Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Domyślnie

W sumie to nie, ale zainteresował mmie ten temat profili i w sumie fajnie by było, żeby to co widzę na monitorze było jak najbardziej podobne do tego co otrzymam na odbitkach
    Marzyciel
    Najstarsze miasto w Polsce Kalisz w obiektywie. Zdjęcia różniaste

Domyślnie

Ja działam tak jak napisał cichy70.
    Jako profil w aparacie i PS-ie mam Adobe. Po wywołaniu RAWa obrabiam wszystko poza barwami (nie kombinuję z ewentualną korektą barw), następnie symuluję widok zdjęcia w profilu maszyny (skrot z klawiatury - ctrl+Y - mam tam ustawiony profil Frontiery). Wówczas wdać jak rozjeżdzają się barwy - czasami bardzo - dotyczy to szczególnie jasnozielonego koloru (np trawa fotografowana pod słońce). Wówczas poziomami robię korektę barw by doprowadzić do właściwego wyglądu. Na koniec przydziel profil Frontiery - ten sam który symulowałem i do labu.
    Efekty które w ten sposob uzyskuję są naprawdę zadowalające, choć mocno irytujące jest to, że nie wszystkie barwy zmieniają się tak samo w profilu labu. Wspomniany jaskrawo zielony robi się paskudnie żółto-buro-zielony i doprowadzenie go do barwy przypominającą pierwotną z JPGa wymaga dużo roboty - praca na warstwach osobne wyciąganie partii zielonych i innych. Jest to bardziej uperdliwa robota niż ustawianie prawidłowego balansu bieli przy wołaniu, a przynajmniej musimu dwa razy bawić się barwami. Dodam jaszcze to że zdjęcia z zaszytym profilem nie za bardzo nadają sie do prezentacji na kompie, nie wszystkie programy czytają ten profil, a wyrzucenie tego profilu ze zdjęcia powoduje jego zupełną masakrę.
    Jak napisałem obrabiam w ten sposób zdjęcia z powodzeniem osiągając naprawdę dobre efekty. Ten sposób opracowałem trochę metodą prób i błędów czytając trochę w sieci o zarzadzaniu barwami.
    Jeśli ktoś zna prostszy i równie skuteczny sposób przygotowania odbitki do labu to z chęcią się dowiem co i jak.

Domyślnie

Dodam jeszcze, że taki sposób obróbki nie musi wcale oznaczać braku ingerencji w barwy i gęstość (jasność) w labie. Laborant widzi na monitorku 6 zdjęć naraz i może zniwelować różnice między nimi jeśli takie są, oczywiście w niewielkim zakresie. Ja zdaję się na doświadczenie człowieka, który nie robi nic innego jak tylko całymi dniami kopiuje zdjęcia.
    Najważniejsze by zdjęcie szło bez programu, który automatycznie poprawia foty i przy okazji po prostu je masakruje- przynajmniej we Frontierze, przeostrza, podnosi kontrast i ogólnie zdjęcia wychodzą bardzo cyfrowo.

Czy naprawdę nikt inny nie ma tu doświadczenia w przygotowywaniu zdjęć do labu i nie chce się podzielić swymi spostrzeżeniami ??? Nie wierzę by wszyscy tylko oglądali je na monitorach ????

Domyślnie

prz3mo nie zawracaj sobie łowy profilem labu. Ja próbowałem to zgłębić i co kogo pytałem to mówił coś innego i inaczej. I zrobiłem tak, że skalibrowałem monitor i jak oddaję do labu to proszę by zrobili odbitki na full neutral. I mam to co na monitorze. A chyba tego oczekujesz.

Michał
    FUJI X-T3/18-55/35 1.4

Domyślnie

Dokładnie, za dużo jest czynników niezależnych od Ciebie żeby się tym przejmować. Z profilami to taki przerost formy nad treścią, podstawą jest dobrze skalibrowany monitor.
    Najstarsze miasto w Polsce Kalisz w obiektywie. Zdjęcia różniaste

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Patyk Zobacz posta
    podstawą jest dobrze skalibrowany monitor.
    Niestety nie mam "urządzonka" do kalibracji monitora.

Domyślnie

To niestety na nic Ci profil labu się nie nada. Wiem szkoda. Niestety bez kalibracji monitora ani rusz.
    FUJI X-T3/18-55/35 1.4

Domyślnie

Można jeszcze "skalibrować" sobie monitor metodą roganoleptyczną. Poproś w zakładzie fotograficznym o odbitkę testową i o plik. Plik konwertujesz do profilu laba, kładziesz sobie taka odbitkę obok monitora i ustawiasz go tak, żeby kolorki się mniej więcej zgadzały. Oczywiście będzie to bardzo "mniej więcej", ale uważam, że więcej nie potrzeba. Sam się kiedyś w to bawiłem, właśnie na zadadzie ciekawsotki i zajawki, ale dałem sobie spokój, bo więcej z tym roboty, niz to wszystko warte. Teraz jak daje pliki na odbitki, to nawet nie konwertuje ich do profilu laba, bo mi się nie chce...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów