20-50mm, czy powyżej 50mm także?
    Zasadniczo tak (20-50). W dalszych planach coś dłuższego. Z tym że chciałbym zejść trochę poniżej 20mm do 16-18, bo tam s 10-20, którą posiadam za ciemna.

irek6311 - zaiste dobra rada, ale jadę w zimie na urlop w cieplejsze kraje i zależy mi żeby obiektyw już byl, a do tego czasu zmontuję właśnie te 2 tyś.
    Ostatnio edytowane przez d_an ; 03-11-2008 o 20:57

Domyślnie

d_an ja ci doradzę dozbieraj więcej kasy i kup na Allegro używany Nikkor 17-55mm f/2,8 < obiektyw rewelacyjny i trwały mechanicznie .
    Ostatnio edytowane przez irek6311 ; 03-11-2008 o 20:47

autograf
    Gość

Domyślnie

Przykro mi, nie pomogę. Nie mam doświadczenia w tych "kundlach 16-50mm".

Powyżej 50mm - to sam dumam nad Nikkorem 80-200/2.8 New ED.

Domyślnie

masz 2 tys i rozważasz Tamrona za 1300 to ja Ci powiem tak :dołóż 500 i zapoluj na Nikkora 28-70/2.8, jak trafisz to kupisz w okolicy 2.5 tys a szkło jest rakieta

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez verus Zobacz posta
    masz 2 tys i rozważasz Tamrona za 1300 to ja Ci powiem tak :dołóż 500 i zapoluj na Nikkora 28-70/2.8, jak trafisz to kupisz w okolicy 2.5 tys a szkło jest rakieta
    Za wąsko na dole, a na FX to raczej nieprędko wsiądę. I powtarzam - jest problem z sumą powyżej 2000. Obiektyw chcę kupić w określonym czasie, chę nim focić na urlopie. Nie chcę mieć obiektywu dla samego posiadana, a pieniądze się jakoś nie chcą mnożyć

Domyślnie

Skoro masz 10-20 i 50, to może poszukaj Nikkora 20-35/2,8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marek2004 Zobacz posta
    Skoro masz 10-20 i 50, to może poszukaj Nikkora 20-35/2,8
    Brzmi ciekawie, w jakiej cenie chodzą i czy długo trzeba na niego polować? od momentu gdy będę miał kasę w ręce (za jakiś miesiąc) będę miał z miesiąc na dokonanie zakupu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d_an Zobacz posta
    Brzmi ciekawie, w jakiej cenie chodzą i czy długo trzeba na niego polować? od momentu gdy będę miał kasę w ręce (za jakiś miesiąc) będę miał z miesiąc na dokonanie zakupu.
    Nie bardzo potrafię odpowiedzieć na twoje pytania.
    Może spytaj robina 102 On niedawno kupował to szkło to może coś Ci podpowie?!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów