Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Domyślnie Profile kolorów

Otóż otrzymałem plik z profilem urządzenia, na którym będę wywoływane zdjęcia.
    Chciałem sobie ten profil ustawić (mam Win XP), ale przy probie dodania go w oknie od ustawień monitora jest komunikat, że profil nie może być dołączony, bo to jest to profil drukarki.
    Spróbowałem więc ręcznie czyli skopiowałem plik .icc do C:\windows\system32\spool\drivers\color i potem kliknąłem na nim PPM i "instaluj profil". Chyba sie instaluje bo przy ponownym kliknięciu jest opcja "odinstaluj', więc chyba "poszło"...
    Pytanie brzmi jak na stałe go ustawić? Bo np. w Photoshopie gdy wybiorę - edycja\przydziel profil to jest to tylko ustawienie "chyba" dla tego konkretnego pliku, tak?

ps. Nie zagłebiałem się wcześniej w profile kolorów stąd mój post może się pewnie niektórym wydać banalny i oczywisty

Domyślnie

Nie wiem jak to jest z labami, ale podejrzewam że musisz po obróbce zdjęcia zrobić konwertuj do profilu, wybrać profil maszyny i kliknąć ok. przy zapisie musisz zaznaczyć ptaszkiem odpowiednie okno (to na samym dole). Tak to wygląda.
    Najstarsze miasto w Polsce Kalisz w obiektywie. Zdjęcia różniaste

Domyślnie

PS: Nie jest to takie proste jak się często czyta. Żeby w pełni korzystać z zarządzania kolorem powinieneś mieć co jakiś czas kalibrowany monitor. Laby są dość niestabilne więc po każdej wymianie papieru czy chemii powinieneś dostawać nowy profil... No i zaznaczasz w labie "bez korekcji" bo inaczej Twój czas poświęcony na obróbkę będzie zmarnowany

Domyślnie

Dokładnie tak jak piszesz . Profil ICC labu wykorzystujesz do skonwertowania ostatecznie obrobionego zdjęcia. Na monitorze pracujesz przecież w przestrzeni barw monitora a nie labu, więc instalowanie jakiegoś tam profilu jest bezcelowe .
    Dobre laby raczej powinny wykorzystywać papier który trzyma jakieś tam stałe parametry, tak samo chemia powinna raczej trzymać parametry.
    Ostatnio edytowane przez artko ; 09-10-2008 o 16:55

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artko Zobacz posta
    Dokładnie tak jak piszesz . Profil ICC labu wykorzystujesz do skonwertowania ostatecznie obrobionego zdjęcia. Na monitorze pracujesz przecież w przestrzeni barw monitora a nie labu, więc instalowanie jakiegoś tam profilu jest bezcelowe .
    Dobre laby raczej powinny wykorzystywać papier który trzyma jakieś tam stałe parametry, tak samo chemia powinna raczej trzymać parametry.
    Czyli przed każdą edycją, korektą, retuszem nowego pliku, który będę chciał poddać obróbce w PS muszę wybrać tę opcję Edycja\Przydziel Profil (i wybrać ten właściwy) ? Trochę to uciążliwe... Gdzieś chyba musi byc opcja, gdzie to ustawiam domyślnie ?

Domyślnie

Po obróbce konwertujesz do profilu, możesz nagrać akcję. Przydzielając profil przed obróbką tracisz sporo informacji o obrazie ograniczając sobie możliwości obróbki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Patyk Zobacz posta
    Przydzielając profil przed obróbką tracisz sporo informacji o obrazie ograniczając sobie możliwości obróbki.
    No, ale jak mam obrabiać zdjęcie, skoro na koniec po przydzieleniu profilu zmienia ono kolorystykę? To bez sensu chyba... Kurcze, chyba czegoś nie rozumiem
    Ostatnio edytowane przez prz3mo ; 09-10-2008 o 17:38

Domyślnie

Przemek a zastosowałeś sie do mojej rady co do PS? czyli widok/ustawienie próby/własne-i wtedy ustawiasz ten profil-i powinieneś mieć właśnie podgląd jak wyglądałoby z labu - a wiesz..jak nie wychodzi to bym ochrzanił tego co Ci taki dziadowski plik podrzucił

Domyślnie

Na dobrą sprawę można olać "labowe" zarządzanie kolorem. Próby kolorów i tak nie zrobisz bo ta Photoshopowa jest słaba. Ja drukuję wielki format i już dawno przestałem robić sofotwe próby kolorów, po prostu to się nie sprawdza.

Przemek a masz wielkie problemy z kolorystyką odbitek?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cichy70 Zobacz posta
    Przemek a zastosowałeś sie do mojej rady co do PS? czyli widok/ustawienie próby/własne-i wtedy ustawiasz ten profil-i powinieneś mieć właśnie podgląd jak wyglądałoby z labu - a wiesz..jak nie wychodzi to bym ochrzanił tego co Ci taki dziadowski plik podrzucił
    Tak, to też działa... zaraz obadam co i jak...

Cytat Zamieszczone przez Patyk Zobacz posta
    Przemek a masz wielkie problemy z kolorystyką odbitek?
    W sumie to nie, ale zainteresował mmie ten temat profili i w sumie fajnie by było, żeby to co widzę na monitorze było jak najbardziej podobne do tego co otrzymam na odbitkach

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów