Close

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 43 z 43

Wątek: tokina 12-24

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DarekD80 Zobacz posta
    OK, Waldek. No właśnie "do zaakceptowania" to pojęcie względne trochę. U mnie dystorsja (w 18-105 VR) jest b. duża jak robię architekturę, a jak robię zdjęcia w lesie (drzewa mogą być trochę krzywe) to jest do zaakceptowania.
    A nie, na dysorcję to możesz liczyć w przypadku tokina na bank,tak samo jak w przypadku każdego innego szerokiego szkiełka.Moja wypowiedz dotyczyła aberacji która w tej wersji tokiny którą mam (I wersja) w nowszej wersji nie wiemjak wygląda bo nie miałem jej i nie moglem porównać.Moje zdanie na ten temat jest takie,że aberacja jest do zaakceptowania,tym bardziej,że istnieje dość proste oprogramowanie do jej korekcji więcnawet jeśli komuś będzie to wadziło można ją poprawić. Niedoskonałości tegoż obiektywu (bo takie oczywiście istnieją) niwelują jego liczne zalety.Oczywiście najlepszym sposobem na podjęcie właściwej decyzji jest pobawienie się gdzieś na próbę tym szkiełkiem i wyrobienie sobie własnego zdania.
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

Wiem, że pisałeś o AC, a nie dystorsji. Dystorsję podałem jako przykład swojego obiektywu... Z tym wyrobieniem sobie zdania jest zawsze problem, bo w sklepie raczej nikt nie położy na ladę dwóch obiektywów i nie powie "proszę sobie wypróbować". A zwroty na ogół są niemożliwe, bo zaraz powiedzą że wszystko jest w normie. To nie wiedziałem że i dystorsję funduje ten obiektyw w standardzie, szkoda.
    D80+18-105 VR | Nissin Di 622 | Velbon 600R | Akcesoria (Hoya, Hama, Lowepro)
    www.fotoryzacja.pl
    TOTAL BEGINNER

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mikitata Zobacz posta
    DarekD80, możesz podać jakieś źródło informacji na temat różnic miedzy wersją DX I i II bo nigdzie nie mogę znaleźć?

Kumpel napisał, że: generacja II rożni się od I generacji tym że do PRO DX II zostały dołożone powłoki antyodblaskowe zmniejszające m.in. aberracje, dano też zmodernizowany system AF oraz został dołożony silnik przez co II generacja współpracuje m.in. D60/D5000, D40/D3000.
    D80+18-105 VR | Nissin Di 622 | Velbon 600R | Akcesoria (Hoya, Hama, Lowepro)
    www.fotoryzacja.pl
    TOTAL BEGINNER

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów